Supermatka
Castokrat sa mi tu na modrom koniku stane, ze vidim, ako sa niektore zeny castuju touto nalepkou "supermatka". 😀 Co to vlastne znamena? Nafotenie celych satnikov? Alebo, co idem kupit mojmu dietatu? Alebo ake su to uzasne a milujuce zeny a matky, lepsich niet? Ja si myslim, ze nazov supermatka neexistuje. Existuju len realne zeny, ktore vedia, ze nikdy nebudu perfektne, ale aj napriek tomu sa snazia byt najlepsimi matkami, akymi len mozu... Podla mna, ked tu niekto cely den vycapuje, co vsetko robi pre svoje deti (divne, ze maju na to cas) a pri tom v reale si deti skoro ani nevsimaju, tak je to riadne pokrytectvo a radsej by sa mali zdokonalovat vo vychove deti ako vo virtualnom internetovom svete... V podstate je mi to uplne jedno, len taka mala rada par mamickam. 🙂
@jonas17 To, co si napisala by pre kazdu zenu mala byt uplne prirodzena vec. Neviem, co je na tom take vynimocne davat dietatu pozor na stravu a kojit ho az do odstavenia, alebo spat s nimi v jednej posteli. Pre mna su to bezne veci. kazdej zene by to malo vychadzat z jej prirodzeneho materinskeho instinktu...
ja by som velmi chcela byt supermatka, ale bohuzial som len matka obycajna. Snazim sa robit vsetko najlepsie ako viem, castokrat aj s chybami, ale tak ucim sa. 😉
@kykka Ahoj zaujímavá téma.Ja sa s takými matkami bežne stretávam.Supermatky sú obyčajné matky ktoré sa snažia napodobniť časopisové mamičky arobiť všetko dokonale.Smutné natom je to,že sú pokrytecké.Poznám takých zopár a veru,bojím sa pred nimi priznať aj to,že som na svoje dieťa zvýšila hlas.Lebo by ma odsúdili.Správajú sa akoby ich vystrihli z mamičkovského časopisu ačo ma vyburcuje najviac je fakt,že si myslia že sú najmudrejšie.Stretávam sa smamičkami ,ale tým super sa radšej vyhýbam.Predsa len,by ma prenasledoval pocit ,že niesom dosť dobrá matka aj ked viem,že ani oni niesu supermatky .Nakoniec si povedzme ked vám dieťa každý den spieva básničku.Pofúka mi bobo vlásky učeše ,viem ,že je to moja maminka tá najlepšia na svete.Viac mi netreba 🙂
@kykka Milá kykka, zhodou okolností som reagovala na túto diskusiu https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/stekliva-konverzacia-mojho-manzela-s-kolegynou-ako-dalej/ , kde som si všimla aj tvoju reakciu "Dalsia vymyslena tema na rozprudenie debaty"...No a o cca 10 min. ty sama zverejníš takúto diskusiu?Takisto sa ňou zrejme snažíš rozprúdiť diskusiu, nie? Na tom pravdaže nie je nič zlé, len sa divím tomu pokrytectvu z tvojej strany. 😨
@ematko29 Pekne si to napisala. Ja tiez nechapem, co je to za modu prezentovat sa okoliu ako supermatka a pritom doma, su uplne ine. Ten zmysel zivota im ide nejak pomimo nich... Oni sa viac sustreduju na mienku okolia ako na vlastne dieta. Dieta im len sluzi na vylepsenie imidzu a o co to je potom? Dieta straca zmysel rodicovskej vychovy a matka sa sama obera o skutocny vztah v zivote, ktory je jeden z najkrajsich na svete. taketo matky mi pripadaju prazdne...
@shibaba Nejak som sa ta osobne dotkla? Dufam, ze sa nepovazujes aj ty za supermatku, kedze tak na mna reagujes. 🙂 Vies, co je pokrytectvo? Ked sa vydavas za cudziu osobu a pises vymyslene pribehy... 😉 Moj pribeh vymysleny nieje. Pisem vseobecne, priamo a mojim cielom je dozvediet sa nieco, co ma zaujima. Temy tu nezakladam skoro vobec, a ked uz nieco, tak len pre moju zvedavost a nie na rozprudenie debaty. Ak by mojim cielom bolo rozprudenie debaty, tak budem pisat do inych, uz zacatych tem... A poprosila by som nespehovat ma, co robim, je to od teba trapne, radsej sa venuj svojim detom....
@kykka Hlavne 3T - ticho, teplo, tekutiny a neboj, za chvíľku sa ukľudníš 😉 . Osobne si sa ma nedotkla, evidentne skôr ja teba 😝 . Nerada ťa sklamem, no nebola som tebou zaujatá až natoľko, aby som ťa špehovala, prepáč. Myslím, že je jasné, aspoň niekomu, že keď čítam diskusie, príp. otázky a k nim nadväzujúce reakcie, v rozpätí štvrťhodky, som ešte schopná ako tak zaloviť v pamäti, koho reakciu a v zápätí diskusiu/otázku čítam. Škoda, sebareflexia je dobrá vlastnosť, radšej svoju energiu presmeruj tam, nebudeš sa potom v príspevkoch zlostiť na celý svet 😎
@kykka Trochu si mi nahrala do autu 😉 , akurát včera som nad touto "konskou nadávkou" tuho premýšľala. Na jednej strane sú ňou častované mamičky, ktoré majú akosi bezproblémové detičky - pekne spia, jedia, hrajú sa a poslúchajú a pod. Pánbohchráň, že si niečo z toho dovolia napísať, automaticky sú znesené pod čiernu zem. Resp. sa ani nestihnú ozvať, pretože si to v príspevku hneď nejaká mamička vyhradzuje.
Na druhej strane sú to tie mamičky, ktoré spomínaš ty. S pocitom absolútnej dokonalosti v roly rodiča, partnerky, ženy, zamestnankyne etc. píšuce príspevky.
Tie prvé si ironickú nálepku "supermatka" nezaslúžia.
Tie druhé... to si vlastne opísala 🙂
@shibaba Ty si pre mna uplne nepodstana osoba na to , aby si ma vytocila. 🙂 Prilis si fandis, niesi az tak dolezita. Trochu sebareflexie aj ty do svojho spravania. Precitaj si svoje prispevky este raz a uvedom si aka hasteriva neznesitelna osoba si ty. Ak mas manzela, tak ho lutujem... No aky to ma zmysel, ze ma sledujes po internete a tu do mna zabrdas? Moja diskusia s tebou tymto konci. Prajem ti prijemne prezitie zvysku dna. 🙂
@kykka
aj ked zatial nie som ani tou matkou, nieto super matkou, napisem aj svoj nazor (mozno sa mylim).
Pre mna "supermatka" je zena, ktora je bezohladna voci inym mamickam/oteckom, nedokaze rozumiet roznorodosti pristupov v starostlivosti o dieta, v jeho vychove...ma nacitanych milion kniziek a webovych stranok a vsetko "mimo" jej teorie povazuje za ubohe a polutovaniahodne... velmi rada sudi inych rodicov a je vlastnickou vesteckej gule, kde vopred predpoveda buducnost deti a pravdaze, kto sa nezhoduje s jej teoriou, tak ta buducnost bude skareda 😀 (deti citovi mrzaci, rodicia v domove dochodcov 😉 ). Supermatka nema zaujem zdielat informacie, ziskavat nove skusenosti, poznatky, komunikovat s inymi rodicmi, ktori maju ine pohlady na veci... jej cielom je na ponizovani inych dokazovat si to svoje "superego" 😉
A kto ma nachylnost sa nou stat? 😉 Podla mna predovsetkym zeny, ktore neboli milovane a ani nie su milovane a v dietati vidia jedinu moznost, aby sa im dostalo niečo to z lasky... preto neraz odsuvaju mimo partnera, kamaratky, svoje koničky, témy mimo materstva...lebo v supermaterstve vidia konecne karieru, aby boli aspon tym dietatom prijate a milovane....
Opakujem, je to iba moj subketivny nazor, ništ viac.
@mima4 Tvrdo si to napisala, ale velmi velmi realisticky pohlad na vec. A ja ta len doplnim, ze na to vsetko aj tak len dopadnu zle deti, pretoze prilisna uzkostliva starostlivost, alebo naopak citovy chlad, ako si pisala, ze mnohym zenam ide len o superego, nikdy neposkytne dietatu zdrave rodinne podmienky... Preto si myslim, ze zlata stredna cesta je najlepsia: - "ano, urcite budem robit aj chyby vo vychove, ale svoje dieta milujem a vychovam ho po svojom, najlepsie, ako viem."
@kykka prepáč ale to sa nedá čítať tie tvoje argumenty a komenty smerované na @shibaba .. jéémine špehuje ťa po nete? Prepáč ale čírou náhodou som tú diskusiu čítala aj ja a zavrtela som hlavou práve nad tvojím príspevkom a čírou náhodou som sem chcela napísať niečo podobné ako shibaba, len ma predbehla.. Neviem čo sa jeduješ, ale prosím ťa aspoň sa dvakrát zamysli než niečo napíšeš, lebo ja len zíram..
V jednom fóre sú pohyblivý smajlíci a je tam taký jeden, čo si plieska dlaňou o čelo.. ten by sa mi sem teraz veľmi hodil. Konkrétne ide o dogforum.sk . ak by si ho niekto chcel pozrieť. je tam asi v každom piatom komentári :D
@mima4 presne si to vystihla a presne takú poznám, že všetko na ňu sedí...je najmúdrejšia a všetky ostatné matky sú hlúpe...deti mala preto, lebo sa túžila stať supermatkou, medzi ňou a deťmi je taký istý chladný vzťah ako medzi ňou a jej rodičmi...aj by mi jej bolo ľúto, ale flegmatické múdrosti, ktoré prská všade naokolo asi dostatočne dali najavo okoliu, že namiesto dobrého srdca má plnú hubu blbých rečí...
@seemani Ja si myslim, ze ty si ta shibaba. Mas dva nicky. Inac cakala som takyto prispevok od teba, ze sa zaregistrujes pod inym menom a zacnes sa zastavat samu seba. Bola by to inac prilis velka nahoda, aby si si z celeho clanku a tuto ponuknutej temy vybrala iba to, aby si obranila shibaba. 🙂 Takze este raz pekny den ti prajem a nesleduj ma na internete. A zmaz si druhy nick. 🙂
a viete co ? ja som super mama .... fakt som... bez ohladu na ine mamy..
citim sa momentalne super, som v tejto ulohe stastna, a usmev mojho drobca mi je odmenou . pre kazdeho je tym spravnym nieco ine, pre kazdeho je ina farba najkrajsia..
no v kazdom smere mozme byt super matky pre nase deti... nie pre janu4585456 ani pre nejaku kobylu458514 ale jedine pre moje dieta
jaj jasne a popritom aka som super a viem, ze moje dieta je vysmiate stiham prist aj sem a zvestovat vam tuto novinku... 😀 😀 😀 😀 😀 😀
prodim vas.. o com su tieto diskusie ? ze pome sa hadat ci o com vlastne ? 😅 😕
ja som tiez raz bola "pocastovana" akoze nadavkou supermatka. Islo tam o to, ze som sa vyjadrila, ze neplanujem davat svojmu synovi papat vsetko ani po prvom rociku a v podstate nikdy. Ked nejem vsetko ja, preco by to mal syn? Kedze zijeme v prostredi, v akom zijeme, snazim sa aspon v strave dat co-to najlepsie. A pravdupovediac, kedze mi to napisala mamina, ktora dava papat svojmu ani nie rocnemu dietatu parky, sunku, klobasu, vegetu a pod,( inak jej nazor na stravu neodsudzujem, respektujem, je to jej dieta a jej vec) tak mi to akoze pocastovanie padlo skor ako lichotka 😉 😀 😵
supermatka je hanlivy vyraz na MK, a pouziva sa pre akukolvek matku,ktora robi cosi inak ako druha matka......Niekto ma oznaci za supermatku, lebo som nedala dieta ockovat, iny ma oznaci za supermatku lebo som dala dieta ockovat- proste nalepku supermatka dostane kazda, ktora sa vyjadruje odlisne od vacsiny v danej konverzacii a skupine.......je to sablonovite vyjadrenie s umyslom ironizovat, rovnako ako vyrazy "daj sa liečiť", "uvedom sa", "lutujem ta" a podobne...Tato debata sa neda vyriesit, rovnako ako sa nedaju vyriesit otazky vychovy, ako napr, dokedy a ci vobec ma dieta spat v posteli s rodicmi........ Tato tema je zbytocna....... a ked sa niekto eventualne chce spytat v dalsej sablone, preco som teda do nej pisala a reagovala, tak dopredu avizujem, ze sa na to len pousmejem
Neda mi nereagovat na ten prispevok od kykka v tej spominanej diskusii. Ved len napisala, ze je to vymyslene. Co je na tom zle? Pokojne to tak moze byt. Taketo diskusie/otazky od uzivatelov, ktori sa prave registruju vzbudzuju pochybnosti.
Co sa temy tyka tak ja supermatka urcite nie som, aj ked kedysi v zaciatkoch som sa snazila vsetko robit co najlepsie. Od vela veci som upustila, niektore nikdy neskusila kvoli casu, mojej lenivosti 🙂 .
Podla mna supermatka je taka, ktora chce pre dieta len to najlepsie, vsetko musi byt tip top podla pravidiel/presvedceni, ktore ma. V jej pripade sa asi nestane, ze nad niecim mavne rukou. Horsia verzia je ked o svojej "pravde" zacne presviedcat okolie a povedzme prezentuje sa v urcitom svetle, ale pritom doma to vyzera uplne inac.
Babulky, vy ste zlaté, že máte také starosti. Čo vás trápia iné ženské, iné matky? Každá máme na výchovu iný názor, ja osobne veľmi rada čítam knihy o výchove, o strave, sú potraviny, ktoré dieťaťu nedávam, ale to nie je o žiadnom pocite supermatky, tou teda vôbec nie som, poobede bývam taká unavená, že to kľudne ha hoďku zalomím do postele a môj syn sa pri mne hrá, čo všetko sa môže stať, všakže, a snažím sa veriť, že sa nestane, pekne sa hrá, alebo pozerá rozprávky, ešte nikdy nič nevyviedol, má 4 roky, tak už nie je bábätko, tiež na neho občas kričím, to je jasné, hoci sa snažím čo najmenej a všetko riešiť s kľudom, nie je to ľahké, ale ide to, nemyslím si, že žena, ktorej na svojom dieťaťi záleží, tak si občas niečo prečíta, alebo sa snaží dieťatu dávať zo stravy to najlepšie, nemyslím si, že matka, ktorá dieťaťu miesto pustenia telky prečíta rozprávku, a večer, kým zaspí, tak ho drží za ruku, pretože si to praje, je supermatka, je to normálna matka s dostatkom citu pre svoje dieťa, pretože preň chce to najlepšie, moj syn je živé zdravé dieťa, plné energie a stále potrebuje niečo robiť, tak sa mu venujem, koľko dokážem, mnohokrát aj na úkor poriadku v byte a on sa mi za to zase odmení tým, že mi pomôže upratovať, poskladá prádlo, iste, ako najlepšie vie 🙂 , ale neskladám to po ňom znovu, dám to do skrine tak, ako to poskladá a uložím si to poriadne, až keď to nevidí, čím mu dávam najavo, že to ako to spravil, spravil dobre, veď to lepšie nevie, s upratovaním svojich hračiek nemá žiadny problém, proste pomôže ako vie, a to je super, to si veľmi cením a samozrejme za to vždy dostane pochvalu. Ja by som pojem supermatka zrušila, veď taká nie sme žiadna, ja si často vyčítam, či robím vo výchove vždy správne, len toľko poviem, nikdy nekonáme vždy správne, konáme tak, ako cítime a neustále sa učíme, aby sme boli dobrými mamkami, veď sú to naše deti a my za ne nesieme zodpovednosť, čo z nich vyrastie, nik iný, tak prečo do toho nevložiť čo najviac úsilia, chceme predsa, aby tie naše deti boli šťastné, nie?
téma o ničom...alebo téma na rozpútanie hádok?

"supermatka" je na koníku nadávka. dostávajú ju mamy, ktoré deťom nedávajú brumíky, pribináky, deti nebijú, koja do prirodzeného odstavenia, neočkujú, rešpektujú svoje deti, spia s nimi v jednej posteli a dovolia si o tom " nahlas " napísať... 😉