Natieranie dieťatka po kúpeli
Ahojte, do ktorého mesiaca ste olejcekovali/natierali bábätko po kúpeli?
@gleep1 chemický exfoliant? A voda nie je chémia? Veď asi vidím či má bábätko v poriadku pokožku alebo potrebuje premazať. To vie každý asi aj na sebe zvážiť preto podľa potreby. A kyselina mliečna naozaj nie je agresívny exfoliant. Nikde som ani nepísala že sa musí používať každý deň. Práveže som písala že menej je viac a pokiaľ nemá bábätko viditeľný problém tak toho naozaj veľa nepotrebuje. A esenciálne oleje by som nedala ani sebe na päty takže bábätku isto nie. Ja mám rady od kožnej tak neviem..ty si kožná lekárka?
Odporucam na instagrame profil koznej doktorky Karoliny Baumgartnerovej. Velmi pekne vysvetluje,preco detska koza nepotrebuje ziadne oleje a premastovanie. Ak nieco velmi chcete,kupte si v lekarni neparfumovanu kozmetiku napr. Biodermu pre deticky. Prirodna kozmetika a prirodne vytazky su omnoho castejsi alergen ako lekarsky overene a testovane zlozky 😊 aj my sme podostavali milion kozmetiky,ale uz 8 mesiacov pouzivame len La Roche Posay Lipikar na umyvanie a kyselinu mliecnu na premastenie licok cez veterne alebo studene dni
@kkovacovak áno aj voda je súčasťou chémie
pomenovanie chemicky exfoliant vyjadruje princíp akým exfoliant funguje- sú mechanické- rôzne zrniečka ktoré drhnutim odstránia odumrete bunky, krútiace sa kefy a vibračné pomôcky čo sú teraz moderne: a potom sú chemické exfolianty ktoré fungujú na základe chemických reakcii- kyselina “rozozerie” tie bunky a ostane vrstva živých sviežich buniek 🙂
Kyselina mliečna nie je agresívny exfoliant ale dospelý človek by ju nemal používať častejšie než 2-3 krát do týždňa.
Preto ti vravím, že síce máš rady od kožnej lekárky a nie sú zle, s ich interpretáciou a posúvaním ďalej buď trochu presnejšia- povedz že premazať podľa potreby ale nie častejšie než raz za týždeň, lebo poznáš ľudí a ich chápanie- nechapanie toho čo niekto povedal.
Naozaj si viem predstaviť mamičku ktorá si prečíta tvoju dobre mienenu radu, zájde si do lekárne a začne tým mazať svoje dieťatko každý deň po kúpaní sa (v kamilkach 😂👍🏼)
Sebe na päty dávaj čo chceš, aj na dieťatko si dávaj čo chces. To že si sa rozhodla, že esenciálne oleje to nebudú, z nich nerobí nič zle. Zle sú len v prípade že sú pre daného clove aalergén. Pre to sa napríklad aj prírodná kozmetika Naif rozhodla vyvinúť hypoalergenny synteticky parfum a je ro jediná zložka ich prírodnej kozmetiky, ktorá nie je prírodná- lebo chceli aby mohli ich prírodnú kozmetiku používať aj alergické deti citlivé na esenciálne oleje, lebo v tomto smere bola diera na trhu- a za mna palec hore za to 👍🏼❤️
Nie, nie som kozna lekárka
@gleep1 ja niekedy ešte naivne verím že ľudia majú aspoň trošku sedliackeho rozumu. Viem že to tu nie vždy platí bohužiaľ. Toto isté môžem napísať aj na komentáre ktoré odporúčajú weledu a oleje. Tiež je potrebné napísať že to môže byť pre bábätko škodlivé a treba opatrne ak už sa pre to niekto rozhodne. Osobne tu nerada používam výrazy ako chemický exfoliant lebo viem že veľa žien si pod tým predstaví savo v ktorom by mali kúpať svoje dieťa. Málokto si zistí o čo sa v skutočnosti jedná. Preto píšem že málokto sa asi radil s kožným lekárom ktorý by toto ozrejmil. Sama som sa stretla s pediatričkou ktorá odporúčala prípravky, ktoré nie sú absolútne vhodné. Starého psa novým kúskom nenaučíš. Ľudské telo nie je hlúpe a má si prvotne poradiť samé. Čím menej zásahov tým samozrejme lepšie to sa asi zhodneme. Treba používať prípravky čo najviac podobné zložkám ľudského tela a len dopomáhať ak vidíme že je niečo mimo normu.
@kkovacovak áno, slovo “chémia” je nejaký strašiak ako keby ľudia na škole nemali chemiu a nevedeli že oni sami sú chemicky koktejl😀 ten ich strašiak sa vola syntetika, nie chemia. A ani syntetická kozmetika nie je zla. Ja prirodnu pouzivam a odporúčam ďalej skôr z ekologických dôvodov a iných mojich presvedčení 🙂 Ale napr. na svoju tvár nemôžem používať prirodnu kozmetiku lebo som vyskusala veľa značiek veľa krémov a všetko bolo zle.
A áno, lekári nie vždy aktualizujú svoje vedomosti, hlavne všeobecný lekár nebude pozerať najnovšie odporúčania v oblasti kožného lekárstva (ale mohol by)
@gleep1 keď vidím nejakú osobu čo predáva prírodnú kozmetiku bez chemických prísad tak mi navre žila na čele 🤦♀️ pritom sa to učíme už na ZŠ. Chápem tých lekárov keďže musia mať všeobecné vedomosti a nemôžu mať prehľad o všetkom ale niekedy je aj taká mastička liekom a môže uškodiť rovnako ako zle nastavená liečba. Skratka skúšať opatrne. S nádchou chodia mamičky k lekárovi ale s pokazenou kožou dermatológovi nejdu 🤷♀️

@kkovacovak Weleda používa na prevonanie len esenciálne oleje. To že pre niekoho môžu byt alergénom je úplne samozrejme, taký človek sa potom zariadi podľa toho čo jeho dieťaťu nerobí zle.
Zarazila ma tvoja rada s kyselinou mliečnom.. Uvedomuješ si že strašne veľa ľudí kúpe a kremuje svoje deti každý deň? Vravis že “keď je to treba” ale povedz mi, ako si toto mamičky vysvetlia? Kedy je to treba? Pre niektoru je to treba každý deň. Alebo každý druhy. A to mi povedz, príde ti teraz tvoja rada v poriadku? Vážne je treba na deti dávať chemicky exfoliant? Nebodaj každý deň? Veď to nie je vhodne pre dospeleho človeka a nie to pre malé dieťa🤦🏼♀️