Som zlá mama?
Ahojte, baby ja už nevladzem. Mame 9mesacnu dcéru, momentálne máva zlý spánok, spí tak dve hodiny z celého dňa. Som nervózna z toho stále sa jej musím venovať. Manžel spáva oddelená aby sa vyspal takže celú noc som pri nej ja. V noci soi káva dobre ale posledné dni je to hrozne. Dnes som v noci vybuchla a zúrila som riadne aj keď viem že ona za to nemôže. Proste niekedy mám pocit že nie som dobre mama, že potrebujem 20minut pre seba niečo pozrieťna mobile , povenovat sa sebe.. hneď ma prepadne pocit že som zla mama a že sa malej nevenujem. Som zavretá cele dni na byte. Von chodime len raz denne pretože bývame v byzocke na vysokom poschodí a nie je tu výťah. A ja nevladzem všetko stále znášať sama. Čo mám robiť baby? Som naozaj tk zla ? Že ju nechám nech sa chvíľku pohra a ja napríklad pozriem mobil ?snazim sa jej venovať vždy alw niekedy skráti potrebujem pauzu
Nie si zlá mama, dieťa nepotrebuje nonstop animátora, je fajn, keď sa pohrá aj samé. Stačí, že ho máš na dohľad.
Skús vymyslieť riešenie, ako chodiť viac von. Napr. kočík nechať v miestnosti dole alebo v aute. Tak by si musela nosiť iba dieťa
Ak si unavená, pospi si cez deň s malou.
Upokoj sa, dieťa cíti tvoju nervozitu a potom je nepokojné tiež
Tak potom ja som najhoršia matka sveta, lebo chodím a chodila som pravidelne od malého do fitka, ku kozmeticke, s kamoškami na kávu, či s mužom na rande 🙂
Nie, nie si zla matka. Ty nie si len MATKA, ty si človek, ktorý má potreby. Ver tomu, že keby zaradis do svojho života jednu prechádzku o samote raz do týždňa, tak si iný človek. Bola by si spokojnejšia a aj na dieťa by si bola milsia, lebo tskto z teba cíti nervozitu.
Nie si zla mama, si unavena mama.
A vacsina mam je na tom podobne.
Mam tiez 9 mesacneho huncuta, moc toho nenaspi, uz sa o vsetko stavia, cize nonstop pri nom. A tiez poschodie bez vytahu, cize uplne chapem. Kym sa vytrepem von, tak 10 krat prepotena...
Takze ani nemam ziadnu radu, len aby si vedela, ze sme v tom spolu 🍀
Naozaj zle matky su praveze presvedcene, ze su super 🙈 nedostatok spanku vie velmi nahlodat psychiku a pokoj, takze ja uplne chapem ze ak si nevyspata, nemas ani chvilku cas na seba, tak si deprimovana (kazdy by bol)
S dietatom sa nemusis non stop hrat, ak si pri nom a dozeras aby sa mu nieco nestalo, je uplne ok ak sa hra samo a trenuje si aj sustredenie, nemusis robit non stop animatora. Pri jednom doetati sa to este da, ale ked ich mas viac a s kazdym by si sa mala nonstop hrat, tak je to nerealne.
9m vydrzi uz aj s niekym inym, daj si nejaky cas pre seba, zacvis ci alebo sa iba prejdi, hlavne vypadni z domu a z toho kolobehu. Pocity kt mas si myslim, ze ma vacsina matiek, ake je to uplne ok.
Si unavená, nie zlá... Ja ako mama troch detí, narodených v priebehu 4rokov a s mužom čo bol stále v práci, viem poradiť jediné.. keď cez deň dieťa spí, kašli na domácnosť, kašli na riad a neviem čo ešte.. spí s ním, citaj si knihu, vyloz nohy, oddychuj.. keď je hore, nemusí mat nonztop program.. bábätko sa dá ešte zabaviť aj vareskou a ty si len dozor.. domácnosti sa venuj iba v prípade že je muž doma a je s dieťaťom.. takto nejako som sa (možno) nezbláznila.. prežila to väčšina z nás čo má deti.. moje sú už veľké.. nedostatok spánku strašne veľa veci skresli a človek vidí všetko ciernejsie ako v reáli je.. takže skús spať vtedy, keď sa dá..
V prvom rade sa potrebuješ vyspať, keď spí dieťa oddychuj aj ty, ak nevieš zaspať aspoň seď a nič nerob. Noci si s mužom striedajte, je to aj jeho dieťa. No a nemusíš sa jej stále venovať, stačí keď bude v bezpečnom prostredí a ty na ňu občas dozrieš.
Ďakujem vám všetkým baby, ktoré ste napísali vaše názory a rady, som rada že nie som v tom sama. Asi je to len horšie obdobie momentálne. Hádam sa to upraví. Keď skratka niekedy človek mysli aj na ten život čo bol predtým, tu slobodu a voľnosť. Každopádne malú milujem je moje všetko a už by som nemenila.
Malo spí, neche vôbec jesť len trošku mlieka a pritom predtým papala pekne aj prikrmy na obed sj ovocie teraz nič. Možno aj to ma v podvedomí hnevá že čo sa deje. Možno zuby neviem 😔😔
Ale prisim ťa....nie si zka mama... toto úplne vyhod z hlavy.Dieta potrebuje spokojnu mamu a mat chvíľu pre seba nie je nic zle.Byt mama neznamená ze sa celá kompletné obetujes az na úkor svojho psychického zdravia kvôli svojmu dieťaťu.Vsetko odtiaľ potial.Klud.Daj sa dokopy,nie si v tom sama.❤️Takych vycerpanych matiek je nás viac nez si dokážeš predstaviť.
Keď stále som len tu zavretá nechodím ku kadernícke, kozmetické do fitka nikde… nemám tu ani žiadne kamarátky, s niekým pokecať ísť na kávu. Šibe mi z toho kolobehu.
Baby ďakujem vám za pekne a povzbudivé slova, zahriali ma pri srdci
myslim, ze vela z nas si tym preslo. moj spaval cez den 36 minut max (2-3x denne), cize som sa nestihala ani najest poriadne, do toho x problemov (reflux, vojtovka). tiez som bola vycerpana a aj podrazdena, ale postupne to bude lepsie. skus mozno nosic, aby si nemusela vsetko nosit bez vytahu (aj ked napr. moj v nom nechcel byt, niektore mamy si to chvalia). a mozno najst si nejaku partacku na pokec (s podobne starym dietatom), ja som chodievala kocikovat s kamosom, ktory ma rovnako staru dceru, a bolo to super, sme pokecali aj o inych veciach ako o detoch a trocha som si precistila hlavu. drz sa!
Som na tom nakomplet rovnako. Ja som si vcera aj poplkala, aka som nanic mamka 🥲 stacilo, ze chlap bol s malou odkedy dosiel z prace, ja som zrelaxovala a dnes ma uz nic nerozhodilo. Ani to, ze zase vstaka o pol 6. Ani to, ze zase nic nezjedla okrem mlieka ani som nemala stresy, ze musim ist s nou k dr. Lebo ma vyhadzanu celu pusinu. A idu dalsie 2 zuby. Tak som este aj dostaka odpoved, preco momentalne nahovno spi a nic nepapa. Fakt treba aj cas pre seba. Mne sa to v ostatnom case potvrdzuje coraz castejsie
Nie si zlá matka! Tým, že si pozrieš mobil, len tak sadneš k telke alebo odbehneš sama do obchodu, dieťaťu nijako neublížiš. Deti musia byť aj bez matky, respektíve mať chvíľu voľnej hry, aby sa naučili rozvíjať. Ja od narodenia chodím manikúra, kozmetika, masáže, kino, koncert, dokonca od pol roka do práce občasne a podobne a moje dieťa ešte neumrelo. Práveže je vnímavé, samostatné vramci možnosti veku a nejde vyskočiť z balkóna, keď ma 10 sekúnd nevidí. Je normálne byť unavená, chcieť meditovať, oddychovať, s niekym si zavolať. Si nielen matka, ale normálne živý človek s potrebami. Dieťa dať mužovi, svokre, babke a ty šup na kavu s kamoškou, do obchodov, na pedikúru. To je jedno, potrebuješ sa odreagovať a oddýchnuť si. A hlavne si nič nevycitaj, nikto nie je dokonalý a nikto sa nevenuje dieťaťu 24/7. Všetko je zo absolútne v poriadku.
Hej uplne strasna si 😒... ( neprehanaj )
My matky deti ktore nam vrieskali od nadenia cele dni niekedy aj noci dlhe roky plus nejedli, sme potom co. Daj sa do kludu , este ked pises ze je to teraz len momentalne. Raz bude lepsie. A ano kludne si ten mobil pozri,niesi otrok a tiez potrebujes svoj priestor
Odkiaľ si?
Myslim si, ze treba zapojit aj otecka. V sobotu poobede si sprav program a nech sa on stara. A zo soboty na nedelu moze spat s malou on a ty sa v pohode vyspi sama.
Lenže manžel sa sám úplne nepostará nevie skúsiť mlieko prebaliť (áno viem je to hrozne ale je to tak ) takže to že sa ja vysoim celú noc bez malej nehrozí . Každopádne ďakujem už len za vaše povzbudenia baby 🎀
U nás sú také názory že kávu si môžem uvárit aj doma, že naco ísť do mesta míňať penieze, keďže mame stavať o rok,… prostom sa nemáme vôbec zle aj finančne .. skratka u nás to tak je že ľudia si mysli že keď idem bez dieťaťa na nákupy, ze chcem nejako vypnúť tak sa nestarám, že naco si robím deti keď hladim do mobilu a podobne . Trochu iné názory ako máte vy 😔
Zla mama budeš až v puberte pre dcérku ;D srandujem..Drž sa.
A sme doma, chyba je v sploditelovi. Ako môže nevedieť prebaliť a spraviť mlieko? Nepýtaj sa ho a na tú kavu, prechádzku, nechty choď. On si zvykne.
Neviem ci to odznelo. Vymen kociar za nosič a šupky von. Materské centrum v okolí s programom ako napr.cvicenie pre malé detičky? Zoznamis sa, možno si s niekym sadneš a nájdeš kamošky.
Hodina denne manželovi, nech sa stará - hodina nezabije ani jeho a ani malú. A hlavne-Ty si sa starala počas pracovného času, po práci nie si jednorodič. A víkend spolu s Tebou všetko. A začni ho učiť sa starať, lebo ak.ochories, bude stres. Nie si zlá matka, si len človek.
Twk to musis pritvrdit, a postavit sa za seba. Vidis, aj tu zeny pisali, ze je uplne normalne ist niekam bez dietata. To ze si mama, neznamena, ze musis byt gulou k decku priviazana 24/7 ako si stale niektori ludia myslia
Neboj sa,,to nic,niesi sama,,ja som tiez "zla mama" ..horsie je, ze ked su deti namna nastvane, tak mi to povedia aj same,,a este horsie ked "som zla mama" a viem ze si to nezasluzia, ze ja som zlyhala a oni reaguju negativne a cele dokola,,ach tie vycitky,,to je jediny moment kedy si zelam aby uz boli dospele a cele toto pochopili a odpustili.teraz som len "zla mama" len sa stym naucit zit a dalej robit co sa da aby som bola aspon obcas "skvela mama" (pre nich i pre seba...)
Aj ty sa potrebuješ vyspať, máš predsa na starosti ľudsky život, bežne sa matky striedajú s otcami, kto vstáva k deťom v noci. Starať sa cely deň o dieťa je praca ako každá iná a povedala by som, ze ešte aj náročnejšia, lebo ako píšeš, ani vys*at sa nie je kedy. Ja som napr na tri dni odišla spat do detskej, keď som bola chorá. (Inak spávame všetci 3ja spolu). A čo sa týka hrania, naozaj mu neublíži, keď sa pohra same, práve naopak, kľudne si ukradni chvíľu pre seba. Mne ešte veľmi pomohlo, že chodim cvičiť 2 x do tyzdna a dieťa je s manželom večer a uspáva.
Je to len obdobie, naozaj...
A co tak nosic namiesto kocika? Alebo fakt nejaký stary rychlo kocik z bazaru, mat dole v bytovke.. a na rychly presun, obchod, cvicenie s dietatom postaci...alebo neviem či mas auto k dispozícii, tak v aute kocik. Chodte na detske cvičenie ci plavanie. Ak uz sedi samostatne, tak o chvíľu mozte skusit bicykel a do sedačky dat. Aspon cez víkend s muzom
Autorka, čo si kto myslí, ti môže byť vieš kde.. manžel nevie prebaliť? Naučí sa, rovnako, ako si sa to naučila ty ... Bývate vysoko? Nosič, alebo kočík do pivnice. Kamošky na kávu alebo na prechádzku nepotrebuješ, stačí ti, keď pôjdeš sama s dieťaťom, aspoň sa vyvetráš ... Ja som celé dve rodičovské dovolenky trávila s deckami vonku, nikoho som sa nepýtala, či môžem (🤦) a čo si kto myslí, čo sa patrí 🙄
Snazila by som sa viac chodit Von, Ake mas v tomto smere moznosti niekde nechat kocik alebo vziat nosic? To Bola najlepsia psychohygiena, drobec si spal a ja som chodila. Byt stale zavreta v byte je ozaj na porazenie.
Neviemz ci to bolo COVID.obmedzeniami alebo som v danom.case mala ozaj iny rezim.s drobcom ako vacsina ostatnych, no malokedy som nejaku maminlcku stretla, takze som si chodila Sama. A potom SA svagrina AJ svokra cudovali, ked som I'm rozpravala co svetko Tu mame (svagrivci byvali o ulici dalej a netusili nape. Ze v nasej.mestskej casti mame cintorin). Ja som si vzdy chodila inokade, akurat som sa vyhybala.neschodnym miesta pre kocik.
Velmi to na psychiku pomahalo. A teda super dolezite je AJ stanovenie si priorit a systemu co.kedy robit.

keď sa vie sama hrať a dávaš na ňu pozor prečo by si si nemohla pozrieť mobil, daj sa prosím ťa do kľudu týmto nepomáhaš ani sebe ani jej