Jeden a pol ročné dieťa odmieta väšinu jedál. čo vám pomohlo?
Ahojte mamičky,
máme 16-mesačné dieťa, ktoré bolo do ukončeného 5. mesiaca dojčené. Odvtedy sme začali aj s príkrmami, ktoré však nikdy veľmi nechcelo.
Teraz má 16 mesiacov a so stravou je to stále veľká bieda… Chce jesť len obilninovú Nestlé kašu, tvarohový jogurt alebo Hipp jogurt z pohárika, má rada čučoriedky, občas si párkrát zahryzne do banánu a sladkého zemiaku, inak nechce nič. Skúšam všetko – doma varené jedlo, jedlo, ktoré jeme my, často chodíme aj medzi ľudí, aby odpozerala (to občas funguje), ale nechce mäso, vajíčka, ryby, cestoviny proste nič okrem tých 3–4 vecí napísaných vyššie.
Žiadne kúsky veľmi nechce, len teda pár hryzov z banánu alebo čučoriedky. Do chleba zahryzne 3-krát a koniec… Porcie, ktoré zje, majú tak okolo 100 g alebo menej...
Cez deň nedostáva žiadne umelé mlieko, iba pred spaním a raz v noci, inak nič. Cez deň nechce ani veľmi piť vodu (ani iné veci, napríklad čaj nechce), takže aby mala aspoň nejaké tekutiny, dávam jej vodu čajovými lyžičkami 🫣.
Užíva kvapky železa, lebo mala nízke hodnoty. Váži 9 kg a má 6 zubov. Ďalšie 2 dolné už má prerezané, ale len bodky, rovnako aj dolné stoličky.
Prosím, mamičky, mala ste niektorá podobné dieťa? A ak áno, čo vám pomohlo? Môj obava je extrémne jednostranná kašovitá strava a veľmi malé porcie, teda ak vôbec niečo zje...teoreticky by mala jesť, to čo my, ale to u nás nehrozí. Pediater nerieši, lebo je na svojej krivke, tak jej pravdepodobne nič nechýba...
(Skúšala som aj jedenie pri TV, nepomáha 🙂 alebo aj nezradvé jedlá ako hranolky, nechce to)

@eli60 u nás pomohol len čas a trpezlivosť 🙂 v roku a pol ešte totálna bieda, dokola pár jedál, no množstvo minimálne… presne ako popisuješ… v dvoch rokoch už to bolo lepšie, síce stále jedol pomenej, ale už to bolo lepšie, no a v 2,5 roku sa zrazu rozjedol a zje takmer všetko, občas aj väčšiu porciu, ako ja 🤣