Odstavenie a zrušenie cumlíka

20. mar 2023

Ahojte mamičky,zistila som,že som tehotná a kojím ešte 15mesačnú dcéru. Rada by som ju už čo chvíľa odstavila (tak do 1,5mesiaca určite) a následne aj zrušila cumlík. Cumlík ma len na spanie, ale mám pocit,že kvôli nemu sa jej dali zúbky trošku dopredu. Prosím Vás ako na to? Odstavenie viem,že pôjde len s plačom. Kojím ju pred každym spankom+ v noci. Teraz jej idú očné zuby a to je horor. Cumeľ je na druhom mieste a prsník na prvom. Alebo aj v akej postupnosti to všetko robiť? Najskôr zrušiť cumlík a potom kojenie alebo naopak? Prosím píšte mi mamičky,ktoré máte skúsenosti.

zuzkacik4
20. mar 2023

Asi to bude pre teba nevyziadana rada, ale ja by som jej nebrala vsetko naraz...podla mna to bude pre nu dost narocne...hlavne ak teraz jej idu zubky, je nervozna, ubolena a potrebuje sa nejako ukludnit..ja som teda kojila aj v tehotenstve a maly sa sam odstavil asi ked som bola v 20tt.. ale teda mne to kojenie nerobilo ziaden problem...cumlik sme nemali....

nique
20. mar 2023

Ja som starsieho syna neodstavovala, ked som cakala dceru. Dojcila som az do nastupu do porodnice. Vyhoda bola, ze dcera mala hned mlieko. Ked som sa vratila z porodnice, vysvetlila som mu, ze mliecko je pre babatko. Celkom to chapal. A ked bolo naozaj zle, dojcila som aj jeho. On cumel nemal.
Mladsia bola dojcena do 2,5r a mala aj cumel. Odstavila som ju uplne lahko, hoci som sa toho strasne bala. Proste to prislo v spravnom case. 2 noci boli horsie a potom uz pohoda.

slamocka
20. mar 2023

Ahoj. Naraz nie, ja som najprv zrusila kojenie ako tehotna a potom neskor cumel. Mliecko som nahradila rovno plnotucnym, umele nechceli. Na noc flasku a odkladat vecerne dojcenie. Hovorit, ze nemas mliecko. Ze ho maju mamky, co maju babatka. Kamoska si aj prsnik obviazala, ze akoze ma bibi, ze jej vzali. Ja som akoze stlacala,ze nejde. Zubky sa upravia, nasa mladsia mala z neho tiez riadny predkus :D az som sa bala ze jej to ostane. Bezpecna hranica na zrusenie cumla je aj podla nasej zubarky do dvoch rokov, tam som sa hybala aj ja. Ked ju boli, nechaj jej, mas este dost casu. Ja som zacala prsnikom, lebo mi to bolo vyslovene neprijemne, kedze prsia boli citlive. Na cumlik som ju pripravovala, ze to potrebuju male babatka a ona je uz velka. Pozoruj slecnu a vystihni dobre obdobie. Ked nie je choroba, zuby, ockovanie, necestujete mimo domova. Musis byt na to nastavena aj ty, teda odstranit a uz nedat vobec. A hlavne vydrzat... nespokojnost prejde po par dnoch. Ja som este do toho pridala aj odplienkovanie, ale starsia bola v 2 rokoch pripravena. Mladsia ma doteraz (4 predo dvermi na noc a aj cez den mava obcas nehody). Drzim ti palce.. nezabudni, ty najlepsie poznas dcerku, co plati pre ostatne, nemusi platit pre teba. Vo vsetkom sa vsak riad tak, ked do nieco ides uz nepopusti. Potom je dietatko zmatene a tvoja namaha vyjde nazmar.

autor
20. mar 2023

@zuzkacik4 Ale veď ja jej nechcem brať všetko naraz. Postupne by som chcela stihnúť obe za celé tehotenstvo. Myslím,že je to v poriadku vziať jej to v priebehu 8-9m oboje.

@nique Aj nad tým som už rozmýšľala, že jej mlieko nechám tak. Lenže je mi to nepríjemne. Ja som chcela dojčenie ukončiť ešte pred tehotenstvom. Myslím si,že už som vydržala dosť, ale nejak som sa k tomu nedokopala. No teraz sa mi to naozaj protiví, keď vyžaduje neustále prsník. Samozrejme,bolo oveľa horšie niekedy,ale teraz možno už tým že kojím tak dlho tak ma to odrádza.

@slamocka Ďakujem za rady. Ja už jej fľašu pchať nechcem. Chcem to uzavrieť tak,že už bude bez mlieka. Maximalne jej dať na raňajky pohár alebo k niečomu,ale chcem to vyplniť mliečnymi produktami,ktoré bežne konzumuje cez deň(jogurt,syr,kefír,smotana). Papá mi dobre,takže to nebude problém. S cumlíkom ešte teda počkám ale asi jej ho zruším tiež ku koncu tehotenstva. Ďakujem 🙂

nicol_10
20. mar 2023

Ja mam skúsenosti len s cumlikom. Ten sme zrušili jedného dňa len tak. Povedali sme jej, že sme nechali dudlik u babky (vtedy sme sa od nej vrátili). Keďže bola riadny dudlos, hlavne na spánok, tak ho spomínala aj dva týždne, ale postupne o ňom len hovorila, neplakala a teraz po troch týždňoch ho ani nespomenie

zuzkacik4
20. mar 2023

Jasne, chapem...v tom pripade ak zvladas este kojit a nerobi ti to az taky problem, by som zacala cumlom..ten proste vies odstranit hned, zo dna na den...proste nie je, stratil sa...a vysvetlovat...a ak nie je taky zavislak na nom a ma ho iba na spanie, tak by to malo ist rychlo... no moze sa podla mna stat, ze cumel bude chciet nahradit kojenim...no a potom uz postupne odstavovat... skracovat intervaly kojenia, skusat postupne uspavat inak ako na prsniku atd...ale ako som pisala, mozno ze sa aj sama odstavi, ked ti klesne tvorba v tehu... moj bol riadny cickos, fakt kojeny na poziadanie a odstavil sa sam...a to som ani nemala nejako v plane 🤷‍♀️ ono aj sama uvidis, ako uz bolo spomenute, co dcerke bude vyhovovat a ako na nu 🙂 drzim palce, nech to zvladnete co najlepsie a v pokoji 🙂