Som zlá matka?
Ahojte, tuto diskusiu zakladam preto aby som zistila ci len ja som taka nenormalna a zla matka...
Mam tieto otazky:
- ako casto vam rupnu nervy pri malych detoch (do roka)?
- v akej miere? ako sa to prejavuje?
- pri akej prilezitosti?
- citite sa pri dietati STALE ako levitujuc 2 cm nad zemou samou radostou z dietata?
- citite sa vyspate alebo aspon v pohode? Ja mam stale pocit ze som unavena... (predsa len 6-7 (v lepsom pripade) hodin rozdelenych na 3 kusy spanku mi pride zalostne malo ☹ )
Moj manzel si mysli ze moje nevyspatie sa da vyriesit tym ze rano vstanem skor - kazdy den v tu istu hodinu (tazko povedat kedy pretoze vstavanie maleho je tak v rozmedzi 5:45 - 8:00) a pojdem sa prejst von na 15 minut. (ide zevraj o to naucit telo menej spavat, lenze ten spanok bude aj tak stale inak dlhy kedze mozem ist ja aj spat v tu istu hodinu ale v noci je pocet aj dlzka zobudeni maleho ina kazdu noc) Co si o tom myslite?
Dakujem.
urcite nie si zla matka, to kazdemu obcas rupnu nervy , hlavne ked sa v noci nevyspí... skus s malým si pospat aj cez den a chodit von aj medzi ludi, pripadne si najst mamicku kamosku s rovnako starým babom, aby ste sa mohli podporovat a uvidis ze aj druhí su na tom rovnako. Snaz sa toto obdobie si co najviac vychutnavat, lebo velmi rychlo to ubehne a v tomot veku su este babatka dobrucke, oni to nerobia naschval, no uvidis ked pride obdobie vzdoru, to budu este nervy...🙂, nechcem ta strasit, ale u nasho malého to je hroza...vsetko sa da zvladnut, treba sa len upokojit, radsej si zahryznut do jazyka, lebo tie neviniatka za to naozaj nemozu a vsetko to usilie sa ti vrati, ked sa budu k tebe tulit a povedia ti " lubim ta maminka" to je to najkrajsie na svete a stoji to za prebdené noci 🙂
Ja budem reagovat len na to co si pisala na konci, a to, ze sa mas naucit menej spavat. Skor nauc dieta spavat poriadne, aby si sa aj ty mohla vyspat. Dieta sa ma prisposobit, nie ty jemu lebo ono tiez potrebuje kvalitny spanok. Jasne, ze na zaciatku je to tazke, ale postupom casu to treba skusat.
Ani ja sa vela nevyspim, resp. je to spanok onicom ked vstavam k malemu. Je to take vselijake, kazda noc ina a poviem ti, ze ma to uz nebaviiiiiiiii.
@zla_matka ja som mala deti nespavé všetky ( preto mám také veľké vekové rozdiely 😀 ) prvý sa budil 8x za noc, čo som si myslela, že horšie už ani nemože byť. začal spať až po odstavení, okolo roka a pol. druhý bol úžasný, budil sa len každé tri hodiny. a dcéra, ta ich prekonala. budila sa každých 20 minút. cez den som spávala s nou, hoci aj počas toho spánku som 2x kojila.nevedela som to inak vyriešiť, len tak, že sme ju vzali k nám do postele a ostala dodnes. v marci bude mať 4 roky, kojiť sme sa prestali pred troma týždnami a ešte sa jej stane, že raz v noci sa prebudí. ked ľahám do postele, tak ju prekladám do jej a ona ked to zistí, tak sa zobudí..spoločné spanie s bábätkom má výhody, len som vytiahla prsník a spala som dalej, aj ona. už som si nepamätala, koľkokrát v noci bola hore. ale aj to je riešenie. triež som sa ju zo začiatku snažila preložiť po kojení do postieľky, ale to sa zobudila a tortúra pokračovala...
@zla_matka ahoj ja som tiež toho názoru aby si ho dala raz za čas na dlhšie manželovi a oddýchni si.. to čo ti hovorí, je podľa mňa hlúposť, tak prečo ho neutíši on? Ja si neviem predstaviť že by mi malý plakal v noci a utišujem ho len ja, ja som vďačná za to aký je môj manžel že ja ho nakojím v noci a ak sa stane že nechce spať alebo mrnčí tak mi ho zoberie a uspí ho on.. takže nič v zlom ale aby ti toto rozprával že bude psychycký krypel to sa mi nepáči..Ani to že by si sa šla poprechádzať vonka nepomôže, neviem akého starého synčeka máš, ale ja to mám podobne na tri krát rozdelený spánok ,ale dáko som si zvykla už ..
ja som mala tiež doma malého nespavca. Cca do 3 mesiacov revala prvú ligu, o spaní ani reči, potom sme deň dali do akého takého normálu, v noci hore 12-15 krát, vstávala o 4.30 hod. Kľud bol, keď som ju nosila, hovorila jej, spievala,....(raz už v stave totálnej únavy som sa pristihla ako jej v noci spievam Vínečko bílé 😀 ) Muž stále v robote, starkí si žijú svoj život, partnerský život na bode mrazu, o nejakej káve s priateľkami ani nehovorím, takže nervy rupli zákonite tak 1-2x do týždňa, skoro vždy si to odniesol môj muž. Toto všetko prešlo keď mala cca 18 mesiacov. Ale doteraz je to taký náš cicvor, stále spí s nami, v noci drží jedného alebo druhého, často príde a povie "mami chcem ťa stisnúť ", ...tak to sú potom také satisfakcie za tých pár zdrvujúcich mesiacov 🙂 Zlá matka nie si, si len možno unavená, frustrovaná,....ak máš tú možnosť, daj na hodinu dve dieťa mužovi a naordinuj si oddych, čítaj (a nemusí to byť zrovna Freud), pospi, choď von, alebo pozeraj len tak do blba, občas aj to neuveriteľne pomáha 😉
@zla_matka Ahoj, no, Ty máš fakt "zlatého" manžela, keď Ti na nevyspatosť radí vstávať skôr a ísť sa prechádzať. Ak má aj na iné problémy rady podobného typu, tak sa ani nedivím, že Ti často rupnú nervy. 🙂
Ale nie, vážne, jasné, že NIE SI zlá matka! Každá z nás má čas od času pocit, že je zlá matka a nezvláda to. Ja naposledy dnes, keď som sa márne snažila uspať syna, ktorý už minimálne dva mesiace nie je schopný zaspať večer skôr, než o pol desiatej (ale niekedy je schopný potiahnuť až do jedenástej), už som z toho úplne hotová (predtým zaspával okolo ôsmej). Muža mám odcestovaného, už týždeň je na služobke a príde až v nedeľu a práve dnes to na mňa tak nejak doľahlo, že už som si aj poplakala. ☹ Takže neboj, si úplne normálna žena a dobrá matka.
P.S.: Ja bežne spávam tak 5, max. 6 hodín a mám šťastie, že mi to stačí, ináč neviem, čo by som robila.
no teda neviem ... mám 3 deti / najstarší bude mať zajtra 10, mladší 7 a dcérka 14 mesiacov/ .... ti poviem otrepanú frázu - malé deti malé starosti, veľké deti veľké starosti .... ale inak ÁNO, aj mne pri nich rupnú nervy a vtedy kričím ... asi sa tak ventilujem ... ale to bude tým, že mám doma pubertiaka, ktorý ma rozčuluje tým, že keď mu dohováram pozerá na mňa s takým kľudom ako keby mi hovoril " klúd, sa nerozčuluj / mi inak pripomína mňa v čase puberty, sa mi to teraz vracia, čo som robila ja mojim rodičom 😀 / ... mladší ma vytočí tým, že nepočuje keď niečo chcem ... a malá ? zatiaľ sa jej to nepodarilo 🙂))) decká ma začali hnevať až išli do školy, v takom malo veku nie, vtedy boli zlatučké tlsťučké detičky 🙂)) K tomu spánku .... ako ti aj písali kočky, ľahni si ke´d ti dieťa spí... ja som to tiež tak robila pokiaľ som sa nevrátila do práce. Malá mi išla do jasiel v 9 mesiacoch a od vtedy si nemám kedy cez deň ľahnúť .-((( a v noci sa min 2-3x budí z čoho vyplýva, že do roboty vstávam úplne svieža 😝 Tvojmu drahému by som som navrhla, nech ti ten jeho geniálny vynález ukáže sám na sebe, do kedy by ho to bavilo 🙂)))
Keď to zhrniem, určite nie si zlá matka, všetko chce len čas 🙂))
@anicka246 on nema problem ho v noci ist uspavat, aj dnes v noci to robil a dokonca sa mu to na moje prekvapenie aj podarilo. Problem je ze malicky ma uz 11 mesiacov a dobre vie kto je mam a kto nie (nie, neucili sme ho len na mna ale proste som s nim viac tak je naviazany skor na mna) a manzelovi to zvykne trvat tak 3-4 krat dlhsie ako mne - to uspavanie.
Nechcela som aby on z toho vysiel ako zly, on je najlepsi manzel na svete a otec ani nehovorim. Ja som len chcela vediet nazor na ten jeho napad 🙂 lebo ja si myslim ze to logiku nedava a on ze dava 🙂
@zla_matka hehe ale som sa zasmiala... ja neviem ja mam obe deti nespave, starsia ma budila 2x v noci ro 4rokov, v 11mesiacoch tak 8-10x a to nebola kojena. Tato druha je na cicke, ma 23mesiacov a v noci ma bufet, spi s nami tak sa samoobsluhuje. do roka cickala tak 3-4x za noc si myslim ja to uz neevidujem ja spim 😀 , ale ked je chora, jedna/druha behame hore dole s muzom, meriame teploty, ratujeme decka a potom by mi povedal ze chod sa o 5,45 prejst na vzduch asi by som ho bez pardonu poslala do p... 😀
Tvoj manzel mi pripada "baľšoj teoretik"
jedna vec je ze naucit sa spat menej sa neda, mozes sa len donutit spat menej. Ja som sova takze do 12 fungujem ako na poludnie a po 6,05 viem vstat bez toho aby som niekoho zabila, ale nasilu. Ak by som mohla spat ako mi vyhovuje tak by to bolo 01-10. Bohuzial mam 2deti a pracujem takze sa vyspim na dochodku. ale zasa ked mam tezke noci ja zalomim za 20sec hocikde, aj keby tanky isli. Teraz sa spi, takze ja som dospavala s dietatom cez den ked to bolo neunosne, staci 10-15min a clovek sa netrapi cely den.
@doty1 akoby si pisala presne o mne 🙂) aj rovnako staru mam mladsiu dcerku, do roka revala vkuse ako pavian v kazdej polohe u kazdeho, spala denne asi polhodinku vkuse, varila som tak, ze som s jednou rukou miesala, s nohou hojdala kocik :DD potom to bolo zacarovane, ona revala zo mna, ja z nej a starsia dcerka s nami...bolo to psychicky velmi narocne obdobie, v noci hore stokrat, kojili sme sa,takze manzel nefungoval, co kojenie, to stolica a veruze viacx mi rupli nervy, ked plakala len tak nevedela som co jej je, uz som bola zufala, zatvorila som ju do izby v kociku a revala v druhej...to su take stavy zufalstva a potom ked su chcilku dobre, ste stastne ake krasne zdrave deticky mate 🙂 ale vzdy som si hovorila, ze tie co maju chore deticky by si priali, aby boli iba urevane a vedela som, ze to casom prejde...a aj moje su teraz take cecky moje, spime spolu doteraz 🙂
@zla_matka ja si myslim,ze manzel by sa mal zdrzat múdrych rad .a ked vidi ze si nevyspata ale vynervacena,nechat ta bud dospat alebo ti nejako pomoct..nie ta poucovat
@barbara088 nieee, nechcela som aby to tak vyznelo 🙂 on vela pomaha, nechava aj pospat aj vsetko, ale predsa len ten dlhodoby spankovy deficit tam je 🙂 A snazil sa pomoct. On to naozaj myslel dobre s tou prechadzkou ;) urcite nepoucuje 🙂
Každej rupnu nervy. Z toho si nic nerob. A manžel by sa skôr mal zachovať inak ako takto hlupo. Teda moj osobný názor. MM ked si uvedomil, že mam 7 hod trhaneho spánku mi sám povedal, že mi to nezávidí a prebral by to v noci za mna, ale kedže chodi do prace, tak to nejde. Avšak každé rano, či týždeň či vikend, sa k nemu rano o siedmej budí on a berie ho do obyvky aby som sa ja mohla vyspat. Takze aspon cez víkendy potiahnem aj do desiatej či jedenástej
@zla_matka teória tvojho manžela ma veľmi pobavila 😀 typické - chlap nájde riešenie, ako má byť žena na MD fit 🙂 a riešením má byť zvyknúť si na menej spánku 😝
ja síce patrím k tým, čo majú potrebu spánku menšiu, no každý človek je iný a ideálny čas spánku je asi 6- 8 hodín.... horšie - ako krátky spánok - je spánok prerušovaný.... t.j. môžeš spať aj 10 hodín, ale ak 5 x vstávaš, je to horšie, než by si spala 5-6 hodín v kuse
nie si zlá matka a nepáči sa mi tvoj nick... si len normálna unavená mamička
poradiť môžem iba jedno - požiadaj o pomoc, ak máš koho.... manžel, babky, tety.... ak nie, treba toto obdobie len nejak vydržať (ver, že viem o čom píšem, mám 2 deti s malým vekovým rozdielom a deficit spánku ako taký, nie je pre mňa cudzí pojem)...
neviem, ako staré dieťatko máš, ale s istotou viem, že časom bude lepšie... aspoň s tým spánkom 😉 držím palce a prajem veľa síl a trpezlivosti 🙂
@zla_matka a prečo niekedy aspon jednu noc v týždni nie je tvoj chlap hore ?
môj robí na 4smeny a keď má voľno o malú sa stará on a aja spím koľko sa my dá...
Ale hej tiež mi dalkedy rupnú nervy keď malá plače lebo chce ist na ruky (inteligentní ludia co chodia nahliadať ju berú na ruky napriek zákazu) a to sa zavrem do druhej miestnosti a pustím si hlasno hudbu aby som ju nepočula...
Levitujúca hej jasné 🙂 však to je moja princezná aj keĎ ma hnevá niekedy 🙂
Tu radu najdi si mamicku kamosku som skusala... keby sa na mna nepozerala cela dedina ako na k... zato ze som s malou sama, tak by mozno nejaka kamoska bola...
Inak sa citim rovnako pod psa, nonstop napominanie ako to robila moja mama somnou... ziadna radost starat sa o niekoho upistaneho o koho som sa nechcela
@medveckaeva on tiez aspon raz do tyzdna ho rano zoberie a ja vyspavam 🙂 napr aj dnes skoro do pol 10... (vsak pisala som uz aj vyssie) O manzela nejde ide o mna a o to ci je normalne to co sa mi stava ze rupnem a zakricim na maleho ktory este za nic nemoze a nicomu nerozumie. Ma 11 mesiacov
@dejnas nick je len docasny, prvy co ma napadol na MK som samozrejme pod inym nickom 🙂 Maly ma 11 mesiacov a uz aj teraz je to lepsie ako kedysi ;)
@oktobermimi v noci je to vacsinou o dojceni - uz som to aj vyssie pisala - preto tam vela nezmoze ale ked je schopny a v pohode (vie byt v noci velmi zmateny niekedy) tak mi ho aspon poda do postele on nech nemusim vstavat, ale potom vacsinou zaspi a ja ho nechcem budit tak maleho odgrgnem a ulozim naspat uz sama... Temu som nezakladala preto ze by on robil nieco zle, on je skvely, nemozem povedat jedineho kriveho slova 🙂
@zla_matka prepáč 🙂
správi som len priebežne zbehla 🙂 až ked som to poslal tak som si všimla že si hore písal ze ti pomáha 🙂
a fľašku ti nezoberie ?? ze bi si si cez den troska odsiala pospala si malého ti nakrmil manžel ? 🙂
chod si urcite pres den lehnout s malym. pomuze to. ja mela ted skoro tri mesice oba chore v kuse. bud jeden nebo druhy. vim, co je to nevyspani i to, kdyz nemam nikoho, kdo by mi povaroval. takze urcite oddychovat. to male to vyciti. pevne nervy preji, nech se to zlepsi🙂
@zla_matka dle mne je to ok. Ved si človek. Ne nastavený robot.
@barbara088 tak aj mne rupnu nervy
@zla_matka na tu nevyspatost sa casom zvyknut ako-tak da..len mi napadlo - a keby on spal v inej miestnosti a ty s malym na velkej posteli,prosto by si ho nenosila a neprekladala do postielky? Aspon na cas,kym sa tak casto budi..
moje deti sa sice casto nebudili,ale ked sa zobudili,najma,teda mala,tak po prelozenibdo postele som si ju dala tak,aby nespadla,docili sme sa a spali,kolkokrat som ani nevedela,ako sme zaspali.
@zla_matka p.s. Ani ja nie som,vzdy v poho,hlavne,ked som,tiez unavena a mala vymyslala v noci,tiez som,si,obcas nervozne pofnukala,ze aby uz spala.
ono je fajn,ked ma clovek moznost si pospat s dietatom,alebo si ist posportovat. Nemyslim,o 5rano 🙂.
ale poznam,jednu,ktora chodi rano,kym mala spi,behavat a s malou je jej muz. No kazdemu vyhovuje nieco ine.
myslim,ze tvoje pocity a nevyspatost su uplne normalne,on z toho coskoro vyrastie a bude lepsie.
vidis,aj ja by som sla spat,ale mala sice spi,no maly nie,tak aspon lezime a uz tu do mna huci,ze staci,ze ideme hore. 🙂
krasny den!
@oktobermimi cez den uz nepotrebuje mliecko velmi on ma uz 11 mesiacov, je velky 🙂
@zla_matka jú chlapisko veľký už 🙂
Nech si to tvoj manzel namiesto tych svojich ,,dobre mienenych rad" vyskusa jeden den cez vikend s dietatom sam, aby si si ty mohla kludne pospat. Joj a to, ze si skrikla na dieta z nevyspatia, no a, ved pockaj, ked vyrastie a budes mat pubertiaka z nehoraznym bordelom v detskej, to este len budes levitovat , ale od zurivosti 🙂 , chcela som ta trochu povzbudit, neviem, ci to vyslo, ale kazdopadne, to, co prezivas je uuplne normalne, len by trebalo, aby ti aspon trochu z casu nacas niekto pomohol, aby si si trochu oddychla
@zla_matka ahoj. ja uz som sa poriadne nevyspala ani nepamatam. sice medzi porodmi mi deti uz zacali spavat celu noc (s vynimkou chorob a necakanych situacii), ale od posledneho je to akesi cele rozhadzane a budia sa mi na striedacku (obcas aj naraz) vsetci okrem najstarsieho 😒 cize ja nespim poriadne ani 2hodiny vkuse. cez den si lahnut nemozem, lebo tych par minut ma skutocne len rozbije a som cela ubolena a unavenejsia, nez ked si nelahnem. a co sa tyka ranneho vstavania- mne skutocne pomaha, ked vstavam 5:30 kazde rano (az na vynimocne dni,ked deti vstanu uz o piatej). nejdem sa sice na 15minut prejst, ale je to pravidelne a telo si na to zvyklo. mozno fyzicky nie som extra vyspata, ale psychicky to lepsie zvladam nez ked snivam o dlhsom spanku, ale neda sa. ale neviem, ci to pomaha kazdemu.
@zla_matka citala som zopar Tvojich prispevkov a kedze som tiez matka s malymi detmi a kojila som, tak ta chapem. Ale, ak mas taketo stavy, ze stracas nad sebou kontrolu, tak je skutocne dolezite si zvazit, co by sa malo zmenit, aby si bola v pohode. Mas niekoho, kto by Ti maleho cez den zobral, aby si sa mohla dospat? Mas niekoho, kto by Ti popripade navaril, upratal a pod.? Ak nie, tak by bolo dobre dieta odstavit na noc, aby si mala sancu sa normalne vyspat. Inak si pod stalym tlakom, ci dusevnym, ci fyzickym. Alebo odstav aj uplne. Ved materstvo nie je len o kojeni. Vobec nie si zla matka. len ocividne robis viac, ako vladze Tvoje telo. Skus si to zariadit tak, aby aj TEBE bolo dobre a potom budes aj Ty kludnejsia a aj si male zacnes viac uzivat.

a to levitovanie z toho ze mas babo prichadza az vtedy ked si spokojna ty a aj ono. ked sa na tebe rehoce, usmieva, hika, vyska. nie vtedy ked sa ti toci hlava, od unavy ani nevidis a babo place a place...