Ako sa mám v budúcnosti zachovať pri konflikte 1,5-ročného a 4-ročného dieťaťa?
Ahojte, je to otázka na už ostrieľanejšie mamičky.
Mám syna, ktorý má 1.5 roka, snažím sa byť trpezlivá a nad vecou hlavne keď sa mu niečo nepáči, zbytočne nekričím a hlavne sa snažím veľa vysvetľovať keď je niečo nie s kostolným poriadkom. Má veľmi rád spoločnosť detí, nespomínam si, že by sme museli niečo riešiť niekde na ihrisku alebo v detskom kútiku.
Máme synovca, ktorý bude mať za pár mesiacov 4 roky, chodí už do školky a keďže bývame 15 minut pešo od seba tak raz za čas sa chodíme hrať k ním na dvor. Trvalo niekoľko mesiacov kým sa naučili spolu hrať, ale o to teraz nejde, podstatné je, že už na to prišli a tolerujú sa (v rámci možnosti) Samozrejme vždy sme riešili nejaké nevinné konflikty keď napríklad malý zvedavý videl hračky čo ešte nikdy predtým nevidel a chcel si ich požičať 🤷♀️ Normálka…
Na piesku to tiež trvalo kým sa začali rešpektovať, to isté aj na trampolíne, o všetkých škriepkach tu písať nebudem pretože to bolo vždy len také “nič”.
Dnes poobede to bol ale vrchol všetkého, premýšľam nad tým do teraz.
Prišli sme k ním na záhradu, všetko bolo ako vždy, chlapci boli v pieskovisku, náš si kýblikom naberal piesok a zosypal stenu jamy, ktorú bágroval starší. Ten mu potom začal ťahať Kýblik a chcel ho odhodiť preč, samozrejme mladší sa nedal, nepáčilo sa mu tu a tak buchol kýblikom pár krát po bágri a tiež trafil synovcovi ruku. Jeho reakcia bola že tľapol mladšieho naspäť a strašne sa rozčúlil, zúrivo vybehol z piesku s rečami ja ťa tu nechcem, ty niesi moj kamarát,…pribehol spať a ťukol ho ešte raz… náš začal revať, vysvetlila som mu že staršieho buchol nech sa ide ospravedlniť a nech ho ide pohladkať, prišiel pohladil ho tým to haslo… ešte podotknem že takéto reakcie typu ty niesi moj kamarát počúvame každý krát keď sme tam a náš prekročí komfortnú zónu synovca…
Potom sa chlapci presunuli na trampolínu, nemajú problém sa tam spolu šalieť aj hodinu bez nejakého vážneho plaču, náš si už zvykol že občas dostane ťukanec a spadne, alebo že ho starší stiahne rukou a zgulaju sa obaja - už to berie ako súčasť hry a nerevoší, len keď sa buchne alebo ho zabolí… vždy im opakujeme že bodyčeky (zrážanie) sa nehrá, a vždy staršiemu opakujeme aby dával na malého pozor a aby ho obchádzal keď spadne… ako píšem, dokážu sa fam naháňať aj hodinu…dnes sa už dosť naťahovali, synovec nášho sem tam capol keď bežal okolo, pár krát ho “zhodil” ale tak že náš to už vyhodnotil že to nieje súčasť hry a plakal, samozrejme keď sa mu už nepáčilo tak synovca pár krát potiahol za tričko. Čo som si však všimla, snáď prvý krát, že oplácal- a teda že keď mu synovec tľapol tak po chvíli náš capol jemu naspäť, synovec vždy reaguje tým že sa zduje 🤷♀️… situácia sa vyhrotila keď náš bol chvilu mimo trampolínu a potom chcel ísť naspäť, synovec držal zips a nechcel ho pustiť. Náš samozrejme nervózny škriekal a tak babinka povedala, že nech pustí ju že ide k ním, samozrejme že ju chcel pustiť no a kým sa pozobúvala tak náš vbehol dnu. Stáli obaja pri vchode, pri zipse, jeden chcel zapnúť jeden chcel nechať otvorené a začala strkačka, ktorá skončila tým, že náš malý chytil synovca zubami za ruku. V momente som vytiahla nášho von, obula som ho, zobrala som veci a sadli sme do auta… zvýšila som na neho hlas, pretože sme to už riešili dávnejšie keď hrýzol hlavne mňa no už dlhšie bol kľud, samozrejme rev ale už som nemala nervy ako sa dnes k sebe správali…
Celé poobedie nad tým rozmýšľam že čo nabudúce robiť?
Náš určite nechce ublížiť no uvedomuje si že je menší slabší a bráni sa, ďalšia vec že on nahráva to ako sa k nemu správajú… na ihrisku ani nikde inde nemal tendenciu robiť niečo takéto voči iným cudzím deťom aj keď sa handrkovali o spoločnú hračku…
Kebyže poviem našim, nech si svojho poriešia tak ma len vysmejú že sú to deti 🤷♀️ Respektíve keď ho na niečo upozorňujú tak je to podľa mna nedostačujúce ale nechcem hodnotiť a ani porovnávať…
Veľmi ma to mrzí čo sa stalo, no ako sa mám nabudúce zachovať?
@pribinak nemá 15 mesiacov ale skoro 19(napísala som 1.5 roka 😉)
Na jednu stranu som rada že tam chodíme pretože si chvíľu vydýchnem keď mi naši pomôžu ho prizrieť ( som 5tyzdnov pred pôrodom), do teraz to nikdy nebolo takéto vyhrotené ako dnes, ďalšia vec že synovec sa často na nás pýta, že kedy prídeme, že mame prísť sa pohrať a podobne… oni sú parťáci dobrí, vedia sa spolu pekne hrať, náš všetko sleduje ako sa synovec hrá no keď mu prekročí komfortnú zónu tak je zle…
Ahoj, moj maly ma 3 roky a mame 1,5 rocneho bratranca. A tiez mam pocit, ze nas maly, tym ze je vacsi, prenho tiez nie je uplne partak a tiez vyuziva tu prevahu, ze je vacsi a rozumnejsi. S inymi, rovnako starymi alebo starsimi detmi problem nema, len s nim. Tak kym maly nepodrastie, tak sa snazim minimalizovat nejake stretka s nim, lebo ani ja sa necitim komfortne v tej situacii. Nie je to vzdy, ale tak 90% casu co su spolu 😅 kazdym mesiacom sa to trosku zlepsuje, ale este rok to urcite potrva.
Ved sa nic nestalo, obycajnw bratranecke strkanice, konecne sa maly obrani aj sam. Amo co by si chcela riesit inak? Este len uvidis ako sa ti budu vlastne deti medzi sebou tlct.
Preco si vzala dieta a hned odisla? Preco ste si jednoducho ty a tvoja sestra nezavolali deti k sebe a nevysvetlili im,ze takto sa nehra,a ze ked budu v tomto pokracovat tak sa hrat uz nebudu?
@eeffka tĺcť v pohode ale čo tie zuby? Mojou otázkou som chcela vlastnevedieť že ako mám zareagovať na to keď sa objavia zuby
Pravdu... ? Ked dieta kuslo mna, kusla som naspat. Preslo ho rychlo.
To je jedno či 15 alebo 19, je príliš maly pre 4rocneho
@doriiis presne nad týmto premýšľam, že ako sa zachovať… v danom momente som už mala nervy na kraji z tých ich fňukaníc a tie zuby to bol vrchol všetkého, chcela som kričať, chcela som vytrestať no radšej s chladnou hlavou sme sa zobrali a šli preč 🤷♀️ Úprimne poviem, synovec mňa nerešpektuje, keď nášho pošlem že nech ide pohladkať tak mu strká ruku preč, opakuje ty niesi moj kamarát a v tomto momente som to nemala chuť už počúvať
No ved ani nie je jeho kamarat, je to rodina 🤣🤣🤣tu si nevyberas. Len si zvyknes.
@eeffka keď to na mňa skúšal doma tak som zakročila a ako píšem vyššie, prešlo ho to… je síce pravda že mu teraz nedávno vyšli 4 očné naraz no to nieje ospravedlnenie, hrýzť by nemal…
Normalne aj synovcovi povedz ze ked neprestane aj on tak sa dohrali
@doriiis švagriná mu to hovorí stále, ja tak isto 🤷♀️ Chvíľu je kľud no keď sa niečo udeje tak je to tam zas
Pozrim mna keby niekto udrel naschval a potom by sa prisiel prikazom ospravedlnit, tak mozem ho vies co.... spravanie 4r,ze mu odstrkuje ruku je este velmi slusne. Moje deti by ho pohryzli naspat a to 2x aby si zapamatal. Riesis ziaden problem.
Mám deti 2 a 4,5 ročnú, čiže ten rozdiel by sedel. Ešte teraz o nejakom spoločnom hraní nemôže byť reč, keďže mladšia stále objavuje a hra sa po svojom vzhľadom k jej veku. Staršia má už svoje hry a jasnú predstavu ako má vyzerať a prebiehať a keď jej to mladšia naruší, tiež sa hnevá. Dievčatá čo písali, že tvoj nie je adekvátnym partakom pre 4 ročného majú pravdu. To čo sa medzi nimi deje je úplne normálne adekvátne ich veku.
Mimochodom deti do 2 rokov si nevedia budovať priateľstva a hrať spoločne hry, to sa buduje okolo 3. roka.
@eeffka veď jasne, len ma to mrzí… hlavne pre to že starší má byť rozumnejší a mladší, ktorý veciam ešte tak celkom nerozumie sa od neho učí… vysvetľovaním sa dá priučiť hocičomu no som strašne rada keď vidím ako sa sledujú a učia navzájom
Prosim ta pekne, taketo hovadiny vobec neries. A to ti hovorim v dobrom, kedze si par tyzdnov pred porodom, zachvilu toto budes mat doma a by si sa zblaznila. Ja mam dvoch synov presne v identickom veku ako tvoj syn s bratrancom. Denno denne sa strkaju, dotahuju, buchaju, kolkokrat starsi mladsiemu povie ze neni je ho kamarat, ze ho nechce alebo nelubi. Pol hodinu na to su najlepsi kamosi a laskou by sa zjedli. Ako mas reagovat? No normalne ich okriknes a povies ze toto sa nerobi. Ked to budes mat doma tak niekedy ich okriknes trpezlivo, inokedy zhuknes ked uz to bude 20ty krat za den, inokedy budes s kludom pekne vysletlovat alebo uz toho budes mat dost a vykasles sa na to a tiez povies ze “su to len deti”. Budes mat dve deti s malym vekovym rozdielom, toto bude tvoja realita kazdeho dna na najblizsie roky.
@lucilaines akurat som isla pisat 🤣 ,
Autorka sa zblaznis doma za rok, ked budes prezivat taketo prkotiny.
Asi máš priveľké očakávania od tých malých detí. Ten 4 ročný má ešte problém prijať iné dieťa vo svojom teritóriu. Nie je to v každom dieťati ani v každom dospelom, že jééj malé dieťatko, poď budeme sa hrať, všetko ti dám, môžeš mi zničiť stenu z piesku, vôbec mi to nevadí. Keď vidíš, že je pre domáce dieťa je niečo problém, treba to rešpektovať a cúvnuť, aj keď ste príbuzní.
@lucilaines ďakujem vam za komentár 🙈 asi som toto potrebovala počuť lebo zrazu vo mne nastal pokoj 🙏
Tak uvidíš, keď budeš mať dve deti, ako bude ten starší rozumnejšie a uvedomelejši.. Máš privysoké nároky na 4ročné dieťa.
Ja mám doma takúto vekovú kombináciu, tiež chlapcov. A od rána do večera je u nás krik a boj o hračky, o stoličku, o miesto na gauci, jeden capne druhého, ten mu to vráti, prídu žalovať 🤦🙄 aj kusanie u nás bolo, schovanie dudla, zjedene jedlo z taniera.. proste blázninec Non stop, keby som to všetko mala tak riešiť ako ty, asi by sa mi vyparil mozog. Jediné, čo je v mojich silách je dokola vysvetľovať a dúfať, že raz to pochopia a ja si sadnem na gauč bez toho aby sa pri mne tlkli deti a brali si hračky. Dovtedy treba trpezlivost alebo keď je veľká kríza tak víno keď večer konečne pospia 😅🙂 Chcem ti len povedať, že podľa mňa sa tým moc trápiš, bola to ďalšia z mnohých detských škriepok.
presne chlapci vo veku mojich 2 chlapcov..Toto riešim denne, asi 100x, starší syn sa nedá, mladší tiež nie, každý si presadzuje svoje, častokrát ale mladší 1,5 ročný príde a capne staršiemu, ten mu to ide vrátiť, tak som mu vysvetlila, nech má rozum aspoň on, mladší sa vždy musí ospravedlniť v štýle pohladkať ho a keď nepomaha, musí odísť z izby a to chápe veľmi dobre..Je to veľká výzva, ale na druhej strane, myslím, že keď sa naučia vychádzať, dá in to ešte viac, akoby sa hrali s nekonfliktný rovesníkom..Ty máš na vyber a stretnutia môžeš eliminovať- i keď si myslím, že to nie je riešenie..ja na vyber nemám, mám ich doma 24/7😂
@lucilaines Presne tak😃hlavne ten opis variantov riešenia problému, akoby som o sebe čítala..😂😃
Vekový rozdiel medzi mojimi deckami. Mladší mláti staršieho,starší teraz začína tiež lebo vidí že ani ja sa nenechám capat a hresim maleho… a presne sko bolo písané… “Oskar ty vypadni si hnusný” a o 10 minut “mami Oskar má nelubi. oskarko prepáč že som ti skaredo povedal”. A ja sedím,kukam a rozmýšľam že prečo mam v domacnosti len a len schozofrenikov😭😃😅muž sa totižto toez rychlo naštve a rychlo aj vyfuci… zato mna kým naštvú tak to trvá ale keď už,tak má neopiju rožkov o dve minútky😃a presne,mladší ešte nevie čo je hrat sa s niekym a starší nevie vysvetlit tomu drobakovi že čo od neho chce🤦♀️Ja som povedala že im každé rano napisem na čelo vek a to bude moj ukludnovak pretože tiež veľakrát hovoríme staršiemu že on má viac rozumu a on nemoze a vlastne ho obmedzujeme a nemoze byt deckom adekvátne k svojmu veku lebo my sme sa rozhodli mat druhe😃chuda dieta,jedno aj druhe 😃😃😃🤷♀️
Je úplne jedno, či má Tvoj malý 15, 16 alebo 19 mesiacov. Pre toho staršieho nie je adekvátnym partnerom a máš na neho príliš veľké očakávania. On sa snaží urobiť si v piesku nejakú stenu (aspoň tak som to pochopila), ktorá v tom momente je pre neho stred vesmíru a mladší mu to pokazí, tak jasné, že ho ide rozdrapiť. Synovec môže mať Tvojho syna kľudne plné zuby. Také dieťa sa hrá úplne inak ako on a ten čas, ktorý sú spolu sa on prispôsobuje niekomu inému (ani veľmi nerozumie prečo by vlastne mal a ani nevie vyhodnotiť, čo je vhodné a čo nie....), cudziemu (také dieťa nechápe rodinný vzťah "bratranec"), má mu v tej "cudzej réžii" požičiavať svoje hračky... No zábava jak delo.
Určite sa treba stretávať aj naďalej ale možno stretnutia skrátiť, keď hašterenie silnie, tak znížiť intenzitu a teda počkať, kým chlapci trošku dorastú.
Ty si pred pôrodom a chceš si odpočinúť ale nemôžete očakávať, že ten synovec bude Tvojmu synovi robiť "animačný program" a ochotne sa s ním bude hrať tak ako si Vy predstavujete.
@jankalukasova so všetkým súhlasím, očakávania nemám veď sú to deti, do teraz sa handrkovali vždy keď boli spolu no dnes to už bolo cez čiaru, alebo len pre mna lebo cely deň mi ide hlavu rozdrapiť z toho meeee sem a meeee tam
🤷♀️
Určite nečakám že synovec bude robiť môjmu synovi program, často krát sa stáva že ten náš sa niekde hrá a synovec príde za ním a vyhľadáva jeho spoločnosť, len ma proste mrzia niektoré situácie s ktorými očividne nespravím nič…
Synovec sa cíti u seba doma istejšie, je to prirodzene, že on si “môže” udávať pravidlá, lebo je doma. Teraz aj keby si vysvetľovala polopate jednému aj druhému, tak obaja niesu na takej mentálnej úrovni, aby chápali. 4 ročný možno rozumie, ale nemusí chápať. Ja som bola jedine dievča medzi 3 bratmi, najmladšia a dodnes mám spomienky, že sme si začali rozumieť niekedy na zakladke, inak detstvo bolo same bitky, hádky, dotahovacky😁 samozrejme aj pekne chvíle, ale furt bol krik kvôli mne, lebo ja som ničomu nerozumela a oni vlastne tiež nie a to sme boli súrodenci.

15 mes. dieťa nie je parťák pre 4 ročne dieťa. To je úplne jasne, že starší bude využívať fyzickú prevahu
Nájdi si kamosky s rovnako starými deťmi a bude to lepšie