Od akého veku dokázalo dieťa spať same v izbe?
Prosim skusenosti mamiciek 5-6 rocnych deti v akom veku , resp.od akeho veku dokazali Vase deturecne zaspavat/ spat v izbe same. V rodine mame takmer 6 rocne dieta, ktore nedokaze same zaspat v izbe, i ked zaspi a Vy odidete z izby po chvilke pride za Vami, vraciate sa do izby aby dieta zaspalo inak spinkat, ani lezat nebude pokial v miestnosti nie ste.
@evittam Nemyslím si, že práve ju niečo dráždi a nič sama sebe nepotvrdzuje, práve naopak napísala veľkú pravdu a myslím si, že skor ty si snažíš niečo potvrdiť a presviedčaš samú seba o svojej pravde 😊 Bola hlúposť čo si napísala, že to robia mamičky kvoli mužom alebo že je to trend "zo západu". Nieje to o trende ani o mužovi, moj od roka spí sám pretože ho k tomu vedieme aby vedel, že musí spinkať vo svojej izbe a nie s nami, nedajbože s nami v posteli, svojho synčeka milujem nadovšetko a keby chcel spinkať s nami zoberiem ho bez problémov ale som rada, že to tak nieje 😊 Každé dieťatko je iné, má inú povahu niektoré dokážu spať sami, pohrať sa sami a iné potrebujú maminku stále pri sebe a na tom nieje nič zlé... ale samozrejme ide aj o to k čomu dieťa vedieš a ako si naučíš tak máš 😊
dcera spavala sama vo svojej izbe od prveho dna ako sme ju doniesli z porodnice. potom okolo 3 rokov mala obdobie kedy zacala k nam chodit do spalne, niekedy kazdu noc, niekedy raz za tyzden. prestalo to s nastupom do skoly, mala 6r.
syn to iste -od malinka vo svojej izbe a +- v tom istom veku ako dcera zacal chodit k nam. este ho to drzi, uvidime dokedy.
@evittam Prepáč to nebolo Tebe ale @anickadusicka13 👌
@korytnacka1 je to individuálne. Neexistuje na to šablóna, treba brať do úvahy jeho potreby.
Čím je dieťa unavenejsie a chce sa mu spať tím skôr spať nechce. U nás to takto funguje, poobede idú spať nie vždy z nadšením ale musia. Pretože oni síce vydržia nespat ale začínajú byť mrzuté/uplakané nervózne atď atď. Čím dlhšie sú hore sú horšie a majú väčší problém zaspať. Je krásne vidno ako ledva drží oči ale bude sa jedovat a plakať atď ale spať nepôjde.Ak nieje naučený spat sám tak sa bojí. Všetky deti sa boja neznámeho. Chce to veľmi postupne ho učiť, počkať kým zaspí a odísť ak príde znovu do izby a vysvetľovať mu a stále do kola pokiaľ nepochopí že môže kedykoľvek prísť alebo matka príde za ním. Nemá sa čoho báť že ste tam aj keď v inej izbe. Môj mával často nočné desy ale to sa zobudil zo spánku s plačom a za chvíľu zaspal znovu, nemal to každý deň skôr nečakane. Treba mu vysvetliť že mal len zlý sen a nič sa nedeje. Ja to deti učím od malička a nikdy neboli odsunute ale je aj im lepšie vo svojom kde majú svoje pohodlie kde sa navzájom nebudime a všetci sa vyspime. Od malička sa učia sa nebáť atď preto nástup do škôlky bol s radosťou a žiadne slzy ani nič podobné sa nekonalo, chodí tam rád. Tak isto je naučený na ľudí a má ich rád, nebojí sa ani sa nehanbí. A nie nebol taký od malička postupne sa naučil. On je tiež hyperaktívne dieťa po mne energie milión na minútu sa nezastaví, tvrdohlavý a ťažšie sa s ním vychádza ale spánok je základ keď sa dobre vyspí je kludnejsi.
@korytnacka1 moje deti spavaju vo vlastnej izbe od narodenia. Cca vo veku 6-8 mesiacov som ich naucila zadpavat samich a spia celu noc. Syn ma 3,5 rok a dodnes zaspava sam. Mal vselijake obdobia, ked boli trochu problemy, ale vdaka nasej doslednosti stale zaspava sam. Teraz bol trochu problem tak cca mesiac. Ked sme ho ulozili spat, este hodinu vykukal z izby, chodil k nam do spalne, aj ked sme tam neboli, dokonca prisiel za nami do obyvacky. Nakoniec sme zistili, ze potrebuje pomojkat od oboch v nasej posteli. Hned ako ulozim dcerku ma caka za dverami, postiskame sa a SAM ide do postele a zaspi. Musi mat otvorene dvere a zazate male svetielko, ale zaspi sam. Dcera ma 1,5 roka, zaspava tak, ze som chvilku pri nej a mam ruku na jej chrbatiku. Za chvilu sa ukludni a ja mozem ist prec. Bez placu, bez vymyslania. Este dodam, ze syn ma naruseny vyvin reci, v komunikacii zaostava o cca1,5 roka za rovestnikmi, ale je rovnako inteligentny, chvilami ma aj viac rozumu ako treba. Vsetko je na rodicoch, ako si dieta naucia. Ale nie je to tvoje dieta, takze by som to asi nesilila. Pokial to im vyhovuje, tak nic nezmenis. Ak im to nevyjovuje, nech di precitaju knihu Kazde dieta moze dobre spat. Je tam vela odpovedi a navodov, ako sa da starsie dieta naucit zaspavat same. Treba respektovat jeho potreby, ale aj dieta misi respektovat, ze teraz j cas ist spat.
Náš synček spinká sám v izbičke od roka a zvládol to úplne v pohode, keď mal 2 roky dostal veľkú posteľ a odvtedy spí sám. Uložím ho do postele, dáme mu pusinku, pohasíme svetlo a odchádzame a malý pekne zaspinká sám. Nikdy nemal problém, že by chcel ísť spať ku nám do postele. Takže toľko naše skúsenosti.
6 ročné dieťa by už malo zaspávať a spať samé. Nedokážem si predstaviť, že by som pri 6 ročnom dieťati sedela kým by nezaspalo. To je trošku chyba výchovy, ale tak nie je to ani môj a ani Váš problém, lebo to nie je Vaše dieťa.
@evittam jake zo zapadu a novinky prave ze mne moji rodicia dali dokonca knizku kde sa pise ze dieta ma spat v izbe same mas ho brat na ruky len ked potrebuje nakojit inak by si lahko zvyklo a vyzadovalo tvoju pozornost aj inokedy a ine socikovske vypekavky... lebo zena sa ma starat o domacnost a muza predovsetkym dieta ma ist odruky ako pasova vyroba .. takze mas pravdu nieje to ziadna novinka ani amerika.. mne sami rodicia stale hustia preco nase deti nespia same.. ja osobne by som rada bola ale zial u nas to nevieme tak akosi spravit dietky za nami dojdu placu a neviem co tak to neskrabeme mne osobne kojenie vyhovovlo a nemala som s nim problem a tak bolo prirodzene ze dietky do roka a pol spali so mnou .. teraz spia s tatom :D... ja by som to rada zmenit ale na radikalne riesenia nemam srdce... zaroven vsak uplne chapem ze ak dietko kojene nieje tak sa to uplne v pohode da spravit a aj si zvykne spinkat same v izbycke.. sgerina mala tiez spi od 3 mesiacou takto sama... ja to individualne a kazdemu ako vyhovuje... ja som rada ked moje deti prespia v kuse celu noc aj ked sme pri nich... mladsi 2 rocny ma teraz v noci asi zle sny alebo ktovie co niekedy sa zobudi s velkym placom a nejde ho utisit a niekedy aj viac krat za noc... aj mladsi maval take obdobe dlhsie ze sa takto budil a nebolo priciny... je pohodlnejsie byt pri tom dietati v noci ako k nemu ist cez cely byt...
... druha vec je to ze chce mat zenu v noci len pre seba ako podla mna celkom legytymna poziadavka aj ked trochu viac egoisticky napisana ako v skutocnosti je podla mna manzelia potrebuju aj takyto cas pre seba nieje na tom nic hrozne ale samozrejme by s tym mali byt obaja stotozneny .. nie ze zena sa citi muzom pritlacena k muru alebo co...
inak druhych by som neiresila ako to maju .. niekto byva v dvojizbaku nema ani to dietko kde inde dat niekto ma senzitivnejsie dieta niekomu zase naopak vyhovuje ze moze v noci mat dietko pri sebe... kazdeho osobna vec podla mna a je to jedno dakedy sa spalo v jednej izbe 12 ludi a dobre bolo ;)
@oskvarka obe moje deti boli kojene do roka. Vstavala som k nim a kojila v izbicke, sedela som na gauci, aby som nezaspala. Ked som kojila poleziacky, tak som zaspala a neml som prehlad kolko mi dieta vypilo a ci sa nenajedlo malo. Potom sa castejsie budili, ked sa malo najedli. Ja napr neviem spat, ked mam pri sebe v posteli dieta. Dva krat som to skusala a nkdy viac. Potrebujem fungovat a nie chodit dolamana. Muz ma narocnu pracu, vela cestuje autom a nechcela som, aby zaspal za volantom. Takto nam to vyhovovalo. Musela som byt dosledna a razna, uplne bez placu to neslo, ale deti su spokojne, vyspane - my detto. Ale chapem, ze kazdemu vyhovuje nieco ine. Ak niekdo chce spavat z detmi, tak nech spava. Pokial su vsetci spokojni, tak nie je dovod nieco menit.
@katkakovac presne ako pises kazdemu vyhovuje nieco ine ani ja som na zaciatku nevedela spat s dietkom vedla seba ale naucila som sa to asi po 3 mesiacoch pri prvom a este dlho dom ale bojovala a ukladala ho zakazdym do jeho postielky ktoru mal sice vedla mojej postele ale pre mna to bola nocna mora.... rovnako ako kojenie po sediacky v noci bol koniec pre moj chrbat aj pre moj spanok nevedela som uz zaspat takze mne to zase vyhovovalo uplne naopak... kojit poleziakcy zaspat a vyspat sa pri druhom som to vyspickovala nakolko bol chory ked bol malinky .. iba sople ale tak 3 tyzdnovemu daju aj tie zabrat tak odvtedy spaval hned somnou a akosi som sa naucila vyspat sa bez dolamania sama neviem ako na zaciatku som tomu neverila.. jasne ma to aj tieniste stranky dietky si zvykli a bolo ich to treba trosku odnaucit.. hlavne ked potom uz vecie ma budili v noci alebo kusali zubami a tak :D... s prvym nebol problem po roku a pol pekne sme sa dovraveli ze uz sa v noci nekojime za tyzden bolo ok.. z druhym to boli 3 mesacne boje ale tiez sa dalo nakoniec... len teda teraz zacalo nocne budenie... dokonca skorej ako u starsieho ten mal tusim skoro 3 roky uz ked sa nam takto zacal budit tak teraz si musime poradit s tymto 🙂 ale poradime si ved co ine nam ostava 🙂

moja dcéra od 2rokov, dostala na narodeninky izbičku a odvtedy je len tam (sem-tam príde za nami). A od cca 1,5 roka zaspáva sama, ako sme sa už nekojili. Uložím ju, pesnička, alebo rozprávka a ide spinkať, niekedy si ešte sama rozpráva, je tam aj hodinu, keď dlhšie zaspáva a počujem že si vykecáva alebo číta ale v posielke byť musí, ale naučila sa. Podľa mňa je to len o zvyku a čím staršie dieťa tým viac bude vymýšlať ak má prísť zmena aby zaspávalo samo.
@oskvarka ja som zas sedela a citala e-knihy, luskala internet a mala cas vybavovat veci, ktore teraz riesim cez den ( objednavanie veci cez net a pod.).
@anickadusicka13 Ja našťastie nemám ziadny problem a ani som nikdy nemala co sa tohto týka. A nepotrebujem ani nic riesit.😉
Nasa dcera mala 2 roky aj kusok 😉
Zaspavala sama, bola uplne super. Niekedy sme si ju zobrali k sebe a tak je naucena do dnes. Akurat sa museli pol roka svietit na chodbe velke svetlo 😎
Sestrin maly mal dva roky, ked sa v podstate sam vysikoval do novej izby. Chodil sa tam len hravat, az pokial mu tam nekupili aj postel a bolo rozhodnute, chcel tam byt sam ako velky chlap
@katkakovac uf ludia co dokazu v noci takto fungovat su moj vzor 🙂.. ja som bez suvisleho spanunemozna... tak som sa tesila ked zase mali zacne spat s tatom a ja sa budem moct v kuse vyspat... asi uz starnem :D ale mam kamosku v mojom veku co spi mozno 5 hodin denne a upln jej to staci ta toho stihne... ja teraz co nam v noci maly vyrevuje aj ked k nemu nevstavam ja len vynimocne a som tehotna , tak chodim spat o 9 a vstavam o 6 do prace...

@korytnacka1 ja som do 4 rokov našej dcérky spávala pri jej posteli na zemi alebo som sedela opretá o stenu lebo ani za toho boha nie zaspať bezmnňa,ako náhle som sa chcela vypariť po cca 40 minútach, že som si už mysela, že spí, mi pukla kostička v nohe a už sa pýtala: kde ideš? skúšala som všetko možné, čítala knihy, časopisy, na nete som študovala, s ňou som sa rozprávala, vysvetľovala a nakoniec som skončila u psychologičky a tá mi povedala, že musím len vydržať, že robím všetko správne čo sa týka odnaúčania...vydržala som...ale zmena nastala až keď sme jej kúpili novú izbu, skrine, stôl , poschodovú posteľ, komodu, odvtedy ako by zázrakom s ňou uťalo a sama sa do izby zavrie a ide po pusinke od tatinka späť, a čo ja teraz? teraz som si uvedomila, že ma už nepotrebuje, koľko som sa nahundrala a naplakala a teraz keď to mám aj tak niesom spokojná lebo sa už večer "nudím" užívajme si tie krásne chvíle s deťmi a nehľadajme vo všetkom problém! toť moja rada..
@oskvarka ja som to kedysi nedokazala, ale rychlo som si zvykla. Ked som len tak sedela, tak ma lamalo spat. Takto som ten cas aspon vyuzila. Aj ked deti spia celu noc, uz cca rok, ja sa pravidelne budim. Skontrolujem, zakryjem a idem spat dalej. Ale uz by ma to mohlo prejst😆 a ked som bola tehotna, spala som ako drevo, tak sa ti necudujem😉
@katkakovac no ja som prave ze mala nespavost v prvom trimestri a ked sme maleho oducali tak to som sa este asi 3 tyzdne pravidelne budila nastastie ma to dlhsie nedrzalo by ma kleplo.... ako som tehu tak velmi rada spim :D

@anickadusicka13 no praveze jedna sa o dieta s poruchou reci, nerozprava takze sa tazko zistuje co mu je. Moze mat zle sny, nocny des, niekedy sa mu neda zaspat napriek tomu, ze je velmi unaveny, z coho je nervozny place a kope nohami aj 2-3 hodiny.