Rúška a izolácia - vplyv na deti
Ahojte maminy, vcera som si na internete vypocula zaujimavy rozhovor so psychologickou ohladom vplyvu niektorých covidopatrení na ľudí od bábatka až po starobu. Bolo to veľmi zaujímavé a poučné, aj keď dosť znepokojivé. Hlavne čo sa týka napr. rúšok a malých detí. Ja to aktuálne vidím aj na svojom najmenšom, tvár cudzieho človeka v podstate ešte nevidel. Je to hrozné, ked sa mu v obchode, na ulici ľudia prihovárajú, síce milým hlasom, doširoka otvorenými očami, ale "bez tváre". Malý pozerá a nič, nemá na čo zareagovať. Školkari detto, tiež potrebujú vidieť/vyčítať emócie z tváre, oči a hlas nestačia. Je mi z toho celého smutno, aj mne ako dospelej už celkom chýbajú tváre a rozmýšľam ako to zarúškovanie vplýva na spoločnosť, hlavne teda ak by to malo trvať ešte mesiace, nebodaj roky...
@jaroe preboha, vysvetli mi, prečo by to tie deti malo rovno POZNAČIŤ?! Prežijú to ako nepríjemnú skúsenosť, otrasú sa, potešia sa, keď bude po tom a hotovo, idú ďalej! Tak ako všetci normálni ľudia, ktorí vedia vyhodnotiť situáciu a ovládať svoje emócie. Nie je to tá najhoršia situácia, do ktorej sa môžeš dostať a tvoje deti to poznačí, len keď im budeš imputovať svoje obavy a - prepáč - hlúpe, prehnané a ničím nepodložené dedukcie. Namiesto toho, aby si sa tešila, že sú tvoje deti v pohode, budeš špekulovať, či naozaj alebo sa tak len tvária, no to fakt už nemáš čo robiť alebo nad čím rozmýšľať?!
@danica2711 nie nemám nad čím rozmýšľať, taká nuda na materskej😁
@snezienka33 nas má tiež 13 a žiadna trauma. Skôr mne je ho ľúto. Jemu chyba len možnosť športovať, škola, jasne, aj kamosi, povie to... ale nechodí nejaký smutný alebo že by plakal.
A tiež verím, že s letom príde trosku uvoľnenie, aj von sa bude dat viac vybehnúť. Aktuálne tu mame fakt zle počasie, nedá sa moc do prírody.
@marzuz89 to som sa až potom pozrela, že má len 9 mes. Škôlkar už môže občas nejaké to Spievankovo alebo Sesame street, či inú detskú reláciu pozrieť. Naši okolo 2 rokov mali telku tak polhodinu 2-3x do týždňa. Nič sa im nestalo.
9-mesačný zasa ale nepotrebuje neviemake sociálne kontakty mimo rodina. Najmä, ak je tam viac deti, že nie je jedináčik.
@snezienka33 len výnimočne. Asi dva krát bola od Vianoc von na pol hodinu s jednou kamarátkou, ktorá už covid mala. Inak chodí len so mnou. Je v partii dievčat, čo spolu hrajú počítačové hry a pritom debatujú. Jej to teraz takto práveže vyhovuje, lebo ako prišla do puberty, dosť jej vadili intrigy medzi dievčatami a blbé správanie niektorých chlapcov. Ona je spokojná, len mne sa zdá, že má málo pohybu, tak niekedy cvičíme.
@snezienka33 v nemecku su ruska povinne
@hettinka v poriadku, prepáč za reakciu, ak si vek prehliadla. Naš ma čoskoro 2, a tiez telku nepozerá, má čas, a presne ako píšeš, nič sa mu nestalo, ved deťom sa dá venovať aj inak 🙂
Tiež si myslím, že pre 9 mesačne "bábätko" nie je nutná socializacia, ale hlavne venovanie sa zo strany rodičov, to je v tomto veku najviac. Tam je krásne vidieť, ako rodičia skovavaju svoje predstavy a strachy a obmedzenie za deti. 9 mesačný to naozaj nijako negatívne nemôže vnímať. Co vníma ale určite je stres rodicov 🙂
@danica2711 velky suhlas a vdaka za rozumny nazor
@hettinka
@snezienka33 aaale no...v cechach presadzuju do mhd a dopravy uz ruska vyssieho standardu...
@malva123 Ked napises Nemecko,tak ako by si skoro napisala Europa..Je to velka krajina s mnohymi spol,krjinami,ktore maju svoje nariadnia rozne.... nie,nie je rusko povine vsade a zakazdych okolnosti. Tam,kde ja zijem nikdy nebolo rusko povinne mimo budov......ani nie je... su oblasti/mesta, ci len jednnotlive ulice roznych miest v spol.krajinach /vsade je to ine/ kde su povinne .to ano... ale nie vsade Tam je to oznacene na ulici ....kde ja zijem ani covid nie je.. vidim na nete o ci 2,max 2 poz. v mestach okolo v kraji.. a to dlhodobo.. cely rok...
A normalne sa mozno stretavat s jednou osobou mimo rodiny plus deti takze normalne sa stretavam s priatelkou, u nej ,u nas...boli sme na dovolenke v zime,chodime na hory..vleky nefunguju,ale sa da vyslapat kto ma kondicku a lyzovat ...normalne sa chodi do prace.ziadne testy, deti maju bud prezencne ci kombinovane vyucovanie..
A teraz uz min.zdr./federalny/ avizoval ,ze je nacase uvolnovanie..a to vraj este teraz v zime...... takze verim v skore otvarannie nielen obchodov ale aj restik .....
@snezienka33 hrajú Bloxburg z Robloxu. Stavia si tam domy. Ja som projektantka, tak sa mi to zdá aj prínosné. Sem tam jej to korigujem a tak sa učí ako má vypadať dom. Popri tom s cudzími píše po anglicky a tým sa zlepšuje v angličtine.
@snezienka33 moja práveže až tak moc nie, ale toto ju motivuje učiť sa.
@snezienka33 ako kedy. Cez týždeň musi mat najprv všetko porobené do školy, tak to sa hrá len málokedy. Cez víkend dve, tri hodiny. Ale tiež až keď porobi, čo treba.
@jaroe aj preto skolkari,resp.malicke deti nemusia mat ruska, z obavy aby sa nevyvinula nejaka psychoza ci ine poruchy,,deti vnimaju emocie,tvar a crty ovela viac ako dospely a potrebuju vidiet tvar ludi okolo seba...aj to je dovod preco mslym detom nedavat ruska,zvlast nie na dlhe hodiny
@babydesire dnes som videla jednu "skolku" na prechadzke a mali ruska ☹️
Rusko- exterier, nechapem. Ak idete na prechadzku, drzite si odstup, nevykecavate, tak ake to ma opodstatnenie.
A nie je prirodzene, ani zdrave, ani spravne, dychat cerstvy vzduch cez rusko vonku, naco potom chodite von. Ziadne plnky na chodnikoch nevidim.
Kovid sa siri v rodinnom prostredi, takze pekne doma v teple, pri priamom kontakte viac ako 15 min(vraj viac ako 40- dohladajte si info), preto rodinne stretnutia a oslavy su rizikove. Ak idete doniest nakup rodicom a zdrzite sa 5 min v rusku, oni si potom prevetraju, tak im neublizite.
Ak deti v skolke spia bez ruska v jednej miestnosti viac ako 15 min, tak predpokladam, ze celodenne nosenie ruska v skolke je absurdne.
Rusko je potrebne v uzavretych miestnostiach, obchody, posta, mhd ..., von nema zmysel, iba ak sa potrebujete na kratku vzdialenost povykecavat so susedou.
A deti vnimaju, ucia sa od nas, tak mi nehovorte, ze to nema vplyv, je pravda, ze su aj prisposobive a vedia sa otriast, ale ak to nie je nutne, tak preco, pre koho a naco to robit.