icon

Vývoj reči 2 a pol ročného chlapca - mám to začať riešiť?

suezuzu
14. jan 2021

Ahojte, potrebovala by som sa poradiť. Mám syna, ktorý sa narodil predčasne v 34 tt. Chodíme už iba na rehabilitácie (vojtovku už cvičiť nemusí) a kardiológiu kvôli šelestu. No a obávam sa rozvoja reči. Stále sa oslovuje bábo, vie ako sa volá a aj reaguje na meno. Vie povedať mama, tato, spýta sa kde je. Snaží sa aj skloňovať slová. Spája slová ako mama ham alebo tato je tam. Len väčšina slov sú citoslovcia a gestikulacia. Doma nemáme problém s komunikáciou, rozumieme si. Dokonca už dokáže počúvať aj krátke rozprávky a chápe o čo v nich ide. Len moje okolie ma zneisťuje... Mam čakať, že sa rozhovorí alebo to radšej riešiť? Keby nebola teraz korona, tak asi zbehnem za logopedičkou, ale nechce sa mi teraz po Dr. chodiť. Ďakujem vopred za rady 😊.

mogaa
14. jan 2021

@suezuzu uplne v pohode....v škôlke sa rozbehne.....podstatné je že rozumie

suezuzu
autor
14. jan 2021

@mogaa len neviem či do škôlky nepôjde až v 4... S deťmi sa stretáva aj teraz. Tak zbytočne stresujem, že?

ludinka
14. jan 2021

@suezuzu podľa mňa je to v poriadku. Najlepšie čo môžeš preňho urobiť je veľa čítať rozprávky, všetko doma komentovať a ono to príde samo, uvidíš.

aaao
14. jan 2021

@suezuzu pokial rozumie pokynom dones lopticku, uloz knizku na policku, ideme von, chces napit a podobne tak je to vporiadku aj ked sa snazi spajat 🙂
Este sa opytam ked nevie povedat tak vam vie ukazat co potrebuje?

sara07
14. jan 2021

mala by si ist za klinickou logopedičkou, ktora ti ukaže ako s ním pracovat a pomôct dietatu sa rozhovorit, chodia už aj 2 ročné deti k logopedovi lebo potom je to tažko dohanat všetko aj reč aj veci čo má vediet ako 4-5 ročný
je rozdiel sa ako 5 ročny učit farby a básničky
išla by som za klin logo chodí sa raz mesačne a na doma dostaneš pokyny čo a ako postupovat robit
ano niektoré deti sa rozhovoria v škôlke alebo neskôr ale to vopred nikto nevie a potom pride dieta zbytočne neskoro k logo
to nie až tak vela jedno 30 min sedenie u logopedky , je tam určité postupy ako íst

suezuzu
autor
14. jan 2021

@aaao áno, on ukáže všetko čo potrebuje. Neverbálnu komunikáciu má na jednotku.

suezuzu
autor
14. jan 2021

@sara07 ďakujem za radu. Tak tam asi skúsim zavolať. Ako základné farby pozná, básničky tiež, len ich nevie povedať. Vie mi naznačiť gestikulaciou a citoslovciami akú knižku chce čítať alebo pesničku spievať. V knižkách vie ukázať všetko. Ma veľkú slovnú zásobu... Len zatiaľ ich nevie aj povedať.

sara07
14. jan 2021

@suezuzu volá sa to pasivna slovna zásoba
logopedka to skusi prelomit a potom to bude lahšie, objednaj sa , ja poznám deti čo boli ako tvoje a začali v 2 rokoch chodit nie nie je pre vás priliš skoro a chalani su lenivy a v škôlke začnu chodit a na besiedke budu basničky hovorit, nič z toho sa nestalo
a bolo dobre ked im logo pomohla
ako 1 sedenie 1 x za mesia sa dá zvladnut , a hlavne si pytaj čo máš s ním doma robit
v škôlke mu bude lahšie ked si povie aspon zaklad

aaao
14. jan 2021

@suezuzu tak potom naozaj netreba sa znepokojovat 🙂 staci sa s nim vela “rozpravat” vsetko komentovat opisovat citat knizky

nikpa
14. jan 2021

@suezuzu nie, nemas čakať. Ked sa v škôlke nerozhovori tak si to potom budes vyčítat, ze si nezačala skôr. Ked s nim začnes navstevovat logo, nic tym nestrati, len získa. Na reči typu, ešte ma cas by som sa nespoliehala. A keďže je predčasný, má predispoziciu k pomalšiemu dozrievaniu CNS a s tým ide ruka v ruke aj reč.

sara07
14. jan 2021

@aaao ale musíš vedieť aj ako , rozvoje reči nie je len o tom že sa s ním rozpravaš, zbytočne mu ty opisuješ litanie ked sa v tom straca

sara07
14. jan 2021

@nikpa tiež si myslím, však ked logo zhodnotí že netreba chodit tak jej to povie hned

aaao
14. jan 2021

@sara07 tak moje dieta uz to ma zasebou :D ale myslim ze vsetkym je jasne ze dietatu ktore nerozprava nebudeme hovorit zlozite clenite suvetia ale strucne popisovat komentovat okolity svet 🙂

1katus1
14. jan 2021

@suezuzu buď kľudná a kašli na okolie mne dcéra začala rozprávať v 3 rokoch dovtedy tak ako tvoj syn a možné ste o čosi menej skratka sa pustila rozprávať sama.pomohla jej škôlka. Ja som s ňou bola u psychologicky kedze prekonala ťažký zápal s veľmi vysokým teplotami a to môže vyvolať problémy autistického a spektra , mňa vtedy poradila aby som sa snažila vždy povedat to čo ona citoslovcami i keď to neopakovala len aby počula. Prípadne som sa jej opýtala čo chce tým povedať a dala povedala som to.co som myslela že asi chce povedať. napríklad na : hav povedala som jej či myslí psíka.

andreatytler
15. jan 2021

@suezuzu Predpokladam ze tu vojtovku ste cvicili na to aby ste ho rozhybali. Tak isto by som isla za logopedkou aby pomohla s recou ak treba. Ak ona zhodnoti ze netreba, budes mat skvey argument ako spacifikovat okolie ked budu mat zase reci a zaroven ziskas pohodu. Ako predcasniatko by som ho radsej prehnane sledovala ako nieco zanedbala.

suezuzu
autor
15. jan 2021

Ďakujem Vám všetkým za odpovede . Tak dnes som zavolala ku klinickej logopedičke. Bohužiaľ, teraz to majú obmedzené kvôli korone. Tak sme sa dohodli, že bude na čakačke a hneď ako sa uvoľní miesto, tak k nej hneď pojdeme. Odporučila mi jednu knižku o vývine detskej reči, aby som zatiaľ pracovala so synom podľa nej.

sara07
15. jan 2021

@aaao no by si si sa divila , minule som sa musela otočit a ostala som sa divat , nepochopila som ale tak každého vec, velmi často chcu po detoch viac ako na ich vek ma byt