Adaptácia na MŠ
Ahojte mamicky otazocku mam prosim nevysmejte ma🙂 Ako ste zvladli prvy nastup do skolky u prveho dietata?Ide o to ze sa staram o svoju princeznu od narodenia po jej 3r sama.Par krat sme vyskusali babicku ale skoncilo to tak ze sa mi hodila okolo krku a uz proste nechcela.Viem ze prve dni budu fajn ale co potom ked nadsenie opadne a zisti ze mami niet?A dalsia vec ako ste to znasali vy samotne?Ten fakt ze nebudete po blizku...neviete ci sa nieco nestalo.Proste ako citam clanky kotulaju sa mi slzy .Dakujem za povzbudive slova.
Ja som sa viac bála, ako bolo potrebné. A potom, keď som videla, že synovi je tam dobre, tak som sa upokojila aj ja. Občas sa stalo, že plakal, ale zvládol to aj tak. Učiteľky mal dobré, chápané, takže u nás to bolo dobre.
@bubula_007 Dakujem krasne spokojne dieta-spokojna mama snad vsetko dopadne ok a bude vsetko v poriadku😖 Tesim sa ze sa jej zacina nova etapa ale zaroven mam hrozne obavy.
Ako to vnimas ty, tak to bude vnímať aj dieťa. Zanes ho so stresom do škôlky, po ceste nezabudni plakať a trochu ho postraš ucitelkami- jezibabami...a potom cakaj, ako s usmevom aa vyrovnané pôjde do triedy ☺ Alebo sa o škôlke vyjadruj pozitívne, po ceste si pospevuj a buď pokojná a dieťa rýchlo pochopí, ze sa nič zlé nedeje. Je to na tebe. Ja mam nervy na zeny, ktoré na chodbe nariekaju, decko dve hodiny slintaju a pozerajú mu do očí akoby sa uz nikdy nemali vidiet...a potom sa "sťažujú" (vlastne v ich narušených hlavách "chvália") celeh rodine, ako ich dieťa bez nich nevydrží v škôlke, ako je silno naviazané a podobne. A chudence deti, vydeptane a zmanipulovane uz v troch rokoch, potom v škôlke ručia tri mesiace.
@silvester3 nevychova mala webinar a teraz aj clanok o tom ako zvladnut prvy den. Pozri a mozno niektore tipy ponozu. Inac mne sa este paci Berlinsky model - vygoogli, precitaj skombinuj.
@takaakoty Aj takato kritika dobra dakujem.Samozrejme clanky mam nacitane pripravujem ju je vidiet ze sa tesi len realita moze byt ina?Hovorim jej ako sa tam bude hrat s detmi pani ucitelkou...snad iba prehanam vobec neviem co ma caka?Preto som aj zalozila temu az sa opytam mamiciek ktore to maju uz za sebou.Ako aj mamicka samotna odlucenie od dietata tak aj dieta samotne od mamicky na dlhsi cas.Viem ze o mesiac sa zasmejem mozno 2 len teraz je tato tema pre mna takato nuz.Aktualna -potrebna.Nepomozem si.
@sasesoe Dakujem krasne precitam si.
tak u mojho syna bol plac takmer celu skolku, zalezi od dietata. Stale mi povedal, ze bude plakat, lebo mamka chyba, ale v triede uz bol v pohode, aj bez problemov do skolky rano isiel, len ten plac pri mojom odchode bol tazky.
Ja sa chcem opýtať, že keď dieťa je doma akčné a nie veľmi poslušné, či bude také aj v škôlke. A po druhé, či je lepšie ho dať do MŠ, ktorá je ďalej od domu - 15 minút autom, ale nemusí chodiť každý deň, alebo ho dať do MŠ, ktorá je päť minút pešo, ale treba denne chodiť. Obidve sú súkromné.
Je normálne že deti prvé dni plačú, u malákov sú na to učiteľky zvyknuté....Ale sama zistí že je tam dobre, veľa vecí sa naučí a stále budú mať nejaký program. Hlavne žiadne veľké lúčenie, dať do triedy, otočiť sa a ísť preč - žiadne dohováranie alebo tíšenie plaču...len povedať že pre ňu prídeš a dosť....lebo čím viac ju budeš tíšiť tým to bude horšie aj pre teba aj pre ňu....
@silvester3 pozri,nasa chodi 3.rok a stale rano place.. maly,ten nastupil ako prvy,ten tri mesiace sa adaptoval,potom pohoda. Znasala.som.to tazsie,aj som si uchytkom.poplakala,ked sme.vysli zo skolky,ale mala som tam.malu,tak ma to rychlo preslo. Pri malej som nemala cas riesit moj plac,lebo len co som ju odviedla,som sla do roboty,ktora bola 5min.od skolky a nemala som uz cas sa vyplakavat..aj pre mna bolo vsetko nove,kedze nova praca . Skor pri nej prisli casom vycitky,ze ci sme nemali vydrzat,lebo ona si nejak nezvykla.. ze mozno potrebovala tiez rok navyse byt doma.. no zas viem,ze ked odidem,tak uz je potom.dobre..len tie rana.. a kedze ma odklad,tak este rok to budem pocuvat.. tie ranne rozculenia alebo place..verim,ze v skole uz bude ina..
A to podotykam,ze ame oboch na skolku pripravovali,zvykli byt aj s inymi ludmi, detmi..najma maly mal kopec kamosov.. ale dcerka je ina povaha..ona ludi velmi nepotrebuje, tazsie sa zoznamuje..takze u nej je to aj tym..
@silvester3 nemala som cas plakat... ani ona, mama musi do roboty, ty musis do skolky... zvladla super 🙂
@silvester3 úplne ťa chápem. Môj nastupuje v pondelok do prvej triedy ZŠ.
@anjika44 moji su doma asi tie njahorsie deti pod slnkom, fakt nonstop su v pohype, furt hucia, kazia vsetko, robia zle.....a v skolke/skole...sut o dobre, poslusne deti....asi t ak
My sme sa o škôlke rozprávali už v lete a veľmi sa tešila, prvá cesta do škôlky bola v dobrej nálade, žiaľ až kým sme netvorili dvere na škôlke.Nebolo počuť vlastného slová ako tie decká hystericky hulakali, niektoré aj mesiac, chudák učiteľky.Bolo ťažké dcérke vysvetliť že nič zlé sa nedeje,no našťastie to rýchlo pochopila.U mňa problém nebol,proste to tak je škôlka, škola, výška... 😀.Žiaľ museli sme dochádzku kôli chorobnosti
@anjika44 moji su super akcni a v skolke anjelici, dokonca starsi upratuje bez reptania a nadsene, do vsetkeho sa zapaja, doma otaca ocami, ked treba slamku prelozit. 😂 Maly doma keca v kuse, az som ohucana. Prve mesiace, ucitelka, ked som prisla a on zacal svitorit, ze: On rozprava?
Teraz uz rozprava tak podla potreby. 🙂
Ako je možné, že diablikovia sa medzi inými deťmi zmenia na anjelov?
@takaakoty Neviem, prečo reagujete tak nevrlo. Rozumiem, čo ste chceli povedať, niektoré matky si fakt potrebujú dokazovať, týka sa to nielen škôlky. Na druhej strane chápem tie, pre ktoré je to ťažké. 3 roky dennodenne 24 h/deň byť s tým malým stvorením a zrazu bez neho. Ale pre dieťa je prospešné byť v kolektíve, treba myslieť naň, nie na seba.
@anjika44 voci ucitelke maju iny respekt a plus nasleduju vacsinu deti... a byva to aj naopak, deti, kt. su doma uakzkove, sa zas v skole nevedia vprata do koze a rodicia nechcu verit, ze ich dieta spravilo nieco zle (skusensoti z praxe;))
Utesujem sa tym ze nie sme jediny nastupuje kopec deti a ten kolektiv tie deti potrebuju aj moje vidim to .Ucia sa ako sa zaradit do kolektivu neskor aj do skoly .No co mna trapi naj je asi to aby si tam neublizila.Mam povedat ucitelkam ze je trochu este menej opatrna ?Ako ucitelky reaguju?Nechcem tam vyzniet prvy den ako alebo nedaj boze urazit zenu kt ma roky praxe......zaroven...?Co myslite?
i*
@silvester3 mozes povedat... no pri 10 placucich neviem ci to vobec budu pocut...
@silvester3 Dieťa potrebuje zažiť aj nepríjemné chvíle, aj tým sa učí. Tieto myšlienky vás, ako starostlivej matky sú normálne, ale treba si povedať, že dieťa potrebuje vidieť, prežiť, skúsiť aj to nie práve najpríjemnejšie, potrebuje to zažiť, aby sa neskôr vedelo, keď sa v živote s niečím takým stretne (čo určite stretne), ako zachovať. Keď nezažije nič "zlé", neskôr, keď z neho bude mladistvý či dospelý človek, nebude vedieť čo robiť, keď sa v práci, v škole, v obchode, stretne s niečím "zlým". Nastupujú depresie, alkohol, cigarety, drogy, samovraždy...spomenula som už naozaj vyhrotené situácie.
@asia83 Dakujem.Dnes som si uvedomila kopec chyb vela som za nou lietala doslova za zadkom a nevie co je to pad...Davat si viac pozor.Je naucena ze mama hned reaguje je tu...pozor pali...pozor spadnes...pozor auto...Nie je ten typ kt sa pobije o lopatku je velmi mila deti zboznuje .Kedze je jedinacik ucila som ju delit sa ako aj ine len toto som urobila obrovsku chybu. Nerozumiem ako mi to mohlo ujst totalne som zlyhala. Pozorovala som ju dnes ako velku slecnu dala jej trosku volnosti rozmyslat. Skoncilo to hrcou na cele a to som stala pri nej .Snad bude vsetko v poriadku.Dakujem za vsetko
Uplne v pohode ..cik viac budes v strese ty, bude aj dieta.. co je na skolke strasne? Ja osobne celkom nechapem tie placluve stavy mam... ze obcas place dieta, ok.ale mama?.my sme yo zvladli v pohode, urcite to tak budec aj teraz.
Ono.celkovo si myslim,ze nie moc dobre upinat sa tak prehnane na dieta, ze pustas slzy uz pti pomysleni na skolku... zivot je i tom ze deti mame milovat, ale musime im vediet dat aj kridla. Neboj, mozno to bude lepsie ako cakas a zbytocne sa stresujes.. hlavne sa sama netyraj tymito obavami...nemysli na to...
My sme mu vysvetlili ze skolka je prenho praca ako tatinko chodi kazdy den. Kazdy den sa tesi, ze ppjde do roboty ako tatinko. Jedine co sa mu nepaci je ranne obliekanie a chystanie sa. A zaucanie trvalo 3 dni. Sam povedal, ze chce byt v skolke dlhsie, hrat sa s detickami.

Uplne v pohode, ziadmy stres, rev, bezna sucast zivota