Pediatrička sa spýtala, či už dieťa stabilne sedí
ahojte.na 8mesacnej kontrole sa pediatricka opytala,ci moje babo uz sedi stabilne.vravim este si sama nesadne,tak neviem.ze ale ked ju posadim ci sedi.tak ju posadila a ona sedela pekne.moja otazka:preco sa pyta pediater,ci dieta stabilne sedi ked ho posadis,ked odporucanie znie,ze nemas dieta pasivne posadzovat,kym si same nesadne?zazili ste to aj vy?dalsi skvost:drzi flasu oboma rukami?vravim kojim,tak som flasu este neskusala.kukali...dalsi:ked jej das chrumku tak to okusuje?(nedavam,ved nech riadne papa prikrmy,ktore robim)prosim hlavne k sedeniu mi napiste postoj vasej pediatricky.dakujem krasne
Mňa skôr zaskočilo, že tvoje dieťa nepije vôbec vodu?
Neriešila by som to. Pediatrici robia aj napr. trakčný test, ktorý sa doma robiť nemá. A z toho že sa opýtala na fľašu a chrumku by som tiež drámu nerobila.
Ale to musíš mať staršiu pediatričku... Naša sa pýtala či si dieťa samo sadne. Pýtala sa potom aj že keď si sadne či sa udrží -ale to len z dôvodu, že ona už sediace deti na poradni váži, tak, že ich posadí na váhu. Samozrejme ho pritom stráži, aby nespadol. Kým si nevedel sám sadnúť, vážila ho poležiačky.
A vodičku pije ako? To ma len zaujíma, nijako nerýpem 🙂 do 6.mesiaca ani u nás neriešila doktorka pitný režim, ale potom sa už pýtala aj na to
@domka222 vodu môže piť aj z pohárika nemusí z fľašky
no dieťa sa nemá posadzovať pasívne, ale pre lekárku je dôležité vidieť ako dieťa sedí ak ho pasívne posadíš, teda či už je samo pripravené byť v sede, či má dostatočne pevné telo aby vydržalo byť v sede alebo bude padať do strán....preto tá otázka.....bežne si ho predpokladám že občas dáš na kolená do sedu, aj to je pasívny sed....alebo ho držíš keď je otočené od teba a držíš mu nožičky čo ak ho dáš do nosiča....to všetko môže byť považované za pasívny sed🙂ak ho už prikrmuješ tak by malo piť aj vodičku, nie iba mlieko, preto sa logicky pýtala či si udrží flašku.....8mesačným už tiež mamičky občas ponúknu chrumku , takže žiadna nezvyčajná otázka, len chcela vedieť či si ju vie dať sama do úst a papať bez kŕmenia....
@matullienka dobre,tak ale to by jej hádam odpovedala,ako drží fľašu/pohár. Mamička odpovedala,že dojčí.
@mogaa V nosici dieta urcite nesedi. Lekarka urcite nepotrebuje vidiet ako dieta pasivne sedi. Samozrejme, ze bude kyvat zo strany na stranu ked nevie sediet. Tak na co potom posadzat dieta? A k tym chrumkam. Dietatu moze dat korku z chleba, ak chce skusat nejake samostatne jedenie. Urcite nie chrumku.
@blaazi cca 60-65
@jj298 frustrovana?
@domka222 pije pije.z poharika,lyzickou,atd.
@zojanka nerobim jasne.zaujima ma to len,ako to robia ini pediatrici.skor hladam rovnovahu
Tak naša je niečo po 40 tke ale mne na tých otázkach nepríde nič zvláštne. Dcéra má 4 roky a vždy jej robila ten trakčných test, dala ju na bruško a sledovala ako drží hlavičku, prípadne či sa dá na 4. To, že sa ťa spýtala na fľašku a chrumku? Nie fľašku nedávam ale pohárik si sama udrží, áno kúskom rožteka si pekné trafí do pusinky. Netreba ani lekárov vždy chytať za slovíčka
@timilv z cvicneho poharika,lyzickou,maleho poharika
@domka222 oni mysleli klasicku flasu s mlieckom.na to som povedala ze nedavam.vodu z poharika alebo lyzickou pri jedle
mna zaujimalo preco sa pytaju ci sedi pevne ked ocakavaju,ze to vobec neskusas.vdaka maminky.pekny den
Ešte sa sama neposadi, tak ja ju sedavať nedávam, vybavené ďalej neriešim.
A k tomu sedeniu,tiež sa ma dr pýtala, že či už udrží rovnováhu, alebo padá. A tým nemyslela,že dávať ju do pasívneho sedu. Ale nikdy si ju neoprela napríklad o seba,keď si ju mala na kolenách? Tam musíš vidieť, či dieťa ešte padá, alebo sa snaží držať. Ešte ju zaujímalo, či padá do strany alebo dozadu. Myslím, že je to normálna otázka. A jedenie kúskov (chrumiek,ovocia) ju zaujímalo preto,že či začala už používať pinzetový úchop. Úplne normálne otázky
ja by som sa tvarila
podobne ako ty, lebo robim vsetko tak ako aj ty… ;) ale uz som
si zvykla na tieto otazky pri 3 tom dietati ;)…. mna sa vzdy opyta kolko vypije a odporucala od prvej kontroly davat jeden krat odsate mlieko z flase aby sa dieta naucilo
pit z flase ked budem chciet od neho niekam ist ;)
Otazka bola ci sedi stabilne, nie ci si sama sadne. To, ze si sama nesadne neznamena, ze nikdy nesedi, alebo si ju nedavas nikdy na seba sadnut?
Dr. len potrebovala vediet ci je vsetko ok.
A pises, ze pije z poharika - a drzi si ten poharik? Mala si tam odpovedat, ze pije z poharika a drzi-nedrzi si ho este sama. Niekto dava vodu z flase a koji... a k tej chrumke - nemusi to byt prave chrumka, aj ked ta je asi najrozsirenejsia v slovenskych domacnostiach, moja olizovala a zuzlala tycinku z uhorky alebo mrkvu od 5teho mesiaca. V 8 mesiaci to prekusla dasnami a kusela som jej uz davat riadne hrube kusy. Alebo rozok do ruky sa zvykne davat... alebo niekto ide cestou nemixovanych prikrmov, rovno normalne jedlo..
trosku nadhladu pri otazkach. Moja Dr. si raz pomylila skriningove otazky (vek dietata) a tiez sme na seba pozerali - ja na nu, ze cooo ved to este nevie a ona na mna - oj to by uz mala vediet... 😁
Normalne otazky…lekarka chcela vediet ci je vsetko v poriadku . S mojou ked chodim na rocku tak dostanem 200 otazok- od jedenia , cez stolicu az po motoriku ..ked bola mensia ci da 4kocky na seba atd atd….
Náš pediater je 65+ a toto sa nikdy nepýtal. Pýtal sa na samostatnú pohyblivosť. Pevnosť trupu sa určite neposudzuje podľa výdrže v pasívnom sede 🙂 inak, ja som mladšieho veru nikdy pasívne sedieť nedávala, ani na kolená, kým sám nesedel a z fľaše nepil do vyše roka, mne sa na tom nezdá nič čudné 😄
pediater sa pýta, či už dieťa sedí samo a stabilne kvôli tomu, že v tomto veku sa mnohé deti už nezmestia na váhu poležiačky. Naozaj platí, že dieťa sa nemá posádzať, kým si samo nesadne, takže ak si ešte sama nesadla, Ty ju neposádzaj. Tým, že ju na chvíľu posadila pediatrička, jej nijako neublížila. 7-8 mesačné dieťa by už okrem kojenia a polievok malo piť aj vodu, preto sa pýtala na fľašu. Niektoré mamy, ale v tomto veku ešte dávajú tekutiny lyžičkou. Chrumky dieťa v tomto veku môže papať, samozrejme nie namiesto hlavného jedla a určite chrumky vhodné pre jeho vek ( určite nie slané, dajú sa kúpiť aj ochutené).
Podla mna zalezi na pediatricke, ako uz bolo spomenute...ja som s malym bola tento tyzden na poradni, ako s 8 mesacnym a na sedenie sa ma opytala, ci uz sedi...ale nie, ci stabilne, ani nic, iba ci sedi.. na to som jej povedala, ze este nie, ze zatial sa dava do sikmeho sedu...a ona ze v poriadku...nikdy ho ona neskusala nasilu dat sadnut, ani nic..moj je tiez kojeny, no davam mu uz ku prikrmom vodu, ucim ho pit z pohara, takze ziadna veda, normalne som to aj pediatricke hovorila, ked sa opytala a neriesila, ze je to v poriadku...ze je to v poriadku..a jedava normalne prikrmy, no dam mu pomedzi to aj normalne do ruky chrumku ako taky "snack", na tom zas nevidim ja nic zle..🤷♀️
Autorka, ved si si sama odpovedala, pediatricka je starsia, pri vsetkej ucte, to je samo o sebe vysvetlenie. Rozni pediatri maju rozne metody, niektori davaju vyplnat dotazniky, niektori vobec, niektori riesia vsetko mozne, ini sa opytaju zakladne veci a ostatne ich (bezne, ked inde nie je problem) nezaujima. Medzery v celozivotnom vzdelavani maju aj mladsi pediatri, bohuzial, takze odporucam bud zmenit pediatra, ak ti teda prekazaju rozdiely medzi tym ci robis/chces robit/vies ty a tym aku predstavu ma ona, alebo nadalej cerpat informacie z dobrych odbornych modernych zdrojov a pediatra vyuzivat len pri realnom probleme a ostatne odkyvat a zabudnut (ono zasa nic sa tomu dietatu nestane ked ho na par sekund dr posadi na poradni, aj ked je to nezmysel). 🍀
A btw, to ci dieta hryzie/zuje sa pediatri bezne pytaju, to ze tvoje dieta nemalo zatial co hryzt ci zut nie je chyba pediatra, nehovorim ani ze tvoja, ale su aj ine veci ako chrumky (ked teda ich nechces davat) na zutie resp. pri ktorych vidis ze hryzie (naparena mrkva napr). Naopak to, ze dieta nepije z flasky je podla mna uplne normalna vec u dojceneho dietata a ani si 8m dieta nemusi drzat poharik ked z neho pije, to fakt nie. To sa zasa da posudit pri hrackach, ci si ich drzi oboma, ci si ich podava z jednej ruky do druhej, ci si trafi do ust atd..
Vyplnaju sa take dotazniky, co by malo dieta ovladat v danom mesiaci, my sme ich vyplnali doma, niektore pedi kladu otazky na poradniach.

Kolko rokov ma pani pediatricka? Moja sa nepytala, rovno dieta posadila, na ospravedlnenie sluzi to, ze bola vo veku 80+...