Ako si zjednodušiť starostlivosť o novorodenca a dvojročné dieťa?
Ahojte, veľa krát čítam vaše príspevky a nestíham sa čudovať aké ste vynaliezavé a šikovné. Žiaľ, ja mám asi nejakú chybu organizácie doma, lebo niekedy to u nás vyzerá ako po výbuchu. Onedlo sa nám narodí bábatko a syn bude mať 2 roky. Dajte mi prosím nejaké rady a tipy čo kúpiť zaobstarať? Ako si zorganizovať doma priestor, aby som sa vedela produktívnejšie postarať o obe deti. Prvé dieťa je chorľavé, náročné na starostlivosť. Čo pomohlo vám? Plánujem kojiť. Rozmýšľam nad 3 postieľkami (v spálni 2 - z toho 1 na kolieskach k posteli len pre bábo, v detskej 1 - pre obe na striedačku keď bude treba), súrodenecký kočík, elektické hojdacie kresielko, učiacu vežu už mâme... čo mi poradíte?
Za mňa šatka a nosič, tam mi dieťa cez deň pospali, aj keď staršia bola hlucnejsia, nemusela som sa báť, že menšiu zobudí, a vedela som uvariť, niečo upratať, šli sme von cez spánok, a drobec všetko prespal 😀
Ty pises, ze mas surodenecky kocik. Ak by ti ale neobsedel v kociku (nas neobsedel cca od roka a pol-roka a tristvrte), stupienok na kocik
kým máš ešte drobca v brušku, urob si zásoby do mrazničky, keď varíš polievku, urob pár porcií navyše, zamraz, tak isto to môžeš urobiť s mäsom na šťave, gulášom a pod. ryžu, zemiaky, cestoviny urobíš rýchlo. Zvykni si žehliť len nevyhnutné, ak máš sušičku, tak žehliť takmer netreba. Snaž sa všetko, čo máš v ruke vrátiť hneď na miesto, trvá to pár sekúnd, ale keď sa bordelu nazbiera, upratuješ hodinu. Dvojročné dieťa si už dokáže s tvojou pomocou poupratovať hračky, čiže pozberať ich do kontajnerov, aj to pomôže. Ide leto, čím viac si s deťmi vonku, tým menej doma narobí ten starší neporiadku. V prípade nepriaznivého počasia šup na návštevu, nech rozhadzuje v inej domácnosti. 😂 Zapriahni viac muža, bude to zaťažkávajúce obdobie pre teba, ale u muža neobstojí v tomto období výhovorka, že je od rána do večera v práci. Ak nebudeš zvládať, požiadaj o pomoc mamu, svokru, sestru, kamarátku, susedku.
Jeej, aka nostalgia 😊. Ja mam rozdiel 23 mesiacov. Najlepsi pomocnik satka 🙂 a rezim. Vzdy som do 10 rano bud navarila na 2 dni alebo upratala, dala prat, pozehlila, s mensou v satke a so starsim za zadkom. Malokedy nebolo co rano robit. Ale o 10 sme uz boli nadesiatovani, obleceni
,mladsie v kociku, druhemu plastove odrazadlo a hajde na 2 hodiny von. Ale len sme obchadzali ihriska v pesom dosahu, mala som v kociku vzdy formicky, loptu, kriedy...a vonku sme boli do obeda, to som len uz nabrala obed a starsi isiel spinkat. Vacsinou poobedeny spanok potom mali opat spolu, ja som upratala kuchynu a za sumu umyvacky som si v klude vypila kavicku a pozrela MK 😊...poobede uz pohodicka, opat sme sa naolovrantovali a vybrali von. Ten pobyt vonku je najlepsi, nenarobi sa doma neporiadok a trenuje sa imunita za kazdeho pocasia...uplne by som si to s tebou vymenila, moji su uz pubertaci 😆😆
Ja som mala prve mesiace v byte kocik. To mne velmi pomahalo nosila som babatko vsade so sebou lebo starsi by ho budil alebo hadzal na neho hracky kymbol v postielke..
Nosice su fajn tiez..
Inak dost mi usetrilo casu, ze pri mladsej dcere som nevytahovala vanicku a uz od prichodu z porodnice som ju len sprchovala...polozila som do sprchoveho kuta cistu bavlnenu plienocku, na tu som ju polozila a sprchovala som ju. Usetra som si cas i miesto v byte pre vanicku, isla vzdy do sprchy prva a vzdy na noc som kut dezinfikovala. Bolo to raz-dva.
Ďakujem kočky že ste sa tak rozpísali. Aj sa veľmi veľmi teším na bábetko ♥️, ale mám obrovský rešpekt ako to zvládnem.
Kľudne píšte ešte tipy úrčite využijeme. Z toho čo píšete, aspoň mám aký taký obraz ako by som si to mohla zariadiť aby ma nešľaktrafil :D. Nosič mám tiež rischino flexible a už ho štartujem. Súrodenecký kočík zvažujem, lebo syn je chorý a bolievajú ho nožky, dlho nevydrží chodiť. Čisto stupadlo by neobstálo lebo chodím aj na 2 hodinové prechádzky ako psychorelax kde zvykne starší aj zaspať občas.
Menej varit. Rychle jedla. Pomoc s varenim prve mesiace od niekoho. Nosic pre babo. Vela pobyt vonky. Ide teplo,bude to lahsie takto. Upratovat co najmenej. Muz nech pomaha viac s upratovanim? A co viac? Nezabudat na starsie. ;) Co najmenej mu menit zauzivane zvyky.
Ja mam rozdiel 22 mesiacov a pre mňa bolo dôležité mať aj chvíľku pre seba. Čiže som sa to snažila na pasovať vždy tak, aby mi poobede spali spolu. V tomto sa žiaľ musela mladšia prispôsobiť staršej. Čiže sme mali taky režim, kým mala mladšia viac spankov, že ráno vstať, najesť, hygiena, dačo upratať alebo navariť o 9, pol 10 už sme šli von, aby mladšia mala doobedny spánok v kočíku, a potom naspäť obed, trosku pohrať, poobedny spánok. Popoludňajši tretí spánok som zas riešila v nosiči, aby sme sa dostali inam ako s kočíkom. Výhoda bola ta, že mladšia vedela do roka zaspať sama. Potom ako začala byť pohyblivejsia a vyliezat z postieľky, som si ju už naučila zaspávať na rukách a pri dojčení. Čiže aj to je fajn, že skúsiť nechať, čie vie babo zaspať samé.
V prvom rade je dobre nastavit sa na to, ze to zvladnes 🤗. Zapasovat novorodenceka do vasho denneho rezimu, samozrejme s ohladom na neho, ale zapasovat.
Napriklad pomoze ako pise @gerfinka, ulozit na obedny spanok babatko a potom hned starsieho, aby spinkali spolu.
Vecer mat system, okupat babatko, ulozit, potom starsieho, ulozit, drzat a nepopustit vecerny spankovy rezim, s muzom si deticky na uspavanie "rozdelit", nech mate potom cas aj na seba. Nosic by som nezapajala vobec. Babatko potrebuje aj volny pohyb aby trenovalo svaly, su maminky, ktore babatka nosia ako maciatka cele dni, ja by som nie s ohladom na babatko, ale aj na pracu v domacnosti - varit, piect, umyvat kupelnu, wc.. To sa s nosicom moc neda s ohladom na babatko.. Ukladala som obidve deti spinkat do spalne do postielky, mladsi tam ma aj relativny klud od starsieho. Zatial sa mozete hrat so starsim.
Ohladom starsieho syna - pomoze vyclenit si cas iba na starsieho, vezmi ho von na hodinku a zatial nech je tatino doma s babatkom. Aby starsi nepocitil az tak velmi zmenu. Neviem, v ktorom mesiaci si, ale pomoze intenzivne syna "zapajat do tehotenstva" , vela mu rozpravat co bude ako bude. Naved ho aj na "dlhsie" samostatne hranie, aby si mohla potom v klude krmit babatko. Mne pomohlo toto velmi, ale my sme ho tak ucili uz od malinka. Mal asi 2tyzdne obdobie spekulantstiev kym som krmila, ale potom znova ok, nebol ziaden problem.
Varit na dva dni, nieco aj zamrazit, ale to je asi klasika. Upratovat priebezne, nie narazovo sa zosypat z neporiadku 🙂 mladsieho viest ku poriadku, vzdy pomoct upratat hracky, s ktorymi sa nehra. To ti velmi usetri cas a bude viac casu na dve deti. Neviem kde spinka, nam pomohlo na zaciatku tehotestva presunut do vlastnej izbicky, aby to nevminal ako jeho odlozenie, lebo do spalne nam prislo babatko.
Taky bonus, cas na seba - ja napriklad nejake tie beauty ritualy 😅 robim vecer popri tom ako sa starsi kupe. Som pri nom, on sa hra vo vani, ja si zatial porobim co treba, obocie upravim, nechty nalakujem, zuby medzizubnou kefkou poriesim. Muz zatial uspava druhe dietatko.
A hlavne, nevrcat na muza pod "hormonmi". Pekne sa k sebe spravajte a vsetko pojde lahsie aj pri dvoch detoch 🙂 muz je dolezity, ak by si sa necitila dobre prve dni po porode, on bude ten, kto uvari, uprace, aspon za mna toto je dolezite. Ziadne babicky, kamaratky... Muz.
Hlavne sa nelakaj odporucani pomoci typu varenie od niekoho na prve mesiace a podobne.. Take hrozne to zase nie je, aby ti niekto musel varit mesiace 🙈 ale vela zalezi aj na tom, aky typ cloveka si. Proste postavis polievku a riesis nie jedno, ale dve deti, neboj ❤️
@marzuz89 ďakujem 🙂. S nosičom som to nikdy nepreháňala, hlavne kvôli tomu, že bábätká majú ťažkú hlavičku a hoc je tam aj opierka pre novorodenca, nie je zdravé tak bábätko nosiť hodiny. Som skôr za horizontálu a voľný pohyb tiež 🙂 , no keď bude treba, hlavne keď pôjdu zúbky tak je to výborný pomocník, ktorý sa nám pri prvom osvedčil.
@autorka, nosic v zmysle "vobec" som myslela prave na domace "len tak" nosenie. Tiez mame nosic a vyuzivame ho, ale iba na von 🤗 na fyzioterapii sme mali prave maminku, ktora babatko obrazne povedane doma rano pripla, vecer odopla. Lebo ze to je uzasny pomocnik, nosic, nemusi "chranit pred starsim", porobi si, dieta spi kedy chce atd atd. Dievcatko malo silno skrateny krcny sval a zanedbane svalstvo, kedze nemala tolko vela prilezitosti trenovat. Vzdy si na to spomeniem, ked citam, ake super je dietatko nosit a "mat pokoj", porobit si, ulahcit si domaci zivot.
@marzuz89 Vsetko treba s mierou. Moja mladsia bola velmi uplakana. Ona nevedela bez mojej pritomnosti sama lezat, to bol hned krik. Takze musela byt doma nosena, kym som porobila nevyhnutne. Pri jednom dietati sa da si ti zariadit, ze si navaris, upraces, kym spinka, pri dvoch detoch uz improvizujes 🤷♀️. Inak najdolezitejsie je dietatko nechavat v bdelom stave na brusku a ta hodinka nosenia v satke denne neublizi.. Ja som praveze chodila von s dietatko len v kociku. Az ked mala viac ako rok a isli sme niekam, kam kocik nemohol. Pri prvom dietati som satku nemala. Inak moja dcera si na satku pamata, tym ze bola velmi drobunka tak hadam do 2rokov sme ju obcas vyuzivali (ked som syna do skolky odprevadzala, tam.bola nsjrychlejsia cesta po schodoch). A hovorila mi, ze si matne pamata, aky jej bol prijemny ten pocit, ze bola tak blizko pri mne, aj farbu tej satky si pamata 😊
@dadis tak urcite su dve deti narocnejsie na organizaciu, no beriem to tak, ako sa mi "nevhodne" mohlo zobudit jedno, tak sa "nevhodne" teraz mozu zobudit dve 😅 fungujem aj nadalej normalne, samozrejme, mladsi nebude cakat s mlieckom, kym navarim komplet obed, starsi 3r je samostatny a spravim pri nom "vsetko". Su dni kedy nestiham to co si zaumienim, ale beriem to tak, ze to je pri detoch normalne. Nikdy som nosic doma nepouzila, ked ma deti potrebuju, som tam pre nich, zacnem varit o hodku neskor. Ale mne sa nepaci zavesit deti do nosica a robit s nimi veci v domacnosti. Mam ten cas rozdeleny - teraz sa venujem vyhradne detom, a teraz "pracujem". Milujem ich zapajat, ano, nejake polrocne dieta mi nepomoze, ze 😅 ale od toho 1,5r uz som milovala robit veci spolocne. Pre mna je lepsie od zaciatku si nastavit system, ako "bez systemu" nosit dietatko zavesene na sebe. Nechcela som to tak, aj ked by som si urcite vela veci ulahcila, je jednoduchsie pouzit nosic, ale ja som prave isla tou cestou "organizacie casu". Nehovorim, ze moj nazor je spravny a snad sa to nikoho nedotkne, no ja to mam takto a som za to vdacna 🙂 preto pisem, ze nosic vy som osobne nebrala vobec.
@marzuz89 áno tiež viem o čom píšeš 🙂, máš pravdu.
@marzuz89 Kazda mame ten svoj system, kazda robime vsetko, co sa nam zda v tej chvili najlepsie. Mozem len povedat, ze moje rozhodnutie robit to tak, ako som to robila, beriem aj s odstupom casu ako spravne a preto som si dovolila tuto radu zdielat. Dcera bude mat 13 rokov a je uplne v poriadku 😊, nemusis mat obavy. Nikdy v nosici nebola zavesena. Mala som satku asi od jej 3 mesiacov a vzdy v nej bola tvarou smerom ku mne, ziadne zavesenie.. Samozrejme respektujem aj tvoj sposob.

Nosič. Mam medzi deťmi rozdiel 2,5 roka a mladšia bola neodlozitelna, nezniesla kočík. Takže som ju mala v nosiči, pri tom navarila. Mohla utekať za staršou vonku a podobne. Nosila som cca od 10 dňa v Rischino Flexible.