icon

6 mesačné bábätko a práca na 12tky

maty112
16. jan 2019

Baby, ste tu niektoré také? A ako ste skombinovali poriešili prácu ( 12tky) a bábätko-dojčené? Do práce musím.

ukulela
16. jan 2019

@maty112 ked musis, tak musis. tolko mlieka asi nenaodsavas ... ak aj hej, tak to bude narocne. v praci mas narok na prestavku na dojcenie (ale zasa 12 - to je nejaka linka za pasom? aby bol zamestnavatel osvieteny a ustretovy - a navyse by ti tam malu museli doniest ... )
ak tie pracy potrebujes, zmier sa s ciastocnym UM.

lula313
17. jan 2019

Nepíšeš, ako máš staré dieťa, aká bude pracovná doba a ako veľmi chceš dalej dojčiť. Zo zákona máš nárok na skrátenie pracovnej doby(alikvotne sa samozrejme aj kráti mzda), otázka je, či si nemozes setrit, aby si pripadne ešte 7 mesiac zostala doma kvôli dojčeniu, lebo potom už by sa to podľa mna dalo v pohode vykryť s prikrmami bez UM. Ako by som to spravila ja, tak v 5 mesiaci by som už zaviedla prvý chod, prvé dva týždne odsavala a odkladala mlieko do mraznicky a od 6 mesiaca dala druhý prikrm, aby si aj prsia zvykli, že menej dojčis..máš nárok na prestávku na kojenie, pokial by ti dieťa niekto vedel aspoň raz za ten deň doniest, tak by sa to nejak vykryť dalo, aby to prsia ustali..

bobricek1979
17. jan 2019

@lula313 autorka píše v názve 6mesacne dieťatko a v práci 12tky

lula313
17. jan 2019

@bobricek1979 ale nepíše, že už to dieťa 6 mesiacov má. Vtedy konci vyplácanie materskej dávky, tak možno vtedy musí do prace a pýta sa dopredu..

alantroj
17. jan 2019

Zena starajuca sa o dieta do 15 rokov moze poziadat zamestnavatela o upravu prac doby a ten je povinny jej vyhoviet pokial tomu nebrania vazne prevadzkove dovody. Ak potrebujes peniaze, skus sa dohodnut napr na 8 hodinnovej smene pripadne iny vhodny rezim. Mas zaroven narok na kojacie prestavky, len si nepamatam do kolko mesiacov sa to definuje v zakonniku prace.

lubi40
17. jan 2019

@maty112 zijem v BE a tu je bezne, ze malinke babatka od 3 mesiacov su v jaslickach. Dlhsie totiz materska nie je. Ja som davala prve dieta do jasli v 5 mesiacoch a druhe v 6 a poviem ti, ze v 6 to uz bola uplna pohoda. Ak zacnes s prikrmami po ukoncenom 5 mesiaci, moze byt, ze v 6 mesiacoch uz bude mat jedno kojenie nahradene jedlom. Zacni si odsavat mlieko a mraz ho, v mraze vydrzi 3 mesiace, takze si vytvor zasobu a potom ju len doplnaj.
Dalsia vec, ak zacnej po ukoncenom 5 mesiaci s prikrmami, potom po ukoncenom 6 mesiaci mozes zacat s ovocim a spotreba mlieka klesne.
Teraz ma tu asi ukamenuje, ze prikrmy sa davaju plne kojenym detom az od 6 mesiaca, ale ja som pod dozorom lekara / na radu lekara davala od 5teho a bolo to v pohode.

ladyblcha
17. jan 2019

@lubi40 ja som kojene prikrmovala tiez od 5.m, jednoducho je pazrana pazrava, tak ju nenecham na diete. Ja sa smejem na nej vzdy, keby som tvrdsie zaspala, hadam aj zo mna si odhryzne, vkuse je, vsetko, vzdy ked ponuknem 🤣 teraz ma 9m a ked dakoho vidi jest, rovno uteka za nim 😊

maty112
autor
17. jan 2019

Ďakujem dievčatá za odpovede.... Nebude mi ju mat kto doniesť do prace, nešlo by to. Je to ranná nočná.. Akymi prikrmami ste začali? Nejaké klasicky ci zelenina? Ďakujem za rady

maty112
autor
17. jan 2019

*kasicky

lubik87
17. jan 2019

@lula313 veď píše že 6 mesačné bábätko ..z toho každý pochopil že má.6 mesiacov

ladyblcha
17. jan 2019

@lubik87 kazdy nie 🤣

lubik87
17. jan 2019

@ladyblcha veru

luba41
17. jan 2019

dá sa sklbit práca, dojčenie, odsávanie / pokial je dieta doma s niekým/..ked budeš v práci -bude jest príkrmy, odsaté mlieko v pohariku...nepotrebuje žiadne UM, aj keby si nedojčila už...ked budeš doma, budeš dojčit..napr. https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php...
https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php...

zanettsur
17. jan 2019

nerozumiem, comu a na tom prispevku nedalo pochopit. podla mna si staci najst doveryhodnu osobu, ktora s dietatkom bude a da sa to isto sklbit. v zahranici je to bezne, ze zienky chodia do zamestnania aj skor

lubi40
17. jan 2019

@maty112 klasika zelenina - 1/3 zemiak a 2/3 zelenina + mala lyzicka oleja. zacat jednym druhom, postupne mozes kombinovat 2 a viac druhov zeleniny.

ukulela
17. jan 2019

@maty112 zacinaj zeleninou - mrkva, zemiak, cuketa, postupne dalej napr maslova tekvica, bataty, brokolica, spenat (listovy zeleny, nie mrazeny), cvikla, petrzlen ... z ovocia po 2-3 tyzdnoch jablko, banan, po mesiaci aj maso, po dvoch biely jogurt, ...
ako mas vyriesene - s kym bude mala? doma s niekym, alebo jasle? no mrzi ma to za teba, ale € treba. nastuduj si, na co mas narok (upravit pracovnu dobu, mozno by ta mali vypustit z nocnych - ale tam zas asi priplatky su, nie? no nastuduj - u nas napr ma matka z kolektoiovnej zmluvy aj nejake volno navyse, ... drz sa. skus odsavat. ta prestavka na dojcenie by sa mozno dala vyuzit na odsavanie, neviem ...

lula313
17. jan 2019

@lubik87 🙈ak je to pravda, že už má 6 mesiacov a už nastupuje do prace a dieťa je plne kojene(keďže sa len pýta, akými prikrmami má začať), tak logicky mi príde takáto otázka položená dosť neskoro, lebo prsia zo dňa na deň 12 hodinové odstavenie nemajú sancu zvládnuť bez bolesti a zápalu.. preto som sa pýtala na momentálny presný vek dietata, nech sa jej dá relevantne poradit, ako čiastočne odstavenie dietata má zvládnuť, aby tým netrpeli prsia💁‍♀️

ladyblcha
17. jan 2019

@lula313 rucna odsavacka a ide to aj v praci. To je necelych 5min. Mlieko moze kludne vyliat, alebo odsat len do uvolnenia prs

lula313
17. jan 2019

@ladyblcha a kde si bude tie prsia odsavat? Na záchode? Ja som robila pre veľkú firmu s viac než 1000 zamestnancami a taku intímnu miestnosť sme tam nemali nikde.. Ja ešte dceru kojim, má 9,5 mesiaca, zavedené 3 prikrmy a moje prsia by to veru tak lahko nedali, hlavne keď má mat pohyblivú dobu(ráz dennú, raz nočnú)

ladyblcha
17. jan 2019

@lula313 to su vyhovorky... 🤦‍♀️ na zachode, v satni, za skrinou schovana. Hocikde kde jej bude vyhovovat. Ja tiez nekojim na zachode 😂

ladyblcha
17. jan 2019

@lula313 a len som tym chcela povedat, ze sa to da. Aj ja kojim, aj vonku na verejnosti ale nevytasim cecok na okolie, schovam sa, otocim chrbtom, nakojim a ide sa dalej. Na to netreba intimnu miestnost a to mam 9.babo a chodim do prace 😂 odsavacku skryjes aj pod tricko, vylejes a kludne aj na hajzli.

ladyblcha
17. jan 2019

Ale inak jasne, da sa aj strasit, ze sa to neda a nech sa zadlzi alebo co, ked inu moznost nema hlada sa ako sa da, nie ako sa to neda.
@maty112 drzim palce 😘

ladyblcha
17. jan 2019

Jaj a este tu moze napisat prispevok ako nevie platit ucty, ako su s peniazmi zle, a nemoze ist nazad do prace, lebo si tam nema kde odsat prsia.
Ako ozaj 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

maty112
autor
17. jan 2019

To mam zabezpečené, bude doma o babo postarane.jasle by som nechcela. Ma 5 mesiacikov, tak sa pýtam a zisťujem trosku dopredu aby som mohla mu zabezpečiť trosku iný režim keď budem v práci aby sme to obaja zvládli.. Odsajem si skôr doma v práci by to nešlo, nieje tam taky súkromnejsi priestor. Aj na WC je v kuse niekto, však ženské aj po 3 chodia🙂 ďakujem za rady baby ste milé.

maty112
autor
17. jan 2019

Cez deň to bude lepšie, skôr premýšľam ako v noci. Ci na dojčiť pred odchodom a pred spinka im nakŕmiť nejakou kasickou, aby sa tak nebudelo v noci, fľašky mi zatial nechce, ale je to ciciak budí sa relatívne často, nie každý deň ale poväčšine.. Mate/mali ste niektorá nočnú smenu? Ako ste to vymysleli aby bolo spokojne?

lula313
17. jan 2019

@maty112 keď má 5 mesiačikov, tak už zaved jeden prikrm(je tu aj skupina o zavádzaní, kde mas jednotlive potraviny, ktoré sú vhodne v jednotlivých mesiacoch)a miesto toho si odsaj mliecko, nech je nejaká zásoba v mraznicke. Ponukaj často flašku, naj s takou dierkou, z kadiaľ mliecko ide same, ono dieťatko by si malo zvyknut.. a v noci by som pred odchodom radšej odsála, pokial sa nebudí.. ja som tak dceru budila, keď som mala plne prsia a si na to zvykla a začala sa v tu dobu budit..