Riešenie separačnej úzkosti u kontaktných detí
Ahojte,
mám takú otázočku, rozmýšam už trošku dopredu, ale nechcem sa tešiť predčasne, tak sa spýtam na skúsenosti ostatných. Mám 5 mesačnú dcérku. Od malinka je veľmi kontaktná, na rukách ju može mať hocikto aj ten, s kým sa vidí prvýkrát. Dokonca sa na ruky pýta úplne hocikomu. Je to úplne úžasné dieťatko. Vôbec na mňa nie je nejak prehnane naviazaná aj keď 99% času s ňou trávim len ja. Strašne som sa bála že bude veľmi naviazaná, ale je to úplne super. Mám ale veľký rešpekt zo separačnej úzkosti, ktorá prichádza trošku neskôr.
Ako to bolo u vás s takýmito smelými detičkami, vyhli ste sa separačnej úzkosti, alebo prišla aj tak?
Ďakujem za odpovede 😊
@lussy1994 ahoj, nase zacalo v 4 mesiacoch mat zachvaty, ked som isla len na wc, neskor som sa mu nemohla otocit ani chrbtom, hned rev.je tiez velmi kontaktne.kazdemu na ruky.teraz malo 10m a ked som s babom doma cez tyzden sama,je to horor.nemozem sa od neho pohnut, stale vyzaduje kontakt.ale teda trva to uz pol roka.
Mojmu skoro do 9- 10 mesiaca bolo jedno kto ho nosi, ci kto nanho rozprava. Potom sa to zacalo okresavat, najprv vyradil cudzich ludi, potom babky, dedkov a nakoniec som ostala len ja( ani tatik iba mami). Chodil so mnou aj na wc inak reval za dverami akoby ho z koze drali. Teraz sa to trochu ustalilo a opat zobral na milost tatika a babky.
@lussy1994 Moze sa to casom menit. Moj v tomto veku tiez isiel na ruky k hocikomu. Separacnu uzkost potom sice nemal, ale zhanblivel dost. A tiez zacal postupne rozlisovat svojich a cudzich a taha sa k svojim. Tie zmeny mozu prist aj o dost neskor, napr. moj od narodenia do 3.5r aj sam zaspaval a spal a potom sa to zrazu zlomilo a uz potreboval mat niekoho pri sebe. Ja som zase opacny pripad, ako babatko som sa vsetkych bala, len k mame som sa tahala. V skolke som uz bola spolocenska a smela a na prvom stupni zakladky vodca kolektivu vsade, kde som prisla.
Pri prvom synovi som nič také nezazila, nie je to pravidlo ze také niečo príde. Ani obdobie vzdoru nemal, vždy sa dalo s nim o vsekom dohodnúť. A rozmaznany nie je ze by sme mu vo všetkom vyhoveli. Ma 5,5r a je úžasný dodnes. Podľa mňa je to povahou a temperamentom dieťaťa, alebo skôr hop alebo trop

@lussy1994 moj syn bol taky, ku kazdemu isiel na ruky, nehanbil sa. Po roku sa to vsak zmenilo, mal separacku a nemohla som ist sama ani cikat. Takisto uz nejde k hocikomu na ruky a vybera si.