icon

Prechádzky so štvormesačným dieťaťom v letných horúčavách

indie6
2. júl 2013

...poraďte prosím, ako ísť v letných horúčavách von s dieťatom, ak nechce ležať v kočíku, ani tam spať - plače tam, kým ju nevezmem na ruky. Mám babyšatku, v ktorej pekne spinká a je tam úplne spokojná, ale to sa tam spolu uvaríme... a bojím sa, aby sa malá neprehriala. Nosič nemáme, ale chystáme sa doňho investovať, keď dcéra podrastie. Alebo neísť vôbec von? Hm? Alebo len ráno/večer? No neviem...

julinkaz
2. júl 2013

ja by som von chodila až k večeru, keď už nie je tak horúco 🙂 a ako nosič ti môžem odporučiť zumbuccu, aj my ho máme a nosíme sa v ňom už od cca 3 mesiacov, lebo má všitú novorodeneckú vsadku 🙂

indie6
autor
2. júl 2013

@julinkaz o zumbucce som ešte nepočula... väčšinou mi ľudia odporúčali manducu alebo ergo. Ďakujem za tip 😉 snáď čoskoro budeme mať aj ten nosič. Šatka je super vec, len niekedy viac roboty s ňou ako s nosičom, no a myslím, že v nosiči by sme sa až tak nepotili... :D

prasiatko30
2. júl 2013

Chodit skoro rano alebo potom vecer aj okolo osmej ked je fakt horuco a teplo sa zacina miernit az v neskorsich hodinach

majka1981
3. júl 2013

Chod hned rano do neakej desiatej/jedenastej a potom az vecerom.
ja som tiez tak chodila. dieta len malo obliect (body, volne nohavice, letny klobucik staci). a samozrejme nie na priame slnko - niekde prejst ano ale dlho na slnku prechadzat nie.

indie6
autor
3. júl 2013

no len to musím dáko zladiť s jej spacím režimom... lebo sa to zase popletie, a bude chúďa malé mimo z toho

veronikam
3. júl 2013

Ja by som poradila hlavne naucit na kocik. Nevzat na ruky, nechat plakat, zvykne si. Opatrovala som jedneho chlapceka od 3 do 6 mesiacov pred rokmi, a ten nechcel ani za svet byt v kociku. Vrieskal hodinu na prechadzke. Nevzdala som to ani po zazerani a upozornovani od okoloiducich. Po tyzdni prestal plakat a bolo vsetko ok. Narobis si tym starosti ked nebude zvyknuta v kociku.

vonicka
3. júl 2013

@indie6 - dobre rady typu nechat dieta vyplakat v kociku a ono si zvykne prosim ta ignoruj. Moj maly od 2 m strasne plakaval v kociku a nic nepomohlo. Prisposobila som sa ja jemu, spal bud v satke (ak nebolo moc teplo, lebo uznavam, ze vtedy to nie je prijemne ani pre babo ani pre matku) alebo doma. vela deti je z horucav nervoznych, tak sa im proste treba prisposobit a ist von skoro rano alebo neskor podvecer. doma moze byt dieta parkrat za den namocene vo vanicke na schladenie a bude mu hned lepsie.

aliza
3. júl 2013

@veronikam ty kokos, to myslis vazne? ze si nechala cudzie dieta, ktore ti niekto zveril v dobrej viere, ze sa on postaras najlepsie, ako budes vediet, tyzden revat v kociku? 😨 Babatka zvyknu uprednostnovat naruc pred kocikom, to je ich biologicka potreba, ked uz sme pri tom... ten maly nemal mamu pri sebe, z coho mohol byt aj ten rev a vyzadovanie si naruce a namiesto uistenia dostal dalsi sok....nezaujem z tvojej strany...smutne, velmi smutne...
Si predstav, ze moja dcera bola prvych 6 mesiacov len nosena, v kociku revala....po pol roku to preslo a odvtedy kocik milovala, spavala iba v nom a vozila sa este hadam aj 4-rocna. Takze si na nic nenavykla, ako ty pises, len proste ma chcela citit a chcela byt pri mne. Nie kazde dieta sa citi v kociku pohodlne.

indie6
autor
3. júl 2013

noo... určite vyplakať nechcem nechať, to ja nedokážem počúvať. Priznám sa, že som to skúsila... lebo malá mi sama ani nevie zaspať doma v posteli... len na rukách zaspí... no vydržala som asi polhodinku s tým, že som ju chodila ukľudňovať, a viac som nervy nemala počúvať ten rev - nikdy viac. No a čo už s tým narobím, že nechce byť v kočíku, svet sa preto nezrúti... v šatke sa jej páči, vyhovuje to jej aj mne ... kočík mi nezavadzia, mám dve ruky voľné a dostanem sa aj tam, kam sa s kočíkom nedostanem 🙂 takže super... nooo až na to teplo. Verím tomu, že by si na kočík zvykla vyplakávaním... ale trápiť ju nenechám... zachvíľu pôjdeme predsa do športového, tam bude mať výhľad, a možno sa jej to bude viac pozdávať 🙂)) ona je totiž strašne zvedavá a zbožňuje obzeranie sa okolo seba

sonagolisova
3. júl 2013

@indie6 najlepsie je skoro rano do 10 a potom navecer..tak chodim aj s mojimi detmi a to maju 2 a 5 rokov... 🙂

dari226
3. júl 2013

@aliza pekne si to napisala.ked si predstavym,ze by osm niekomu zverila dieta a necha ho takto trpiet no na nevydrzanie predstava 😢
@indie6 mysim ekd tebe vyhovuje tak neni o com diskutovat a ked je priliz horuco to ani tebe isto neni prijemne s tou satkou tak radsej na lepsi cas presunut prechadzky 🙂

indie6
autor
4. júl 2013

Milé maminky! Tak dnes som dostala takého nemilého "sprda", až to pekné nebolo. Hneď objasním. Došiel nám vitamín D a tak som musela skočiť k lekárovi po recept - nemáme to ďaleko, pešo asi tak 10-15 minút. Malú som hodila do šatky a šla som. Vyrazila som o 10:00, priznávam, že už bolo teplejšie aj na šatku, ale bolo to znesiteľné aj pre malú, aj pre mňa... dokonca si myslím, že ja som sa spotila viac ako dcérka. Nuž, dorazila som k Dr., otvorila mi sestrička a prvé čo povedala: "Ach, ako ju trápite v tomto teple..." a ďalej "...je to trápenie pre to dieťa takto... si predstavte, že spíte v sede!" (malá tam totiž spala, lebo v šatke pri chôdzi väčšinou zaspí). No, nevedela som, čo povedať. Na svoju obhajobu som povedala, že v kočíku nechce byť a plače tam. Odpoveď: "...keď je naučená na ruky. Toto je pohodlné len pre mamu, nie pre dieťa." Samozrejme, nemám nič proti kočíku, keby sa dalo, veselo sa tam vozíme, nie je mi kočík na obtiaž.
No super, nie že by som dostala nejakú rozumnú radu, čo robiť, ale len sprdy. Viem, že malej v šatke bolo možno trochu teplejšie, ale myslím si, že jej tam nie je nepríjemne, keď tam zaspí a spí aj dve hodiny bez zobudenia a keď sa zobudí, tak je celá usmievavá. Proste, chcem len povedať, že je mi jedno, čo si kto myslí a nech si aj kritizuje, keď sa mu chce, ale ja ako mamina sa snažím pre to dieťa urobiť to najlepšie, a miesto uznania dostanem len negatívnu kritiku - to je teda "fakt krásna motivácia". Niekedy si poplačem... a potom je zas lepšie, keď sa ten malý krpec na mňa usmeje 🙂 Nuž a ešte k tomu "naučená na ruky" by som chcela dodať, že určite to nebol náš zámer, ale keďže je to naše prvé bábo a nevyznali sme sa v ňom zo začiatku poriadne (či bolo hladné, či unavené, či ho bolelo bruško), proste sme ho nosili na rukách, lebo len tak sa ukľudnilo a neplakalo - pri svojich rodičoch.... a tak sa asi naučila na ruky... len toľko som chcela.

indie6
autor
4. júl 2013

a ešte chcem poďakovať za rady všetkým maminkám, ktoré si našli čas, aby pomohli inej maminke. 🙂

zrka
4. júl 2013

ahoj, inak ja ti chcem napisat, ze my sme mali ergo, a vobec sme ho na von nemohli pouzivat, lebo maly bol neskutocne spoteny v nom. dieta je v nom telo na telo, nielen ze ho zohrieva to ergo, este aj tvoje telo. moja skusenost...tak si mysslim ze satka je este z jemnejsieho materialu ako to ergo, moj nazor iba

indie6
autor
4. júl 2013

@zrka ďakujem za názor. Ja nad nosičom uvažujem, lebo si myslím, že aspoň z boku v ňom trošku môže "prefúknuť" ... ale aj šatka sa dá uviazať tak, že v nej prefukuje z boku... a dá sa uviazať na jednu vrstvu látky, čo je asi tenšie ako látka u nosiča, ktorý musí zniesť aj veľkú váhu dieťaťa

zrka
4. júl 2013

@indie6 ak ma tvoja mala iba 4 mes, tak radsej by som pozerala po nejakom pre male deti, neviem, je aj lilliput, tusim tak sa to vola ten nosic. my sme kupili ergo, ze je to od najmensieho az do 15 kg, ale ako potom som to lutovala, lebo aspon do roka bol maly v tom uplne utopeny, skoro cely zakryty az po hlavicku - takze v lete to bolo uplne na nic...

miaria1
4. júl 2013

@indie6 milujem kritikov tohto druhu 😠 bábätká sa rodia nezrelé, na vývoj potrbujú ešte tri mesiace, v brušku nezostávajú, pretože by sa už nedostali von, tak čo je pre ne prirodzenejšie než mamina náruč? V brušku sa maličké nosí a kolíše 9 mesiacov a zrazu má ležať samé v postieľke alebo kočíku? Nepznám nič krajšie ako držať môjho drobca v náručí 🙂, ak keď je to niekedy únavné. Veď kedy, ak nie teraz? Čochvíľa sa začne batoliť a potom maminej naruče sa bude dožadovať čoraz menej. Užime si tieto momenty, v živote nášho bábätka sú jedinečné 😵

leporeloo
4. júl 2013

@indie6 ahoj tvoje babatko je uplne malicke a je uplne prirodzene ze tuzi byt tebe a ockovi narukach...
prveho pol roka je skratka obdobie dietatka 'narukaach' ked zacne sediet, stvronozkovat bude v naruci coraz menej...
je to uplne normalne, aj to ze tvoja dcerka sa aj uspava v naruci, je to tak pre nu normalne... prosim nepocuvaj 60rocne sestricky ktore vychovavali svoje deticky v inej krajine a v inom rezime.... myslim ze to robis uplne spravne a prirodzne vykonavas vztahovu vychovu co je dnes jeden z rodicovskych pristupov ktoreho zakladom je dietatko co najviac nosit a jednoducho reagovat na jeho potreby... takze rob veci tak ako ich citis je to tak najlepsie a priprav sa ze su stare skoly ale aj mnozstvo mam ktore to robia inak , to je vsak ich vec.
co sa tyka tych teplych dni , ano je naj ist sa porechadzat rano a vecer, doma otvorit okna a kludna uspavat v nosici,satke...

veronikam
4. júl 2013

@aliza 1. Nebolo to cudzie dieta, ale z rodiny a 2. starali sa o neho stari rodicia, a ti mi boli vdacni, ze som ho naucila chodit von v kociku. Nie som ziadny netvor, iba nenecham aby si dieta so mnou robilo co chce. Ked myslis, ze je spravne nosit dieta 6 mesiacov na rukach, nech sa paci, Tvoj nazor. Ja si to nemyslim a dieta robi to, ako si ho naucis. Pestuje a mojka s doma, ale ked sme isli von, nebudem ho nosit 5km v satke alebo nosici. Kazdy ako uzna za vhodne.

veronikam
4. júl 2013

@dari226 jasne, mucila som ho v kociku tym, ze som ho nechala plakat a naucila som ho na kocik. Je rozdiel plakat ked nieco dietatu je a plakat od jedu. Staci sa to len naucit roroznat. Milujem matky superzeny, radsej som sem nemala ani pisat. Nechajte si deti skakat po hlavach, ked Vam to vyhovuje, noste ich v satkach a nosicoch aj do 18.

tortelinka
4. júl 2013

@veronikam asi nemas vlastne deti....take male dieta si s tebou nedokaze robit "co chce" ☹

tinki
4. júl 2013

@indie6 ahoj moja..no tak my sme plakali stále..malé bábätko si nepamätá ani 5 minút do zadu čo bolo..a nie to, že by s tebou cvičilo..
Ak bábätku vadí ležanie v kočíku, pravdepodobne je za tým reflux..Záklopka sa vyvíja do 6 mesiaca až do roka.
Skrytý reflux, kedy potrava ide bábätku do pažeráka a tam ho páli..Pohybom v kočiari sa to zhoršuje..Ja ťa chápem..Tiež som si prežila svoje. Kopec ľudí mi rozprávalo, že takto to nemôže byť..
Ale to bolo moje druhé dieťa..Prvá spala v kočíku ako buk..A tá druhá od malinka ani za svet..Mala tri týždne a do kočiara ani za svet..A nech mi nikto nehovorí, že so mnou cvičila..To sú len také povedačky.. Po 6 mesiaci sa to zlepší..Ak vám je veľmi teplo, daj malú už do športového a trošinka daj vyššie ležanie..Urobí to zázraky..

indie6
autor
4. júl 2013

@zrka Ďakujem, super, na toto som nemyslela fakt... ja som chcela kúpiť práve taký nosič, čo je od malička aj pre staršie deti, nejaký nastaviteľný, ale teraz asi prehodnotím svoje rozhodnutie... lebo fakt sa tam moja malá "utopí" aj "upotí" :D

indie6
autor
4. júl 2013

@leporeloo presne si to odhadla, tá sestrička má zhruba taký vek. Našťastie moja mamina ma veľmi podporuje 🙂 a nosenie v šatke odporúča... veď, keď sa zamyslíme... tak v minulosti mamy chodili s deťmi na pleciach v plachtách na polia seno hrabať,,, a v niektorých ázijských či afrických krajinách, je nosenie v šatkách úplne normálne a prirodzené a to dokonca vo väčších horúčavách! I keď na druhej strane, my sme mierne pásmo - inak znášame teplo ako tie africké deti... no ale nejdem veľmi zabŕdať do dákej geografie či biológie :D

indie6
autor
4. júl 2013

@veronikam veď sa nerozčuľuj :( juj ... vám to tak vyhovovalo, tak je všetko ako má byť 🙂 ste spokojní, aj bábo už je spokojné v kočíku, aj starí rodičia... určite je hlavne im lepšie voziť dieťa v kočíku, ako ho nosiť na rukách.

veronikam
4. júl 2013

@tortelinka predstav si ze mam, a predtym ako som mala vlastne som sa starala o viacero inych deti. Takze dakujem za upozornenie, ale ja presne viem co robim. Ale ako vravim, kazdy ako mu vyhovuje.

tortelinka
4. júl 2013

@indie6 sestricka nech si necha rady pre seba...ja mam mei tai, nosime sa casto a to uz ma skoro 20 mesiacov

tortelinka
4. júl 2013

@veronikam jasne 😉

indie6
autor
4. júl 2013

@tinki už sme uvažovali aj nad refluxom, môže ho mať, hlavne ten skrytý... viem o čom to je, sestrina dcéra ho mala. No nerobíme z toho drámu, raz to skončí, malé prestane grckať (teraz posledný týždeň grcká viac - možno jej idú zúbky - neviem či to tomu pripisovať) a bude dobre. Aj nad tým športovým som uvažovala, ale my vlastne máme polohovateľnú vaničku skoro až do sedu, no len sa bojím, aby jej to neuškodilo dáko, keď také 4-mesačné bábo by vraj ešte nemalo sedieť... našej sa totiž nepáči ani v tej prvej polohe, ktorá je mierne zvýšená - taký poloľah. Ona proste, ako som už vyššie spomínala, je zvedavá a chce kukať okolo, preto je asi spokojná len na rukách. No a v teple kočík už vôbec nie - to nehrozí :D

dari226
4. júl 2013

@veronikam ake super zeny co sa rozculujes ja som ti tu nepisala nic.ked nechas jacat tvoje decko tak si nechaj ,ale cudzie to uz co ma byt.moje deti mne neskacu po hlave moja dcera patri medzi najlepsie v skolke a syn je tiez na najlepsej ceste.
ja som mala hlavne v kociku a ked som chcela tak v satke.
a keby niekto taketo robil s mojim dietatom tak pride o ruky a ine dieta sa mu uz do blizkosti nedostane to si pis