Nechať deti samé na dovolenke v Prahe?
Dievčatá, chcela by som počuť iný názor. Sme na dovolenke v Prahe, muž chcel ísť teraz na večeru (22.00) . Ďeťom sa už nechcelo ísť. Deti majú 13,14 rokov. Otázka znie. Nechali by ste deti samé a išli s mužom?
@doriiis k rovnocennemu.. hm.. takze aj k partnerovi pristupujes tak, ze s nim o nicom nediskutujes, len mu oznamis? zaujimave vztahy.. nic pre mna, taka 'sloboda'
a vas trinastrocny syn napr. na dovci tiez proste len pride o desiatej vecer za vami a oznami, ze ide von.. aha.. nuz, ked rovnocennost, tak rovnocennost
@reanda ...ach,nechaj tak.Aby dvaja dospelí rodičia prispôsobovali svoj program pubertiakom len preto,že deti ich ,, nepustia" skôr svedčí o neprestrihnutej pupočnej šnúre ako o výchove.
Môj 13 ročný cestuje sám a spoznáva svet.🤷🏻♀️Má to dovolené,pretože za 13 rokov svojho života mi nedal dôvod mu neveriť.Tak isto,ako my rodičia jemu nie.
Volá sa to výchova k zodpovednosti.
Ale nechaj tak,zjavne sme z dvoch odlišných svetov.
@reanda rozpravali sme sa , sme tu prvy vecer, necitili by sa tu dobre sami.
@doriiis skor ide o to, ze sa na to pozeras z ineho uhla.. ja neviem, o co ide v autorkinom pripade, moc toho nenapisala, mozno ide o neprestrihnutu snuru, to je jedno.. ja som sa skor vyjadrovala k tvojmu vyroku, ze co je to za doveru, ked sa rodic dietata nieco pyta, miesto, aby mu len oznamil.. nevidim v tom ziadnu logiku 😀 lebo takymto stylom sa dovera urcite nebuduje - nezaujima ma tvoj nazor, len ti oznamujem.. predpokladam, ze u vas to malo tiez nejaky vyvoj, ze teraz uz mate medzi sebou tu 'doveru' a nemusite diskutovat, len si oznamite (aj ked ja by som skor pouzila ine slovo, ako dovera, mozno ze uz sa dobre poznate) a nie je to o tom, ze ta postoj toho druheho nezaujima, lebo vsak si slobodna bytost a nemusis si pytat povolenie..
@doriiis moje deti ma este nikdy nesklamali. Mladsia chodi do taborov, nedávno bola bezo mňa v Prahe na súťaži. A my sme si povolenie nepýtali, my sa zvykneme na veciach dohodnúť, s ohľadom na vzťah dieťa- rodič, čiže úplná rovnocennosť to nie. Jednoducho som chcela vedieť názor iných mám.
autorka, v tom pripade by som nesla.. nestoji mi za to taka 'sloboda', aby sa kvoli tomu blizky clovek necitil dobre.. ste tam prvy vecer, urcite si este aj veceru uzijete.. mmch - preco ste chceli ist na veceru tak neskoro? a boli ste teda, ci nie?
@reanda boli sme dlho na potulkach po meste, bolo dlho vidno a zrazu bolo kopec hodin. Nakoniec sme nesli, pojdeme spolu zajtra vsetci.
Tak v prvý večer strávte spolu a choďte na večeru zajtra, alebo pozajtra, podľa toho, ako dlho tam budete. Však hádam vám večera ani reštaurácia neujdu.
Rozhodla by som sa podľa seba ak by sa mne chcelo a puberta strajkovala tak by som šla. Ak by sa mi nechcelo ostala by som s deťmi. To nie sú už malé deti ze im treba byť stále za zadkom a nonstop sa prispôsobovat im.
My sme na dovolenke, ja som chcela ist ešte na chvíľu sa prejsť dcére (11r) sa nechcelo. Tak ôk ostala sama dostala inštrukcie ze ma byt nachystané na spanie a potom môže pozerať telku alebo cumet do mobilu a ja som šla. Bola som od izby cca 5 minút vedela kde ma najde
Šla by som...13 a 14 ročné "deti" sú už dosť veľké na to aby zvládli na hoteli 2 hodiny samé.
Ja som ako 15 ročná bežne ostávala na víkend sama.
no keď to nie je ďaleko od hotela a stihneš medzi chodmi večere zabehnúť ich prebaliť, tak prečo nie...
V takom veku a tak blízko od ubytovania úplne v pohode.
bez mihnutia oka by sme isli ..... deti su radi, ked v tom veku su same, netreba to prehanat a trochu samostatnosti im dopriat.... aj rodicia potrebuju volno
A prečo nechceli ostať sami? Sa báli?
@reanda ale ked sa rodič opýta fracka,basy rocneho,prípadne dospelého ,že kam ide a/alebo chcenie od neho platit/prispievat na domácnosť,tak je peklo. Zaujímavé. Za mňa slušne oznámenie,že ideme večer vypnúť,je úplne ok. Aby mne 14 ročne dieťa povedalo,že sa nemôžem ísť navecerat vo dvojici,tak by nabudúce ostalo doma a bol by z toho romantický víkend vo dvojici. 🤣
@maciatkolulu neviem, ja mam normalne deti, nie frackov a bavime sa spolu normalne, nemam skusenost, ako sa zije v rodine, kde rodic pristupuje k dietatu ako k frackovi, alebo k 'puberte', co strajkuje
@reanda
Nie, deti nemaju urcovat rodicom, ci mozu alebo nemozu ist na veceru a okrem toho tu sa bavime uz o doraste, nie detoch. Deti sa maju prisposobovat rodicom, nie naopak. A stale sa tu bavime o smiesnej veceri, smiesnych 2 hodinach, nie o nicom vaznom. Názor si mozes vypocut, ale je tu aj nazor a navrh jej manzela. A jej manzel nie je druhotriedny clovek, má byt jej najblizsim clovekom v zivote.

@reanda ....ak tebe príde v poriadku,že si ma niekto pýtať povolenie od 13,14 ročných detí na pár hodín ,,slobody" a žiadať od nich aby boli chvíľu samostatne a keď dieťa povie nie,tak sa rodič prispôsobí tak ti gratulujem.Ale každý podľa seba🤷🏻♀️