Prečo sa moje bábätko nevyvíja ako ostatné?
Ahojte, mám doma babatko, pred par dňami mala 3 mesiace. Je to kľudne dieťa, nemala koliky, dobre spí takmer od narodenia, skoro neplače, proste spokojne dieťa. Čo ma ale trápi že neni taka bystrá ako ostatne dieti… čo sa rozprávam s inými mamičkami tak ich babatka v 3 mesice už si chytili aj hracky, otáčali sa na bruško a podobne… moja len udrží hračku niekoľko sekúnd keď jej vložím do ruky, dáva si ruky do pusy a to je všetko. Nesleduje si rúčky, nerobí lietadielko, nechytá hracky, neotoči sa na brusko. Proste niekedy si mylsim že zaostáva a mám nervy z toho, potom si hovorím veď kazde babo sa vyvíja inak ale aj tak to nepomáha. Raz sa zlostim na ňu že prečo nemôže byt ako ostatne dieti, potom sa zlostim na seba čo som za matku že sa na ňu hnevam😒 este viac na nervozite mi pridáva vývinový dotazník ktorý výplňame pred každou poradňou, teraz vo štvrtok mame poradňu, pozrela som ten dotazník a na 90% otázok mame odpoved “nie”.
Manžel aj celá rodina hovoria že je to v pohode, že je šikovne dievčatko aj sa ju snažím tak vnímať… niekedy si len mylsim že som veľmi prísna na ňu a mám akosi velke očakávania od takého maleho bábätka, na druhej strane si hovorím ci starám sa o ňu a rozvíjam ju dostatočne, ci nezanedbala som niečo a nevie este kopec veci, ktoré by už mala vediet, len kvôli tomu že som niečo zanedbala
Halooo, hej deti iných už aj kolobežkuju však? Kľud, si predstav, že tvoja rovnako stará susedka zabehne stovku za minútu. Z toho teda vyplýva, že ty to dokážeš tiež, ak nie lepšie? Nie všetky deti idú rovnakým tempom.
Nemá náhodou hypotonus?
📌
Nas v 3 mesiacoch zacal dvihat hlavicku, ale pediatricke sa to nezdalo, tak nam dala vymenny na fyzio - odporucam pytat si ho od tej svojej, cvicenie potom preplaca poistovna. Momentalne ma krpec 10 mesiacov a zacina sa pomaly stavat na nohy, medzi kazdou navstevou fyzio vidim obrovsky progres, staci len vediet, ako s babom doma cvicit 🙂 hlavne bez stresu a nerealnych ocakavanj
Nám tiež v 2,5 mesiaci skoro vôbec nedržal hlavičku, tak sme sa viac začali sústrediť na čas na brušku a za mesiac spravil brutálny pokrok. Chytať hračky začal tiež asi v 3,5m. Teraz má 4,5m a včera sa prvý krát pretočil, čo ma dosť prekvapilo, ale ja som tiež spravila zmenu - do nejakých 3 mesiacov som ho stále mala na gauči, veď to bolo pohodlné, ale od 3m som vystrela podložku v obývačke a trávi väčšinu času tam, nech má tvrdý povrch a nech sa môže hýbať ako chce 🙂
@nattyond tak aj moja ja veľa casu na brušku, keď si nepýta papať po prebudení tak ju takmer dávam na bruško, ak je hladná počkám 25-30 min po kojení s tak ju dam na bruško. Vydrží cca 15 min, aj keď posledný tyzden ma skoro vzdy ruky v ústach a položenú hlavičku, nechce sa jej veľmi dvíhať😬 ma bdele okno 1,5 hod a z toho cca 30 min je na brušku čo si mylsim že nie je malo… a tiež sme na zemi cca od 2,5 mesiaca čiže nie je ani obmedzovaná v pohybe
Teraz ma 3 m a 3 týždne a zatiaľ tie hracky tak isto nechce chytať, iba keď vložím do ruky, ani rúčky si nesleduje, čiže toto bez zmeny 😞 ďalší tyzden ideme k fyzio tak som zvedava čo nam povie a čo poradí
Ani necitam ine komentare, lebo vsetky budu o tom, ako je kazde dieta ine a ze je to ok.
Nie. V 3m su jasne dane veci, ktore musi babatko zvladat, ak nezvlada, treba to riesit. Ja nerozumiem toto obvinovanie babatka, obvinovanie seba, hladanie potlapkania na fore, ze je to v poriadku. Miesto sebalutosti treba zabezpecit fyzioterapeuta, tie dotazniky sa nerobia pre nic za nic. Vyhladaj bud cez vymenny listok na poliklinike, alebo, a to odporucam viac, sukromneho fyzioterapeuta venujuceho sa babatkam.
Potrebujes sa naucit spravne manipulovat, spravne podporovat rozvoj, rozumiet, preco napriklad v 3m babatko musi dosahovat taky a taky vyvojovy milnik. Resp je tam vola, to teraz neznamena, ze v 3m musi vsetko. Ale ak 3m babatko neovlada nic z toho, alebo zaostava vo vyvoji napriklad v 12m, ze by bolo vyvojovo na 7m, neexistuje, aby ma niekto utlapkal po pleci, ze to je ok.
A odloz prosim ta to obvinovanie malej, ci seba. Je pre dieta ovela lepsie mat vyrovanych rodicov, ktory normalne prijimaju prichadzajuce problemy, a riesia ich. Cvicili sme Vojtovu metodu, videla som sama problem, sama som riesila, spolupracovala, chcela som sa naucit ako robit veci spravne, uz v tehotenstve som mala "vsetko" nastudovane. Nikdy som nezazila obvinovanie dietata alebo seba. To odloz, pekne prijmaj to co je, nehladaj vinu, ale chop to do svojich ruk a konaj 🙏
@margotka17 vidiet, ze nerozumies, preco je dolezite sledovat, ci deti splnaju vyvojove kriteria pre dany vek. Verim, ze nerozumies, ako maju vbocene kolena a prepadnute clenky predskolaka suvis s tym, ze ako babatko nepaslo koniky, verim, ze nerozumies, aky zasadny vplyv ma na rozvoj reci a inteligencie to, ci dieta stvornozkuje alebo nie. Dokonca aj to, ci a KEDY babatko na chrbte dokaze lavou rukou uchopit hracku podavajucu mu z prava.
A verim, ze zo svojich deti nerobis cvicene opice otazkami ukaz aky budes velky, alebo daj papa
Lebo nerozumies, ake dolezite to je z hladiska milnikov rozvoja mozgu a motoriky.
@maxik24 hlavne ty rozumieš všetkému😉moje dieťa nikdy nestvornozkovalo prosím si prečítať aký to má vplyv na inteligenciu a rozvoj reči.
Je veľký rozdiel či má dieťa 3m, alebo 3 m a 3 t a sú deti, ktoré to začnú robit v 4 m.A sú aj matky, ktoré nechajú dieťa v lehátku pomaly do 5 m ako bábiku možnosti je veľa....
@luccija nerozumiem vsetkemu, ale vzdelavam sa, lebo mam rada, ked veciam rozumiem. Studie si dohladas, su prevazne v AJ jazyku, ale najdes aj prelozene, resp spracovane do SJ. Len taky uryvok, co som nasla ako prve. Je to overeny, vedecky podlozeny fakt. To, ze tvoje dieta vynechalo stvornozkovanie neznamena, ze je hlupe, ale ze jeho kognitivna zlozka sa proste nerozvijala tak, ako by sa mohla, keby stvornozkovalo. Je to absolutne zakladne aktovovanie drah v mozgu, preto sa aj na fyzio u deti ktore maju napriklad mentalne postihnutie, veeeeeeeela cvici prave prepajanie hemisfer.
Štvornožkovanie ako dôležitý míľnik vo vývine mozgu dieťaťa🧠
Prvé krôčiky dieťaťa sú míľnikom, na ktorý rodičia netrpezlivo čakajú.
Skorá chôdza však neznamená, že dieťa je už vo vývine pokročilé. V skutočnosti to môže znamenať, že mozog dieťaťa vynechal dôležitý vývinový krok, čo sa neskôr môže odraziť na ťažkostiach v akademickom prostredí.
Štvornožkovanie si vyžaduje vzájomnú koordináciu končatín. Dieťa strieda ruky a nohy, pričom ruka na jednej strane tela sa stretáva s podlahou v rovnakom čase ako opačná noha (do kríža).
Tento štýl pohybu, nazývaný aj kontralaterálny, je dôležitý pre vývin dôležitej dráhy v mozgu - corpus callosum (časť mozgu prepájajúca hemisféry). Štvornožkovanie stimuluje corpus callosum, aby sa vyvážene vyvíjalo a uľahčovalo komunikáciu mozgových hemisfér.
💪Pri kontralaterálnom štvornožení dieťaťa pracujú obe strany tela rovnomerne a zahŕňajú koordinované pohyby očí, uší, rúk, nôh a svalov stredu tela. To pomáha podporovať rozvoj kognitívych funkcií, exukutívnych funkcií a neskôr uľahčuje učenie.
Veda už roky vie, že deti, ktoré vynechajú túto fázu motorického vývinu, môžu mať neskôr v živote problémy s učením. Nechajte dieťa tráviť čo najviac času na zemi a umožnite mu štvornožkovať tak dlho ako bude potrebovať.
V prípade, že dieťa vynechalo fázu štvornožkovania, vždy vieme s dieťaťom pracovať aj v školskom veku a vďaka pohybovému programu mu pomôcť.
@maxik24 dakujem za pekne napísaný komentár)
Nezaložila som túto tému kvôli tomu aby ma niekto presviedčal alebo ukludnoval že taký to vývoj je ok (čo môže byt ok ale nemusí), len ma zaujímali názory a skúsenosti iných rodičov. A samozrejme nechcem sa dostať do štádia keď moje dieťa bude mať 8, 10, xy mesiacov a ja si poviem že preboha čo som všetko prehliadla a preto už som vyhľadala fyzio a budúci tyzden ideme na konzultáciu.
Čo sa tyka toho hnevu a obviňovania sa - snažím sa na tom pracovať, porozprávala som sa otvorene s manželom o tom čo cítim a veľmi mi to pomohlo…
Moja mala vsetky tieto veci robila neskor a vela veci zacne neskor aj teraz, ale zase ich robi poriadne a uz teraz napriklad je o dost sikovnejsia ako jej rovesnici. A je dost mozne, ze casom sa "spomali" a rovesnici ju dobehnu alebo aj predbehnu. Deti sa vyvijaju naozaj rozne a neda sa ani po par rokoch predpovedat, ktore bude sikovne a ktore nie. Ja som napriklad do 2 rokov vraj nerozpravala vobec. A potom som rozpravala tak, ze som ovela viac slov ovladala ako rovesnici, co zacali rozpravat o dost skor.

Vymaz si tie terminove skupiny. Fakt. Je ok dieta pozorne sledovat, su ok aj mierne obavy, hlavne ak si prvorodicka, ale nie je uplne ok ten hnev, s tym treba pracovat. Ak nie sama, tak s odbornikom psychologom. Drz sa