icon

Čo robíte doma s 2-ročnými deťmi?

Dnes o 07:51

Uz som na prášky.Nemám tu nikoho kto by ku nám občas prišiel sa povenovať malému alebo, ze by sme vybehli von.Kazdy den som snim teraz doma lebo bol chorý.Vcera sme isli von reku na prechádzku.Vsade blato,mokro v kaluži som ho nechala vycapkat ale on by tam bol donekonečna čiže celá prechádzka len po okolí rev.Uz som myslela,ze ma odvezú.Doma je to tiež zaujímavé.Pokial sa snim človek hrá je super asi 2minuty potom len rozhadzuje.Pustam aj tv inak by ma uz asi porazilo.Knizka ho bavi možno 5minut a ako náhle potrebujem niečo urobiť tak to príde primna a reve.Vsetko v nervoch hádže o zem a ma aj dost ,,mama,,obdobie.Aj ked som vedla neho stale je v pozore ci som tam.Ked idem do obchodu a je s mužom furt sa pyta kde je mama Som z toho celého už taká vyčerpá.Nič ma nebaví . Každý deň je o tom istom a ked nevymyslim program ja malému tak nikto.Muz robi na tri zmeny ked je doma sa snim pohrá, poblázni.Mate to niekto takto podobne?Ako sa nejak nakopnúť a prestať depkarcit a začať si to užívať 🤣

maryetta
Dnes o 07:54

Niektore veci "ignorovat".
Doma? Robi to co ja. Upratuje. Vari. Kresli. Kusok sa hrame. Necham jej hovoriace pero s tym si pozera knihy.
pustim jej pesnicky a tancuje. Cvici....
ber to tak ze vsetko je "obdobie".

anonym_933ae1
Dnes o 08:02

No u mňa je to ok lebo keď je malý niečím zaujatý vtedy si idem robiť alebo my pomáha, prípadne počas povinnosti robim si pauzu
Ak nevydrží sa dlho hrať,mne sa osvedčilo zredukovať hračky
Niečo keď robíš dlhšie a potom sa mu ideš venovať, tak ho pomojkaj mne sa to tiez osvedčilo ako keby taky radostný návrat pozornosti a nie, že som s ním nechcela byt

titla
Dnes o 08:34

@anonym_autor Uz mam vacsie dieta, ale v tomto veku to bolo podobne. My sme boli kazdy den doobeda aj poobede von, a ked bol chory tak doma zavreti bolo o slucku. A vonku to bolo beztak len o clapani sa v mlake, v piesku, prehrabavani kamienkov, pozorovani bagrov... Este bol Covid vtedy v plnom prude, vkuse izolovani.
Tiez mal v tomto veku obdobie, len mama mama, takze ked aj mu vecer prisiel, nic z toho, lebo ani pozriet jeho smerom nemohol. Potom sa to otocilo a jaaaaj ako som si to ja uzila😂🫢
Doma stale zaveseni na mne. Hrat sa este nevedel sam. Max take, ze sme spolu parkovali auticka, vela "varil" - vytahoval hrnce z linky, super zabava bola, ze som mu dala na tacku/plech na pecenie misku s vodou a male misticky/pohariky a to prelieval; dala som mu za hrst strukovin a to si presypal, mali sme take tri male penove lopticky (aby nebuchali) a to ho bavilo si hadzat/kotulat v chodbe, bunkre sme stavali, "pomahal" mi nakladat do pracky, malovali sme prstami, stavali sme kocky - ja som postavila on zbural. Najviac sa prehral s takymi vecami ako formicky na pecenie a podobne, bezne veci v domacnosti a samozrejme non stop na mne nalepeny. Pre mna osobne najnarocnejsie obdobie materskej, ale naozaj je to len obdobie.
Mne sa vtedy podarilo najst si na ihrisku kamosku mamicku s rovnako starym dietatom, moja mentalna zachrana. Zatial co s deti capali v mlakach sme si pokecali.

simona20201309
Dnes o 08:39

@anonym_autor nie nebol by v mlake donekonečna. Véd nech je tam aj celú hodinu. Garantujem ti že keď sa dostatočne nasýti pôjde ďalej a bude spokojný.
Každý boha deň sme boli von aj 3x. Dokopy minimálne 3hod. Aj v daždi, v mraze, vždy.
A tam vidím problém. 99% matiek co sú pred zrutenim, v depkach, vychádzajú von len sem tam.
Ja by som sa 100% zbláznila keby sme nechodili pravidelne von.
A doma sme mali permanentne bordel. Netajím sa tým nikde. A vieš čo? Je to tak krátke obdobie kedy ta bude ešte takto potrebovať, že ani sa nenazdas a nebude ti už mať kto robiť neporiadok.
Takže máš tak ešte 2, max 3 roky, kým ho budeš mat stále za zadkom. Je len na tebe, ako na toto obdobie budete obaja spomínať.

janka_266
Dnes o 09:27

hľadala som škôlku a prihlášku do nej, aby mohol ísť do škôlky od septembra :D a to sme mali pravidelné aj nepravidelné aktivity:D ale teda v tej mláke by som ho nechala kým by ho to bavilo :D aj keby sme tam hodinu stáli, on by sa vybláznil, unavil a účel prechádzky by bol splnený bez revu. ináč tiež u nás do tých 2 rokov sa to dalo, potom vymyslenie a vytvorenie aktivity trvalo dlhšie ako to, že ho to na pár min zabavilo, tak sme chodili veľa von, a tam sa učili farby na autách, značky áut, odrážadlo by som už skúsila u Vás, a doma sme väčšinu vecí robili spolu, alebo keď prišiel manžel z práce. teraz by som sa do toho veku s ním tak rada vrátila, keď sme nič nemuseli a mohli sme len tak byť a robiť si čo sme chceli

anonym_98c640
Dnes o 09:37

Ja som bola v tomto trošku nekompromisná ale zahrať sa sám musel. Ja som odmietala dieťaťu skákať okolo zadku každú minútu. Dieťa v tomto veku už pochopí veľa. Mama sa teraz nebude venovať a hotovo. A ešte sa nám osvedčilo, že čím menej hračiek, tým lepšie. Máme iba magnetickú stavebnicu, lego, autíčka, zvieratká a vláčiky. Plus knihy. Dieťa sa musí nudiť aby sa vedelo hrať aj osamote. Len keď sa tvoj začne nudiť, tak ide za tebou a ty hneď skočíš, takže ani nemá priestor, aby sa začal hrať sám. Taktiež môžeš dieťa zapájať do domácich prác. Bude vykladať umývačku, práčku, no jednoducho “pomáhať”. Ale najlepšie je byť veľa vonku, aj keď sa mi v tomto počasí nechce, tak to prospeje obom.

autor
Dnes o 11:05
@anonym_98c640

Ja som bola v tomto trošku nekompromisná ale zahrať sa sám musel. Ja som odmietala dieťaťu skákať okolo zadku každú minútu. Dieťa v tomto veku už pochopí veľa. Mama sa teraz nebude venovať a hotovo. A ešte sa nám osvedčilo, že čím menej hračiek, tým lepšie. Máme iba magnetickú stavebnicu, lego, autíčka, zvieratká a vláčiky. Plus knihy. Dieťa sa musí nudiť aby sa vedelo hrať aj osamote. Len keď sa tvoj začne nudiť, tak ide za tebou a ty hneď skočíš, takže ani nemá priestor, aby sa začal hrať sám. Taktiež môžeš dieťa zapájať do domácich prác. Bude vykladať umývačku, práčku, no jednoducho “pomáhať”. Ale najlepšie je byť veľa vonku, aj keď sa mi v tomto počasí nechce, tak to prospeje obom.

@anonym_98c640 ja mam prave taký istý názor na toto🙈a nie ja mu praveze neskacem hned ked pride zamnou ale on tu primne vrieska odsuva ma od linky potom sa vždy udrie tak vrieska ešte viac no katastrofa velika 😒 domáce práce robí somnou aj on ze mi pomoze nalozit práčku,nieco hodit do koša a tak

autor
Dnes o 11:08
@simona20201309

@anonym_autor nie nebol by v mlake donekonečna. Véd nech je tam aj celú hodinu. Garantujem ti že keď sa dostatočne nasýti pôjde ďalej a bude spokojný.
Každý boha deň sme boli von aj 3x. Dokopy minimálne 3hod. Aj v daždi, v mraze, vždy.
A tam vidím problém. 99% matiek co sú pred zrutenim, v depkach, vychádzajú von len sem tam.
Ja by som sa 100% zbláznila keby sme nechodili pravidelne von.
A doma sme mali permanentne bordel. Netajím sa tým nikde. A vieš čo? Je to tak krátke obdobie kedy ta bude ešte takto potrebovať, že ani sa nenazdas a nebude ti už mať kto robiť neporiadok.
Takže máš tak ešte 2, max 3 roky, kým ho budeš mat stále za zadkom. Je len na tebe, ako na toto obdobie budete obaja spomínať.

@simona20201309 práveže my von chodíme každý deň tiez v podstate za hocijakého počasia.Len teraz mal horúčky,ja som bola chorá staršia je chorá tak je to take komplikovane preto včera ze vybehneme trochu a čistá katastrofa.Ja by som ho v tej mlake aj nechala ale začíname viac chodiť von bez kočíka a tiež chcem aby nejak pochopil, že ked sa povie dosť tak dosť 🙈je to náročné lebo keď snim potrebujem niekam ísť tak by som sa tam reálne takýmto štýlom ani nedostala keby robím len co chce a idem len tam kde chce ísť on.

anonym_98c640
Dnes o 11:20
@anonym_autor

@anonym_98c640 ja mam prave taký istý názor na toto🙈a nie ja mu praveze neskacem hned ked pride zamnou ale on tu primne vrieska odsuva ma od linky potom sa vždy udrie tak vrieska ešte viac no katastrofa velika 😒 domáce práce robí somnou aj on ze mi pomoze nalozit práčku,nieco hodit do koša a tak

@anonym_autor to je aj u nás také obdobie. Sama neviem ako sa vyhnúť týmto nervom. Asi to len raz prejde. Inak taký tip. U nás sme zrušili TV. Pár dní bolo peklo ale potom bol kľudnejší a hral sa sám ako nikdy predtým.

simca06022011
Dnes o 11:28

no.. jasle sme mali a klude na do mna pustite, veci som si spravila v klude vsetky, aj pracu, aj domacnost a potom som sa mohla jej venovat, tam mali program, zabavu, naucila sa kopec veci a aj s detmi sa pohrala :DDD a nebol problema, doma si potom uzivala dcera kazdu chvilu, choroby sme prezili, ked nemusela do skolky/jasiel tiez v pohode (proste ak som nemusela ist a nic sme nemali nedala som ju, alebo som isla pre nu skor atd), von som ju zobrala, na ihrisko, tak prisla domov ako prasiatko, nevadi.. :DDD zvacsa aj zo skolky sme chodili cez ihrisko, mesto, terasu nejaku... samozrejme ked bolo pocasie...
doma sa hrala sama, bez telky, my sme ale mali radio a ako kulisu si casto pustala rozpravky a pod. Uorbila som jej tie trhacei papiere velke na stenu, kreslila po tom, atd.. mala dost veci s cim sa vedela prehrat

simona20201309
Dnes o 12:33
@anonym_autor

@simona20201309 práveže my von chodíme každý deň tiez v podstate za hocijakého počasia.Len teraz mal horúčky,ja som bola chorá staršia je chorá tak je to take komplikovane preto včera ze vybehneme trochu a čistá katastrofa.Ja by som ho v tej mlake aj nechala ale začíname viac chodiť von bez kočíka a tiež chcem aby nejak pochopil, že ked sa povie dosť tak dosť 🙈je to náročné lebo keď snim potrebujem niekam ísť tak by som sa tam reálne takýmto štýlom ani nedostala keby robím len co chce a idem len tam kde chce ísť on.

@anonym_autor ja by som neocakavala že ma 2r dieta počuvné na slovo keď sa povie dosť tak dosť. Obzvlášť nie v situácii ako je skákanie v mlake. Ja som zažila matku ktorá prišla s dieťaťom na 10min na ihrisko, a potom davaj, rýchlo lebo sa ponáhľa do obchodu a treba jej ešte variť....
A matka šialená hystéria lebo ju cca 2r dieta nepočúva a vystraja a robí cirkus...
A jasne, určovať hranice treba, ale nechci od dieťaťa niečo o com vieš ze nebude schopné prijať.
Snaž sa maximálne vyhýbať konfliktnym situáciám. Ak ta matka nemala čas na ihrisko, mala ist naokolo, aby dieta ihrisko nevidelo.
Nie je potrebné dávať 2r deťom zbytočne zákazy a príkazy.
2r deti sú ešte také vďačne stvorenia, že tým stačí vysypat na stôl penne a nevieš o ňom hodinu...
V tom veku deti zabavi na dlhý čas olastelina, piesok, navliekacky, duplo, kocky, .... bože môj v dnešnej dobe toľko možností, toľko dostupných nápadov, pinterest, fb.... naozaj nepochopím ako môže mať niekto veľkú hlavu z 2r dietata (pokiaľ je mentálne zdravé bez nejakého postihnutia)