icon

Psychomotorický vývoj v prvom roku a jeho vplyv na neskoršiu inteligenciu - aké sú vaše skúsenosti?

nasersitto
18. júl 2019

Ahojte, zaujimala by ma skusenost mamiciek ktore uz maju vacsie deticky. Ako suvisi to, ci je dietatko sikovnejsie alebo pomalsie v ranom veku (povedzme do roka), s neskorsou sikovnostou a inteligenciou? Niektore deti su velmi popredu vo vsetkom, skoro stvornozkuju, sedia, ukazuju papa a pod., stavaju sa, chodia uz v 9m a podobne... Znamena to ze aj neskor budu sikovnejsi a inteligentnejsi ako ti "tabulkovi" resp. ti "pomalsi"?Dakujem 🙂

mogaa
18. júl 2019

@nasersitto nieee, ono sa to cca v troch rokoch vyrovnáva - sú deti čo skoro začnú chodiť a napr.rozprávať začnú až po 3.roku a rovnako deti čo v roku už rozprávajú a chodiť začnú v roku a pol🙂každé dieťa ide svojim tempom a rovnako ak jedno v roku už chodí aj rozpráva, neznamená že bude šikovnejšie ako to čo to začne robiť neskôr, naopak napr.to zase neskôr bude vedieť kopnúť do lopty, či neskôr začne kresliť....s inteligenciou to nič nemá, mozog dieťaťa sa stále vyvíja a vznikajú nové a nové prepojenia...dieťa je ako špongia - všetko nasáva a učí sa.....niektoré deti sú lenivé a začínajú neskôr, iné sú šikovnejšie v iných veciach, napr.v roku sa vedia sami najesť, napiť, vedia použiť lyžičku, vidličku.....

benit
18. júl 2019

Moja neskoro sedela, nestvornozkovala, chodila v 15 mesiacoch. Skoro rozpravala , v 18.mesiacoch na nocniku, nemala 2 roky davala cele vety, dvojrocna poznala vsetky pismena, iq nad 140.

selest
18. júl 2019

Nas je velmi sikovny velmi skoro zacal behat sediet atd ale ma 11 mesiacov a ani papa ani tapusky flasu si nedrzi len vylieva alebo nou bucha o zem😂tak dufam ze sa to vyrovna a aj toto dobehne

nattulka
18. júl 2019

My sme boli s krpcom na neurologii...zacal chodit az v 17m a neurologicka vravela ze prave vnimavejsie/mudrejsis deti si davaju nacas lebo ich mozog spracuva vela podnetov a nema potrebu sa navyse stimulovat...takze to moze byt prave naopak...z eeg vyslo ze v necelych 2r mal mozog na urovni 4rocneho...teraz ma 2r8m, tak uvidime...mne sa zda velmi rozumny, hovorit zacal v 1.5r, obdobie preco mame uz nejaku dobu v plnom prude, ma silne logicke myslenie, az ma casto prekvapuje...ale teda neman ho az tak s kym porovnat, tak to je mozno normalne a ja som len hrda matka 😁

meluela
18. júl 2019

@nasersitto neznamena to nic (teda ak je nieco zle tak to treba riesit ale ze je v niecom popredu o nicom nevypoveda) moj bol prvy rok pohybovo velmi popredu a sikovny, rec mal naopak oneskorenu a neskor sa to postupne uplne vymenilo .. ma vysoku verbalnu inteligenciu a pohybovo i grafomotoricky vyrazne slabsie od normy

euka210
19. júl 2019

na inteligenciu to vplyv nema, nas prvy bol baculo, lozil na 10mes, ale chodil okolo roka. Je mudry. skoncil 1r., matika je jeho. Stredny bol uz ako maly zivsi a to mu aj ostalo, je mudry, ale uplne iny typ ako starsi. Starsi vela rozprava, maly filozof, stredny neskor zacal rozpravat, on ma rad stavebnice.

siska53
19. júl 2019

@nasersitto nemam ten pocit. Maju uz 7 a 9. prve dieta tabulkove,motoricky sikovne, druhe oneskorene, lebo slabsi svalovy tonus a hypermobilita.
Ak neberiem do uvahy správanie starsieho - hyperaktivita,adhd,porucha pozornosti a dysgrafia, tak su na tom rovnako,oboch hodnotia ako sikovnych.