icon

Prečo má dieťa iné farby očí ako rodičia?

11. máj 2025

Ahojte moja otázka znie ja ako matka mám zelene oci s malou hnedou škvrnou priateľ ma modré oci také modrozelene ale prevláda modrá. Syn ma zelenohnede. Ako je to možné ?

Strana
z2
lila246
11. máj 2025

Farba oci sa dedi z viacerych generacii, nielen od rodicov, ale aj od starych rodicov ci praprarodicov. Ty mas zelene oci s malou hnedou skvrnou - uz to je kombinacia dvoch pigmentov. Priatel ma modrozelene oci, ale prevlada modra. Vase geny sa u syna mohli skombinovat tak, ze vznikla zelenohneda farba, ktoru ste mozno ani jeden priamo nemali, ale mohla sa preniest od predkov. Geny pre farbu oci mozu byt skryte a prejavit sa az o generaciu neskor. Moja mamka ma hnede oci, ocko modre a ja cisto zelene - a som si 100% ista, ze som ich 🙂

aniele
11. máj 2025

Moji starí rodičia, pokiaľ si pamätám, mali modré oči. Rodičia majú zelenohnedé, my, traja súrodenci, modré. Každý z nás má hnedookého partnera. Ani neviem, či niektoré z detí ďalšej generácie má modré. Naša najstaršia zelenosivé (po svokre a tá vraj po svojej mame), ďalšie dve hnedé...

44janica44
11. máj 2025

Farba očí tak ako aj iné črty sa dedí genmi z x generácií... ja a muž mame zelenohnede oči jeden viac zelene druhý viac hnedé. Naše dieťa má prenikave jasno modré oči... keď ich videla bratrancova žena prvé čo povedala "to su presne tie oči z ich rodiny ( z rodiny mojej mamy) " oni sú obaja hnedooky, jedno dieťa tiež, druhé s modrými očami- zdedene z otcovej -bratrancovej strany.
Naše dieťa to môže mať ešte zdedene po muzovej starej mame z otcovej strany - tiež ma modré oči- nie tak prenikave... A možno to ma moje dieťa z oboch rodín a preto je ta farba taka výrazná.

mandarinka555
11. máj 2025
vanilkovazmrzka
11. máj 2025

Ty mas hnede, muz ma modre. Muz ma 2 modre alely a ty mas jednu modru a jednu hnedu. Syn ma od otca jednu modru a od teba jednu hnedu. Hneda je dominantna, preto sa pri tejto kombinacii prejavi hneda - ostatne odtiene medzi hnedou a modrou uz zavisia od mnozstva pigmentu.

biba_18
11. máj 2025

gény…

andreatytler
12. máj 2025

To vobec nie je pravda ze farba oci sa dedi z viacerych generacii. Dedi sa len od rodicov.
Zjednodusene povedane, kazy clovek ma 2 geny a jeden odovzdava dietatu.
Su hnede a modre geny. Hnede su dominantne cize ak ma clovek jeden modry a jeden hnedy, jeho oci budu hnede. Ten modry gen sa vobec neprejavy, ale clovek ho moze odovzdat svojmu dietatu.
Ludia co maju modre oci tym padom nemozu mat hnedy gen. Musia mat 2 modre geny a tym padom 2 modrooky ludia nemozu splodit hnedooke dieta, lebo mu vzdy odovzdaju iba modry gen.
Hnedooky ludia mozu mat bud dva hnede geny alebo kombinaciu hnedeho a modreho a tym padom mozu hnedooky ludia splodit modrooke dieta.
Zelene oci su forma modrych - recesivne.
To co opisujes ty, zelenomodre, zelenohndede, je tazko usudit. Daj fotky. Nerozumiem preco sa cudujes nad farbou oci svojho dietat, ved ich ma take ako ty - zelenohnede.

sudocek
12. máj 2025

U nás je to tak že,ja mám hnedé, muž zeleno hnedé a syn modré.

lindusss2016
12. máj 2025

Asi ta podviedol... 🤷

maryetta
12. máj 2025

Ja mam hnede. Muz ma "farebne". Taky mix siva-modra. A 3deti maju uplne prenikavo modre oci.
Kazdopadne geny su aj po predkoch. Nielen rodicia.

nikiki29
12. máj 2025

Absolútne nechápem čomu sa čuduješ, keď zdedil farbu očí, ktorú máte vy 🤔

aniele
12. máj 2025
@44janica44

Farba očí tak ako aj iné črty sa dedí genmi z x generácií... ja a muž mame zelenohnede oči jeden viac zelene druhý viac hnedé. Naše dieťa má prenikave jasno modré oči... keď ich videla bratrancova žena prvé čo povedala "to su presne tie oči z ich rodiny ( z rodiny mojej mamy) " oni sú obaja hnedooky, jedno dieťa tiež, druhé s modrými očami- zdedene z otcovej -bratrancovej strany.
Naše dieťa to môže mať ešte zdedene po muzovej starej mame z otcovej strany - tiež ma modré oči- nie tak prenikave... A možno to ma moje dieťa z oboch rodín a preto je ta farba taka výrazná.

@44janica44 Presne. Modrých očí máme/mali sme v rodine viac. Ale ja mám vraj modré ako mama môjho otca. A keď môj muž videl oči sesternicinej dcéry, povedal, že sú presne také, ako moje. Vraj to bolo prvé, čo si na mne všimol, keď sme sa spoznali.

radacak
12. máj 2025

Manžel má modro-zelene,ja mám hnedo-zelene.
staršia má po mužovi a mladšia má uuuplne tmavo-hnede❤️

katusik456
12. máj 2025

Ja mám zelenohnedé, muž ma podobne zelenohnede a syn ma svetlomodré, pravdepodobne po svojom dedkovi, ktorý mal úplne svetlomodré. Všetci sa nás to pýtajú odkiaľ ma také oči

biba_18
12. máj 2025
@lindusss2016

Asi ta podviedol... 🤷

biba_18
12. máj 2025
@andreatytler

To vobec nie je pravda ze farba oci sa dedi z viacerych generacii. Dedi sa len od rodicov.
Zjednodusene povedane, kazy clovek ma 2 geny a jeden odovzdava dietatu.
Su hnede a modre geny. Hnede su dominantne cize ak ma clovek jeden modry a jeden hnedy, jeho oci budu hnede. Ten modry gen sa vobec neprejavy, ale clovek ho moze odovzdat svojmu dietatu.
Ludia co maju modre oci tym padom nemozu mat hnedy gen. Musia mat 2 modre geny a tym padom 2 modrooky ludia nemozu splodit hnedooke dieta, lebo mu vzdy odovzdaju iba modry gen.
Hnedooky ludia mozu mat bud dva hnede geny alebo kombinaciu hnedeho a modreho a tym padom mozu hnedooky ludia splodit modrooke dieta.
Zelene oci su forma modrych - recesivne.
To co opisujes ty, zelenomodre, zelenohndede, je tazko usudit. Daj fotky. Nerozumiem preco sa cudujes nad farbou oci svojho dietat, ved ich ma take ako ty - zelenohnede.

@andreatytler ale to čo píšeš - že hnedooký má AJ modrý gén, ale "prebil" ho hnedý - znamená to, že tento gén dieťa môže dieťa zdediť - po starých rodičoch - len je to napísané inými slovami ...

nika23t
12. máj 2025
@mandarinka555

@mandarinka555 môj muž má modré ako nebo, ja zelené. Najstaršia dcéra modré a dve mladšie obe úplne hnedé 😊 Ale máme to v rodine, dedo mal tmavé hnedé, aj môj brat má. Ja len k tej tabuľke.

lindusss2016
12. máj 2025
@biba_18

@biba_18 smutné je, že mnoho ľudí na základe hry génov takéto veci napadnú. Sama som zažila, moj exmanžel bol veľmi žiarlivý. Inak tmavooký veľmi tmavé vlasy. Ja mam tiez hnede vlasy a zelene oci. Dcera ma hnede oci. Problem nastal, ked sa nam "vyfarbil" mladsi syn na totalneho modrookeho blondacika. Samozrejme zacali primitivne reci aj od exmnazelovej rodiny, potom nasledne jeho to nahlodavalo coraz viac a velmi dlho si ani k synovi nevedel najst cestu, dokonca bol na neho zly. Nehovoriac o tom, ze mna samozrejme urazali taketo vymyslene obvinenia... Teraz sa uz na tom smejem, ale boli casy, ked som to aj tazko niesla.

biba_18
12. máj 2025
@lindusss2016

@biba_18 smutné je, že mnoho ľudí na základe hry génov takéto veci napadnú. Sama som zažila, moj exmanžel bol veľmi žiarlivý. Inak tmavooký veľmi tmavé vlasy. Ja mam tiez hnede vlasy a zelene oci. Dcera ma hnede oci. Problem nastal, ked sa nam "vyfarbil" mladsi syn na totalneho modrookeho blondacika. Samozrejme zacali primitivne reci aj od exmnazelovej rodiny, potom nasledne jeho to nahlodavalo coraz viac a velmi dlho si ani k synovi nevedel najst cestu, dokonca bol na neho zly. Nehovoriac o tom, ze mna samozrejme urazali taketo vymyslene obvinenia... Teraz sa uz na tom smejem, ale boli casy, ked som to aj tazko niesla.

@lindusss2016 tomu rozumiem ☹ vie to veľmi raniť takéto hlúpe kecy...

silvia33_33
12. máj 2025

Farba očí je geneticky podmienená a je výsledkom kombinácie génov, ktoré dieťa zdedí od oboch rodičov.

Ako sa dedí farba očí?
Genetická komplexnosť: Farbu očí ovplyvňuje viacero génov, najmä gény HERC2 a OCA2, ktoré určujú množstvo a distribúciu melanínu v dúhovke.

Dominantné a recesívne gény: Hnedá farba očí je dominantná, zelená je menej dominantná a modrá je recesívna.

Ako je možné, že váš syn má zelenohnedé oči?
Keďže vy máte zelené oči s malou hnedou škvrnou, znamená to, že vo vašom genotype je prítomný aj hnedý pigment.

Váš partner má modro-zelené oči, čo naznačuje, že má menej melanínu, ale jeho gény môžu obsahovať aj zelený alebo dokonca hnedý komponent.

Zelenohnedé oči vášho syna vznikli kombináciou oboch rodičovských genetických predispozícií.

Pravdepodobne váš syn zdedil gény, ktoré spôsobujú miernu prevahu zeleného pigmentu, ale zároveň prítomnosť hnedého pigmentu po vás.

Farba očí nie je vždy jednoduchá záležitosť a môže byť ovplyvnená viacerými génmi a ich interakciami. Farba očí sa môže v detstve meniť, takže ak je váš syn ešte malý, oči sa môžu časom ustáliť.

darovanie
12. máj 2025
@mandarinka555

@mandarinka555 Tak podľa tejto tabuľky je polovica mojej rodiny od poštára😁

nelka93
12. máj 2025

Lebo genetika, a nemusí po rodičoch kľudne po lra pra prarodicoch

katrin21
12. máj 2025

Ak ma jeden z vasich rodicov hnede , hnedozelene oci, tak ma v sebe aj hnede alely a pod. a mozete mat hnedozelenooke dieta

katrin21
12. máj 2025
@mandarinka555

@mandarinka555 toto neni pravda...

evansova
12. máj 2025

Genetika. Moja o styri roky starsia sestra je vysoka 149 cm, ciernooka, vlasy cierne. Ja som vysoka 170 cm, modrooka, v detsve vlasy svetle blond, neskor stmavli. Brat podobne ako ja, ale vyska len 165 cm a dalsia sestra tmava ako ta prva, ale vysoka ako ja. To nenaplanujes...

andreatytler
13. máj 2025
@biba_18

@andreatytler ale to čo píšeš - že hnedooký má AJ modrý gén, ale "prebil" ho hnedý - znamená to, že tento gén dieťa môže dieťa zdediť - po starých rodičoch - len je to napísané inými slovami ...

@biba_18 Aha, akoze dedko dal modrooky gen na syna ale u neho sa neprajavil a ten syn ho posunul dalej na svojho syna u ktoreho sa prejavil. Ale to nie je dedkov gen, ktory sedel nevyuzity v otcovom tele a potom sa presunul na vnuka. To je vzdy otcov gen. Toto ja vravim ze je blbost. Vnuk nemoze zdedit farbu oci po dedkovi ani po ziadnom inom davnom predkovi. Moze to zdedit len po svojich rodicoch.

bodka2213
13. máj 2025

Ja som tmavá s hnedými očami a muž tiež. Máme syna totálneho blonďáka s modrými očami. Už pár krát mi bolo povedané či ho mám so susedom 😂😁

hatsepset
13. máj 2025

Naši majú hnedé a modré oči, ja mám modré a sestra sivé. Sestra je do výzoru ocova kópia 🤣🤣🤣

libusak
13. máj 2025

My mame vsetci v rodine modre oci, ex zasa vsetci hnedooky. Dcera ma oci zelene a podla tabulky teda 0%.

Generika je mimoriadne komplikovana. Geny sa nesu po cele generacie

biba_18
13. máj 2025
@andreatytler

@biba_18 Aha, akoze dedko dal modrooky gen na syna ale u neho sa neprajavil a ten syn ho posunul dalej na svojho syna u ktoreho sa prejavil. Ale to nie je dedkov gen, ktory sedel nevyuzity v otcovom tele a potom sa presunul na vnuka. To je vzdy otcov gen. Toto ja vravim ze je blbost. Vnuk nemoze zdedit farbu oci po dedkovi ani po ziadnom inom davnom predkovi. Moze to zdedit len po svojich rodicoch.

@andreatytler ak to otec zdedil po dedkovi 🤷‍♀️ farbu nezdedil, zdedil gén…

Strana
z2