icon

Zúfalá matka 6 mesačného náročného bábätka

21. sep 2020

Ahojte. Ani neviem kde začať. Mam syna, 6 mesačného. Mam pocit, ze uz to nezvládam. Maly je strašne náročný. Stále plače, mrnčí, ničím ho neviem zabaviť, v noci nespí, cez den nechce spať. Som psychicky aj fyzicky na dne. Dnes som uz na neho vrieskala ako zmyslov zbavená, nech prestane plakať. Chory nie je, podla pediatricky treba len vydržať, ze je asi náročné dieťa. Mam chut zjest lieky a navždy zaspať...predtým ako ma odsudite, skúste sa vžiť do toho ze som nespala uz ani nepamätám...a nema mi kto pomôcť, muz je cele dni v práci, rodičov mam ďaleko a svokrovcom ťahá na 80ku...

lolita555
21. sep 2020

Vydrz u nas pol rok o hubu a potom sa to zacalo zlepsovat.viem ako ty je a ze si ko,nekric na male ono je aj z teba take by si sa cudovala ako vyciti ze si na prašky hystericka matka revuce dieta.a teraz to nemyslim v zlom.na vsetko sa vyprdni ked spi spi aj ty ci rano ci vecer bude lepsie vsetko budes stihat len musis vydrzat.ja som mala dve decka naraz a manzel na tyzdnovkach a prvy polrok na slucku ale dala som to .aj ty to das🙏a neviem ale ked si pri neho lahnes do postele tak nepostipe?

eca12
21. sep 2020

Ahoj, ja som mala prve dieta presne taketo. Uplne najhorsi bol prvy rok.Bud spal (vo velmi kratkych intervaloch) alebo plakal. Nic ine. U nas sa to postupne zacalo zlepsovat s tym ako sa zacal hybat, ked zacat stvornozkovat, bolo to trochu lepsie, s tym revanim, nie so spanim. V noci kadzdych 40min bol hore. A vstaval definitivne o 5 rano.Pamatam si ako som pisala do onilne psychologickej poradne, ze uz nevladzem, ze sa psychicky aj fyzicky rutim a pani mi odpisala, ze to je normalne, ze dietatko nemam nechat vyplakat, ze to treba vydrzat. Ked vam toto napise odbornik v stave, ked ste napokraji smrti z vycerpania, to je naozaj zle. Taketo deti byvaju vacsinou velmi inteligentne ale ako babatka, velmi narocne.Ani ja veru neviem poradit, aj keby manzel zobral dietatko v nedelu a ty si trochu pospis, viem, ze to nepomoze. Jeden spanok tyzdenne pomoze asi na jeden den. Je to fakt blbe, ale toto treba proste prezit. Ak je akakolvek moznost au-pair, chod do toho, ide ti o zdravie. Mame viac deti a dalsie take ani zdaleko neboli, prvy nema ziadne problemi s travenim ani s potravinovymi alegiami. Skus pohladat pomoc kdekolvek, toto je naozej velmi narocne a nie je to normalne a hlavne nie je to tvoja chyba.Netreba sa porovnavat s mamickami inych deti.Velmi tuho drzim palce!

lussy37
21. sep 2020

Presne viem, o čom píšeš, sama som si tým prešla - prvé dieťa, sama som nevedela čo a ako, a rovno takýto záhul. Nonstop revy, hysterické záchvaty, nič nepomáhalo, on reval ako posadnutý. Ja už som v jednej chvíli v zúfalstve fŕkala spálňu svätenou vodou a revala s ním, taký desivý plač to bol :-O Nikto mi nechcel veriť, každý si myslel, že preháňam. Doktorka mi stále tvrdila, že sú to koliky, že treba vydržať, ale malý mi pekne kakal viackrát za deň, vkuse prdkal. Predpísala Sab Simplex, ešte horšie. Nosila som v nosiči, spievala, hojdala, hladkala, mojkala, no nič. Ja už zrútená, vkuse nevyspatá, lebo v noci nonstop na prse, manžel stále v práci. Do toho ma ešte každý v okolí vytáčal tým, že mi malého zrovnával s o pár mesiacov starším synovcom, ktorý bol vkuse vysmiaty, veselý, proste tip-top dieťa. Zmena nastala až v 7. mesiaci, keď som ho začala prikrmovať - toto nám riadne pomohlo. Ešte má občas takéto "záchvaty", ale to pripisujem skôr jeho tvrdohlavej povahe (keď nie je po jeho, je dosť jedovitý a vydobýja si to krikom)... Ale oproti tomu, čo bolo, no úplne vymenené dieťa 🙂 Neviem, ako si na tom s príkrmami, ale možno aj u Vás to zaberie...prajem veľa síl, je to náročné, ale nie si v tom sama! ❤

whatever1
21. sep 2020

Vždy keď si práve na pokraji nervov, je lepsie ak z miestnosti kde je placuce bábätko nachvíľku odídeš, kým sa neukludnis. Bábätko z teba tu nervozitu cíti, keď na nho ešte nakricis a nedaj bože ním zatrasies, ublížis mu omnoho viac ako keby ho necháš na 2 minúty plakat. Takže vždy keď cítiš že "vybuchnes", chod sa radšej na chvíľu ukludnit do inej miestnosti. To dieťatko neplace pretoze ta chce nahnevať. Môže byť hladné, smadne, unavené, môže ho niečo bolieť(bruško, zuby..) možno chce byť len pri tebe, môže mu byť zima, teplo, možno ak ho práve uspavas tak sa mu este nechce spať..atd...prajem ti veľa síl, určite toto obdobie zvládneš. Pri najhoršom chod k rodičom aspon na týždeň sa podospavat.

maris5
21. sep 2020

Vieme ake je to narocne.
Skus nosic alebo satku, mozno sa upokoji.
Ty si najdi kamosky na kocikovanie a ihrisko. Dobre ti padne sa s niekym porozpravat.
Ak budu tvoje chmurne pocity pretrvavat vyhladaj odbornu pomoc, moze sa jednat aj o poporodnu depresiu

andreatytler
22. sep 2020

Uz mas 6 najhorsich mesiacov za sebou. Bud hrda ze si to zvladla.
Snaz sa odist z izby v momente ked citis ze ti to preteka cez hlavu.
Dufam ze sa to zlepsi uz coskoro.

0811sisa
22. sep 2020

@tncka moja malá má rok, stále chce spať iba v kočíku, dokáže plakať a mrnčať aj 3 hodiny v kuse a nezaspí,tiež som neverila, že také malé dieťa toľko vydrží a nedokáže aj tak zaspať.

miadi
22. sep 2020

Nebud zufala a hlavne sa vyspi.Aj Keby ste mali zaplatit opatrovatelku ktora by ho rano zobrala na 2-3h kočikovat. Par x v tyzdni. Ty by si zatial spala,V tvojom pripade je fajn ze nekojis flasku mu moze dat hocikto. Moja mala bola narocne babo Ja som sa pri nej prve 3roky nemohla v klude najest ani vyspat. Kocik nemala rada iba ked sa hybal ok ale aj to sa tvarila ako grumpy cat. Najradsej sa chcela nosit na rukach. Ked som sla na wc tak susedia si mysleli ze ju tyram taky rev. Ale popri tom od 2m sa vedela huronsky rehotat ona je proste taka vybušma emocionalna povaha jej emocie proste idu na 120% vie z placu prejst do rehotu a naopak, uz mà 5 a stale vie 3x denne velky plac pre nic , maly je naopak uplne kludne babo ten najprv ani plakat nevedel ani sa nevedel hnevat do 6m potom trosku sa naucil ked mu sestra vsetko trha z ruky. Myslim ze ona vie za den na plakat viac ako on za cely svoj coskoro 8m život.Aj ked ho ockovali dve injekcie naraz iba vykrikol a potom
Sa ukludnil.. mala revala hnet ako ju sestricka oslovila vo dverach a skoncila ked sme dosli domov. A taku alergiu na dr mala do 3.5r 😄Co tym
Chcem povedat? Jedna matka a deti kazde ine hoci sa velmi podobaju.Ty si nervozna uz z unavy maly asi tiez . To Nie je ze nechce spat on nevie nejde mu to je unaveny. Mala soavala dokopi 8h co je malo. Maly spi o nieco viac. Babatka vacsinou placu mrncia iba ked maju nejaky problem. On ti nevie inak povedat co mà za problem a ty nevies zistit ako mu pomoct. Mozno ho fakt boli brusko hoci kaka a prdi Mozno ho bolia zuby a Mozno je taka citliva plačko povaha a bude taky mrnčoš este par rokov 😃 asi mas len jeho? Vela si ho mojkaj spi ked spi aj on cez den. Toto prejde chce to len cas . A vela sa nanho smej babatka to miluju. Snaz sa nanho nekricat chod sa do lesa vykricat cez vikend ak to v sebe dusis. Skus kupit taku hojdacku pre babo izbovu na baterky mozno ho to uspi ( moji svokrovci maju cez 80 mm robi aj vikendy lebo je šef zenegule😂mamina daleko.. no da sa to vydrzat a treba si to aj užit tvoj plačko Ta lubi🥰

bonda568
22. sep 2020

Možno je hladný a nestačí mu mlieko skús mu dať prikrm. Ale môžu mu ísť aj zúbky skús si kúpiť camelia taky roztok do pusinky, je to proti ukludneniu keď idú zúbky aj lepší spánok .

gelifil
22. sep 2020

Ach, moja...akurat som nezavisle myslela pred chvilou na to, ze kedysi som taaaaaaak chcela spat a nemohla som kvoli babatku a teraz presny opak. Deti su vacsie, spat by som mohla hocikolko a zas sa mi neda. Prezivam velky zial:(. Ver, ze by som hned menila...Ale k veci:Prezivali sme to iste. Zachranil nas vysavac!!! Bol nasou sucastou niekolko mesiacov. U nas to bolo hlavne vecer. Ked sa uz blizil, mala som krce v zaludku. Ked uz nic ine, babo sme dali do postielky alebo do kocika a zapli vysavac. Najprv na najvyssie otacky(najvacsi hluk), postupne sme znizovali. Uspavalo ho to, vola sa to biely šum. Idealne bolo este aj hojdanie k tomu ato na fitlopte alebo v kociku.

gelifil
22. sep 2020

A samozrejme kazdu volnu chvilu som vyuzila na spanok. Akonahle spalo babo, lahla som si tiez. U nas fungoval vyborne aj nosic.

adika21693
22. sep 2020

Moja mala plakala tak az sa dusila a tym nemyslim ze sa zachadzala. Kvolu refluxu jej pri placi vybehlo mlieko do krku a musela som ju prevracat a vybuchavat ho z nej. Ciste peklo. Rekord mala 7 hodin vkuse rev
. Velmi pomohla koliska. Taka klasicka ako kedysi mali, mala som dve cestovene kinderkraft, tie sa zlomili😁 teraz som si dala urobit drevenu a kolisem v nej kym zaspinka. Ale bol to boj. Tiez vysavac nonstop pusteny skoro 4 mesiace, sa cudujem ze nezhorel. Teraz uz staci na mobile. Nosic nechcela a kludne ma ukamenujte, jediny sposob ako ju nosit inak aby si mi neodpadli ruky je ze ju dam na 20 minut do klokanky cybex. Nie vsetky deti su radi ked vidia iba z boku. Moja musi mat rozhlad. Co sa tyka dat ju niekomu na strazenie...nikto ani studentka nepojde kocikovat dieta co nonstop place. Mne ju tiez nikto nechcel postarazit iba ked spala. Postupne sa to bude zlepsovat. Kasli na kamosky co chodia na vylety a zacnes sa tesit z malickosti. Ked dlhsie pospi alebo si vypijes kavu alebo tak a bude dobre.

lenuliatko84
22. sep 2020

A nema koliku ked len reve a nespi?daj mu nejake kvapky do mlieka proti kolike a uvidis

lujza123
22. sep 2020

Moja bola tiež ukricana. Aktívna, malo spala, v kocari, nosiči, autosedacke chytala histericke záchvaty....
Tiež som raz zažila podobný moment bezmocnosti. Dala som vrieskajuce dieťa do postieľky a ja som sa zavrela vedľa v izbe a zúfalo plakala tiež. Mala sa po pár minútach ukludnila sama, ja tiež a fungovali sme ďalej...
A jasne, človek si to potom vyčíta a cíti sa ako najhoršia mater pod slnkom aj keď sa to stane iba raz, preboha, nechať vlastne dieťa vyplakať...

Nič si z toho nerob, si len človek, nie stroj. Ked cítiš že je toho na teba veľa daj si oddych, aspoň týždeň. Popros muža nech ta nechá cez víkend pospať. Maximálne oddychuj, keď dieťa poobede zaspí lahni si aj ty, aj keby nezaspis aspoň lež so zatvorenými očami. Nevar, neupratuj, pár dní to vydržíte kým sa dáš dokopy

rebellefleur
22. sep 2020

Ahoj, môj mladší bol takýto.. Nonstop revy..v noci tiež xkrat hore a do toho starší syn. Najedený bol, aj keď som nemala pocit, že by ho bolelo bruško, zmenila som UM, dávala som biogaiu, sab simplex a nepamatam co všetko už, že snáď pomôže. Nepomohlo. Takisto to nebolo zubkami, ani neodgrgnutim. Ci doma, ci na rukách, či vonku, v kočíku, satke, nonstop vrieskal. Doteraz neviem prečo. Zobrala som ho k Dr, kt ho pozerala, aj poslala na testy so žalúdkom, všetko vyšlo negatívne, tak podľa Dr bol extrémne dráždivé dieťa.. Nebudem ti písať, koľko trvalo, kým sa skludnil, v našom prípade to bolo dlho, ale PRESLO to. Viem, ze ta toto neukludni, sama som vtedy mala nervy, keď mi to všetci okolo hovorili, ale vydrz, prejde to

nenuska25
22. sep 2020

Jedine co ti pomôže situáciu dostať ako tak pod kontrolu je spánok. Žiadna veda, sama si to pomenovala hneď na začiatku "malý nespi" ty už duplom tak.
Akonáhle sa tvoj mozog ako tak zregeneruje, veci naberu iný rozmer.
V prvom rade rieš svoju duševnú hygienu spánkom tak ako to písali mnohé.
To kocikovanie (študentkou) 2x do týždňa aj na 3 hodiny by ti určite pomohlo,

lienka.7
23. sep 2020

Podla mna je len na teba naviazany a musis ho proste zabavit..
Skusala si take to hopsadlo? Je to super, nemusis ho na rukach mat, zabavite sa obaja 👍
A tiez presne, dat male tatinkovi, aby si si aj ty oddychla... mal by to chapat aj sam, ked nie, treba mu to narovinu povedat, lebo zial nie kazdemu chlapovi to dobije a mysli ze si naozaj doma na dovolenke a cely den sedis pred tv a dieta ti spinka v postielke 😔

aaao
23. sep 2020

@tncka tak to si nezazila narocne dieta :D moj bol schopny keby ho len tak polozim do postielky alebo kocara plakat hodiny a hodiny az bol pomaly fialovy a NIKDY nezaspal.....

aaao
23. sep 2020

Ak chces kludne mi napis aj spravu ja som si tym presla bolo to ciste peklicko 🙂 skus nosic satku pripadne hacku fitloptu.....ja som cele noci skakala na fitlopte s malym v nosici aby sa aspon chlap a susedia vyspali inak reval 🙂 ale uz ma 3 roky a je to neskutocne inteligentne chlapca malinko place a na vsetkom sa s nim da dohodnut 🙂

0811sisa
23. sep 2020

@aaao a kedy to prestalo?😀 Mám doma takú ročnú dcéru.🥱

brendaa
23. sep 2020

Ahoj drzim ti palce, skus odpozorovat kedy zacne a preco plakať. Mozno babska rada, ja by som vyskusala ho dat do tensej decky a zavinut ako keby bol v perinke. Mozno je nepokojny z ruciciek, noziciek mozno si nevie oddychnut a potom je placlivy a nervózny. Skus ho potom zobrat do narucia a ucicikat ho. Mozno treba skusit hojdanie a uspavanie v kociari. Budi sa z hladom alebo ho uspavas s mieckom, skus kupat okolo 16hod alebo rano.

aaao
23. sep 2020

@0811sisa do toho pol roka plakal 20hodin denne potom do roka asi tak 12 :D od roka sa to zlepsilo pomaly a od 2 rokov ostalo uz len nocne nespanie :D teda on spi ale place mrvi sa trepe kope rozprava a tak :D teraz ma 3 ale je to pohodicka uplny partak 🙂 aj ked este nikdy neprespal noc :D ked je tak 2-3x hore za noc to je uspech :D

ankare
23. sep 2020

Chudinka, viem, ako sa citis. Skus poziadat muza, aby Ti maleho vzal hodinu predtým, nez vstáva a vecer predtým, nez ide spať. Aby si si aspoň trosku pospala.

1katus1
23. sep 2020

Čo už drobec jedáva ? Prípadne skús Harmančekova čaj to že prsia a kaká neznamená že ho bruško neboli. A možno má niektoré ukamenuju no skús telku. Zapni mu pesnicky na nasho maleho zaberá Jaroš . Skús aj iné ak ho aspoň to ukľudní. Niekedy zaberali položiť len na koberec na zem a sám sa prevaloval najlepšie len v plienke .

mariska1989
23. sep 2020

Rok a pol som spávala v noci len 4 hodiny dokopy ,dcéra bola každu chvylku zobudena cez deň malo spala .nič moc som neurobila.manžel chodil na turnusi 3 týždňové a tď nemal mi kto pomôcť aby som si napr išla cez deň pospať ,manžel v noci tvrdo spal takže smola raz toľko, keď bol doma ako keby ani nebol .takže ešte ten pol rok u teba nieje až tak strašný

katkami123
23. sep 2020

Toto obdobie nebude trvať večne. Maly je asi nervózny z toho, že nevie ako zaspať, u mna bolo prso hlavne ako uspavadlo, inak naša mala tiež UM celý čas. Skús mužovi vychystat malého, nech ho vezme von kočíkovať, aj ta hodina, dve pomôžu. Aj mne dcérka často plakala a zo začiatku som nevedela prečo, ale ona si len pýtala maminu, najkludnejsia bola na mne.

tncka
23. sep 2020

@aaao no veru nezazila ale na pokraji sil by uz aj k tomu doslo ze len bachnem do postielky a cakam kym zaspi :D

derdia
23. sep 2020

To ze nie si sama ti nepomoze... Musis si zaplatit babu ktora ho pokocika, popestuje, a postrazi. Inak ta slaktrafi...

derdia
23. sep 2020

A vobec to neber strasne... Ked ti nepomaha muz bohuzial...musi ti pomoct niekto iny. Spanok je najdolezitejsia potreba...ja ked ho nemam mat chut vrazdit😁😁😁

aaao
23. sep 2020

@tncka sak aj tak bolo ze som bachla a cakala a nic :D nezaspal :D