icon

Tehotenstvo v 43. rokoch

havedka
15. mar 2014

su tu maminy ktore mali dietatko v neskorsom veku?nieje to riskantne?

rebeca42
30. mar 2017

@hanus22 tak potom ok ved oni musia vediet co je najlepsie...mna moj gyndos posiela do centra lebo ze nas tlaci cas ale tento mesiac ma zacal stimulovat tak zatial cakam ako to dopadne ms mam mat 2.4. tak sa necham prekvapit ale je to na nervy🙂 meriam si aj BT zatial sa drzi okolo 37ºC len neviem ci to neni prave tym pregnylom🙄

kvetinka75
30. mar 2017

@penelope159 tiež mám kámošky ktoré mali dieťa tesne pred 40-kou. Teraz majú cez 50 a deti 12-14 rokov a už by ich najradšej videli osamostatnené sa. Len rátajú koľko rokov ešte. Nie že by ich nemali rady, ale už nevládzu, majú aj zdravotné problémy. O rodičov sa musia starať. Fungujú na obidve strany. Aj keď sa hovorí, že vek je len číslo, prírodu človek neoklame. Dnes je moderné rodiť po 40-ke. Ja by som si veru netrúfla. Ak by sa pritrafilo, určite by som bola rada ale dobrovolne skúšať, to nie. Ja som vždy na všetko bola sama, všetko som stíhala, toľko energie a teraz? Už sa mi ani nechce. Už sa mi menia aj záľuby, chcem sa venovať svojim koníčkom a nie chodiť po peiskovisku a robiť dieťaťu program - ZOO, výlety. Už na to nemám energiu a to ešte veľa vládzem. Ale držím palce tým, čo sa odhodlali dať sa na to v tomto veku.

rebeca42
30. mar 2017

@kvetinka75 Prepac neda mi nereagovat vies ono je to tak ze kazdy mame ine priority niekto sa chce po 40tke zabavat a niekto rad venuje cas navsteve pieskoviska, zoo, starostlivosti a vychove svojich vytuzenych ratolesti...Ale dakujem ti za vsetky nas snazilky ze nam drzis palce 😉

hanus22
30. mar 2017

@rebeca42 my este cakame na vysledky s genetiky ci budu ok lebo s hematologie vysli zle ale snazit sa mozeme tak uvidim ale chapem ta je to o nervy cakat dr mi povedala ze netreba na to mysliet a pride to samo ale ako to sa neda☺

kvetinka75
30. mar 2017

@rebeca42 ja to beriem, každý už má niečo za sebou a podľa toho chce aby sa odvíjal jeho život. Kto už má niečo za sebou, už chce mať pokoj, klud a kto si to neužil alebo ešte raz chce užiť, tak ide do toho. Necítim sa na svoj vek 42, ale keď to porovnám s 30-tkou tak už cítim že vek nie je len číslo a jednoducho už na tom nie som tak ako vtedy. Cítim ten rozdiel aj bez ponocovania.
No ale musím podotknúť že zabávala som sa aj doteraz ale pri iných aktivitách (ktoré súviseli s deťmi). Tak teraz chcem zase venovať čas sebe. Ono by bolo fajn vrátiť niekedy čas späť, keď bola dcéra malá, tak na chvíľu. Vtedy to bolo fajn ale už od znova v mojom veku - to nie. Viem, že by som si to tak neužila a bývala by som viac unavená. Už by som nebola taká akčná ako za ,,mlada,, 😉 A to by som to dieťa oveľa ukrátila. Ale zase na druhej strane určite by mi to dalo zase niečo iné. Ako som napísala, neplánujem ale možno by som sa aj potešila keby náhoda zaúradovala. 😉

rebeca42
30. mar 2017

@kvetinka75 presne ako pises ani ja sa necitim na svoj vek u mna je to prave naopak dievcata som mala v 20 a 22rokoch a vtedy som prave mala pocit ze som bez energie... bola a som stastna ze ich mam ale vela veci mi vtedy chybalo stale sme sa za niecim nahanali a teraz ked to vsetko uz mame tak si uvedomujem ze by som si to vedela uzit viac ako vtedy aj ked si myslim ze sa dievcata nemaju na co stazovat maju a mali vsetko co potrebovali a stale ich podporujeme aj financne kedze dalej studuju na vyske len mne teraz dost chyba to cele ako boli male ten cas ubehol velmi rychlo a ja sa stale citim na to mat dalsie dieta. Ale mam aj ja svoje stanovene hranice ak to nepojde prirodzene aj ked s podporou urcitych liekov tak to necham tak a budem si dalej uzivat to co mam 🙂 😉

kvetinka75
30. mar 2017

@rebeca42 to áno, čas ubehol veľmi rýchlo. Ja si niekedy želám aby sa to mohlo vrátiť aspoň na tie 3 roky, keď som bola na materskej. Tiež mi to občas chýba. Ale viem, že ten čas sa nedá vrátiť a táto materská, ak by som bola doma teraz by bola iná. Možno aj lepšia ale už sa začínajú ozývať prvé zdr. problémy. Hlavne u manžela, ten je starší a obávam sa, že by bol zbytočne nervozny a unavený a aj keby mal to dieťa rád, nedával by mu už toľko energie a času ako to bolo kedysi. Ja už som tiež niekedy rada, keď mi dcéra povie, že má program s kamarátkami. Ja mám čas na oddych, buď si niečo porobím, oddýchnem-pospím alebo sa venujem svojim záujmom. Ale trávime aj dosť času spolu ale cítim že čoraz viac potrebujem len tak vypnúť a buď nič nerobiť alebo iba sebe sa venovať, že tá energia chýba. A potom je tu ešte otázka financií. Ak náhodou prídem o prácu budem mať problém po 40-ke si ju nájsť a nie ešte s malým dieťaťom. Viem aké to bolo keď som išla v 29-tich po materskej do práce. Koľko som sa jej nahladala. Babky už tiež majú svoj vek, problémy a neviem si predstaviť ako by sme riešili prázdniny, toľko volna nemáme a zase nemôžem nechať malé deti starším aby sa im stále venovali, sem-tam postrážiť to áno ale tráviť s nimi celé dni, keď už majú aj oni svoj program - výlety, brigády, školu. Ešte tak prázdniny - sú tábory, aj ke´d by to bolo fin. náročnejšie ale čo choroby. Byť na PN-ke - zase finančne strácam. Viem, že peniaze nie sú všetko ale pri našich platoch by to sranda nebola. Ja som zástancom toho, že keď sa dá, treba mať deti čím skôr. A potom si užívať vnúčence.

damianadam
30. mar 2017

Ja som rodila obe deti ako veľmi mladá a mala som mimoriadne komplikované tehotenstvá. Vek nezohráva rolu a ak sa na to cítite, je to len na Vás. Na reči okolia sa môžete vykašľať. Tak, ako komentujú 20ročné matky, budú aj tie po tridsiatke, štyridsiatke..

rebeca42
30. mar 2017

@kvetinka75 tak ono je to aj o tych moznostiach kto ake ma ...a co sa tyka strazenia tak sme sa vzdy snazili zariadit tak aby sme tym nemuseli nikoho zatazovat...no a na tie vnucata sa este urcite necitim a viem ze tak skoro ani nebudu 🙂

plutvonozec
30. mar 2017

Ahojte. Ja to môžem porovnať. Som 47 ročná mama dospelého syna a prváčky.( obidve deti veľmi chcené a plánované). Moja kondícia je výborná, športujem nemám žiadne zdravotné problémy klop, klop ...., ale cítim sa unavená, som na dieťa viac úzkoztlivá a chýba mi taká ľahkosť vo výchove, ktorú majú mladý rodičia. A priznám sa, že mám obavy ako v 55 - ke budem zvládať pubertu.

rebeca42
30. mar 2017

@damianadam Súhlas 😉

kvetinka75
30. mar 2017

@plutvonozec no veď aj tej úzkosti by som sa bála. Kedysi nebol net, človek si veľa vecí nepripúštal, nesledoval. Teraz je toho všade plno, choroby, vírusy. Človeka potom stále niečo prenasleduje. Už by som sa bála dieťa aj samé nechať na ihrisku, aby si niečo nespravilo. Kedysi som takéto veci neriešila. boli sme na ihrisku, detská sa hrali, spadli. osušili slzy, išlo sa ďalej.Ale teraz ako tak počúvam, komu sa čo stalo, viem že by som to s ľahkosťou nebrala tak ako kedysi. Kedysi som dcéru zaniesla do škôlky alebo k babkám alebo na návštevu a viac som neriešila. Teraz viem, že by som stále rozmýšlala či sa nič nestane, či je v poriadku. Uvedomujem si viac vecí, viac nástrah, ako kedysi. Vtedy som nad takými vecami ako teraz nerozmýšlala.

plutvonozec
30. mar 2017

@kvetinka75 Presne si to vystihla. 🙂

havedka
autor
30. mar 2017

ach a zasa nic ,uz citim ze dostanem menzes,mam dostat 1 ,uz neverim ze budeme mat babo,uz 7mesiacov sasnazime a nic ,zacinam byt dost smutna 😒

penelope159
30. mar 2017

@kvetinka75 vieš každá žena je iná ...Ja mám svokru úplne v pohode,super žena vychádzame spolu super nemôžem na ňu ani jedno zlé slovo povedať,ale čo sa týka výchovu a správania sa k namladsiemu synovi to s ňou nesúhlasím ...Ona s ním proste nechodí nikam žiadne výlety,žiadna zábava,žiadne venovanie úplne nič ...Ja som teraz ešte mladá mám jedno dieťa,ale teraz už viem naisto,že kebyže mám dieťa po 40-tke tak sa určite nesprávam tak ako moja svokra. Ja ju chapem,že je staršia,že nevladze,chodí do práce ale tak mali si dávať pozor keď už nechceli dieťa.

mattkapd
30. mar 2017

Drzim palceky všetkým nech sa akokoľvek rozhodnú. .aj keď si neviem predstavit že by moja mamina mala tak neskoro bábo. .Ma 46..3 deti a 3 vnúčatá..neviem si predstaviť že by mala mladšie dieťa ako ma vnucata..

kvetinka75
31. mar 2017

@penelope159 ja som si tiež myslela že v niečom budem iná ako niektorí ľudia na ktorých mi niečo vadilo ale časom človek zistí že je taký istý alebo podobný lebo sa v danej situácii nedá. Nie vždy vieme akí budeme o pár rokov. Čo sa zmení a čo nie. Ani naše babky s deťmi nechodili na výlety. Ale nejako to nechýbalo lebo sme chodili s nimi my - rodičia. Vtedy som to nechápala, veď nie je problém niekam vybehnúť, ísť sa s nimi kúpať alebo vybehnúť do ZOO, na hrad. Teraz už to chápem. Niekedy som rada že už nič nemusím, teda v takom množstve ako to bolo kedysi. Čím sú deti väčšie nemusíme organizovať toľko výletov a akcií. Už si spravia aj svoj program. Už by som nevládala behať kade-tade celý víkend príp. aj cez týždeň. Chystať, nakupovať, robiť program, organizovať. Mňa to bavilo a aj stále baví ale jednoducho už som unavenejšia.
Teraz by som si vedela predstaviť, že by som sem-tam nejaké menšie dieťa ešte niekam zobrala ale keď budem mať vnúčence - dúfam že nie skôr ako o 10 rokov, tak po 50-ke neviem v akom budem stave, čo sa mi bude chcieť a čo nie. Či nebudem ešte viac unavenejšia. Potom budú možno o mne hovoriť aká som hrozná že vnúčence nikam nezoberiem ale niektorí ľudia sú radi že sú doma a môžu sa im apsoň trochu venovať.

Len nechápem jednému , mali si dávať pozor, keď chceli dieťa - akože sa nevenovali manželovi alebo iba tvojmu synovi. Lebo nie je povinnosť starých rodičov niekam ich brávať, robiť im program. Či už má rodič dieťa v 20-ke alebo v 40-ke. Je jeansé že ked mám dieťa v 40-ke, vnukov budem mať po 60-ke. Ale prečo by sa mali cítiť vinní že teraz už nevládzu. Prvoradé je postarať sa o svoje deti a starostlivosť o vnukov by už nemala byť taká ako o svoje deti. To už len príležitostne a podľa možností. Bez ohľadu na vek. Brávať si ich, rozmaznávať ich 😉 ale nie suplovať im rodičov. Kto chce a vládze, nech s nimi lieta kade tade, ale ak nechcú a nemôžu, podľa mňa by im to nemal nikto vyčítať.

hanus22
31. mar 2017

@havedka nebud smutna my sa snazime tiez pol roka a nic uz som tiez zufala ci este budem mat a mne este od augusta od potratu mam stale zapaly bolia ma krize pod bruskom nemozem sa dako dostat stoho😢😢

svataj
31. mar 2017

Všade sú plusy aj mínusy...keď som mala prvú m a la som dvadsať...vysoku spm nedokončila naši ešte robili nemohli mi pomôcť a manželstvo po roku som sa rozviedla veľa pil...teraz mám tretiu budem mať 45 nasich už 15 rokov nemám..takže zas som na všetko zhruba sama muž chodí na tyzdnovky...vtedy som bola nezrela teraz prezrela...prostrednu som mala v 34 tak akurat ..školu som diaľkovo zvládla..ale hlavne nech sú zdravé aj my nech dlho sme tu pre nich dúfam že si sestry budú pomáhať...ja súrodencov nemam takže len dufam

hanus22
31. mar 2017

@svataj ahoj ja mam 42,a snazime sa o babo ale nedari sa ale odhovaraju ma ze uz som stara ako si prezivala tehotenstvo

penelope159
31. mar 2017

@kvetinka75 ja od nej ani nechcem žeby mi brala malú ..To od nej neziadam ja zvládam všetko sama, s ničím mi netreba pomôcť 🙂 ja som len písala,že svojmu 12 ročnému synovi sa nevenuje skoro vobec. Áno veď v pohode,že mala sa venovať manželovi veď to aj musela ...Keďže svokor,ktorého som ani nepoznala len pil a deti robil v alkohole ...

svataj
1. apr 2017

@hanus22 no teho celkom dalo sa...prve tri mesiace mibolo zle grcaka som...nechutilo mi jesť dako...ani nikto skoro nevedel ze som tehotná...az posledný mesiac som zacalar viac jestr celkovo som len 6 kg pribrala malar mala 3670g...,zato teraz,po porode otras iba jem...vyšetrenia ok aj v Martine na sono aj na krvi plodovu som odmietla..malá bola opacner otocena takže bol cisársky ale ten by som uz nechcela..rez ma stále bolí...raz som m a la mykozu...tlak kolisal...sem tam dačo ale vzhladom k veku ok do nemocnice som nešla ...takže to nebolo zlé držím palce všetkým

hanus22
1. apr 2017

@svataj no mne sa zatial nedari snazime sa uz od augusta od potratu a nic a kedy si rodila,?

svataj
1. apr 2017

V decembri som porodila 7.12 o desať dni skôr ako bol stanovený cisársky kvoli KP. Pred 11 rokmi som tiez potratila a po 3 mesiacoch otehotnela a narodila sa prostredna....takze v pohode aj v 44 sa dá ...

hanus22
1. apr 2017

@svataj tak gratulujem aj svagrina porodila 3.12 a mala je zlata ja som tiez mala termin na december len skoncilo to a od vtedy sa nedari som uz zufala stoho

eliska13
1. apr 2017

@kvetinka75 este,ze vladzes tukat do pismenok🙂tolko ako nebudem vladat a nechcelo by sa mi som uz dlho necitala.Ak by si to dieta mala, tak by sa Ti chcelo, ak nemusis nechce sa Ti to je logicke.

kvetinka75
2. apr 2017

@eliska13 keby bolo treba jasné že vládzem ale dobrovolne už nie. A je normálne že človek ráta s tým že ako starne pribúdajú choroby a únava. Vidím to okolo seba. Nech človek robí hocičo, jednoducho starne. Príroda vie prečo robí to čo robí a prečo ženy okolo 40-ky idú postupne do prechodu. Nepôjdem predsa do niečoho, s čím na 100% nesúhlasím. Keď je niekto iného názoru, nech si spraví podľa seba. Ja som si to zariadila tak, aby som mala deti skôr keď ešte vládzem a je pravdepodobnosť, že im budem môcť pomôcť keď budú mať 20 ,30 a možno aj 40 rokov. Samozrejme, stať sa môže hocičo ale je väčšia pravdepodobnosť že im budem môcť pomôcť finančne aj fyzicky, keď som ich mala do 30-ky ako po 40-ke. Už teraz mám nejaké zdr. problémy tak nebudem naivne dúfam, že čáry-máry zmiznú a všetko bude najbližších 30 rokov OK. 😉

henikav
2. apr 2017

@hanus22 nedaj sa odhovorit, zi svoj zivot podla toho ako to citis ty. My mame malinku dcerku a sme stastni, chceli sme ju a veru neviem si to bez nej predstavit aky by bol zivot uz teraz prazdny keby uz po dome behal len jeden pubertak a nic drobne co robi bordel a stara sa nam o pravidelnu masaz chodidiel s lego kockami po zemi. Jasne kto sa na to neciti, nech sa na to nedava, ja sama mam kamosky co uz od 40 cakaju len na dochodok a na smrt, ale je to len na nich, vraj dieta uz za nic na svete, preco nie, je to tiez ich nazor. Nie kazdemu vyhovuje to iste

kvetinka75
2. apr 2017

@henikav nie každý kto neplánuje dieťa po 40-ke čaká na dôchodok a na smrť. Ja som sa napríklad začala venovať svojim záľubám, ktoré museli ísť na čas bokom. Cestujem, učím sa cudzie jazyky, chodím na jogu, cvičiť a sem-tam sa pridá aj niekto s rodiny. Ja tu plánujem ešte dlho byť a aktívne žiť. Dcéra je dosť veľký introvert. Stále doma, nikde nechce chodiť, hlavne nie na nové, cudzie miesta, medzi cudzích ľudí. Ale keď vidí ako ospevujem niektoré miesta, niektoré veci, občas sa pridá a je to fajn. Nakoniec zistila, že nie všetko je také ako si myslela. TAké zlé, cudzie. Hľadáme si teraz svoje cestičky pomedzi záľuby, snažíme sa zladiť program tak, aby sme boli všetci spokojní a v podstate aj sme. Každý ma život taký aký si ho zariadi a ako mu to vyhovuje.

henikav
2. apr 2017

@kvetinka75 kde som napisala ze kazdy po 40tke caka na smrt ? Napisala som ze mam take kamosky, iba lamentuju a to doslovne, uz som stara, joj naco som este tu,, uz aby som zomrela... Alebo nechapem ako si sa mohla dat na dieta v tvojom veku.... Napisala som kazdy nech si to usporiada ako to citi, ty dieta nechces v poriadku, je to tvoj zivot a je dobre ze si ho zijes podla svojich predstav, ale podla mna je uplne mimo povedat niekomu kto po dietati tuzi, ze ho nema mat, lebo uz na to nema vek. Aby si si to zas nevysvetlila zle, nie ty si to povedala