icon

Rúška a izolácia - vplyv na deti

jaroe
6. feb 2021

Ahojte maminy, vcera som si na internete vypocula zaujimavy rozhovor so psychologickou ohladom vplyvu niektorých covidopatrení na ľudí od bábatka až po starobu. Bolo to veľmi zaujímavé a poučné, aj keď dosť znepokojivé. Hlavne čo sa týka napr. rúšok a malých detí. Ja to aktuálne vidím aj na svojom najmenšom, tvár cudzieho človeka v podstate ešte nevidel. Je to hrozné, ked sa mu v obchode, na ulici ľudia prihovárajú, síce milým hlasom, doširoka otvorenými očami, ale "bez tváre". Malý pozerá a nič, nemá na čo zareagovať. Školkari detto, tiež potrebujú vidieť/vyčítať emócie z tváre, oči a hlas nestačia. Je mi z toho celého smutno, aj mne ako dospelej už celkom chýbajú tváre a rozmýšľam ako to zarúškovanie vplýva na spoločnosť, hlavne teda ak by to malo trvať ešte mesiace, nebodaj roky...

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
danica2711
6. feb 2021

@jaroe preboha, vysvetli mi, prečo by to tie deti malo rovno POZNAČIŤ?! Prežijú to ako nepríjemnú skúsenosť, otrasú sa, potešia sa, keď bude po tom a hotovo, idú ďalej! Tak ako všetci normálni ľudia, ktorí vedia vyhodnotiť situáciu a ovládať svoje emócie. Nie je to tá najhoršia situácia, do ktorej sa môžeš dostať a tvoje deti to poznačí, len keď im budeš imputovať svoje obavy a - prepáč - hlúpe, prehnané a ničím nepodložené dedukcie. Namiesto toho, aby si sa tešila, že sú tvoje deti v pohode, budeš špekulovať, či naozaj alebo sa tak len tvária, no to fakt už nemáš čo robiť alebo nad čím rozmýšľať?!

lucia.t
6. feb 2021

@jaroe napr. ja na ulici rusko nenosim, lwn v interieroch. Ludia na mna obcas zazeraju, ale fakt v tom nevidim vyznam. Ved tam nie su davy ludi, na nikoho sa nelepim, proste idem s detmi na prechadzku bez ruska. Ak by som niekoho stretla, tak odstup a na dlhsiu debatu aj rusko.

jaroe
autor
6. feb 2021

@danica2711 nie nemám nad čím rozmýšľať, taká nuda na materskej😁

jaroe
autor
6. feb 2021

@lucia.t veru zazeraju, niekedy preto mám chuť si to rusko nasadiť a mať pokoj, ale potom si poviem, že odolam tomu spoločenskému tlaku a vydržím.

hettinka
6. feb 2021

@snezienka33 nas má tiež 13 a žiadna trauma. Skôr mne je ho ľúto. Jemu chyba len možnosť športovať, škola, jasne, aj kamosi, povie to... ale nechodí nejaký smutný alebo že by plakal.
A tiež verím, že s letom príde trosku uvoľnenie, aj von sa bude dat viac vybehnúť. Aktuálne tu mame fakt zle počasie, nedá sa moc do prírody.

hettinka
6. feb 2021

@marzuz89 to som sa až potom pozrela, že má len 9 mes. Škôlkar už môže občas nejaké to Spievankovo alebo Sesame street, či inú detskú reláciu pozrieť. Naši okolo 2 rokov mali telku tak polhodinu 2-3x do týždňa. Nič sa im nestalo.

9-mesačný zasa ale nepotrebuje neviemake sociálne kontakty mimo rodina. Najmä, ak je tam viac deti, že nie je jedináčik.

matabb73
6. feb 2021

@snezienka33 len výnimočne. Asi dva krát bola od Vianoc von na pol hodinu s jednou kamarátkou, ktorá už covid mala. Inak chodí len so mnou. Je v partii dievčat, čo spolu hrajú počítačové hry a pritom debatujú. Jej to teraz takto práveže vyhovuje, lebo ako prišla do puberty, dosť jej vadili intrigy medzi dievčatami a blbé správanie niektorých chlapcov. Ona je spokojná, len mne sa zdá, že má málo pohybu, tak niekedy cvičíme.

matabb73
6. feb 2021

@jaroe veď to je v poriadku, von ani ja nenosím, keď tam nie sú ľudia. Ty si ale písala o potravinách a nazeraní do kočíka a to sa mi nezdá v pohode. Ja som ani počas chrípkoveho obdobia nechodila s malým dieťaťom po obchodoch, radšej som kočíkovala po čerstvom vzduchu.

malva123
6. feb 2021

@snezienka33 v nemecku su ruska povinne

marzuz89
6. feb 2021

@hettinka v poriadku, prepáč za reakciu, ak si vek prehliadla. Naš ma čoskoro 2, a tiez telku nepozerá, má čas, a presne ako píšeš, nič sa mu nestalo, ved deťom sa dá venovať aj inak 🙂

Tiež si myslím, že pre 9 mesačne "bábätko" nie je nutná socializacia, ale hlavne venovanie sa zo strany rodičov, to je v tomto veku najviac. Tam je krásne vidieť, ako rodičia skovavaju svoje predstavy a strachy a obmedzenie za deti. 9 mesačný to naozaj nijako negatívne nemôže vnímať. Co vníma ale určite je stres rodicov 🙂

malva123
6. feb 2021

@jaroe odolas spolocenskemu tlaku a rusko nosit nebudes?Rozumela som spravne?

malva123
6. feb 2021

@danica2711 velky suhlas a vdaka za rozumny nazor

malva123
6. feb 2021

@hettinka
@snezienka33 aaale no...v cechach presadzuju do mhd a dopravy uz ruska vyssieho standardu...

hettinka
6. feb 2021

@malva123 do MHD by som aktuálne nesadla. Ale keby som nutne musela, tak jedine v respiratore teraz, kým sú čísla takéto zle. Vlastne všade do interiéru už nosim respirátor, nie rusko teraz. Mne je v ňom aj pohodlnejšie.

jaroe
autor
6. feb 2021

@malva123 podľa tvojej otázky si správne neporozumela určite. Nuž ale nechcela som svojím prispevkom virit emócie, okolo covidu a opatrení je najlepšie držať hubu a krok. Je to tak citlivá a spoločnosť rozdeľujúca tema ako snáď ziadna iná.

f333
6. feb 2021

@malva123 Ked napises Nemecko,tak ako by si skoro napisala Europa..Je to velka krajina s mnohymi spol,krjinami,ktore maju svoje nariadnia rozne.... nie,nie je rusko povine vsade a zakazdych okolnosti. Tam,kde ja zijem nikdy nebolo rusko povinne mimo budov......ani nie je... su oblasti/mesta, ci len jednnotlive ulice roznych miest v spol.krajinach /vsade je to ine/ kde su povinne .to ano... ale nie vsade Tam je to oznacene na ulici ....kde ja zijem ani covid nie je.. vidim na nete o ci 2,max 2 poz. v mestach okolo v kraji.. a to dlhodobo.. cely rok...
A normalne sa mozno stretavat s jednou osobou mimo rodiny plus deti takze normalne sa stretavam s priatelkou, u nej ,u nas...boli sme na dovolenke v zime,chodime na hory..vleky nefunguju,ale sa da vyslapat kto ma kondicku a lyzovat ...normalne sa chodi do prace.ziadne testy, deti maju bud prezencne ci kombinovane vyucovanie..
A teraz uz min.zdr./federalny/ avizoval ,ze je nacase uvolnovanie..a to vraj este teraz v zime...... takze verim v skore otvarannie nielen obchodov ale aj restik .....

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
snezienka33
Odpoveď bola odstránená
ajka0207
6. feb 2021

@hettinka mňa by zaujímalo ako u 13 ročného poznáš či má "traumu". Ja som bola dosť depresivny teeneger ale naši o Tom teda nevedeli. Tak ma zaujíma že ako to poznáš?

hettinka
6. feb 2021

@ajka0207 nás je taký extrovert, pohodak. Veľa sa rozprávame, čo nepovie mne, povie sestre. Isto mu chyba normálny život, komu nie... ale on nám skôr náladu zlepšuje. Horšie to znáša 19-ročná dcéra. Paradoxne, na jar to bolo naopak. Staršia v pohode, mladší bol rozhodeny.

matabb73
6. feb 2021

@snezienka33 hrajú Bloxburg z Robloxu. Stavia si tam domy. Ja som projektantka, tak sa mi to zdá aj prínosné. Sem tam jej to korigujem a tak sa učí ako má vypadať dom. Popri tom s cudzími píše po anglicky a tým sa zlepšuje v angličtine.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
matabb73
6. feb 2021

@snezienka33 moja práveže až tak moc nie, ale toto ju motivuje učiť sa.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
matabb73
6. feb 2021

@snezienka33 ako kedy. Cez týždeň musi mat najprv všetko porobené do školy, tak to sa hrá len málokedy. Cez víkend dve, tri hodiny. Ale tiež až keď porobi, čo treba.

snezienka33
Odpoveď bola odstránená
babydesire
9. feb 2021

@jaroe aj preto skolkari,resp.malicke deti nemusia mat ruska, z obavy aby sa nevyvinula nejaka psychoza ci ine poruchy,,deti vnimaju emocie,tvar a crty ovela viac ako dospely a potrebuju vidiet tvar ludi okolo seba...aj to je dovod preco mslym detom nedavat ruska,zvlast nie na dlhe hodiny

jaroe
autor
9. feb 2021

@babydesire dnes som videla jednu "skolku" na prechadzke a mali ruska ☹️

danusiatko
9. feb 2021

Rusko- exterier, nechapem. Ak idete na prechadzku, drzite si odstup, nevykecavate, tak ake to ma opodstatnenie.
A nie je prirodzene, ani zdrave, ani spravne, dychat cerstvy vzduch cez rusko vonku, naco potom chodite von. Ziadne plnky na chodnikoch nevidim.
Kovid sa siri v rodinnom prostredi, takze pekne doma v teple, pri priamom kontakte viac ako 15 min(vraj viac ako 40- dohladajte si info), preto rodinne stretnutia a oslavy su rizikove. Ak idete doniest nakup rodicom a zdrzite sa 5 min v rusku, oni si potom prevetraju, tak im neublizite.
Ak deti v skolke spia bez ruska v jednej miestnosti viac ako 15 min, tak predpokladam, ze celodenne nosenie ruska v skolke je absurdne.
Rusko je potrebne v uzavretych miestnostiach, obchody, posta, mhd ..., von nema zmysel, iba ak sa potrebujete na kratku vzdialenost povykecavat so susedou.
A deti vnimaju, ucia sa od nas, tak mi nehovorte, ze to nema vplyv, je pravda, ze su aj prisposobive a vedia sa otriast, ale ak to nie je nutne, tak preco, pre koho a naco to robit.