icon

Poraďte ako zvládnuť nezvladnuteľné deti

wejka333
20. jan 2020

Ahojte mamičky.Píšem vám úplne zúfalá so slzami v očiach na pokraji svojich síl. Som mamička 3 detičiek.Minulý rok som sa rozvádzala a som na nich sama. Dominik s Tomáškom majú 6 a 4 roky a sú nezvladnutelny obidvaja.Povedala by som že obidvaja sú hyperkatívny.Aspoň v skratke vám opíšem pár príkladov ako sa správajù.Pri každej aktivite sú nesmierne hlučný,keď im ukážem ako sa má pekne hrať a vysvetlím že hovoríme potichu tak aj tak si robia čo chcú naďalej.Hračkami trieskajú po skrinkách a pritom vydávajú zvuky ako keby ich niekto vraždil.Toto je celý deň pri každej aktivite. Ideme von alebo do obchodu,poviem im aby šli pekne popri mne ale oni si utekajú aj cez cestu kde chodia autá,absolútne ignorujú keď na nich zavolám nech stoja že tam chodia autá. V obchode lietajú pomedzi všetky regále,utekajú mi,driapdrippyu všetko s regálov trhajú reklamy a proste vrieskajú popri tom

Strana
z2
hettinka
20. jan 2020

@wejka333 a čo iné robis okrem “pekného vysvetľovania”. Čo takto stanoviť hranice a zaviesť tresty. A nielen stále im “pekne vysvetlit”.
Vrieskajú, tak každý do inej izby na stoličku a kým nebudú tichšie, žiadne hranie. Ak trieskaju s hračkami, hračky zbal do vreca a daj (akože) deťom, ktoré sa vedia normálne hrať a hračky nekazia. A postupne po jednej im budeš dávať, ak zasa s hračkou naschval bude trieskať, zober a viac ju neuvidí.
V autobuse a na ulici to nie je sranda, tam môže úst o život ich aj iných ľudí. Môžu spôsobiť nehodu. To je treba tiež trénovať, ak neposlúchajú vonku, otočka domov a žiadna zábava. Končia a hotovo.
Do škôlky chodia? Čo tak nakúpiť bez nich, kým sú tam? Musíš s nimi chodiť do obchodu?

Je mi ľúto, že si na nich sama. Ale o to viac ich musíš usmerniť skôr, ako budú v puberte, potom ich nezvládnes. A nehľadajte hneď diagnozy, sú podľa všetkého len nevychovani, chyba im pevná ruka a občas vážny tón a zvýšený hlas. A možno občas aj jedna výchovna, ak behajú po ceste pomedzi auta.

wejka333
autor
20. jan 2020

@brita7777 no viem že ja keby mám ešte rodicov tak by mi pomohli najviac ako by vedeli ale ja ani tych nemam keď umreli a to nehovorim o tom že aj to ze sa nemam komu vyzalovat postazovat a najst pochopenie takto myslim z rodiny je strasne...

janulka1802
20. jan 2020

Škoda že Ti nemá kto pomôcť tiež sa prikláňam k tomu pevné a jasné pravidlá a nepopustiť fakt to funguje chce to pevné nervy a tiež si myslím deti potrebujú fyzicky vyšťaviť min raz denne poriadne dlhá prechádzka nech trochu vypustia paru lebo doma vydržať je o držku

wejka333
autor
20. jan 2020

@hettinka chodim nakupit aj bez nich teda iba s malou ale obcas musim aj s nimi cez vikendy a tak...a samozrejme ze okrem vysvetlovania aj kricim aj tresty su ...pre nich je najvacssi tret ked im nedovolim večer telku...to aj robim pravidelne ked su cez den moc zly...nezabera to....hracky uz mali na balkone vsetky zbalene a namiesto toho aby si uvedomili ze preco tak sa bili a hadali ze kvoli komu to bolo ....a tej cesty co sa tyka,tak ano viem ze ohrozuju aj inych nie len seba...a s kocikom este oboch nasilu tahat za ruky popri kociku som skusala ale to sa neda proste,vyvadzali,vytrhli sa a robili si dalej co chceli...sli sme domov a doma zas to iste saleli sa a kricali buchali...mam pocit ze to je vecny kolotoc toto...chcem aby sme fungovali normalne ale nech sa snazim akokolvek nejde to

smer
20. jan 2020

@amelia000 súhlasím ako hovorí jedno príslovie ohybaj má mamko pokiaľ som ja Janko keď budem Jano neohnes má mamo poznám kopec detí z jedným rodičom a výchova ukážková 😄.

mogaa
20. jan 2020

@wejka333 veď do 16-tej ich máš v škôlke a doma si len s najmladšou.....neposlúchate? ok, zo škôlky rovno domov, žiadna telka

marikaan
20. jan 2020

@wejka333 mne pomohlo ich len rozdeliť keď sa vadili či robili zle jeden bol v izbe sám druhý v obývačke preto to robí tvoj ex lebo spolu im šibe

strelicia
20. jan 2020

@wejka333 prepac, nemas sa absolutne na co stazovat. Ano, mozno ma tu teraz ukamenuju ale nevies co to je byt nestastna. Nemas ponatia ake to je ked zena zufalo tuzi po dietati a nie je jej cely zivot dopriate. Dala by za aspon jedno dieta vsetko. To je nestastie nie to co prezivas ty. Prepac za tvrde slova, za tuto "facku" ale mozno ju potrebujes aby si sa vzchopila.

marca12
20. jan 2020

A si dosledna vo vychove? Odmalicka sa ucia,co sa smie a nesmie. 6 rocneho bude tazsie skrotit,ale 4 rocny by sa este dal. Ak bude robit zle, daj mu nejaky trrsy,trebars postat si v kute a ked si uvedomi,co spravil,pride ti vysvetlit. Mozno ani nevie,co spravil. Musis byt pevna v prikazoch

zuzap33
20. jan 2020

@amelia000 správny postup, ja to praktizujem doma. Darmo hovorí sa:Ohybaj ma mamko, pokým som Janko.

hettinka
20. jan 2020

@wejka333 vieš, trest a rodičovský zásah musí prísť hneď po “čine”, nie až večer im zakázať telku, keď už 4-ročný aj zabudol, čo urobil.

zuzap33
20. jan 2020

@marca12 toho 6rocneho by som ohla, len by videl. Mám doma samých chlapcov.

hettinka
20. jan 2020

@wejka333 inak, takého chlapa, ktorý urobi 3 deti po sebe a ide “o dom ďalej”, nestará sa o svoje deti, by som zavesila za g...e do prievanu. Len mu starších pekne nabal každý druhy víkend a polku prázdnin a daj sa psychicky dokopy. Musíš byt silná, živíš 3 deti. Nemôžeš sa dat prevalcovať. A kľudne sa vystazuj tu, možno na niečo aj prídeme, čo by si mohla robiť.
Chalani si dovoľujú, lebo vidia, že sa im nakoniec nič nestane. Ty sa vynervujes a oni si robia čo chcú.

monikangel
20. jan 2020

@wejka333 Pravdepodobne vnimaju vztah medzi tebou a manzelom, ich otcom. Moja kamaratka, ked ju priatel s malym nechal, maly sa zase naopak uzavrel do seba, ostal smutny, sklamany, stale sa pytal na otca, preco s nimi nechce byt, ci je on (maly) na vine, ze tatino od nich odisiel, ze by si velmi prial, aby sa k nim vratil. Budil sa zo sna, strhaval sa, stalo sa, ze si cvrkol zo sna. Aj ucitelka v skolke sa kamosky pytala, ci sa nieco stalo, ze ten maly je nestastny, sklamany, ze to nie je ten chlapcek, co bol. Zanechalo to na nom zle psych. znamky. Ked sa k nim maleho otec vratil, maly dni a noci travil cas len s mamou, lebo on uz tata doma nechce. Deti vnimaju vsetko a to bude ich prezivanie situacie, ktora ti doma nastala. Chyba im otec a mama, ktori sa miluju a ako rodina travia spolu casu.

brita7777
20. jan 2020

osobne by som spravila asi riadny cirkus..nech sa stara on i jeho rodina, ze budes za zlu ti moze byt fuk, hlavne, aby si mala viac sil na svoje deti a ozaj 3 male deti a skutek utek...deti potrebuju rovnako aj otca

ktochytavzite
20. jan 2020

@wejka333 a ostane to len pri vysvetlovani?ptm sa necuduj

majusska202
20. jan 2020

Ja by som skúsila byť tiež tvrdšia. Ja mam síce dve deti len ale syn na za 5 deti. Nikto nám ho nechce strážiť lebo je živý. Ja som naňho prísna okolie hovorí ze až moc ale keď raz poviem ze nebude trieskat po nábytku tak nebude upozorníme viackrat potom prídem a zoberiem auto a dám ho tak aby nedosiahol ale videl to. Mal obdobie že všetko ale ze všetko všade hádzal jednoducho keď hodil zobrala som dala na skriňu s tým ze dnes to nedostane. Bolo plaču kriku ale pochopil a prestal hádzať. Však písala si ze chodia do škôlky tak vtedy na nákup by som išla možno budeš viac chodiť ale myslím si osobne že to bude ľahšie ja tiež nechodím s dvomi nakupovať len s jedným. Napíš si pravidlá čo chceš aby dodržiavala ale musíš si za tým stať tvoje slovo je posvätné. Bude to chcieť dávku trpezlivosť ale inú cestu nevidím

bluka2
20. jan 2020

Hlavne sa nejako daj do pohody. Deti nejako citia, ked nie sme v pohode a potom sa spravaju "debilne". Tym by som ja zacala

monikamama
20. jan 2020

@wejka333 mala som to iste. Ked zacal vyvadzat zavrela som ho na wc tam vrieskal to boko chvilku par sekund pustila som ho objali sme sa aby vedel ze ho lubim aj ked mal trest . on chodil aj ku psychologicke a tam hovorila ze ho musim zobrat n a ine miesto aby sa ukludnil. On mal take zachvaty ze ani polubit nic len kopal okolo seba pomohlo vysvetlit mu preco to robit nema a co ma spravit ked sa hneva ( buchnut si do vankusa) potom som robila aj to ze ked bol zly dala som ho do druhej izby s puzzlami nech si sklada to ho ukludnilo. Teraz je uz dobry uz take zachvaty nema ale jeho to aj v noci chytilo a muz chcel aj zachranku volat a ja som sa bala ze ho daju na psychiatriu tak sme radsej nevolali. On to mal ozaj len obdobie. A teraz ked je niektory zly (mam tiez tri deti) idu do kuta a potom sa musia ospravedlnit. Drzim vam palce

luthine
20. jan 2020

@strelicia prepac, ale ty tak dristas. To teraz nikto nema pravo byt nestastny len ti, co nemozu mat deti? Ako sa vravi, v kazdej izbe visi iny kriz. Kazdy ma svoje bremeno, tak netliachaj a nepridavaj autorke. Kazdy, co tie deti ma, aj ked po nich ako tuzil, sa obcas dostane na hranicu svojich sil a myslienky ma kadejake Mat deti je totiz ta najtazsia praca v zivote a obcas fakt utrpenie.

Autorke - drzim palce. Ja mam tri dievcata a siroku rodinu a mam dost, nechcem si ani predstavit, ake to musi byt s chalanmi a sama. Radu nemam, baby ti tu radia dost. Ja, pre zmenu, ta idem iba ocenit a pochvalit, lebo to ti asi nema velmi kto povedat. Ze to.vobec davas, ze sa snazis zo vsetkych sil, ze kazdy den vstanes po neprespatej noci a ides dalej, aj keby si si najradsej lahla na zem a zvysoka sa na to vsetko vykaslala. Ze sa nas pytas na radu, lebo to chces dat najlepsie, ako sa da. Si uzasna mama, fakt. Nie dokonala, ale najlepsia ako vies a vladzes. Klobuk dolu pred tebou.

marika6
21. jan 2020

@strelicia tak tento prispevok je uplne nevhodny. Clovek ktory nezazije nepochopi. Autorke neni co zavidiet. Je v tazkej situacii aj keby mala zvladnutejsie deti. Nema rodinu. partnera. Skuste jej mila dama realne pomoct. 😊

strelicia
21. jan 2020

@marika6 staci si precitat jej ostatne temy.....

marika6
21. jan 2020

@strelicia nic hrozne na tych temach nevidim.
mlada baba . nema jej kto pomoct. a deti ma prerastene cez hlavu. ex partner nula bodov.
chlapci potrebuju pevnu ruku ale dnesní mnohí rodičia to nevedia. mozno aj vytrieskaju aj nakricia ale vzapati povolia to co zakazali. a de cka si robia čo chcu

hacula1816
21. jan 2020

nerobila by som taketo diagnozy sama, ak chces vediet ci su treba ist proste na vysetrenie. no su to deti v takom veku a zvlast chlapci. kedze nie su vekovo az tak rozdielni, tak sa proste tahaju

taga
21. jan 2020

Skús na pár dní, týždeň, dva...:
Zrušiť uuuuplne telky, tablety, telefóny ak také deti majú/používajú na hry
Obmedziť cukor /sladkosti
Zničiť ich vonku fyzicky

Trieskaju hračkami? 'chlapci, keď buchate hračkami ničí sa nábytok, ničia sa hracky a je tu neznesiteľný hluk. Môžte sa hrať pekne (ukázať čo je prijateľné) keď s tým búchaním neprestanete, hračky vám vezmem. Ešte raz trestne, hračka ide na skriňu. A toto stále dookola.

Keď lietate po obchode, autobuse, môžte ublížiť sebe a iným. Keď nepočúvajú, otočka na päte a domov. A schválne by som šla zastávku peso, nech sa unavia. Brať ich na miesta, kde sa môžu vybehať.
Nákupy by si mohla kuknúť online trebárs? Nedá sa u vás? Chápem že nie všetko, ale aspoň niečo obmedziť. Alebo nech ti aspoň nákup spraví bývalý, keď už si deti nechce brat, či to je blbosť?

daisylucky
21. jan 2020

@wejka333 si v situácii, že by to bolo aj na dvoch veľa. My mame 3 chalanov (6, 4, 2) a napriek tomu, že sme sa obaja snažili najviac ako sa dalo, nezvládali sme to a že sme boli vyhorenia je slabé slovo. Ak máš koho požiadať o pomoc (napr. tvojich rodičov) , tak ziadaj. Hoci ja som tiež žiadala, prosila a pomoci som sa nedočkala. Hlavne sa musíš dáko zmieriť so situáciou, vydržať a stále sa snažiť. Deťom ďalej poskytovať veľa lásky, porozumenia a pozornosti, koľko sa dá. Fakt je ten, že podľa súčasných požiadaviek (myslím tým láskou a pozornosťou bez použitia kriku a bitky) na výchovu sa casto nedajú vychovať tri deti narodené hneď po sebe ani dvom ľuďom. Áno v minulosti sa to dalo, využívala sa poslušnosť a disciplína, to sa teraz nahrádza porozumením, vysvetľovaní, vzájomným rešpektom a hlavne pozornosťou, no a ty sa sama nerozkrajas, aby si im tu pozornosť všetkým v potrebnom rozsahu dala. A keď robia zle, spravidla len pútajú pozornosť alebo si tým kompenzuje dáku inú emóciu, ktorú práve prežívajú. No máš to hrozne ťažké, držím palce.

fantaghiro21
21. jan 2020

Skláňam poklonu pred ženami,ktoré sú rozvedene,alebo sa rozvádzajú.
Túto situáciu si neviem predstaviť.Neviem ,či mám vôbec právo sa zapojiť.
Žijem v manželstve 5 rokov ,vo vzťahu 7 .Ak sa s manželom riadne posekáme,"zrúti sa mi svet "Naše hádky sú fakt niekedy extrémne.
O to viac ,vždy to má vplyv na celú rodinu,deti (nie vždy si naplánujeme hádku mimo deti,comje chyba)

Myslí si,že podmienky majú vplyv na deti a to ako sa správajú je len dôsledok všetkého.Netreba za všetkým hľadat diagnózy....
Ak máte akékoľvek pochybnosti, kontaktujte psychológa...
Mám doma dve predčasne deti.Starsiu hyperaktivnu dcérku,s hypertoniou a podozrením na autizmus.Od malička mala gastro problémy,problém s dýchaním...
Druhá dcerka je relatívne zdravá.Len nám nedá spávať ,ja som chronicky nevyspata ale je ako za odmenu...O deti sa staráme sami s manželom.V respektíve manžel je viac v robote ako doma ....
Rodičov manzel nemá a ja sa so svojimi nestíkam...deti vyrastajú bez starých rodičov,bez inej pomoci.
Na hyperaktivitu u tvojich detí mi to nepripadá.Hyperaktivita má prejavy od novorodenca(dovolím si to tvrdiť -ktoré častokrát rodičia môžu prehliadnuť ).Ale nie som doktor.Mam len vedomosti a skúsenosti na základe dcérky.

Pravidlo "čo najviac " vyblázniť a zničiť vonku na hyperaktivne dieťa nefunguje.Xlocek tým ešte viac podporuje hyperaktivnost .čím viac sa snaží zničiť dieťa ,"vydrazdi " nervovu sústavu a tým viac sú tieto deti ešte viac nabité energiou....
Ako baby spomínajú-tvrdsia výchova,pevné mantinely,alebo sa poraďte s odborníkmi.Su rôzne centra ,v ktorých sa hyperaktivitou zaoberajú....
Oslovte rôzne psychológicky, neurológicky,

Samozrejme,aj hyperaktivita má rôzne stupne ...

@strelicia ? Chápem tvoju bolesť.Ale na druhej strane,keby sme sa tu mali porovnávať,ktorá má väčšie či menšie trápenia ktorá ja šťastnejšia a menej šťastnejšia,ktorá je menej unavená a viac unavená,tak sa tu naťahujeme ďalšie 2 roky...

daisylucky
21. jan 2020

Čítam ďalej, že rodičov už nemáš, tak ti už nemôžu pomôcť... Ten krik, čo tvoje deti robia, je úplne prirodzený, len ty si už možno,, ohucana,,, už je to na tvoj nervový systém veľa. Musíš len dáko vydržať, kľudne sa stazuj na MK, to pomôže, je tu aj skupina Mnohodetne rodinky (tam baby mozno skôr pochopia, čo prežívaš) pripadne mi môžeš aj správu napísať. Ja som si toho s tými mojimi tromi (6, 4, 2) tiež toho dosť zažila, hoci mám manžela, ktorý pomáha. A tvoje deti vôbec nie sú zlé a podla mňa aj ty robíš všetko, čo sa dá, len niekedy sa nedá viac..

ivetmatko
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2