icon

Zlyhali sme vo výchove - drzá trojročná dcérka

ynivon
13. nov 2014

Ahojte. Mam problem a neviem, ako sa dalej pohnut. Budem sa snazit byt strucna. Mame 3 rocne dievcatko, od sept. zacala navstevovat skolku. Ucitelky ju velmi chvalia, ze je poslusna, sikovna, bezproblemova, vsetko papa, spinka... akonahle vsak opusti branu skolky, je to des! V skolke ma zvita s nadsenim, vystiska ma, opusinuke, tesi sa zo mna, kazdemu pysne hovori "to je moja mamka", ale... Uz po ceste domov ma vacsinou vobec neposlucha. Ked ideme peso domov, nechce mi napr. dat ruku, ani ked idu auta. To by nic nebolo, ale ona to da najavo drzo, poviem mi "Daj mi pokoooj, nedaaam ti ruku." Ked sa dvere doma za nami zatvoria, je to este horsie. Je umrcana, neposlucha, moju mamu neraz skrabne az do krvi. Ked sa jej babka (byvame spolu) pekne milo opyta, ako bolo, zas len drzo a neraz s krikom povie "daj mi pokoj, daj mi pokoj, daj mi pokoj...." Takto to je po zvysok vecera, maloco ju zabavi, aby ju to bavilo, nic sa jej nepaci, vsetko musi byt podla nej, vsetko chce robit sama, sama, sama - to je prirodzene, ALE sama che robit aj veci, ktore neprichadzaju do uvahy (napr. zalievat vriacou vodou caj) a ked jej to nedovolim, potom zacne plakat, kricat, vzpierat sa, hadzat sa o zem. Som z nej vystavena! Ockovi nechce dat ani pusu, zas je to len o tom "daj mi pokoj". Malokedy sa chce s niekym mojkat okrem mat, vacsinu odmieta, mojka sa, len ak nieco chce. Kde sa to v nej berie? Ja proste neviem, ako dalej. Potrebujem radu. Ako ju usmernit, aby to vobec malo ucinok? Skusala som po dobrotky, po zlotky ako sa hovori. Ale ani jedna cesta nepomaha. Urobila som vo vychove nieco zle? ☹ Som frustrovana a neraz mam hrozu z toho, co zas doma bude.

Strana
z2
leporeloo
13. nov 2014

@ivetoy nuz vzdor vam zrejme este nazacal, mas sa na co tesit 😉

ivetoy
13. nov 2014

@leporeloo veru uvidime--vzdoruje aj nasa ,nehovorim,ze nie,ale proste stojim si za svojim a ked poviem NIE tak to plati aj ked kamene budu vonku padat a dcerka to rychlo pochopila, manipulacia mamky je zbytocna,no som pripravena aj na horsie...ZAtial to ide,dufam,ze ideme spravne.. 🙂

leporeloo
13. nov 2014

@ivetoy no ved toto, ked mala mala tak 1,5 roka na piesku som zazerala na tie vrestice prisery a potom to navstivilo aj nas a fakt som nevedela kde sa to vtom malom telicku berie a to si davame fakt pozor ako sa s nou bavime, ake rozpravky pozera takze nemyslim ze by to mala od nas... vzdor je prirodzeny a prehrmi ale jasne hranice byt musia najma ked ohrozuje seba dieta (cesta atd)

lila15
13. nov 2014

@ynivon ahoj,nieco podobne som zazivala s mojou dcerkou aj ja - ked sme prisli zo skolky domov, hotova psychiatria 🙂))....snazila som sa vysvetlovat, diskutovat....drzanie za ruku som jej vysvetlovala cez pribeh o neposlusnom dievcatku (ktore sa volalo rovnako) a aj ine veci (napr. aj to zalievanie caju horucou vodou sa da) som jej takto dookola kazdy vecer vysvetlovala a skoro po 3 mesiacoch je to uz v norme - prideme zo skolky, sama sa zacne vyzliekat, vyzuvat....ked sa predtym aj o zem hadzala,tak som si ju prestala vsimat a ono ju to potom prestalo bavit🙂))....neboj,aj Tvoju dcerku to prejde 🙂))...prajem vela trpezlivosti🙂

darzneba
13. nov 2014

@ynivon asi sa veta ,,daj mi pokoj,, uvas doma castejsie pouziva, niekde to pocut musela, a to ze chce vsetko sama, ja mam 2 z 3 deti takych, ale su samostatny, vynaliezavy- oproti detom co sa tak o svet nezaujimaju. Vtom nevidim problem. Hovori sa tomu 3 rocny vzdor, ked dieta objavuje svoje ja a povie nie. Je na vas , kde urcite hranice. kolko svojmu dietatu dovolite, alebo nie, aby vam neprerastlo cez hlavu

el6
14. nov 2014

mne toto zacala mala tiez robit, zo zaciatku dobre, tesila sa do skolky a po nejakej dobe zacala byt hrozne nervna, uplne presne tak ako opisujes...dnes z nej vyliezlo ze spoluziacka ju nuti sa s nou kamaratit....potom sa rozplakala, ze jej niekolkokrat povedala ze jej vyrve oci...moja zlata, ona sa bala ze naozaj zomrie, chudatko moje....tak mi je teraz luto kazdu jednu vycitku...

ynivon
autor
14. nov 2014

@ivetoy S manzelom sa k sebe spravame uctivo, mala vyrasta v zdravom prostredi a taketo spravanie doma nevidela. Zmenila sa to postupne po nastupe do skolky. Nemyslim si, ze som volna. Je to o tom, ze zlyhavaju vsetky moje pokusy o stanovenie hranic. Nepomoze dohovaranie, nepomaha mile slovo, ani apelovanie a ani capnutie po zadku. Trooosku (ale aj to nie vzdy) reaguje na zakazy v zmysle zakazu rozpravok, sladkeho a pod.

katkabg
14. nov 2014

Veru vela ovplivni aj skvolka :(((( moja bola teraz ooslednu dobu stale ufnukana a plakala za kazdu glupost.a sme pani ucitelkou dosli na to ze dve jej spoluziacky jej vzdy potichu vraveli ze je p....a mala a ku....a mala,samozrejme pocula to len ona a tak ucitelka nevedela preco place kedze moja mala take slova nepouziva tak jej nepovedala co jej vravia.az jeden den jej prekypelo a ptocila k tej jednej spoluziacke potom co ej zas posuskala ze je p....a mala a povedala jej ze a ty si zase p...a velka.Moja sa az zahanbila ked to povedala ale zrejme toho uz mala dost.A stale ju tie dve drazdia a oni idu na kolotoceeee,alebo idu na zmrzlinuuuu,a pritom viem ze jednej rodicia si radcej cigy kupia ako malej daco a ona takto vymysla a vychvaluje sa dacim co nema a este doda a ty take neeeeemas alebo a ty tam nepojdeeeees :( co vam poviem :(

katkabg
14. nov 2014

A ani my doma nikdy nenadavame a vobec ani nemam vo zvyku nadavat ani sa nebyjeme.Oooo vselicosa ja podozvedam co sa vkolke deje,ako deti jednaju medzi sebou a ako podaktore vedia nadavat :( podotykam myslim skvolku mimo SR

ivetoy
17. nov 2014

@ynivon hmm tak neviem...urcite sa to napravi casom..

Strana
z2