icon

Nedarí sa mi odplienkovať skoro 3-ročné dievčatko

tinik888
8. jan 2026

Ahojte maminy, som zúfalá.... Dcérka bude mať. V aprily 3 roky. Je úplne zdravá, šikovná na svoj vek až príliš rozumná a chapava. Je v poradí moje 3 tie dieťa, takže sa rýchlo učí od starších sestier. Kameň je unas odplienkovanie.... Snažíme sa uz od leta - nešlo to, davala som jej čas, netlačíla som nanu. Ale uz mi to príde príliš. Pred 5 dňami som sa rozhodla, ze to musíme uz dat, dala som dolu plienku cez den, no žiadny pokrok. Nočník a záchod normalne trauma. Vie kedy ide cikať vie kedy ide kakat... Zadrzuje aby nemusela a keď to nanu príde, úplná histeria, plač ze nejde cikať, nechce na serblik.... A keď už. Nevie zadržať, pokaka sa, pocika sa do gatí..... Na serbel a záchod sadne s presviedčanim na ktoré už nemám trpezlivosť. Hráme sa tam aj pol. Hodinu nic tam neurobí, povie, ze nejde a za 5nsekund je to v gatiach.... S prvými dvomi dcérka mi som nemala problém do 2 rokov boli obe bez plienky aj na noc.... Motivujem, sľubujem, po dobrom, po zlom, nejde to.... Ako ďalej?

anonym_070792
8. jan 2026

Je to presne o Tom že tlačíte veľmi na tú lebo nie všetky deti sú rovnaké vy máte pocit že už to mala dávno vedieť a ona to vníma a cíti z vás to napätie.
Už mám traumu keď takto reaguje že si nechce sadnú a zadržiava to neje dobre ani na jej psychiku ani pre organizmus proste treba úplne prestať otom hovoriť riešiť a všetko aj serbel dať preč z dohľadu úplne nech to nikto nerieši a neskôr zase skúsiť ..

anonym_4a0cd2
8. jan 2026

Si trojnasobna mama, urcite vies ze na odplienkovanie dieta musi dozriet. To ze si sa ty rozhodla, je trt platne. Moj sa odplienoval ked mal 3 roky a 2 mesiace. Ale ze instatne pochopil, ziadne traumy, zadrziavanie, place.

Preco musi byt odplienkovana TERAZ? Co sa stane ak to bude o mesiac? Alebo o dva?

anonym_c182f4
8. jan 2026

Hej, ja som tiež toto teraz riešila. Muž do mňa hučí už pomaly rok, že už je čas. Dieťa absolútne nepripravené. Pár týždňov dozadu sa veci pohli a vyzerá to tak, že v priebehu niekoľkých týždňov proces dotiahneme. Ja som tomu dávala čas, keď vidím, že dieťa je v tejto oblasti nedozreté a ani by som ho reálne nevedela na ten nočník posadiť. Načo to siliť? Spôsobiť traumu, oddialiť výsledok? A áno, moje je takmer 3-ročné februárovča.

tinik888
autor
8. jan 2026

Baby ďakujem. ❤️Ano viem, ze musi dozrieť a. Preto. Som tomu nechávala voľný priebeh... Asi ma naštartovala pediatricka na preventívke, keď mi dala výmenný psychológovi a povedala mi, ze je rozmaznaná 🫣a tlak okolia, normalne mam strach ze pôjde v plienky aj do. Školy....

anonym_0ec4c9
8. jan 2026
@tinik888

Baby ďakujem. ❤️Ano viem, ze musi dozrieť a. Preto. Som tomu nechávala voľný priebeh... Asi ma naštartovala pediatricka na preventívke, keď mi dala výmenný psychológovi a povedala mi, ze je rozmaznaná 🫣a tlak okolia, normalne mam strach ze pôjde v plienky aj do. Školy....

@tinik888 tak kvoli okoliu vytvoríš dietatu traumu? Pracovala som s detmi, ktore mali problem so zadržiavanim do siedmych rokov. Presne kvoli tomu, ze ich matky na ne tlačili, lebo musia byť odplienkovane ked chcu ony.

sense
8. jan 2026
@tinik888

@tinik888 tým nútenim jej akurát ten psychicky blok vybudujes a potom bude ozaj potrebný ten psychológ.

anonym_c182f4
8. jan 2026

Aj môj muž mi nonstop hovoril, že bude plienkovaný až do školy. :D Nenechal si to vysvetliť. Malý sa však už konečne naštartoval, dnes prvýkrát sám aj kakal do nočníka, predtým vždy len do plienky. Ešte nám treba dotiahnuť aj zmenu prostredia, keďže nočník vie použiť len doma. Všetko bude dobré, len niektoré detičky potrebujú trochu viac času. A áno, tlak okolia je často enormný.

anonym_5368ca
8. jan 2026
@tinik888

@tinik888 Môj syn už dovŕšil 4.rok a v noci mal ešte plienku,lebo celú noc nevydržal bez cikania a zároveň spal veľmi tvrdo, nezobudilo ho nutkanie na močenie.Pediatricka mi dala rady.Vysvetlila mi, že na to,aby močový mechúr udržal množstvo moču, ktoré obličky vyprodukujú počas noci, musí byť dostatočne zrelý.Poradila mi dieťa budiť okolo polnoci,aby sa vycikal.Zdoraznila mi,ze pri nehode ho nesmiem hresit, ale upokojiť a chváliť, že síce cikol, ale celý týždeň bol suchý.

anonym_89f812
8. jan 2026

Nam pediatricka na rocnej kontrole povedala, ze mozeme zacat posadzat na nocnik... to snad este ani sediet nevedel a ani kto je mama 😂
Zacali sme od roka a pol aspon skusit vecer pred vanou a spanim... no nic moc...v 2,5 zacal chodit do sukromnej skolky kde teda nabehol rychlo na rezim za chodili na nocnik a zachod pred jedlom, pred prechadzkou, po navrate, pred spanim, po spani atd. Zacal fakt drzat, stale s plienkou ale suchou, obcas cvrk... no koncom minuleho roka sme zacali aj po dohode so skolkou bez plienky a od vianoc je uz aj na spanky bez. Drzi a vydrzi a v noci bol stale so suchou plienkou... a to som neverila ze tento den pride.. ty teraz ten nocnik nechaj tak a zacni ponukat, ze skusite...ale nenut ju. Chces ju dat do skolky ci preco ten tlak?

anonym_a3c251
8. jan 2026
@anonym_4a0cd2

Si trojnasobna mama, urcite vies ze na odplienkovanie dieta musi dozriet. To ze si sa ty rozhodla, je trt platne. Moj sa odplienoval ked mal 3 roky a 2 mesiace. Ale ze instatne pochopil, ziadne traumy, zadrziavanie, place.

Preco musi byt odplienkovana TERAZ? Co sa stane ak to bude o mesiac? Alebo o dva?

@anonym_4a0cd2 správne instaNtne 😉

tinik888
autor
9. jan 2026
@anonym_89f812

Nam pediatricka na rocnej kontrole povedala, ze mozeme zacat posadzat na nocnik... to snad este ani sediet nevedel a ani kto je mama 😂
Zacali sme od roka a pol aspon skusit vecer pred vanou a spanim... no nic moc...v 2,5 zacal chodit do sukromnej skolky kde teda nabehol rychlo na rezim za chodili na nocnik a zachod pred jedlom, pred prechadzkou, po navrate, pred spanim, po spani atd. Zacal fakt drzat, stale s plienkou ale suchou, obcas cvrk... no koncom minuleho roka sme zacali aj po dohode so skolkou bez plienky a od vianoc je uz aj na spanky bez. Drzi a vydrzi a v noci bol stale so suchou plienkou... a to som neverila ze tento den pride.. ty teraz ten nocnik nechaj tak a zacni ponukat, ze skusite...ale nenut ju. Chces ju dat do skolky ci preco ten tlak?

@anonym_89f812 ano mala ísť do skolky, ale nie ma úkor nejakej traumy.... Mate pravdu maminy odložíme na nejaký čas a uvidíme.... Ďakujem vám za názory potvrdila som si len to ocom som bola presvedčená ❤️

maryetta
9. jan 2026

Skusat skusat opakovat.
Nic ine. Az kym nepochopi.
Pravda ze 3roky je uz celkom dost. No do toho aprila ma tiez cas. Uz o tyzden moze byt ina situacia.

anonym_40eb6a
9. jan 2026

Moja dcéra bude mať o chvíľu tri roky a tiež muž do mňa hučí že už nemá mať plienky ale ja ju nútiť nemienim aby mala traumu a strach.Ked dozrie bude to . Samozrejme skúsila niekoľko krát a teraz má obdobie že zase nie .Treba skúšať ale nie siliť to .

anonym_0f1513
9. jan 2026
@anonym_4a0cd2

@anonym_4a0cd2 Ja som to pochopila tak,že nemusí..dala jej od leta čas a asi už aj ona vidí, že ani ten čas nepomáha..Presne nie je každé rovnaké..viem o tom svoje.