icon

Nepokojné rúčky 7-týždňového bábätka

altusik
11. aug 2022

Moja dcérka ma momentálne 7 tyzdnov a posledných pár dni ma extrémne nepokojne ruky v spánku, nonstop s nimi rozhadzuje, bojuje, až sa zobudí alebo rozplače. viem že novorodenci majú rôzne reflexy ale ona sa doteraz takto neprejavovala, spávala bez zavinovačky (hlavne lebo bolo extrémne teplo) ale teraz ju do nej dať musím hlavne n večer…
Neviem či to nemôže byt spojené s dennými aktivitami, a či sa to nedeje preto lebo mala príliš veľa nových vnemov…
Hračky, zvuky, ľudia a podobne… skratka sa nevie vôbec ukľudniť a rozmýšľam ako k tomu najlepšie pristúpiť.

heleninamama
11. aug 2022

Moje deti prežili prvý polrok života v zavinovačke z rovnakých dôvodov. Mali úplne tenkú perinku, robenú doma a na nej bola bavlnená obliečka s viazaním (takú, akú som používala ešte ja koncom 70tych rokov) Nohy mali časom voľné, vykopali sa - ale ruky museli mať vždy pritisnuté k telu a museli byť previazaní. V lete sa v spánku potili, bolo to nemoderné, v kočíku to vzbudzovalo údiv aj úsmev, ale im to evidentne vyhovovalo a hlavne, bol pokoj. Zabalenie pre nich automaticky znamenalo, že sa ide spať.
Ak ju to ukľudňuje, zabal ju a nerieš. Ešte zažiješ iné zvláštnosti...

janulik2008
11. aug 2022

@heleninamama tie udivené pohľady poznám. U nás dokonca padlo aj že "už je to nemoderné, to už sa tak nerobí" :D

evica17
11. aug 2022

No môj má už polroka a dakedy musím zviazať, ale kvôli nepokojným nohám a to že si smatra rukami a cumel vyťahuje. To pomáha riadne, do pár minút po zviazaní je tuhý a potom mu to uvoľním jemne aby sa nepotil.

anavixy
11. aug 2022

Zavinut sa da aj do tenuckej muselinovej osusky/plienky/latky. Rucky pevne (s mierou) a brusko nozky volnejsie… Morov reflex sam odoznie, ale prave zavinovanie ho zvykne predlzit, aj preto sa neodporuca zavinovat dlhodobo. Mojej dcere pomahalo ked si prikryvku drzala v rucickach, vlozila som jej okraj prikryvky do ruk, zaklapla prstiky a uz s nimi nemetala 🙂

orini
14. aug 2022

@altusik moj bol takyto od narodenia, potom sa to zlepsovalo od 8. tyzdna a teraz ma 3mesiace a uz to nerobi.