Váš denný režim s dieťaťom, ktoré je už bez spánku

mary32
18. aug 2021

Ahojte,

hodte pre inspiraciu ako vyzeraju vase dni s dietatkom, ktore uz nema denny spanok. Nas 2rocny si fici niekolko dni bez neho. Rano vstava okolo 7, vecer zaspava medzi 20-21h. Uprimne mne najviac chyba jeho denny spanok, lebo som mala ten cas pre seba alebo som si pospala s nim :D A kedze je to pre nas nove, neviem ako si zadelit cas pocas dna. Doobeda sme sa motali kolo domu alebo sme sli von niekde blizko alebo kruzok, poobede sme sli na ihrisko.

Ako Vam ubiehaju dni? Chyba Vam denny spanok Vasho dietata?
Vdaka za kazdu odpoved.

matapo
18. aug 2021

...no dvojrocak by este spinkat teda mohol, ho doobeda riadne unav a cez obed isto pospi. ja mam trojrocaka a veru este spi, aj ked to nie je kazdy den, tie dni ked sme na vylete cely den tak jednoducho nespi ale uz okolo tretej ide nan riadna kriza a keby bola po ruke postel tak by veru spal, ak ideme autom podrieme aj v aute. Vela krat ked sme boli cely den na kupalisku tak uz poobede sam zaspal na deke, uz skratka nevladal, vela podnetov, vela zazitkov, vela chodenia, skakania, vela slnka a cerstveho vzduchu a teraz aj vela vody a kupania...to dieta isto unavi. Ked cez den nespi tak potom o tej siedmej uz ide spat a zaspi hned. ked cez den spi tak ide az okolo 22tej druje spat. Nevadi mi jeho pritomnost, nevadi mi ak nespi, jedine co mi vadi je ak nespi a je mrzuty a tazka s nim spolupraca lebo je unaveny ale spat ist nechce. Aj ked taku slabsiu chvilku potom opat rozbeha a chyti druhy dych este a je potom uplne v pohode, ale aj 20 min. mrzutosti mna vie vystavit ☹ inak vsetky deti moje boli spavci, dcera spavala este aj ako prvacka cez den, starsi syn tiez rad spaval a to aj 4 hodiny poobede pokial mu to bolo umoznene a vecer siel v pohode tiez spat - skratka spachtos. Tak jedina rada sprav doobeda akcnejsi program nie len take motkanie, riadne ho unav, take dvojrocne dieta vie v pohode prejst uz niekolko kilometrov, chodte na dlhsie prechadzky, mensie tury, kupat sa,... stravte vonku aspon 4-5 hodin a po obede bude isto spat 🙂 a ked sa zobudi mozte ist na ihrisko alebo sa motat okolo domu. Viem ze kazde dieta je ine a ma inu potrebu spanku ale dvojrocne este potrebuje spanok ak je unavene, motanie okolo domu a po dome ho uz zrejma neunavuje natolko aby potreboval spanok.

lenka2710
18. aug 2021

@mary32 moja tiež od dvoch rokov nespala cez obed, a mohla som s nou aj na túry chodiť 😂 no proste sme kmitali celý deň, ráno sme sa pomotkali po byte, potom von, obed, zase sme sa zahrali, zas von a tak každý deň! Robili sme všetko spolu, od varenia, upratovania, vešanie prádla, pečenie, zapájala som ju do všetkého! Sem tam sa stalo, že cez deň pospala, ale to bolo zhruba 2-3 krát do mesiaca 🤷‍♀️

lenka2710
18. aug 2021

@mary32 a fakt je rozdiel dieťa a dieťa, moje dieťa spalo raz a kamoškina malá mala ešte tri spanky, to už mala rok, teraz majú obe 6 a moja nespava už 4 roky a jej ešte kľudne pospi aj 4 hodiny cez deň, to ja môžem snívať o niečom takom 😂
Takže darmo, niektoré deti nepotrebuju toľko spánku a niektoré sú spavci

mary32
autor
19. aug 2021

@lenka2710 vdaka. Hej moj uderom prveho roka mal uz iba jeden spanok.

marzuz89
19. aug 2021

@mary32 2rocne deti bezne odmietaju spanok, chapem, ze sa to vzdy zle cita, ale je to na rodicoch, ci to nechaju tak alebo budu obedny spanok podporovat aj nadalej. Vola sa to spankova regresia a je uplne prirodzena, ale treba spanok ponukat stale, stale stale. Systematicky, kazdy den, nepopustit. U nas bojkot bol asi 2 tyzdne, potom zacal znova pekne spavat. Len treba vytrvat. Keby som syna nechala po par dnoch odmietania bez spanku, tak spinkat nebude tiez. Ma cez den tak vela prace, ze by to uvital 🤣 ale cezomna neprejde, minimalne do 3 rokov je spanok velmi dolezity, tak spinkat bude ❤️

mary32
autor
19. aug 2021

@marzuz89 fuha vazne? spi na obed v kociku, ale strasne sa v nom hadze a odmieta ho :(

marzuz89
19. aug 2021

@mary32 no a nemoze byt problem prave kocik? Uprimne si neviem predstavit take velke dieta, ze by mu bolo dennodenne pohodlne v kociku, v postielke nespava vobec cez den? Nas uz v 13m zacal odmietat kocik na spanok, doobeda postielka, poobede kocik. Potom presiel na jeden spanok a to vyhradne v postielke, v kociku sa presne metal, jedoval.. Kocik velmi lubil, bol v nom rad a nikdy sme nemavali problem, vozil sa rad, ale ako prisla unava, nervacil, ked som ulozila doma, zaspinkal pekne. Ale keby aj kocik neodmietol, aj tak som pri prechode na 1 spanok planovala iba a vyhradne postielku, teraz ma 2,5roka a mimo regresii nemame problemy. Ked su regresie, vyzera to rovnako. Je to narocne, v tie dni zaspal aj o 15 vela krat, ale zaspal, lebo bol hotovy. Aktualne je to znova ok.

Okrem regresie to moze byt aj odmietanie kocika, skus ukladat doma v postielke/posteli.

malykonik
19. aug 2021

Moja nespava na obed od 1,5roka, a mohla som sa aj na hlavu postaviť, žiadne unavenie aktivitami nefunguje, jednoducho sú takéto deti. Aj ja som bola taka istá. Ponúkanie spánku dookola cez obed nefungovalo a nefunguje. Jednoducho to nepotrebuje. Vecer si lahneme o pol 8, zaspáva po 9, bez ohľadu na denné aktivity. Takže rady typu "dieťa by malo o 7 večer už spať" sú mi na smiech 😃 Jasne ze mi ten čas chyba, ale zvykla som si. Nie som obmedzená obednym spánkom, robíme co chceme. Vonku, domáce práce, hranie sa, čítanie, zase vonku, v akútnych prípadoch pozerá aj rozprávky.... Takže, len sa s tým zmieriť a pripadne ak nebude všetko pozatvarane tak materské centrá, kamošky, krúžky, proste niečo čím vyplnis čas

tramtada31
19. aug 2021

Dcera už okolo 2,5 roka nespala. Psychologicka povedala, že je to Ok. Neustálym znasilnovanim, aby spala, sme len dosiahli to, že sa bala zaspat už aj vecer.

maris5
19. aug 2021

Moj tiez nespi. Dopoludnia sa snazim vytiahnut niektoru kamosku s detmi alebo ideme na nakup. Obas zajdeme do montessori hernicky. Na obed si s nim lahnem do postele a ideme si citat. Ja stale.dufam, ze aj zaspi. 😂 on si to nemysli. A popoludni ideme na ihro. Okolo 18tej domov, umyt, najest a najneskor o 19tej spat. Niektore dni na nom vidno, ze uz by si pospal okolo17tej. Ale neviem si predstait ho ukladat o 21, ked cez obed nespal.

sofiella
20. aug 2021

@mary32 taktiež by som napriek tomu stále dávala dieta spat v tom istom čase. Ak nezaspi, tak aspoň pol hodinku polezat.
Aspoň do 4r by som trvala na poobednom spanku.