icon

Výchova deti - realita versus teória

jabadaba
12. dec 2014

v tejto teme chcem nacat problematiku vychovy deti, najma pokial ide o surodenecku rivalitu a to v kontexte teorie a praxe. Totiz, teoria hovori, ze rivalita medzi surodencami je prirodzeny jav. Rovnako prirodzene je nechat deti, aby sa naucili zvladat hadky a nezhody. Rodic nema vraj zasahovat, moze usmernit, ale deti sa maju ucit zvladat taketo situacie same. Ok. To je teoria.

Prax ci realita je o dost ina. Najma, ak si precitame iks tem o susedskych vztahoch a co vsetko ludom vadi! Bohuzial, trend v tejto krajine je, ze vacsina zijeme nahromade, v hromadnych bytovkach! Smola. Prostredie k naplneniu teorie nulove! Preco? Lebo! Ludom prekaza detsky vresk, jakot, piskot. Pritom je to kazdodenna realita kazdeho rodica dvoch a viacerych deti! Ako mam nechat deti naucit sa zvladat tieto situacie ak ich nesmiem nechat jacat lebo inak bude mat nejaka suseda potrebu nas riesit ci komentovat??? Ako sa to vlastne da? Vychovavame teda deti spravne, v podmienkach dnesnej doby? Ked sa od nas vyzaduje neustale peskovanie, tlmenie, zasahovanie, brzdenie a potlacanie u deti toho co im je vlastne a na com sa ucia medziludskym vztahom??? Ja zasahujem denne. Niekolkokrat. Ano, deti sa mi zeru. Niekedy su v pohode a niekedy som zrela na okamzity odvoz do Cajle! Zeru sa aj pre zrnko prachu. Nepomaha nakricanie, plesnutie po riti. Akonahle sa vzdialim, su v sebe zas. Zabit? Predat? Odovzdat do Domova? Celkom isto. Viem si predstavit, ze by to zopar susedov schvalilo. 😀

Pytam sa kdekoho, dospeleho, starsieho, aj mladsieho ako to bolo medzi nimi ako surodencami. Odpoved je vzdy ta ista - zrali sme sa ako psi! Je to normalne, prirodzene, robia to vsetky deti. Tak preco do kelu mam mat pocit, ze to robia len tie moje deti a mam byt z toho na nervy?

Som toho nazoru, dospievam k nemu postupne, ale coraz viac mam jasno, ze takeho hromadne byvanie je uplne neprirodzene. Musime sa znasat navzajom a musime brat neustale ohlady aj ked je to absolutne proti prirodzenosti, co sa vyvinu deti tyka! Od deti sa ocakava, ze im nepadnu hracky - v dnesnej dobe by sa mali rodit s vyvinutou motorikou, nesmu pistat, musia sa rodit uz s recovymi znalostami a najlepsie by bolo ak by sa rodili uz vzdelane, filozoficky zamerane a od narodenia sedeli priklincovane na gauci, s polickymi tezami v rukach!

Pribuda psychickych ochoreni, neuroz, depresii , ludia su podrazdeni....cuduje sa niekto? Ja sa uz prestavam. Ak maju deti od mala zazivat neustale neuroticke peskovanie toto nerob, bud ticho, nehraj sa tak ci onak....moze vobec takyto clovek byt vyrovnany? Poskytuje vlastne tato doba to co generaciam pred nami - sice prisnost na jednej strane, ale volnost a prirodzenost na strane druhej? Uz o tom zacinam pochybovat.

Aby sme sa rozumeli - prejavy, ktore rodic dokaze plne ovplyvnit tu teraz nemam na mysli. Ako jazdenie doma po plavacke na odrazadle, ci skotacenie v byte na sposob futbaloveho ihriska. Ale pisem tu o prejavoch, ktore jednoducho clovek neovplyvni ani keby sa na usi staval a to preto, ze su proste normalnym vyvojovym javom a presli sme si tym vsetci. Aj ti co pindaju nasledne v temach o susedoch ako im prekaza to ci ono. Aj ti boli male decka a asi by ich rodicia vedeli rozpravat kolkokrat im uzrali z nervov. No zabudlivost sladka to zalezitost....

P.S. tema je na zamyslenie, nie na ventilovanie si vlastnych frustracii a poukazovanie na vychovu ci nevychovu toho ci onoho. Ok? 🙂 😉

Strana
z2
mawka
12. dec 2014

mila tema. ja som sa len pousmiala. my sme sa s bratom 5 minut zrali a 5 minut sme boli velky team. a takto dokola, kym sa neozenil. teda, kym sme nevyrastli. pamatam si, ze ked nasi postavili dom a mali sme kazdy svoju izbu, aj tak sme sa vzdy tlkli hlava nehlava v izbe niektoreho z nas. a pamatam si, ako mama vzdy pod schodami zakricala: "Mám toho dost, kazdy do svojej izby!!!" 😀 no, my sme do tej svojej izby sli. asi na pat minut, aby bol klud na oko. a potom potichucku, po spickach sme prebehli k druhemu do izby a venovali sme sa stekleniu, bitkam, rypaniu potichu. teda snazili sme sa. Potom sme si nasli system, podla toho, kde sa dole nasi nachadzali. ked boli v obyvacke, tak sme sa mlatili u mna v izbe a ked boli v kuchyni, tak v bratovej. rovnako sme na seba zalovali, bonzovali, ale vo velkych veciach sme drzali pri sebe. ked sme boli mali, tak sme viac casu travili vonku, cize nasi nemuseli riesit to, ci doma dupeme a skaceme a pistime. boli sme aj tak vychovani - este v panelaku, ze si to mame nechat na vonok. myslim si, ze keby dnesne deti travili tolko casu vonku ako my kedysi, tiez by sa to dupotanie a pistanie tak vo velkom neriesilo. len v dnesnej dobe - a ci sa to niekomu paci alebo nie- su ludia pozatvarani v tych kralikarnach a ked idu doobeda von s dietatom, myslia si ze ufff, ako dlho sme boli vonku. no nemyslim si. lebo my sme ako decka behavali po vonku od poobedia do takmer vecera a potom uz boli povinnosti, vecera, kupelna, o osmej spat. a cez den sme zase santili v jasliach, skolke. navyse kazdy mal v tej dobe zakobercovany byt, kompletne a kvalitnymi kobercami hrubsimi. cize aj ked nieco spadlo, nedalo to taku supu ako ked nieco padne na plavacku. a staci mala kocka na hranie a u susedov to zarachoti tak, ze ich to dviha zo stolicky, co sa hore zase deje. nie, deckam by som nedovolila doma jazdit po pplavacke na odrazadle. proste nie. to moze robit vonku a nie si z bytu robit pretekarsku drahu. alebo nech sa paci, na koberci. a je rozdiel pistanie dietata a pistanie. niektore pistia od radosti a niektore su upistane, nervozne, placu za kazdu volovinu. podla mna, co je v medziach, to ludia toleruju. ale ak mi permanentne od susedov narusa klud dieta, ktore sa skutocne nevie zmestit do koze, pisti, reve, skace, v jednom kuse, kym mamicka mozno sedi pri pc a serie na to, tak to fakt dviha adrenalin. 🙂
a co sa tyka nasich, tak ver, ze nervy im vieme s bratom zrat aj ked sme uz dospeli 😀
mna moje deti tiez vedia vytocit, niekedy maju chvilky, kedy do seba ryju a ryju a robia si zle, jeden na druheho zaluju, pobiju sa. no zabijem sa? tiez na nich zahucim, ak na mna nereaguju ani na siesty krat co im to poviem kludne. ale je to take dejavu, ako keby som videla seba a brata pred 30 rokmi 😀

fotoarch
12. dec 2014

@jabadaba ja ma chlapcov 8 a 4 a nebiju sa 🙂 , neklbcia, dohodnu sa a ano aj zasahujem, komentujem a komandujem , snazim sa zdrzat ale uz som im aj capla..... a ...mas pravdu, starsi vyfasoval lieky od psychiatricky na potlacenie neurozy ☹ ...... asi sa fakt v hlbke duse boji zit, zakricat, uvolnit, rozsantit.... od babatka bol extremne slusny a robil hlavne to co sa od neho ocakavolo...cely svet nam ho zavidel - aj dnes este zavidia aj ked pomenej lebo vsak je krasny ale tichy vsak vyrastie...a na policke mame flasticky s liekmi .....a PS zivot v DOME a travniku pred nim a prirody naokolo je na nezaplatenie, v cinziaku by sme asi fasli flasticky cela rodina 😝

esterba
12. dec 2014

Mna by zaujimalo - som z maleho mesta a tam to nebol problem, mohli sme chodit pred dom a nasi sa nejako extra nemuseli o nas bat, ale teraz byvam v BA. A neviem si predstavit pustit 5rocne dieta same von. Ako to tu bolo pred 30 rokmi? Pustali rodicia deti von same aj v BA?

jabadaba
autor
12. dec 2014

@mawka vies co, presne toto mi chyba - ten pobyt vonku. Dnes je sakra ina doba, neviem si predstavit svoje deti vo veku 3 a 8 aby sli same pred barak. Ako to byvalo za mna. Mna nebolo cely den. Vonku som sa vylietala do zblbnutia, medzitym si nasi porobili co potrebovali. Dnes toto nehrozi. S dietatom treba ist von osobne a zakazdym a tym padom rodic robi hopsasa este aj vonku. Hm, ked si tak vybavujem svoje detstvo, tiez to bolo v baraku plnom deti, ale nejak nikto nikoho neriesil. Riesili sa len extremy ako ozraty sused ci bitky medzi partnermi. Ale deti neriesil nikto, nie tymto sposobom ako tomu je dnes. Ale zas, vonku, to nas poriesili aj ini. Jo, kolkokrat som dostala vypuc ja ci ine decka od okoloiducich. 😀

Ja Ti nevim Karle, tato doba sa mi nejak nezda. 🙄

He, k tomu posedavaniu pri PC kym sa haranti perou - ej, nerob si iluzie ako si suseda vychutnava dusky teplej kavicky pri pokeci na PC kym deti jej jacia kvoli hrackam. To je taka naivna pedstava, ze kym ja nezasiahnem ako suseda, isto by tie deti nikto iny neriesil. Omyl. Asi by si mal kazdy sused trosku premietnut, ze toto vadi aj samotnym rodicom a ziaden rodic si nehovka s nohami na stole, ked je doma virvar. Prave naopak, kolkokrat ma rodic uz pocit, ze este chvilu a uz ho vezu... 😀 Smer svokaus minimalne.

Vies co, nasi sa tiez nebiju, to nie je bitka. To je proste hasterenie. Mladsi je vo veku, ze sa brani skrekotom, jo, dite na zabiti v poslednej dobe. 😀 Starsi zas nema pochopenia pre jeho hry. No su momenty kedy sa dokazu zhodnut na vsetkom, hraju sa spolu ci vedla seba v miery a pokoji. Ale tak nejak si myslim, ze kolko kludu na dusi by clovek ziskal tym, ze by ozaj riesil len tie deti a nie este aj okolitych susedov. Niekedy je to na palicu a je to este taky bonus navrch ku vsetkym tym starostiam. Az by jedneho piclo. 😵

To jasne, ze iste aktivity patria vyhradne na von. Preto som aj extra zmienila, ze tema je o tom co clovek nevie vzdy ovplyvnit. Odrazadla a skotacenie po podlahe ozaj patri von, to je bez debaty.🙂

jabadaba
autor
12. dec 2014

@esterba pustali veru, bolo to nebe a dudy oproti dnesku. Dnes si to predstavit neviem. Kedysi ako decko som lietala kadetade, nasi ani netusli kde som. Aut bolo minimalne, navyse jazdili mensou rychlostou. Nebolo tolko posukov a ani agresie. A navyse, ludia sa starali a decka aj nahodili do normalu, ak sa im zdalo, ze nie co nie je ok. Dnes je kazdy lahostajny.

digysa
12. dec 2014

@jabadaba Byvam v dome lebo chcem mat priestor, pokoj, sukromie a moje deti teda kricia dost a som rada, ze maju priestor na vyjadrenie svojich pocitov.
A tiez sa zeru a hucia a jacia a buchnu a ja zasahujem AZ VTEDY, ked ma o to jeden z nich poziada. Ak som v kuchyni a pocuvam ich debatu, krik a pistanie, tak sa opytam iba jednu vec:

"co sa deje"?

A na otazku:
Poskytuje vlastne tato doba to co generaciam pred nami - sice prisnost na jednej strane, ale volnost a prirodzenost na strane druhej? Urcite nie.
Uz len taky banalny priklad, ako matky vyobliekaju deti do parku a potom im 2 hodiny davaju rozne prikazy ako sa nemaju smykat, skalat, klacat, utekat, nic chytat a pod.......To je podobny priklad. Ved to dieta moze roztrhnut!

jabadaba
autor
12. dec 2014

@fotoarch ach moje zlate... 😒 .vidis, takto by som nechcela dopadnut. Mame podobne stare deti. Hm...a preco mu vlastne dali lieky?
Ja mam deti kludne, ak su solo, kazdy osve, su to decka uplne vzorove. Ak su spolu, nuz, obcas im zahrajka v tych malych hlavach. A mrzi ma, ze som uz niekedy taka zneurotizovana celkovo okolim a ohladmi nan, ze mozno po nich vystartujem aj ked netreba. Toto ma trapi najviac. 😖 Kladiem si otazku ci nezasahujem prilis a zbytocne tam, kde by si sami poradili a uplne prirodzene.

horana
12. dec 2014

@jabadaba Zalezi na temperamente surodencov a ich afinite navzajom. Niektore ide vychovavat aj v bytovke. My sme mali tiez problemy, jednak su zive a chcu dupat, vriesakt a behat aj osve ako normalny prejav. Nechcu sediet kde ich posadim a byt ticho. A potom samozrejme aj ich vzajomne interakcie su divoke. A tiez mi vadilo nepochopenie v bytovke. A to az tak, ze sme vzopali vsetky sily a odstahovali sa do domu. A je pokoj. Neviem si to vynachvalit. Bola to obet, zatazili sme sa hypotekou ako fras, ale dakujem bohu kazdy den ze sa nam podarilo zrealizovat.

horana
12. dec 2014

@esterba Dalo. Ked som bola mala, hrala som sa vonku volne, aut bolo malinko, parkovali tak daleko od seba ze bol vyhlad, vodic sa nemusel bat ze mu vybehne dieta rovno pred auto spoza x zaparkovanych v rade kde ho nema sancu vidiet. Hustota premavky bola v porovnani s dnesnou miziva. Bezne deti nasej generacie ci uz v centre ale na sidliskach BA pustali volne.

jabadaba
autor
12. dec 2014

@digysa ved pre toto aj my riesime dom a neviem sa dockat az tu za sebou zaplesnem dvere. Normalne mam dojem, ze sa mi zacne ovela lepsie dychat. Lebo toto je ozaj na maslu a niekedy mam pocit, ze vychovavat deti dnes, v tychto podmienkach, je o ich dusevne zdravie. Aj rodicov. Presne ako pises, zasahovat az uz dieta pride a ziada o zasah. Nie okamzite pri naznaku skriepky, ako to obcas robim ja. Je to nespravne, utvrdil ma v tom aj clanok psychologicky. Ale....sakra, pre ohlady na ich detom slapem po krku a stve ma to. 😝

jabadaba
autor
12. dec 2014

@horana ach, to si viem zivo predstavit ako sa vam ulavilo. Toto ma drzi pri normale, ze jedneho dna ideme prec, do vlastnych stien a nebudem musiet uz riesit este aj to co povie niekto lebo... Nase decka osve su uplne do pohody. Velakrat aj spolu. No ale ked su spolu, vedia byt aj o drzku. Ano, je to aj o temperamente a emociach....

jabadaba
autor
12. dec 2014

@horana presne. Neda sa porovnat doba vtedy a dnes. Je to skoda, doba ide doslova proti cloveku. 😝

digysa
12. dec 2014

@jabadaba A to keby si videla mojho muza. Ten ani na detskych ihriskach nezasahuje do deti. Povedal mi, ze "pieskove vojny" su zasadne len medzi detmi.
Moj muz je uplne proti tym zasahom.
Ja som samozrejme vzdy zakrocila na verejnych miestach ale doma............absolutne.
Ked budete mat dom, tak uvidis ako malo budes musiet zasahovat.....lebo ty ten krik budes tolerovat a nebudes to robit koli susedom.
Tak isto, deti sa predsa nevedia hadat "distingovane". Oni sa hadaju a hraju ako DETI. Vzdy z hlukom a plni energie!

jabadaba
autor
12. dec 2014

@digysa 😀 poznam,moj muz je podobny v tomto. Samozrejme, ak slo o ohorzovanie, zasahoval aj on. Ja som v tomto pohotovejsia, mozno aj zbytocne, usmernovala som aj vonku. Ale je fakt, ze to domace neustale strazenie miery prejavov ma uz vystavuje. Presne, deti nezvladaju emocie ako dospeli a teda umerne svojej mentalnej zrelosti aj reaguju. Skrekom, jedom. Tomu sa musia naucit. Postupne. Len mam dojem, ze to akosi ludia ocakavaju od tych deciek od narodenia a ak toho schopne nie su hned padne nalepka ako u nas, ze mam hnusne deti. Zabolelo ma to. O to viac, ked viem, ze deti mam velmi inteligentne a zlate, nuz ale su to deti, nie vedci.

Prave toto si uvedomujem, ze ta potreba zasahov klesne neuveritelne len na nevyhnutne vychovne usmernovanie. Tak ako to ma byt. Neviem sa uz dockat.

mawka
12. dec 2014

tak ja zasahujem len vtedy, ak sa ten ich rev neda pocuvat. nie preto, ze by som medzi nich zasahovala. nech sa potlcu, pre mna za mna. ale ked to uz naberie na decibeloch alebo je to ako v pavilone opic, vtedy zasahujem s tym, aby krotili svoje vasne. lebo sa to proste neda pocuvat 🙄

mawka
12. dec 2014

@digysa heh, s tym pieskoviskom, ano, to je pravda. kym moje decka behaju v starych teplakoch a na ihrisku mozu vyliezat kolko chcu a jasit sa ako chcu, tak ine deti smutno pozeraju. a to nepocujes nic ine len: Nechod tam, zaspinis sa. Nechytaj to, su tam bacily. Pod si utriet ruky. Nesadaj si do toho piesku. Pozri aka si spinava/y... no na ktoru onu treba decku na ihrisko obliekat drahe super veci? ved na ihrisko sa chodi zasadne v starych veciach, aby sa decko mohlo dosyta vysantit a nemuselo hladiet na to, ze jaj mam na kolene dieru alebo som zelene od travy..

fotoarch
12. dec 2014

@mawka som si spomenula ako sa muz niekedy za nas hanbi ked sa vyberieme na pieskovisko do mesta v outfite-pieskovisko - teplakovka... Moj nazor - pieskovisko ideme spoznat, prebadat na maximum a vsetko je dovolene, kym netecie krv a neublizujeme druhym 😎 ...

keziah
12. dec 2014

to nie je len o susedoch. nedavno tu bola vasniva diskusia o tom, ci je vhodne detom na ihrisku dovolit hadzat kamienky do smyklavky-mimochodom velmi oblubena a rozsirena detska zabavka. aj my mamicky sa navzajom riadne terorizujeme.

jabadaba
autor
12. dec 2014

@fotoarch 😀

jabadaba
autor
12. dec 2014

@keziah inac, to je fakt. 😀 Sme voci sebe navzajom tak nejak nevludni. Ono, s tymi kamienkami, pokial sa dieta po nich doslova nevozi, tak to tomu materialu neublizi. Ale uz som videla riadne kratery v sklolaminate. Cize, to kladenie kamienkov ci spustanie dolu smykou, je ok a neskodne pomerne. I ked, ja som dietatu vysvetlovala, ze toto ee. Inych som nechala dychat. 😀

jabadaba
autor
12. dec 2014

@mawka to ano, pavilon opic 😀 mavame aj u nas a to ozaj zasahujem okamzite, toto ja neznasam sama.

siska53
12. dec 2014

@jabadaba do sestrou sme sa tiez aj pobili nakricali,ale stale sme sa mali a mame rady. Mali sme koberce,tak to bolo menej pocut,ale nad nami s anekaslali,na korculiach pred 8rano cez vikend nic mimoriadne,basketbal,ich ocinko stale daco vrtal.
Ja svoje deti upozornujem,len ked zzcnu trieskat dverami ci hadzat hracky(hracky idu prec). Inak mozu a ja s nimi pokojne chodit,behat po byte a jasne,ze obcas nam kadeco z ruk vypadne.
Do hadok este zasahujem,dcerka je drobnejsia,kedze je dievcatko a mladsia,ale uz coskoro prestanem,lebo viem,ze jednak je ona ta provokaterka a uz sa aj vie branit. Jedine ze by si sli vyslovene ublizit nevediac,ze to by ublizilo vazne. Moji su este dost mali,4,5 a 2,5r. Takze preto.
Ked bola babo,mala koliku. Nuz revala na cely dom. A teraz co? Nic..deti podsusedov tiez nariekaju.
Jasne,ze je lepsie,ked sa deti vyjasia vonku a doma sa uz vybureni pekne hraju.. No hadky medzi surodencami mimo bytu nebyva pocut my sme neznasali,ked sa nam rodicia do hadok starali. Vzdy sme sa ohradili,ze nzch nas nechaju,to je nasa hadka.
Deti treba nechat aj zit a dat im trochu volnosti. Do akej miery,to uz je na kazdom z nas,co mu vadi-nevadi a na nasom zvazeni,ci staznost susedy je naozaj opodstatnena a treba ichvtrochu krotit,alebo nie.

siska53
12. dec 2014

@esterba ano,pustali. V pohode.teraz by som nepustila. A ako 6r.som bola vonku so svojou ledva 2r.sestrou. Nasi nas sice kontrolovali z okna obcas,ale bola som. A co,od 10r.klucik na krk a po skole domov,cez prazdiny aj sami doma cely den,kym rodicia neprisli z prace. No teraz si to nejak neviem predstavit.

meluela
12. dec 2014

@jabadaba a preco riesis susedov? kasli na to co si myslia/hovoria a mas pokoj 😉 mna teda obcas trapi ze mame za susedov povacsine total hnupov, ale teraz si hovorim ze aspon nemusim brat ohlady. ked mi niekto budi deti vrtanim a party do rana tak by sa mi skusil prijst stazovat na detsky piskot 😀

tilly24
12. dec 2014

mam 2 deti, 2-rocny rozddiel je medzi nimi aano aj moje deti s azeru, navzajom s abiju , kricia po sebe, presne tak ako kazde ine surodenecke pary, neriesim, obcas napomeniem - ab ysa fakt nejako velmi nedobili, ale ked sa len strkaju a vymienaju si nazory tak ich necham, tiez pocuvam pripomienky , hlavne od svokry, zejej deti sa nikdy ani len nehadali, ale nekomentujem, ide mi to jednym uchom dnu a druhym von, ved clovek by sa zblaznil keb ymal na vsetko nejako reagovat

jabadaba
autor
13. dec 2014

dakujem babullky za odpovede, potesili ste ma, ze je to predsa len prirodzeny jav medzi detmi a asi naozaj treba odfiltrovat zbytocne stresy z ohladov na okolie, ak sarvatky nepresahuju neunosnu mieru.

bubelko
13. dec 2014

@esterba ja som vyrastala v ba. A ako pisala jabadaba - behali sme po ulicu. V zime sa sankovali na prijazdovej ceste - dodnes si pamätam ako sme naburali sankami do trabantu...😃
hrali sme sa deti z ulice - rodicia sa poznali max.z videnia. Chodili sme trolejbusom do zs cez pol mesta - ako 10r a 8r so sestrou. A museli sme prestupovat.
Aut bolo menej a neparkovali kade-tade.
Plus - ked si robil blbosti v mhd, a ti niekto nieco povedal, tak si cusal, a pripadne ta matka sfukla tiez. Nie ako dnes, ze nieco povies a matka ti povie, nestarajte sa...

esterba
13. dec 2014

No, tak som zvedava, co ma caka. Stahujeme sa do panelaku. Je tam izolovana plavacka + dame na to koberce, tak pripadne staznosti asi odbijem s tym, ze to je nase maximum... Nastastie mala je relativne pokojne dieta. Ale von sa s nou dostanem max na 3 hodiny denne, zvysok si susedia budu musiet odtrpiet s nami. Pred vchodom je ihrisko, ale ja si ju netrufnem pustit ani tam.

fra
13. dec 2014

@esterba jaaaj, samozrejme že pušťali, bratislavské sídlisko, asi od 4-5 rokov som chodievala von uplne sama (a to som bola jedna z posledných, ostatne decká pušťali rodičia samé už skor), mali sme taku partičku deciek, cez víkend som bola vonku hocikedy cely den, ked prišiel čas na obed alebo mama chcela aby som šla domov, vyvesila na balkon červenu deku, vtedy som vedela že sa mam brať rychlo domov, nikdy nikto z okolia nemal žiaden problem, spomínam na moju prvú pusu na preliezačke asi 300m od našho domu od spolužiaka zo školky (hm, minule som ho po 30 rokoch stretla, stále ohromny fešák 😀 ) ... všetci sme takto bývali vonku, hrávali sme sa a ked pršalo, stiahli sme sa na schodisko a na medziposchodí vo vchode kde byvalo najviac detí sme si vytiahli bábiky, deky a kočíky a hrali sme sa ... kedže ludia chodili vytahom nikomu to nevadilo a nepamatam sa že by nas hocikto obmedzoval... jedine nemali radi ked sme zvonili na zvončeky alebo neskor, ked sme sa natrepali do telefonnej budky a vyvolavali sme podla telefonneho zoznamu rozne smiešne priezviská a komentovali sme ich 😀 zda sa, že na tu zabavu sme neprišli my, že to tu bolo už dávno pred nami 😀

mawka
13. dec 2014

@fra stare dobre telefonne budky 😀 a hrube zoznamy. alebo zvonceky no. alebo sme chodili kradnut ovocie do zahrad. u nas na sidlisku s aneveseli deky, u nas sa v case obeda zacali otvarat okna, balkony a jedna mamina cez druhu "Óóóbéééééd!" .. rychlo sme sa najedli a zase sme padili von. mne maly chodi sam od 7-8 rokov, ale tiez som ho videla z okna a musel mi byt na dohlad. raz sa omeskal, schytal medzi dverami. aj povedal, ze sa nehneva, lebo vie za co. malu nepustim, iba ak s nim. ale fakt je sranda, ze ja od 6 rokov kluc na krku a v pohode. ale zase my sme aj posluchali a drzali sa pokope. lebo ako to tu bolo spomenute, tak ked sme aj vystrajali, nebol problem, ze nas strieskal po riti cudzi dospely a boli sme ticho. proste respekt. a boli sme velke partie. od malych prckov po pubertakov. fakt ze v partii mix 3-15 rocnych decak.

Strana
z2