Počíta sa vek bábätka podľa dátumu alebo počtu týždňov?
Ako to prosim je, ked sa narodil 3.3., bude mat dva mesiace 5.3. Alebo ked bude mat 8 tyzdnov? Kazdy mesiac ma iny pocet dni, takze to nevychadza. Pytam sa kvoli vyvinovemu kalendaru, kde sa pisez co by malo babatko vediet v 3 mesiacoch.
No v prvom rade nádych a výdych a ukľudni sa. Ak sa narodil 3.3., jeden mesiac bude mať 3.4., tri mesiace bude mať 3.6. Vývinový kalendár a rôzne podobné tabuľky je potrebné brať z veľkou rezervou. Je normálne, že jedno dieťa vie niečo v 3 mesiacoch a iné až v 5 a obe sú zdravé a v poriadku. Pre dieťa nie je nič horšie, ako stresujúca mama či stresujúca lekárka, lebo dieťa niečo nerobí na týždeň presne podľa tabuliek.
Presne tak, ako pisu vyssie, hlavne nestresuj, ak dieta nebude presne podla tabuliek, tym detom ich totiz nikto neukazal. Moje sa do pol roka vobec neotacalo z bruska na chrbat a naopak, malo to na salame. Pol rocny sa zrazu postavil a 9 mesacny chodil. Ked ine deti v jeho veku dzavotali, vedeli povedat uz dost slov, on nic a zrazu rozpraval v celych vetach. Najlepsie je to vidno na dvojcatach, venuju sa im rovnako a kazde si ide svojim tempom. Ja som sa vzdy bavila na mamickach, ktore sa predbiehali v tom, ktorej dieta uz sedi, chodi, rozprava...ked ma desat, tak to uz nikto neriesi.

Vek dieťaťa sa počíta podľa dátumu, veď keď bude mať rok, tiež nepovieš, že má 52 týždňov. Keď sa pýtaš kvôli vývinovému kalendáru, tak ten vek je skutočne len orientačný, tam ten rozdiel pár dní nehrá žiadnu rolu. Keď je napísané, že to má vedieť v 3 mesiacoch, tak to dieťa kľudne môže zvládnuť skôr alebo aj o mesiac neskôr.