icon

Vrieskanie a zvláštne správanie ročného dieťaťa

30. sep 2022

Ahojte, už dlhšie rozmýšľam, že sem napíšem, niečo sa s vami poradím, možno natrafím na mamičku s podobnými myšlienkami, skúsenosťami 🙂 Synček bude mat čoskoro rok, ale už pár mesiacov pomaly vkuse vrieska. Či už sa teší alebo sa hnevá. Myslela som, že to bude trvať len chvíľu, dokiaľ ho omrzí zistenie, že okrem bľabotaním vie aj vrieskat, ale nejako to neutícha. Často tie znie ako take zvyky postihnutých deti, take “opicie”. Preto sa dosť bojím či náhodou … Tiež keď jeme tak na stoličke sa tak bomba dopredu a dozadu. Veľmi dlho mu trvalo kým sa sám vedel posadiť a udržať rovnováhu, až na 10ty mesiac. Iné detičky v jeho veku už stoja pri nábytku alebo chodia za pomocí. On nemá vôbec záujem, keď ho pridrzujem a chcem mu vysvetlit že tu má nožičky a môže na nich stat, tak sa nervuje a plače. V podstate sa nervuje pri všetkom, napr keď mu dôjde jedlo (pritom dávky má určite dostačujúce), chcem sa s ním hrať a niieco mu ukázať ako tak nemá záujem, nepáči sa mu, že ho nejako usmerňujem a nenechám robiť čo chce … od malička je nekludny. Myslela som prvé, keď mal problémy s bruškom, ľahko sa každému radili napríkad cvičiť, masírovať bruško, keď čo nejaké prebaľovanie, masírovanie, snažím sa to spraviť čím skôr lebo je nervózny, kope ,… nedá sa s ním mojkat a maznat a pritom ja by som tak rada, veď už bude čoskoro veľký už potom vôbec nebude chcieť…veľmi má to trápi, partner stále vraví, že či je v poriadku … už som sa pristihla pritom, že som hľadala nejaké informácie a všade bolo, že do 3 rokov je to aj ťažké zistiť …ani neviem čo očakávam od tejto diskusie. Asi v kútiku duše mamičku s podobnou skúsenosťou, ktorá napíše, že tiež to tak mali, sú to chlapci, dospievajú neskôr a vyrástli z toho a všetko bolo v poriadku. Každopádne ďakujem za každú reakciu 🙂 , A.

pribinak
30. sep 2022

Choďte sa ukázať k neurologické a skús niečo nahrať.
Ale je dosť mozne že je úplne ok a má len taký vrieskajuci prejav

54tinka54
30. sep 2022

Deti sú rôzne - niektoré je umrnčané, niektoré uvrieskané, niektoré úplne pohodové.. nemusí to byť hneď autizmus (ak narážaš na to). Pediatricka ho ako doteraz hodnotí? V prvom rade by som svoje “strachy” konzultovala s ňou.
A áno, chlapci väčšinou (nie je to ale pravidlo) bývajú pomalší. Môj začal stvornozkovat ako 10 mesačný, vtedy sa aj prvý raz sám posadil. Plaziť sa začal tiež relatívne dosť neskoro (tuším ako 7 mes). Teraz má 13 mesiacov a ešte sám nechodí, obchádza nábytok.
Ako reaguje keď ho oslovíš menom? Udrží očný kontakt keď mu niečo hovoríš? Usmeje sa?

heln
30. sep 2022

ahoj, no zarazilo ma, ze ho pridrziavas aby stal a vysvetlujes, ze ma nozicky, jasne ze je nervozny a place, ak este nema pevne svaly a dozretu nervovu sustavu, radim, toto nechaj na neho ak este na statie a chodzu nie je zrely, tiez pises, ze ho usmernujes pri hre a ukazujes mu, tiez radim nechaj ho spoznavat svet, nechaj ho nech lozi za tymi vecami ktore ho zaujimaju, potrebuje skumat, ohmatavat predmety uchopovat ich, mozno ich ozuzlat, nepotrebuje usmernovanie v tom ako sa ma hrat, samozrejme ak robi co nesmie, tak usmernit.
s tym bombanim, ci ako si to myslela, mozno len potrebuje viac kolisat a hojdat. a s tym vreskom, k tomu sa neviem co povedat , mozno mu skus nieco spievat, alebo pustit nejake detske pesnicky.