icon

Tipy na úspešné odplienkovanie detí

8. okt 2025

Ahojte, syn ma 2r a 4 mesiace a povedala som si ze uz je dost plienkam. Chcela so. Ich zrusit uz v lete, ale kedze sme stale niekde boli, neprislo mi to velmi vhodne. Teraz travine dni vacsinou doma, a rada by som to skusila. Poradite ako na to? Stale po zobudeni ho dam na nocnik, hned sa vycika a velmi sa z toho tesi. Problem je vsak pocas dna. Ked je obleceny, nechce sa vyzliekat a sadnut na nocnik. Ak je holy, pocika sa kde tade a po dnesku idem tepovat aj gauc aj stolicku. Nevie si povedat ze mu treba. Povie, az ked sa vycika.

Strana
z2
monro
8. okt 2025

Ja som obe svoje deti odplienkovala v lete, keď mali 2 roky a 2 mesiace. Jedného dňa som nedala plienku a častejšie posádzala na nočník. Synovi to vyšlo na prvý pokus, pri dcére som to po precikanom dni nechala tak a skúsila o týždeň a vtedy sa podarilo. Dieťa na to musí dozrieť.

anonym_05d32c
8. okt 2025

@anonym_autor dieťa, ktoré ešte nevníma signál v hlave (nedozretosť v tomto smere), že mu treba na wc, neodplienkuješ, respektíve budeš stále v strehu posadzovať dieťa na nočník a čakať či pustí - to nie je odplienkovanie. U nás to šlo s oboma deťmi tak, že keď povedali, že nechcú plienku, tak ju dali dole a odvtedy sa pýtali, iba nočná im ostala dlhšie 🙂

anonym_1e8425
8. okt 2025

Hned prva vec, v ktorej si sa zmylila je: "rozhodla som sa". Nie ty sa rozhodujes, ale dieta sa rozhoduje, resp. dozreje na to, aby sa odplienkovalo. Takymito metodami mu skor uskodis, ked mu ten nocnik znechutis. Tak vela zdaru prajem.

viestta
8. okt 2025

Ked si budes vsimat, ze sa zasekne kvoli tomu ze tlaci do plienky alebo kvoli curaniu, ak je cas na odplienkovanie. Jednoducho ho vtedy posadis na nocnik a vykona potrebu tam. Kym este nefunguju signyly je kazda snaha zbytocna, ty sa mozes rozhodnut, ale aj tak to nema vyznam. Ked je dieta dozrete, tak sa odplienkuje skoro zo dna na den bez nehod.

autor
8. okt 2025
@anonym_1e8425

Hned prva vec, v ktorej si sa zmylila je: "rozhodla som sa". Nie ty sa rozhodujes, ale dieta sa rozhoduje, resp. dozreje na to, aby sa odplienkovalo. Takymito metodami mu skor uskodis, ked mu ten nocnik znechutis. Tak vela zdaru prajem.

@viestta ked cura do plienky, to si nevsimnem. Pri kakani sa ide skryt za dvere do podrepu, ale to ho nechcem vtedy rusit uz
@anonym_1e8425 tusila som, ze sa tu toho niekto chyti. On sa strasne tesi ked sa mu podari vycurat sa do nocnika, tlieska si, ideme to spolu vyliat. Rano sa zobudi a plienku si sam dava dole. Problem je pocas dna.

anonym_1e8425
8. okt 2025
@anonym_autor

@viestta ked cura do plienky, to si nevsimnem. Pri kakani sa ide skryt za dvere do podrepu, ale to ho nechcem vtedy rusit uz
@anonym_1e8425 tusila som, ze sa tu toho niekto chyti. On sa strasne tesi ked sa mu podari vycurat sa do nocnika, tlieska si, ideme to spolu vyliat. Rano sa zobudi a plienku si sam dava dole. Problem je pocas dna.

@anonym_autor ze sa chyti - prepac, ale co ti mam povedat - super, posad ho tam kazdych 10 minut? Nevadi, ze to bude nezmysel? Len nech to vyhovuje tebe? Nechaj to dieta - super, rano s nim pokracuj, tes sa. Kup mu nocnik, co mu zahraje melodiu ked sa vycika (priklad, len tip, nie nutnost). Nechaj mu ho v dosahu, obcas mu pripomen, ci nechce cikat, ze tam ho potom nocnik caka. Ale ozaj nevidim vyznam nasilu posadzat dieta na nocnik - to mu prave naopak, moze ten nocnik zneprijemnit. Vedome cikanie je zalezitost nervoveho systemu. A s tym nepohnes. Ja som ti len napisala ako to je. Nepaci sa ti, tvoj problem. Ale ako vidis - tri rovnake komenty - uz je na tebe, ako s tym nalozis.

anonym_367d0d
8. okt 2025

Milujem - rozhodla som sa odplienkovat. Ja som sa chcela zbaviť plienok.
Ľudia, načo si robite deti, ked si o nich nenastudujete ani základy?
Dieta musi dozrieť. Ty sa môžeš aj na hlavu postaviť a doeta sa neodplienkuje ak nie je pripravené.

autor
8. okt 2025
@anonym_367d0d

Milujem - rozhodla som sa odplienkovat. Ja som sa chcela zbaviť plienok.
Ľudia, načo si robite deti, ked si o nich nenastudujete ani základy?
Dieta musi dozrieť. Ty sa môžeš aj na hlavu postaviť a doeta sa neodplienkuje ak nie je pripravené.

@anonym_367d0d ja si nenastudujem? Dobre teda no….

anonym_367d0d
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ak napíšeš- povedala som si dosť plienkam- tak nie, neveis ani základy. Toto človek co vie aspoň nieco o dieťati nenapíše.

vladuska20
8. okt 2025

Cez den som nedala uz plienku aj ked dala ale ked viac nedala ako dala,tak si aj sam dal plienku dole,ze cikat na nocnik.Takze uz nemal plienku vobec a o par dni potom uz ani na noc.Prva noc bolo vsetko mokre ale dalsie noci uz suche,aj ked sa stane nehoda sem tam,ale uz plienky vobec nenosi.Dokonca sa vycika aj do velkeho zachoda ako velky chlap po stojacky.Skoda,ze som to neriesila skor,no nechcelo sa mi to.Uz mohol byt v skolke aj ked 3r bude mat az v decembri.

autor
8. okt 2025
@anonym_367d0d

@anonym_autor ak napíšeš- povedala som si dosť plienkam- tak nie, neveis ani základy. Toto človek co vie aspoň nieco o dieťati nenapíše.

@anonym_367d0d okej, syn si povedal ze dost plienkam. Pisem ze si ich sam dava dole, tesi sa ked sa vycika. Postavi sa z nocnika hned ked sa mu podari, rozprava o tom ze tam cikal. Predstav si, ze o detoch nieco viem, o urazky tu nestojim

anonym_1e8425
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_367d0d okej, syn si povedal ze dost plienkam. Pisem ze si ich sam dava dole, tesi sa ked sa vycika. Postavi sa z nocnika hned ked sa mu podari, rozprava o tom ze tam cikal. Predstav si, ze o detoch nieco viem, o urazky tu nestojim

@anonym_autor mozem sa ta opytat? Naco sa dozadujes rady, ked ju potom neprijmes? Navyse opat opakovana rada, postreh, ze to nie je o tebe? To vsetko, ze sa rano vycika do nocnika a tesi sa, ze si obcas tu plienku da dole - to je znak toho, ze ten nervovy system dozrieva. Ty mu mozes pomoct tak, ze budes ten nervovy system stimulovat - ale len pripominanim, nie nutenym sedenim na nocniku. Ale aj tak, posledne slovo bude mat dieta. Az dozreje, pride to naozaj zo dna na den. Preto to tvoje "ja som sa rohodla" je uplne od veci.
Ale asi si cakala, ze ti budeme capkat po ramene, ze si super mamicka. Ale to by uz nebola dobre mienena rada.

autor
8. okt 2025
@anonym_1e8425

@anonym_autor mozem sa ta opytat? Naco sa dozadujes rady, ked ju potom neprijmes? Navyse opat opakovana rada, postreh, ze to nie je o tebe? To vsetko, ze sa rano vycika do nocnika a tesi sa, ze si obcas tu plienku da dole - to je znak toho, ze ten nervovy system dozrieva. Ty mu mozes pomoct tak, ze budes ten nervovy system stimulovat - ale len pripominanim, nie nutenym sedenim na nocniku. Ale aj tak, posledne slovo bude mat dieta. Az dozreje, pride to naozaj zo dna na den. Preto to tvoje "ja som sa rohodla" je uplne od veci.
Ale asi si cakala, ze ti budeme capkat po ramene, ze si super mamicka. Ale to by uz nebola dobre mienena rada.

@anonym_1e8425 dakujem za nazor, aj ked s nim nesuhlasim

autor
8. okt 2025
@vladuska20

Cez den som nedala uz plienku aj ked dala ale ked viac nedala ako dala,tak si aj sam dal plienku dole,ze cikat na nocnik.Takze uz nemal plienku vobec a o par dni potom uz ani na noc.Prva noc bolo vsetko mokre ale dalsie noci uz suche,aj ked sa stane nehoda sem tam,ale uz plienky vobec nenosi.Dokonca sa vycika aj do velkeho zachoda ako velky chlap po stojacky.Skoda,ze som to neriesila skor,no nechcelo sa mi to.Uz mohol byt v skolke aj ked 3r bude mat az v decembri.

@vladuska20 no on ma uz dlhsie pocas spanku suchu plienku. Pocas denneho vpodstate stale, pocas noci sa par krat do tyzdna stane ze je mokra, aj to sa vycika uz len rano ked dlhise pospime

anonym_367d0d
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to nie su urážky, to su fakty. To, že to nevies prijať, je tvoj problem. Syn si povedal.. hlavná vec ,zw si chcela začať uz v lete. Vtedy si to syn tiež povedal, ze ?
Nie v zlom, ale žiadna iná rada nie je. Dieta musi dozrieť. Keď doochopi, za dva dni je odplienkovane.

autor
8. okt 2025
@anonym_367d0d

@anonym_autor to nie su urážky, to su fakty. To, že to nevies prijať, je tvoj problem. Syn si povedal.. hlavná vec ,zw si chcela začať uz v lete. Vtedy si to syn tiež povedal, ze ?
Nie v zlom, ale žiadna iná rada nie je. Dieta musi dozrieť. Keď doochopi, za dva dni je odplienkovane.

@anonym_367d0d ano, takto fungujeme od leta, behal holy, ked sa vycikal, prisiel povedat, ale kedze sme boli stale niekde von, neriesila som to…. Prosim ta, uz mi nepis kedze zjavne nevies pochopit co doma riesime 🙂

anketkarka
8. okt 2025

@anonym_autor na stoličky a sedačku nepremokavu podložku. Oblečenie, ktoré sa ľahko dáva aj samému dole. Keď ide za dvere, tak prines za dvere nočník. V škôlke idú cikať pred jedlom, pred tým ako idú von, pred spaním. Nočník musí byť vždy na rovnakom mieste v každej izbe kam ide. Vyžaduje si to tvoju plnú pozornosť kde máš kedy dieťa a ,,v akej nálade".

vladuska20
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_367d0d ano, takto fungujeme od leta, behal holy, ked sa vycikal, prisiel povedat, ale kedze sme boli stale niekde von, neriesila som to…. Prosim ta, uz mi nepis kedze zjavne nevies pochopit co doma riesime 🙂

@anonym_autor uz mu nedavaj cez den plienku,radsej pekne zakurte,nech je teplucko a moze chodit v lahkych gatoch,co si sam da rychlo dole a sadne na nocnik.Doma ho mat stale pri nom po ruke,pytat sa ho casto.Ja mam v postielke vsetko nepremokave,takze to do madraca neprenikne aj ked by sa po cikal.

martinka17
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor skús si to viacej načítať v odbornej literatúre, nie tej o "zaručených" radách ako odpliekovať. Matka sa nerozhoduje kedy odplienkuje dieťa. Rozhoduje nervová sústava dieťaťa - musí dozrieť. Pripravené dieťa sa ti odplienkuje samé v priebehu jedného dňa, bez nácvikov sedenia na nočníku, holého zadočku, mokrých nohavičiek .....

anonym_367d0d
8. okt 2025
@martinka17

@anonym_autor skús si to viacej načítať v odbornej literatúre, nie tej o "zaručených" radách ako odpliekovať. Matka sa nerozhoduje kedy odplienkuje dieťa. Rozhoduje nervová sústava dieťaťa - musí dozrieť. Pripravené dieťa sa ti odplienkuje samé v priebehu jedného dňa, bez nácvikov sedenia na nočníku, holého zadočku, mokrých nohavičiek .....

@martinka17 presne tak. Ale nie kazdy človek to dokáže pochopiť. Nech ma pre mna za mna ocikany cely byt, jediného mi je ľúto dieťaťa, matka ho tlači do niečoho, na co nie je pripravené. 100% je to jedna z tých, ktoré dávajú deti do pasívneho sedu napr, ved mu pomôžu trosku 🫡

autor
8. okt 2025
@anonym_367d0d

@martinka17 presne tak. Ale nie kazdy človek to dokáže pochopiť. Nech ma pre mna za mna ocikany cely byt, jediného mi je ľúto dieťaťa, matka ho tlači do niečoho, na co nie je pripravené. 100% je to jedna z tých, ktoré dávajú deti do pasívneho sedu napr, ved mu pomôžu trosku 🫡

@anonym_367d0d mojho dietata ti absolutne nemusi byt luto, vobec do nicoho ho nenutim

autor
8. okt 2025
@martinka17

@martinka17 ja s nim ziadny nacvik nerobim…

autor
8. okt 2025
@anonym_367d0d

@anonym_367d0d a absolutne nikdy v zivote som ho do pasivneho sedu nedavala…

martinka17
8. okt 2025
@anonym_367d0d

@anonym_autor robíš nácvik - sedí na nočníku, lebo mu ty povieš, že má sedieť, nie preto že mu treba vykonať potrebu - to je nácvik. A tlieskate, ak sa podarí, aj to je cvičenie. Ak by bol pripravený, nemusíš sa ho pýtať, nemusíš mu to pripomínať, netreba ho strážiť a podobné drobnosti, už vôbec nepotrebujete tlieskať, že sa vycikal 🙂 Pripravené dieťa sa proste ide vycikať bez upozornenia, lebo cíti potrebu.

@anonym_367d0d toto je ešte prežitok starej doby - odplienkovať podľa potreby, nie podľa zrelosti. Ja som mala šťastie, že moje dieťa nechcelo nočník ani len vydieť, nieto ešte cvičiť sedenie a podobne. Potom sa proste jeden deň k tomu nočníku postavil, vycikal sa postojačky (nikdy na nočníku nesedel ) a bolo vybavené, plienky boli zrušené.

17alexis
8. okt 2025

Dieta musi dozriet na odplienkovanie. Nasa sa odplienkovala sama v 19 mesiacoch bez akejkolvek mojej snahy. Jednoducho som jej sla vymenit plienku a kym bola bez, sama si sadla na nocnik a vycikala sa, tak uz som jej ju nedala. 😊 Dufam, ze mladsia pojde v jej slapajach. 🙏

natalka13
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ved ked si sam dava dole plienku aky problem? daj mu slipky tie si da dole sam ma nato vek a vycika sa do zachoda tam tiez trafi doma.

autor
8. okt 2025
@natalka13

@anonym_autor ved ked si sam dava dole plienku aky problem? daj mu slipky tie si da dole sam ma nato vek a vycika sa do zachoda tam tiez trafi doma.

@natalka13 no tie si prave nechce dat dole. Ak je holy ok, sadne. Ak ma slipy alebo nohavice, nestihane ich

anketkarka
8. okt 2025
@martinka17

@anonym_autor robíš nácvik - sedí na nočníku, lebo mu ty povieš, že má sedieť, nie preto že mu treba vykonať potrebu - to je nácvik. A tlieskate, ak sa podarí, aj to je cvičenie. Ak by bol pripravený, nemusíš sa ho pýtať, nemusíš mu to pripomínať, netreba ho strážiť a podobné drobnosti, už vôbec nepotrebujete tlieskať, že sa vycikal 🙂 Pripravené dieťa sa proste ide vycikať bez upozornenia, lebo cíti potrebu.

@anonym_367d0d toto je ešte prežitok starej doby - odplienkovať podľa potreby, nie podľa zrelosti. Ja som mala šťastie, že moje dieťa nechcelo nočník ani len vydieť, nieto ešte cvičiť sedenie a podobne. Potom sa proste jeden deň k tomu nočníku postavil, vycikal sa postojačky (nikdy na nočníku nesedel ) a bolo vybavené, plienky boli zrušené.

@martinka17 to čo opisuješ sú techniky učenia na potrebu. Nie je na nich nič zlé. Základ je, aby dieťa pochopilo, čo sa od neho chce a ako sa to robí. Niektoré to odpozoruje, niekomu treba tlieskať. A v škôlke keď ich dajú všetkých cikať pred tým ako idú von, jesť a spať, tak je to čo? Týranie detí? Nie. Bežná vec, aby sa predchádzalo chaosu a nehodám. Myslíš, že deti za tie roky v škôlkach majú z toho traumu, že ich niekto posadil na toaletu bez toho, aby im v tom momente trebalo? Maš z toho traumu ty osobne?

autor
8. okt 2025
@martinka17

@martinka17 sedi na nocniku po spanku, lebo viem, ze vtedy sa vycika. Vie co tam ma robit, lebo hned ked sa vycika, postavi sa a ukaze. A ze tlieskame? Ano, predstav si ze doma prejavujeme emocie, aj pozitivne aj negativne. Co mu mam chladno povedat ze ok, vystal si sa a co?

anonym_ed9dbe
8. okt 2025
@anonym_autor

@martinka17 sedi na nocniku po spanku, lebo viem, ze vtedy sa vycika. Vie co tam ma robit, lebo hned ked sa vycika, postavi sa a ukaze. A ze tlieskame? Ano, predstav si ze doma prejavujeme emocie, aj pozitivne aj negativne. Co mu mam chladno povedat ze ok, vystal si sa a co?

@anonym_autor podľa mňa ideš na to zatiaľ dobre,. Pokračuj v tom posadzani po prebudení, aj keď sa skryje za dvere, ponukni nočník. Možno by mu viac vyhovovalo ísť na WC s redukciou a na čítanie pisoar s tou zabkou, niekde som to videla.

Strana
z2