Ortopedické papuče - skúsenosti

alex2019
13. máj 2022

Ahojte, chcem sa vas spytat na skusenosti s ortpedickymi papuckami na mieru pre deti okolo 3 rokov. Ci vasim detom pomohli atd. Totiz, syn ma plochu nozku, vraj je to dane aj jeho hypermobilitou, takisto je hypotonik tj cele svalstvo ma trocha slabsie (nic hrozne, standardne by ste si to ani nevsimli). Ortopedicka nam teraz predpisala papucky na mieru s tym, ze ich ma nosit v skolke a mimo toho topanky s podporou klenby. Bola som aj u fyzio aby sme dostali pripadne nejake cviky, ale ostala som trocha prekvapena ked mi fyzioterapeutka povedala, ze podla nej take papuce vobec nie su dobre, lebo ze on to nema vobec take zle a hlavne mal by cvicit a podporovat vyvoj klenby a posilnovat svaly, nie ich pasivne podporovat topankou, lebo tak len noha zbytocne ochabuje. Takisto, ze v nich bude mat problem sediet a hrat sa, co dava zmysel, lebo vraj to deti nechci nosit lebo je to velmi tvrde. Vraj ma chodit vela bosy po vonku po nerovnom (to aj ortopedicka vravela) a ze ked budeme poctivo cvicit tak ze pridu vysledku. Ona vraj z praxe videla deti, ktorym tie papuce skor poskodili nez pomohli. Dakujem vopred za vase skusenosti s papuckami, pripadne co vam povedali fyzio/ortoped.

viestta
13. máj 2022

Posilniť svalstvo nohy je lepšia cesta

zuzanaete
13. máj 2022

Fyzioterapeutka ma pravdu. Vsimaj si, ako sa deti hraju - takmer stale su v pohybe. Kazdu chvilu menia polohu - naciahnu sa za hrackou, postavia sa, presuvaju sa, otocia sa za na niecim. Sleduj pohyby noh, ked je na boso, ze co vsetko prirodzene s nou robi a uz kazdym tym pohybom tu nohu posilnuje. A potom si predsta, ze bude mat vysoke topanky, ktore toto prirodzeno zrusia. Topanka sa pri niektorych polohach zarezava do paty. Deti v ortopedickych sandalach velakrat sedia do W, co nie je dobre, ale tie topanky ich obmedzuju pri inych polohach. Treba spevnit cele telo a nohe dat priestor a aj klenba bude.

kacena4
13. máj 2022

my nosime ortotopanky od 3r. dnes na 12r. nikdy som nemala pocit ze by jej skodili. naopak pomohli jej stabilnejsie chodit bez padov, podkynania sa. naucila sa v nich hrst v skolke. ved mu ich nemusis davat na 24h. cez den v skolke uplne staci zvysok moze behat bez nic + doma na boso (nie po parketach). okrem toho cvicime, ale bez topanok by sme to nedali. plochonozie sa nezmeni cvicenim svalstvo spevnie to ano.

alex2019
autor
13. máj 2022

@zuzanaete presne to s tym sedenim aj fyzio spominala, ze tam mala dievcatko u ktoreho sa toto zle sedenie zhorsilo. objednala som syna este k jednej fyzio kde maju aj ortopeda, vraj sa ta pani specializuje na nozicky, mame to o 2 tyzdne tak uvidim co povie ona.

evaachesa
13. máj 2022

@alex2019 pozri si tento profil na FB... určite by som to riešila s fyzio a nie s ortopédom, ktorý hneď dáva ortopedické vložky. 😏

evaachesa
13. máj 2022
alex2019
autor
13. máj 2022

@evaachesa dakujem popozeram