icon

Baby blues alebo popôrodná depresia?

Včera o 10:53

Ahojte, chcem sa iba “vyrozpravat” pripadne nájsť niekoho kto si prešiel alebo prechádza tým čo ja a podporiť sa. Som 10 dni po pôrode, veľmi veľmi som túžila po bábätku, je moja vysnivana. No pár dni po návrate z nemocnice na mňa doľahla akoby realita alebo ja neviem.. najskôr tlak z okolia, že neviem kojiť ale ja zato skratka nemôžem. Mala som veľmi ťažký pôrod a mlieko nemám. Dcérka je veľmi plačlivá, dokáže ist aj 3 hodiny vkuse aj keď je napapana a vykakaná, dnes sme dostali od pediatričky druhé mlieko, tak uvidíme. Ja sa cítim kvôli tomu hrozne, že sa neviem postarať alebo neviem utíšiť vlastne dieťa. Muž mi pomáha ako sa dá, no chodí do prace, kde vstáva o 4 ráno a keď na ňu príde zrovna tento plač večer, tak mi je ešte horšie lebo mi je ľúto aj jeho, že sa nevyspi do prace.. príde mi pomôcť aj mama, ale ja mám strašne zlý pocit, že ľudí obťažujem.. prakticky vôbec nespím, asi 2 hodiny za deň a o jedení radšej ani písať nebude. Stále len plačem a plačem že som na nič, myšlienky ze preco som chcela dieťa keď sa oň neviem postarať. Do toho sa ešte dávam dokopy z pôrodu, kde ma šili zhora - zdola, zvnútra - zvonku takže mám bolesti. Neviem, čo robiť. Či sú to len hormóny, ktoré sa upravia alebo mi začína depresia a mám hľadať odbornú pomoc.. dcérku milujem a chcem byt dobrá mama, ale moja hlava nespolupracuje..

4stanka4
Včera o 10:59

@anonym_autor Hlavne kľud. Si najlepšia mama akou môžeš byť. Pokiaľ ti ma kto pomôcť nehanbi sa o pomoc požiadať. Nech ti mamina zoberie malú vonku, ty sa vyspi, nemaj výčitky ohľadom muža, viem, mňa by to tiež trápilo ale takto si dlaždiš cestu do pekla. Uvidíš ci mlieko sadlo, keď nie budete skúšať ďalej. Ak by ti bolo horšie, povedz o tom svojmu lekárovi. Najmä je to len obdobie a časom prejde

anonym_cfef8d
Včera o 11:09

Ja Ti poviem, ze je to normalne, co prezivas. Mala som to snad po kazdom porode, a to som mala relativne dobre porody, aj som kojila, hoci s tazkostami, lebo deti sa mi neprisavali bobec prve tyzdne, cele sestonedelie, prakticky. Takze som odsavala aj. Spala som malo. Ale, ak mas pomoc, nesmies mat zly pocit, mamina nech postrazi, Ty sa snaz v tom case, ked je mamina pri Vas, aby si spala, to hodnotim ako zaklad! A jest a hlavne vela bielkovin, ked aj blby jogurt. Ani srdxe Ti nebude bez bielkovin dobre fungovat, aj to je sval. Po porode ma zena nedostatok bielkovin vseobecne, telu treba dopriat doslova hody a oddych. Ale ako chces mat energiu, ked nespis a hladujes? Ten fyzicky zaklad proste byt musi. Takze moja rafa je co najviac spat (ako sa len da) a jest. Uvidis, ze sa to zlepsi. A hlavne zdoraznujem, ze je uplne normalne, ze sa takto citis a nelietas na ruzovom oblaciku, ale bude lepsie.
Toto je este podla mna ten prvotny sok, ked sa nova mamina musi adaptovat na novu situaciu, nemusi to byt hned depresia. Ale moze to k nej viest, ked si nedas pozor. Priznat si, ze potrebujeme pomoc, nie je hanba. To len dnesna doba nam diktuje, ze zena musi hned vyzerat ako modelka a byt vusmiata od ucha k uchu. Prd makovy. Neboj, si dobra mama. To sa vsetko podda, naozaj. Mam 4 deti, cakam piate a zas budem revat ako dazd, ja sa poznam. A vobec mi nebude blbe, ked "nebudem zvladat". Je to proces. Drz sa.

mamulienka0
Včera o 11:16

@anonym_autor baby blues a poporodna depresia sú veľmi odlišné...

Ty si len vyčerpaná mama pod vplyvom rozburených hormónov.. hlavne sa neutiahni, aj keď viem , že sa to láhko hovorí.. praveže naopak, buď čo najviac v kontakte s ludmi drzim silno palce

sandra49
Včera o 11:42

Je to baby blues..mala som to rovnako ako ty, aj s tym kojenim, resp.mlieko som mala ale na cecok som si ju nemohla dat lebo mi to vyvolavalo príšerne úzkosti a bolesť tak som odsavala a to bolo tiež na slučku.. tiez bolesti, pozasivana no hrozne..ale kľud.. prejde to neboj..ja viem, ze ťažko v tomto období ovládať hlavu, ale prejde to neboj sa..rozpravaj o tom s ľuďmi, ktorí su ti nablízku a su ochotní počúvať.. mala by si sa troska dat dokopy so spánkom a jedením.. ked budes takto pokračovať, nic nevyriesis a bude ti ešte horšie. Ak je mamina ochotná pomôcť cez den, normálne chod spať, babatku sa nic nestane a mamina sa postata, prinajhorsom ta zobudi. Takže na tomto popracuj a vsetko sa zlepší.. bábätka plaču to je normálne.. ked je napapana je dobre, nevadí, ze nie z tvojho mlieka.. stále si hovor, ze to prejde a vedome odhanaj tie myšlienky.. kľudne sa s malou náhľad rozpravaj, hovor nahlas aj o tom co cítiš.. neboj, naozaj bude lepšie len toto vydrž! Moc ti drzim palce. ❤️

nikushka8
Včera o 11:43

Tymto sme si presli asi vsetky. Stale sa hovori len o porode,ale nikto ta nepripravi na to ake tazke je to prave po porode. Nie, nie si zla matka, len je to prilis vela zmien naraz, vycerpanost, nedostatok spanku, bolesti, doslova hormonalna burka. Musis sa prestavit v hlave, upokojit sa, venovat sa len dietatu a sebe a nepocuvat blbe rady okolia. Naj vypni net, nech na teba nevyskakuju blbosti ako mas co robit, ako ma byt vsetko dokonale, lebo to ta este viac zdepta. Nie, takto realne materstvo nevyzera.
Presla som si peklom pri prvom pokuse o kojenie, jediny kto ma podporoval vykaslat sa na to a netrapit sa, bola moja mama. Nemaj vycitky, ze nekojis. Ked to nejde,tak to proste nejde.
Je skvele, ze mas pomoc, neboj sa o nu poziadat. Nam nemal kto pomahat, boli sme na to s muzom sami a tiez natriasal cele noci a rano chodil do prace. Bezne aj po 2h spanku. Bral to proste tak, ze je to aj jeho dieta, jeho povinnost a nenechaval vsetko len na mna, lebo ja som aj bez toho padala od unavy na hubu. Lenze o tomto ti nikto nepovie, aj v tvojom okoli sa budu vsetky tvarit ako to super zvladaju. Prd zvladaju, ver mi.
Nas v urcitom obdobi zachranilo hupacie kresielko, lebo prvorodena bola strasny nespavec. To len ako tip.
Si dobra mama a vies sa o svoje babatko postarat! Ked sa upokojis, bude pohodu z teba citit aj babatko.

domix147
Včera o 11:49

@anonym_autor ahoj , hlavn praj m veľa síl, ono tie začiatku si väčšinou veľmi veľmi nárocne...
Ja som začínala ako ty, stačila mi jedna v ťa o kon mi a bum...bola som tam kde ty.
Ja som si ale myslela že moje myslenie je normálne...ale nebolo .
Keď chceš mozes ak to dokážeš popracovať na vlastnom myslení...to že nekojis nie je koniec sveta. Nerieš koj nie..kojenie nie je stred vesmíru aj keď nám to tak je vytláčané do hláv...
Vôbec to nerieš ale myslím to vážne...ja som kôli tomu kojeniu prišla o 4 mesiace radosti lebo som riešila len kojenie a nič iné...bola som na dne.
Malinkej daj mliecko, a keď ju kŕmis prežívajú to ako keby si kojila. Lub ju mojkaj. Neboj sa nič sa jej nestane že nekojis.
Teraz je to na teba veľká zmena...a toto že sa budeš obviňovať ti nepomôže. Teraz si veľmi citlivá a ľudia okolo teba by ťa mali omnoho viac rešpektovať ako ti radit....
Prvé tri mesiac sú ťažké...ale uvidíš že potom bude lepšie.hlavne základ je neobvinovat sa a skôr sa pochváliť že si donosila krásne zdravé dieťa!!! A hlavu hore...nakrm ju daj do kočíka a choďte sa prejsť po slniečku...nájdi si nejaké centrum pre mamičky zápis sa napr na cvičenie na fitlopte alebo hocičo pre maličké babetka. Budeš sa na to tešiť...dva krát týždenne si objednaj obed a hneď bude svet krajší...
Skús si to teraz čo najviac uľahčiť...ak by to ale nešlo nepbvinuj sa a navštív psychiatra..pretože takto sa môžeš trápiť velmi.dlho a chcieť to zvládnuť sama...a ak je to ozaj popoorodna depka tak bude potrebovať pomoc psychiatra a ver že potom bud svet gombicka ♥️♥️♥️♥️♥️mnoho lásky a radosti a hlavne sa neboj !!!!

januska12323
Včera o 12:04

Chlap má nárok na otcovsku dovolenku tak nech ju pekne využije a ty oddychuj koľko sa dá.

anonym_cd6160
Včera o 12:08

90% zien si tymto presli, hormony robia svoje.
Ak by to po mesiaci,dvoch neprestavalo, začala by som to riešiť s psychologom. Ak mas samovrazedne myslienky, ries to ihned.
Alw to co poposujes, je bezna unava matky s novorodencom. Tym to nezhlahcujem, len teda mozno za budes cítiť lepšie, ze nie si "pokazena"
Vselto bude dobre, všetko je obdobie. Držím silno palce

anonym_fba8c2
Včera o 12:25
@nikushka8

Tymto sme si presli asi vsetky. Stale sa hovori len o porode,ale nikto ta nepripravi na to ake tazke je to prave po porode. Nie, nie si zla matka, len je to prilis vela zmien naraz, vycerpanost, nedostatok spanku, bolesti, doslova hormonalna burka. Musis sa prestavit v hlave, upokojit sa, venovat sa len dietatu a sebe a nepocuvat blbe rady okolia. Naj vypni net, nech na teba nevyskakuju blbosti ako mas co robit, ako ma byt vsetko dokonale, lebo to ta este viac zdepta. Nie, takto realne materstvo nevyzera.
Presla som si peklom pri prvom pokuse o kojenie, jediny kto ma podporoval vykaslat sa na to a netrapit sa, bola moja mama. Nemaj vycitky, ze nekojis. Ked to nejde,tak to proste nejde.
Je skvele, ze mas pomoc, neboj sa o nu poziadat. Nam nemal kto pomahat, boli sme na to s muzom sami a tiez natriasal cele noci a rano chodil do prace. Bezne aj po 2h spanku. Bral to proste tak, ze je to aj jeho dieta, jeho povinnost a nenechaval vsetko len na mna, lebo ja som aj bez toho padala od unavy na hubu. Lenze o tomto ti nikto nepovie, aj v tvojom okoli sa budu vsetky tvarit ako to super zvladaju. Prd zvladaju, ver mi.
Nas v urcitom obdobi zachranilo hupacie kresielko, lebo prvorodena bola strasny nespavec. To len ako tip.
Si dobra mama a vies sa o svoje babatko postarat! Ked sa upokojis, bude pohodu z teba citit aj babatko.

@nikushka8 zareagujem troska na to, ze nikto ta nepripravi na to ake je to ťažké po porode- mame cerstvu skúsenosť s kamoškou z partie, posledna z nas ma dieta, a vsetky sme si prešli tymto ťažkým zaciatkom, bolestivé kojenie-nekojenie, takmer ziadny spánok, reflux, koliky. Ona je taka, ze mysli len pozitívne a nechce počúvať negatívne veci, takze ked sme jej vraveli ake to je, tak sa vzdy na nas osopila, ze preco ju strasime a ona to nechce počúvať. Ok, ved tak nechces kaziť radosť, ale namiesto toho aby sa aspon kus psychicky pripravila na to, ze to nebude prechadzka ružovou záhradou ale veľká obeta ,vela plaču aj matky aj dietata, aj ked sa na to pripraviť neda ,tak si to teraz skusa na vlastnej koži a je z toho v riti a v tých ťažkých chvíľach lutuje, ze chcela dieta. A gól je, ze nam teraz vyčíta, preco sme jej nepovedali, ake zle to moze byť, nuž....

@anonym_autor moja, nam sa to uz ľahko hovori co sme "za vodou" , ale neboj, si milujúca maminka, totálne vyčerpaná len ,co je pochopitelne, no musíš len vydržať 🫶 nikto dokonalý z neba nespadol a nikto nevie ako co hned. Musíte si na nové režimy zvyknúť, hľadať nové spôsoby, zamerať sa len na to aby ste boli spokojní vy dvaja ,ty a babo. Nič ine nech ta netrapi, psychické vyčerpanie je horšie ako fyzické, kašli na vsetko, co bude niekto hovoriť, ze prečo nerobíš toto alebo tamto. Všetci su múdri, ked sa ich to netýka, pozname. Vzchop sa dako a ignoruj total take okolie. Muz nech si vezme otcovsku dovču, je to veľká pomoc . Mamina nech berie dieta kocikovat, uz je pekne počasie, moze uz chodit hned von. Mne pomáhalo hovoriť si, ze nic netrvá večne a to ťažké zachvilu skonci a ďakovať kazdy den za zdrave dieta . Držím palce ❤️ nezabúdaj, si pre svoje dieťatko tá najlepsia maminka na svete❤️

elz1920
Včera o 13:03

Na tlak z okolia sa vykašli úplne. Aj UM je potrava.
To ani nerieš.
V prvom rade ty sa potrebuješ dať dokopy, zahojiť. Ak sa dá, žiadaj pomoc. Mamu, manžela. Vôbec nemajú výčitky. Potrebuješ jesť, zosilnieť, spať.
Každého, kto otravuje sprostými rečami, treba otočiť hneď pri dverách a nepustiť. Lebo takéto bohorovné návštevy najviac vyčerpávajú.
Ak máš bolesti, zváž návštevu lekára. Nech pozrie, či nemáš nejaký zápal a či sa všetko dobre hojí. Ak treba, navar si repík a použi ho zvonka. Pomôž sama sebe, všetko pôjde ľahšie, keď budeš fit.
Nečuduj sa, že hlava nespolupracuje, keď si ubolená. Ty sa potrebuješ zahojiť, nie podávať výkony ako na olympiáde.

nikushka8
Včera o 13:03
@anonym_fba8c2

@nikushka8 zareagujem troska na to, ze nikto ta nepripravi na to ake je to ťažké po porode- mame cerstvu skúsenosť s kamoškou z partie, posledna z nas ma dieta, a vsetky sme si prešli tymto ťažkým zaciatkom, bolestivé kojenie-nekojenie, takmer ziadny spánok, reflux, koliky. Ona je taka, ze mysli len pozitívne a nechce počúvať negatívne veci, takze ked sme jej vraveli ake to je, tak sa vzdy na nas osopila, ze preco ju strasime a ona to nechce počúvať. Ok, ved tak nechces kaziť radosť, ale namiesto toho aby sa aspon kus psychicky pripravila na to, ze to nebude prechadzka ružovou záhradou ale veľká obeta ,vela plaču aj matky aj dietata, aj ked sa na to pripraviť neda ,tak si to teraz skusa na vlastnej koži a je z toho v riti a v tých ťažkých chvíľach lutuje, ze chcela dieta. A gól je, ze nam teraz vyčíta, preco sme jej nepovedali, ake zle to moze byť, nuž....

@anonym_autor moja, nam sa to uz ľahko hovori co sme "za vodou" , ale neboj, si milujúca maminka, totálne vyčerpaná len ,co je pochopitelne, no musíš len vydržať 🫶 nikto dokonalý z neba nespadol a nikto nevie ako co hned. Musíte si na nové režimy zvyknúť, hľadať nové spôsoby, zamerať sa len na to aby ste boli spokojní vy dvaja ,ty a babo. Nič ine nech ta netrapi, psychické vyčerpanie je horšie ako fyzické, kašli na vsetko, co bude niekto hovoriť, ze prečo nerobíš toto alebo tamto. Všetci su múdri, ked sa ich to netýka, pozname. Vzchop sa dako a ignoruj total take okolie. Muz nech si vezme otcovsku dovču, je to veľká pomoc . Mamina nech berie dieta kocikovat, uz je pekne počasie, moze uz chodit hned von. Mne pomáhalo hovoriť si, ze nic netrvá večne a to ťažké zachvilu skonci a ďakovať kazdy den za zdrave dieta . Držím palce ❤️ nezabúdaj, si pre svoje dieťatko tá najlepsia maminka na svete❤️

@anonym_fba8c2 kto nezazije, nepochopi. To je ako ked som kamoske vravela ake je to tazke s 2 detmi skoro po sebe (cakala vtedy druhe). Nezazije, nepochopi. Vlastne ani nechcela pochopit a nepocuvala. Rovnako teraz byvala kolegyna caka prve. Na moju poznamku uzi si este cas s kamosmi (organizovala som babsku party u mna), ma odpalkovala, ze ona to bez kamosov prezije (naco jej vysvetlovat, ze je to iny druh socialnej izolacie? Ze pochopi, ked bude doma zavreta a nebude sa od toho drobneho cloviecika moc ani na chvilu pohnut.).
Ja som zase zazila okolie, ktore praveze vsetko dokonale zvladalo, iba my sme boli divni, lebo nam dieta nezaspalo skor ako o 23:00 a rano nevstavalo o 5:00. Atd. A to som rada, ze pred 8 rokmi tak nefrcal ig a ine soc. siete. Asi by som bola este viac zdeptana.

anonym_4d34cd
Včera o 15:01

@anonym_autor trochu sa vzchop... to, co zazivas je ta neistagramova realita bezneho materstva... ano , je to narocne, nie nikoho neobtazujes... daj sa do pohody... skus nosic , ked je placliva... mozno ma prdy, bruchobol... a mozno je proste ten typ babatka, ze je cely den hore... kmotra mala take vsetky tri... mam pochopenie a respekt, lebo to chce vela odvahy a vzchopenia sa... spi s malou, ked ma spat, prechadzky na cerstvom vzduchu, spievaj jej , hlavne sa trochu upokoj...

autor
Včera o 22:04

Baby, ďakujem za povzbudivé slova ❤️ pomohlo mi vedieť, že niesom sama. Poobede mi muž doniesol persen a dal ma trochu do kľudu