Problém so zaspávaním 8 ročnej dcéry

maminabobo
27. dec 2020

Problém so zaspávanim u 8rocnej dcéry
Máme problém s 8rocnou dcérou, lebo večer nevie zaspať. Zaspávanie jej trvá 2-3 hodiny. Trvá to už týždne... Niekoľko krát ide na wc, zaujima ju každý zvuk v byte, neskôr si už aj poplace, no zaspí až okolo pol noci, pol 1. Ráno nevyspava extra dlho, no je pravda,ze keby som ju mala budiť do školy bola by nevyspata. Už sme chronicky unavení a frustrovaní. Skúšame masáž s levanduľovým olejom, homeopatické sirup sedacia, ale žiadnu zmenu nevidieť. Ak predtým mávala ťažšie zaspávanie, vždy sa pýtala večer či zaspí, jej starší brat spí s ňou v izbe za 10minut. Žiadne stresy v rodine nemáme, chodíme aj von po poobediach, normálne cez deň funguje. Toto nočné správanie je už zneurotizovane. V minulosti sme s ňou mali problém, že sa bála chodiť na veľkú potrebu, takže sklony k takému divnemu správaniu má. Už naozaj nevieme čo skúsiť. Manžel vstáva skoro ráno do práce a je nevyspaty, ja mám momentálne ešte dovolenku,no neviem si predstaviť čo bude keď začne škola.

babydesire
28. dec 2020

No mna napada, kedy rano vstava,co robi cez den, ci neje vecer vela sladkeho,sladene napoje (vraj tie sposobuju u deti prival energie..)

Asi skor : vstavat skor okolo osmej, cez den aby robila aj nieco privom sa hybe (unavy), aspon polhodina na cerstvom vzduchu, a pozor na strsvu, sedenie pri nete a telke...
Inak je normalne ze dievcata a zeny maju horsi spanok aj zaspavanie ako muzi..ja tiez adinod siedmych osmychbrokov horsie (dlhsie) zaspavam,,od tych cias som si zacala vymyslat pribehy kde samozrejme hrajem prim 😀 zaspavanie nebol des,a ja som sa neraz aj tesila do postele 😉

tramtada31
28. dec 2020

Mala som taký problem ako dieťa, hlavou mi behali rôzne myšlienky a nevedela som zaspat, aj keď som veľmi chcela. Mne sa pomohlo začať modliť. Netvrdím, že som nejaká kresťanka, dokonca som rodicmi bola vedená k ateismu, ale pomohlo mi to ako taký rutinný rituál, kedy sa telo/mozog dostal do zaspavacieho módu. Ak ste kresťania, nauč ju na tu motlitbu, ak nie ste, tak skuste take cvicenie z osobnostného rozvoja, že si začne menovať 3 veci, za ktoré je v ten deň vdacna(napr mama mi uvarila na veceru moje obľúbené palacinky, dnes som sa super zahrala s bratom, som vdacna za to, že mám psíka a môžem s ním chodit na prechádzky, som vdacna za nový iphone,..) a ďalšie 3 veci, za ktoré je na seba pysna napr dnes som mame pomohla s varením, bratovi s kresbou, vyniesla som smeti, dokončila si projekt na anglictinu, aj keď sa mi nechcelo,..). Týmito cvičeniami by sa mohla pozitívne naladiť, pripadne tým rituálom pripraviť na spanok, keď sa telo nauci, že po takomto cvičení/motlitbe ten spanok príde. Hlavne by sa tým mohol umlčať ten vnútorný (kriticky) hlas, ktorý väčšine ludom nedava spat, lebo prináša obavy, nervozitu..

miadi
28. dec 2020

Skus ju zobudit o hodinu dve skor nez by vstala a urcite nebude hore do 12-1. Bude sice unavena matoha no musis v tom pokracovat a zaspi skor.

andreatytler
28. dec 2020

@maminabobo Chapem to spravne ze ona ma obavy z toho ci vecer zaspi? Ak ano, tak to je uz na psychologa, hlavne aby sa jej z toho nevytvorila nejaka porucha spanku.
Mozno jej skusit vysvetlit, ze je to v poriadku ak nezaspi. Nech sa koli tomu netrapi.
Ja niekedy nemozem spat ak mam urcity problem. Zobudim sa o 4:00 rano a uz nezaspim. Dlhe roky som sa s tym stresovala ze budem nevyspata v tych dnoch a nutila som sa zaspat ale potom som si povedala ze tak to asi ma byt... ze nemam spat ale uvazovat nad svojim problemom, lebo mozno o tej 4:00 rano mi to najlepsie mysli. A tak som tam lezala a rozmyslala a bola som vdacna svojej mysli ze sa o mna takto stara a chce vyriesit moj problem. Prestala som to vidiet ako problem ale naopak ako pozitivnu vec a cuduj sa svete zaspala som asi po pol hodine. Odteraz ak ma moje problemy zobudia o 4:00 rano, tak sa im zacnem pokojne venovat a vzdy zaspim.
Dalsia vec co ma napadla je ze vela pocuvam o melatonine... pocula som ze niektori ludia mozu mat problemy s tvorbou melatoninu a potom maju problem zo spankom.

matapo
28. dec 2020

...tak ju uspi ako malu. Ja dceru tiez uspavam (8 rokov) ma teraz take obdobie, je rada ked si s nou vecer lahnem, aj sa chvilku porozpravame, prituli sa, chvilu ju hladkam a zaspi. Tiez ma uz dovoleny aj mobil, hrava sa na nom, sice bezpecne hry pre jej vekovu kategoriu ale aj tam sa najdu kdejaky strasiaci a ona sa ich naucila bat. V hre a cez den nie ale vecer ked ma sama zaspat tak ano. Syn mal tiez zhruba v takomto a uz aj ked bol predskolak obavy z toho ze ci zaspi a ze to bude trvat velmi dlho, muzel mat vzdy zasvietene aspon male svetielko. Ked som si vsak k nemu lahla tak zaspal takmer hned. Toto je este taky vek kedy ta ciara medi realitou a fantaziou je velmi krehka, zdaju sa tie deti velke ale ich predstavy a fantazie mozu mat este velku silu u nich, hoc aj cez den su smele a vyrovnane, pri zaspavani a po tme to je ine. Vela toho cez den zaziju, vela toho vidia (TV, mobily, rone hry) ako rodicia uz nemame ani sancu ustriehnut ze co vsetko. No a samozrejma plati stale rovnaky ritual. Rano vstat skor, spravit najskor vsetko tak ako treba, umyt, obliect, najest, pohrat sa, ist von, citanie, kreslenie, tvorenie, spolocenske hry, hranie s hrackami, co najmenej TV a mobil (aj ked v dnesnom svete sa to vynechat neda, tak aspon obmedzit na co najkratsi cas). Vela sportovat (korcule, bicykle, kolobezky, turistika, prechadzky,...to vsetko sa da aj pocas korony a obmedzeni) a byt vonku. My chodime 2x za den, vacsinou 3-4 hodiny za den, ked ideme dalej alebo vylet tak takmer cely den. Davame si aj vecernu prechadzku. No a napr. ja za seba ti mozem povedat, ze som nikdy nepotrebovala extra vela spanku, uz ako dieta skolopovinne som vstavala pomerne skoro, aj o stvrtej v noci, ja som uz bola vyspata, ja takto rano najlepsie fungujem, uz namem potrebu spanku, rano som sa aj ucila, aj pripravovala do skoly, neskor do prace, teraz robim nad ranom domace prace, varim,...uz ked sa prebudim uz nemozem spat, viem ze nezaspim a ani mi nie je prijemne lezat len tak v posteli. Zato vecer problem so spankom nemam, zaspim rychlo a aj chodim relativne skoro spat. Ale zdaleka nepotrebujem 8 hodin spanku.

deti95060810
28. dec 2020

tento problém mali aj moje deti.... len troška neskoršie. Pediater mi povedal že to súvisí s nástupom puberty .... Skús jej kúpiť Dospinox - v lekárni cca 10 e a daj jej pred spaním 2 streky pod jazyk...
Popr. ešte pediater predpíše Prothazin - to je od 3 rokov. tiež pomáha. Lieky môžeš dávať len v prípade potreby, nemusíš denne.
A samozrejme mobily , počítače pred spaním úplne obmedziť....

evora
28. dec 2020

Ja detom púšťam vecer rozprávky na počúvanie. Mne sa tiež často stane, ze kvôli rozhadzanym myslienkam neviem zaspať. Pustim si niektorý zo seriálov, ktoré poznam naspamäť a zaspím o par minut ako bábätko. Proste mozog sa sústredí na ten dej, a nie na to aby zaspal. Aj deti majú rôzne obdobia, rovnako ako dospelí. Občas zaspávam bez problémov v tichu a inokedy mam obdobie, kedy potrebujem "nasmerovať" svoje myšlienky inam...možno to pomôže aj tvojej dcére. Moji radi počúvajú rozprávky z lidla, mira jaroša atd.

juliet86
28. dec 2020

smer psycholog.

nadejnezomiera
15. okt 2023

@maminabobo ahoj, môžem sa spýtať, ako ste dopadli, čo pomohlo a pod.? Máme podobný problém... Vďaka 🙏🏻

maminabobo
autor
16. okt 2023

@nadejnezomiera žiaľ moc neporadím, lebo to prešlo tak akosi samé....akurát sa mi marí, že som sa presťahovala na gauč do obývačky, ktorá bola hneď vedľa detskej a mávala som zapnutú dlhšie tv a mala akoby pocit, že som hore a blízko. Aj teraz zaspáva horšie (má 11r) a rán sa jej nechce vstávať, ale už je veľká a nechodí po dome, ako vtedy.

nadejnezomiera
16. okt 2023

@maminabobo ďakujem aj tak. Muž je presťahovaný ku nej na matrac 🤭 Ako sa narodil syn, bol takto u nej v detskej rok... Potom išiel do vedľajšej izby a teraz sa zase vrátil, lebo v škole mala učiteľka úraz a je dlhodobo PN... Majú inú a ona nemá rada zmeny... Tak to niektoré noci spracúva viac...

maminabobo
autor
17. okt 2023

@nadejnezomiera tak držím palce. skúste este z doterry olejčeky, ak ste už o tom počula, alebo niekoho poznáte kto s tým robí, tak vyskúšať....ak by sa jej to páčilo. To sme za čas mali, také guličkové sú, priamo na kožu.

nadejnezomiera
17. okt 2023

@maminabobo ďakujem za odpoveď a za Váš čas 🤗