icon

Dieťa vzdoruje a stále na mňa útočí

16. aug 2021

Takto, moja charakteristika je vcelku inteligentna, veselá, rázna žena, od kedy som sa stala matkou dosť som sa zmenila,stratila som čaro a dosť som vystresovaná.
Pôrod bol ťažký, aj s novorodencov, potom bolo lepšie ale prišiel vzdor a ja hoci sa dieťaťu venujem až až, dieťa vzdoruje už pri všetkom čo poviem, a to spôsobom silné údery všade kde má dosiahne, už pokusy hrýzť a kopať, reč a bľak ako sprievodný jav....začalo to pred týždňom, no stupňuje sa to a dnes som sa dostala do štádia že je to non-stop ako som pri ňom, stačí že sa naňho pozriem..moja prvotna reakcia bola chytenie rúk a povedanie, toto boli toto nie, snažím sa byť pokojná...
.venujem sa rovnako, z mojej strany sa nič nezmenilo, len kus sme reorganizovali dom a na večer sme mali hovorenu Snehulienku, kde som spomenula že mamina išla do Eva apríla zlá macocha, ďalej strážili ho chvíľu svokrovci keď sme boli v stavebninach,nič iné zvláštne si nespomínam...no viete si predstaviť takto žiť týždeň, dnes som už dala aj facku, vôbec to nepomohlo....dievčatá som pred kolapsom, nechápem čo sa deje

viestta
Odpoveď bola odstránená
autor
16. aug 2021

@viestta ma 3r. a 3 mesiace, myslíš že to prejde?? ja som totiž už dosť k.o...ato o pár dní škôlka 😵

janci05
16. aug 2021

No, capni ho tiež, samozrejme s citom a to uhryznutie tiež naznac. Ako by sa mu to páčilo, keď ho niekto uhryzne. Nie hrýzť do krvi i keď môj s dal niekedy zalezat. 😁

viestta
Odpoveď bola odstránená
simsalabim
16. aug 2021

Za zle spravanie postavit do kuta/dat na stolicku/ do izby nech sa skludni a premysla. Ak ho chyti amok, obliat vodou - rada psychologicky. Konfliktom predchadzat, dat na vyber (modre ci cervene tricko?), upozornit na ukoncenie aktivity (este sa 10x spystis a ideme domov - potom spolu pocitat). Nenechat ho riadit teba. Ja som asi staromodna, ale dieta ma matka vychovat - urcit hranice. Neskor to pojde tazko. Ohybaj ma mamko…

quaxi
16. aug 2021

pockaj na prvu vec ktoru bude chciet (v tomto veku to trva max hodinu kym nieco od mamy chcu) a nech to bude akokolvek mala poziadavka, povedz mu ze NIE, nedas, nemoze, nebude... LEBO - a pokojne mu vysvetli ze sa ti nepacilo ako sa k tebe spraval, bolelo ta to a pod. Ked zacne hystercit, opakuj postup - pockaj kym nieco chce a odmietni. Ked sa bude tvarit ze mu to je jedno, sprav to iste aj na dalsiu poziadavku, hoc aj na 20 po sebe. Ked sa zacne ospravedlnovat alebo nejako pokusat o udobrenie, samozrejme to prijmi ale neustup - uplne pokojne mu povies ze ho stale lubis, si rada ze si uvedomil ze ti ublizil a viac to nezopakuje, ale to co chcel, teraz nedostane lebo sa predtym spraval zle. A zakazdym ked sa zacne takto spravat, postup zopakuj na jeho najblizsie poziadavky. Aby sa naucil ze ak sa sprava zle, budu potom nasledky v podobe nesplnenych zelani.

sapetka
16. aug 2021

Pockaj ty si dala jej facku??

deedol
16. aug 2021

moj ma 3r a 4m a teraz ma teraz zvlastne obdobie par dni pred skolkou, tak mam nervy. ale akurat citam knihu "deti ako vyzva" - fakt odporucam, je tam kopa uplne konkretnych prikladov a vysvetleni a rieseni.
neodporucam bit, hryzt ani oblievat (toto je rada psychologicky? viem o cloveku, ktoremu to sposobilo traumu...), len sa nechavas zatiahnut do boja o moc, resp. venujes pozornost jeho negativnemu spravaniu, cim ho vlastne posilnujes.

ki_ki2
16. aug 2021

@deedol ja som na vlastné oči zažila amok 4 ročného dieťaťa , ktoré kričalo, udieralo sa , hádzalo sa o zem , plakalo až zmodralo a zle sa mu dýchalo nič iné nepomohlo len dať do vane a obliet vodou . Kedysi bežná vec ... To dieťa by sa inak nespamätalo a zadusilo . Samozrejme je to drastickejšia metoda ale niekedy človek keď je zúfalí a nevie čo má robiť , nemá proste na výber .

simsalabim
16. aug 2021

@deedol ano, obliat je rada psychologicky. Moja starsia mavala hodinove amoky (rekord takmer 2 hodiny) vrieskanie, hadzanie, kopanie. Proste amok. Nevedeli sme to nijako stopnut. Psychologicka povedala, ze z amoku sa dieta nevie same dostat, pomoze silny impulz - navrhla pistalku alebo vodu. Pistalku v tom vresku nebolo pocut, voda zabrala okamzite. Ona si vobec ten amok nepamatala, nic nevnimala, nevedela, co robila a preco. Po 2 razoch stacilo povedat, ked uz startovala, ze ci ju mam obliat. Hned sa zhacila. Nam to velmi pomohlo. Ale to bol naozaj amok.

tramtada31
16. aug 2021

@ki_ki2 moja mama to tiež niekoľkokrát skusala a určite by som toto dietatu nerobila a pamatam si, že som pritom revala kvôli nepochopeniu, prečo to ten rodic robi a reakcia bola ešte horšia. Dieťa si to vryje do pamäte. Tebe by sa asi tiež nepacilo, kebyže spális veceru a muž tá osprchuje studenou vodou, aby si sa uvedomila, že keď varis, máš stat pri hrnci a nie odbiehat. A asi by si mu povedala, či je kpmpletny a vytocila by si sa ešte viac..
Vychova je zložitá vec, každá veta dieťatu: si zla, neposlusna, vrat sa, keď budeš posluchat; keď budeš normalna; my tá mame radi, keď si poslušná.. deformuje osobnost, sebahodnotu dietata. Treba voliť nejaký zlaty stred, aby dieta zostalo same sebou a nebudovat v ňom syndróm “poslušného dievcata”

ki_ki2
16. aug 2021

@tramtada31 asi si nepochopila môj komentár nevadí , nabudúce .

simsalabim
16. aug 2021

@tramtada31 a chapes rozdiel medzi amokom a situaciou, ked zena spali veceru, lebo odbehne? Lebo ja som hovorila o obliati pri amoku. Nie v situacii, ked dieta odvrava 🤦‍♀️

autor
16. aug 2021

Nuz ja ani nedokážem na nič iné myslieť, jazda bunda vo mne kričí že som neschopná mater čo si nevie urobiť poriadok, len sa snažím ho nezbit za to hoci sa musím ovládať (áno dnes dostal slabú tapku nie facku po líci, no keď som jedla polievku pri stole a on nechcel ale stál pri stoličke a rical a udieral ma, tak to už bolo ozaj na slučku, vôbec sa nehrá ani minútu sám, ak je na 5 minút ticho viem že na čaká zlomený kvet, šarapata, pozornosť mu venujem, nepozerám tv,nie som na nete keď je hore, necvicim,nemalujem sa polhodinku, netelefonujem, som s ním a volám ho pod sa hrať dokonca ku dobrovoľne robím animátorku a nič nič nič, predtým ano sá prehral aj sám aj sme spolu veľa robili aktivít, no teraz je jeho jediná aktivita má búchať)..nechcem ho bit lebo vraj to robí veľmi zle do budúcnosti ale na druhej strane takýmto tempom sa nedozijem Vianoc od stresu na klepne, ja viem že skúša no má moju pozornosť,nič mu nechýba, ale toto???

simsalabim
16. aug 2021

Stal pri stolicke a udieral ta? Zoberiem, postavim do kuta, poviem, ze odtial odide, ked..(sa ospravedlni/zazvoni minutka…. - dopln si, co chces). Potom rozhovor, aby jasne vedel, ako sa ma spravat.

autor
16. aug 2021

@simsalabim ja úplne rozumiem čo mi radis a tiež si myslím že to by mohlo pomôcť ale v tomto momente za týchto okolnosti poviem pravdu že by som mu to povedala a neposlúchol by, nepočúvol by....nebol by v kúte jedine ak by som ho reťazou priviazala,žiaľ je to tak

Ale vyskúšam to, je pravda že rozhovor potom ak sa ukľudní (nie za každým útokom)je taký že poviem že sa k sebe predsa správame dobre, že my sa máme radi a nebudeme sa biť, že bum sa nerobí ,ostane vážny alebo poviem áno bum je dobré,aj hodí grimasu akože vtip
...

simsalabim
16. aug 2021

V tom kute teda bud pri nom a drz ho tam. Tvarou k stene. Trebars kym neprejdu 3 minuty ( ja som nastavila minutky). Ver mi, mam to za sebou. Bude bojovat, ale po par razoch pochopi. Moja tam potom stala sama. Len treba byt dosledny. Alebo ho odved do inej miestnosti ci posad na neposlusnu stolicku.

autor
16. aug 2021

@simsalabim dobre ďakujem, musím sa vzchopiť úplne som začala byť frustrovaná a bezradná, až do takej letargie som klesla, je mi ľúto pekne letne dní ale mne je až pekelné horúco,ľúto mi je med si predstavim ako sme si mohli pekne žiť a namiesto toho mám dní na zcvoknutie

taga
16. aug 2021

Nie je v strese z toho, ze ide do skolky? Nerozpráva sa o tom / nepripravujes ho a on to mozno nezvlada? Ked sa ho opytas, co sa deje, co ti povie? Je to uz velke dieta, uz by tam mala nejako fungovat rozumnejsia komunikacia...

vitriolka
16. aug 2021

ak mas cas, velmi odporucam knizku Deti ako vyzva. Nie vzdy sa da ist podla nej, ale su v nej dobre tipy…

arcanne2
16. aug 2021

Zdravím, aj ja začínam mať problém s dvojročným. Posledný týždeň je stále nervózny, z ničoho nič začne trieskať do hračiek, dneska mlátil seba po nohách zo zlosti. Na mňa neútočí. Ako na tento hnev reagovať? Väčšinou keď trochu odvediem pozornosť, čosi za ho popýtam, ukážem iné hračky, zas je ako-tak ok. Ale teda ma velmi veľmi prudké reakcie. Má 6 mesačnú sestru. Tu ma rád, ale akonáhle ju mám na rukách a on niečo potrebuje, začne kričať, že ju mám položiť, má ju vziať niekto iný. Inak ju má rád, aj sa s ňou hra, ukazuje jej hráčky. Ako čo najlepšie reagovať na tie vybuchy,.aby som to ešte.viac nezhorsila?

nevenka
17. aug 2021

@simsalabim my sme to skusili a vrestala este viac 🤦‍♀️...ale suhlasim, ze z toho vyrastie...🙂

chadkroeger
17. aug 2021

@simsalabim ja som nedávno napísala v jednej diskusii, že keď toto robí dieťa, treba mu dať po zadku. Samozrejme nie takú, že až modrinu bude mať. Nakoľko viem, že dieťa podedilo viacej z mojej povahy, mám to s ním ťažké, 😀 ale zaberá na neho to, čo kedysi na mňa.
No mala si vidieť čo sa to na mňa spustilo rečí od mamičiek, že toto nie, že to treba chytiť za ruku a len dookola vysvetľovať. A potom sa všetky tie matky čudujú, že ich deti majú v paži, bijú ich, kúšu,.... Veď aj my, keď sme boli malý, tak sme museli počúvať. Ja konkrétne som bola udretá asi 3x, u nás bola veľká autorita otec, ten keď nám rázne povedal, ani sme nemukli.

simsalabim
17. aug 2021

@chadkroeger no jedna vychovna este nikomu neublizila, i ked je to teraz nemoderny nazor (nehovorim o systematickom mlateni). Ale v amoku to dieta neciti, vrieska, kope a hadze sa, takze uder navyse nie je impulzom na vytrhnutie z neho. Vobec ho nepostrehne, tak, ako nepocuje dohovaranie. Preto ta voda… je nutny silny impulz, aby zachvat zastavil, tak mi to vtedy povedala ta psychologicka. Ale ci v autorkinom pripade ma dieta amoky, neviem, ja som to spomenula len spolu s inymi radami. Amoky nema kazde dieta a ti, co ich nezazili, vobec nevedia, o co vlastne ide, ze to nie je iba obycajne zlostenie sa. Dieta besnie a nic nevnima a ani si nepamata, co vystrajalo. Moja vobec nevedela, preco je mokra (nielen z hrnceka vody, ale komplet spotena z toho vyse hodinoveho cirkusu) a preco nie sme v materskom centre, ale uz doma. To, aky cirkus urobila tam, cestou domov a hodinu doma, si vobec nepamatala. A chuda matka (ci iny clen todiny) sa snazi ustriehnut, aby dieta pri amoku neublizilo sebe a okoliu a zaroven riesi zdesene pohlady okolia. Nas ta voda zachranila, pretoze fungovala na rozbehnuty amok a po dvoch razoch som sa naucila zasiahnut, kym sa rozbehol.

vahcaac
5. feb 2025

Ahoj. Syn má tiež začiatok obdobia vzdoru, zatiaľ nie je až tak silný, ale čakám, že to ešte môže vyeskalovat a už teraz to je niektoré dni dosť náročné. Ako dlho to u vás trvalo?

autor
5. feb 2025

@vahcaac ahoj, určite ešte cely rok, vtedy mal syn cez 3 roky do tych 4 rokov určite, potom sa to začalo zlepšovať.....ale aktuálne ma 6 rokov a už keď som pochopila, že niektoré veci čo robí nie sú bežné vo mne rástol pocit ze nie ja som neschopná ale ze maly prosto to nerobí naschvál, ale ze nevie inak vyjadriť emócie, no toho mnoho iných faktorov až vo mne skrslo podozrenie na AS, od septembra máme potvrdeneho Aspergera....

držím palce v tomto období, ozaj to potrvá, možno sa budeš cítiť na dne, ale prejde to.....ver mi😇

vahcaac
5. feb 2025

Mali ste aj iné typické symptómy pre Aspergera? Ak chceš, môžeš kludne do správy