Nešťastný režim
Ahojte zienky moje. Prosim o radu mam dve baby (5m a 2.5r). Doma totalny chaos. Ako ste naucili deticky niakemu rezimu? Kym som mala starsiu tak to islo teraz protestuje ked ma ist spat ale ked ju nedam o 5mi zaspi na gauci musim ju uspavat ale niekedy je to aj hodinu a to je kamen urazu jasne ze mladsia tolko nevydrzi cakat. Kazda spi inak niekedy sa nedostaneme ani von lebo ml. zaspi o9 spi tak max hodinu a ked uz aj idem von tak hned ako videme zaspi v kociku a akonahle zastavim doma je hore potom uz ma ist starsia spat ale to je zasa problem lebo nechce zaspat ked je ml. Hore. Vsetko sa da zvladnut behacky okolo nich to je ok ale ked ma ist staria spat konec potom mi kolkokrat prasknu nervi nakricim nanu potom depka a zas dokola. Ked ju nedam spat reve aj 4hodiny od unavi potom to prekona a od 8 do pol 10 lezim v posteli lebo madam nie a nie zaspat. Uz som ju skusala davat aj samu bez uspechu. Muz je velmi malo.doma a ked uz len ju lutuje aved nemusi spat ked nechce a blalbla 🙂 nemysli to v zlom ale rozculuje ma to 🙂 najhorsie ze st. od malinka dola naucena na ruky (total uplakane mimco) kocik ani videt zaspi iba primne neviem ao s kola von. Kazda rada dobra dakujem pekny den
@eljamo a som ich učila režimu od prichodu druheho drobca domov...večer som ich davala oboch o osmej spat ci chceli ci nie malicky zaspal na prsniku a sup do postieky a mala pri me na posteli s flasou mlieka...potom som si sla porobit co trebalo....keď podrastli teda keď mal malý 4mesiace veľmi sa budil v noci(mm chrpe) tak sme ich oboch prestahovali do ich izbičky....a krásne vecer sami dvaja zaspavaju a maly prespi celu noc mala k nam nad ranom stále dobehne-... 😖 ale aj cez den ked spinka maly (mala uz nespi) tak sa pekne hraje potichu....rozdiel mam 1,5roka presne 🙂 a teraz ked pribudne tretie to bude este vacsia "sranda" 😅
@zabina27 hlavne ich uc od zaciatku 😉 neviem ako traz uspavas maleho ale snaz sa ho naucit sameho zaspinkat.....potom ti to pomoze...mne viac problemov robila starsia nez maly lebo jemu sme "nedovolili" to co jej 😉 ved bola prva
Trochu sa stracam v tom tak sa pytaj konkrétne ak sa dá pomôžem. Mám rozdiel 2r 8m s tým že starší má teraz 3r už a 8m. Mala rok. Teraz po nočných dávam ráno budíček aby som s nimi vstala nie dospavala zlú noc. Tak pol osmej osem vstat. O tej pol jedenástej sa vychysrame von napr.tam mala spala hod a pol v kociku malý na i hre bol doteraz. Chystám zmenu. Prišli sme dom obed, malý späť sám do izby o tej jednej by mal okolo druhej ide tak stihame . Potom on vstane olovrant a chodila som ešte raz von s nimi ona dala druhý spánok von. Malý starsi pricuc doteraz bol. Spali aj naraz ale keď sa prestali kryt spanky,mala vystrajala pri malom v spalni, rusila ho. Musela som malého dát späť na obed samého s tým že dvere otvorené,slzy ale že ich zavrieme ak bude behať,kričať, plakať. Inak to nešlo som sama m v práci jasné musela som doriešiť takto. Trvalo to tri dní a malý spava sám. Bolo to ťažké ale veľmi ulahcilo situáciu. Teraz chcem keď bude prechádzať na jeden spánok malá nechať späť dnu. Ak sa bude dať tak pol hod po nej aj jeho dať spat nech som chvíľku sama.
@eljamo ono da to casom ustali... Ja mam rozdiel 2r.a 3tyzdne a tiez to bolo tazsie zo zaciatku. Lenze u nas maly vynechaval spanok uz od 16.m. A v tom case uz tak 2-3x do tyzdna poobede nespal. Navyse u nas zase mala bola kolikova.
Malokedy sa podarilo,aby zaspali naraz. Zvacsa spali na striedacku,no zas som to brala ako oddych,ze sa venujem len jednemu. A malemu som davala vzdy na chvilu daco pozerat,nech aspon chvilu sedi v tie dni,co nespal,lebo smerom k 3.r.ich bolo coraz viac.
U nas bolo lepsie v tom,ze mala vacsinou ked uz zaspala,spala aj 2,5-4 hodiny.ale bolo aj nemalo dni kedy mala 3-4 polhodinovky.a do toho ten plac a neskor zas zvedavost,vsetko chcela vidiet.
Takze ja som brala pozitivne aj to,ze jedno dieta spi,cize sa mozem naplno venovat druhemu.
Maly tiez nezvykne zaspavat sam.ani tera,takze s malou v nosici pri nom,ona na prse,lebo ked nie a plakala,zas on nevedel zaspat...
No zas ked ona zaspinkala,tak sme si uzili spolocne chvile.
@eljamo Ahoj, no ja si pamatam, ze to zo zaciatku bol tiez dost chaos.. Ale zas ziadne take, ze "ona nechce ist spat, ked je mensia hore". Starsia uz predpokladam nejaky rezim ma, takze ten by som dodrziavala. Inak ak trva uspavanie tak dlho, tak je potom problem v dlzke spanku cez obed, myslim. Ale zas je pravda, ze to obdobie medzi 2 a 3 rokom je take naprd, lebo presne ako pises - jeden spanok je vela, nula spanku je malo.
Hlavne sa nesnaz mat vsetko perfektne. A co, no, ked sa nedostanete von, tak sa nedostanete von, za to sa nestriela. Ja si rada obcas stanovim taky ciel dna, ze PREZIT. Su deti najedene? Su deti zive? Si ty ziva? Fajn, ciel splneny.
Zacala by som najma tou dlzkou uspavania. Proste si to uz nemozes dovolit a tak to jednoducho skonci. Ja si pamatam, ze som starsiu aj mladsiu uspavala naraz vo velkej posteli, mladsia na prsniku, starsia vedla mna v posteli, tych 25 minut to trvalo.. Skus napr. cez den trochu prisposobit aj to mladsie dieta, zas nemusi sa cely svet tocit okolo neho. Aj ono moze obcas vydrzat byt hore a obcas ist spat, ked treba.
Ale najma, nic si z toho chaosu nerob. Do roka je to velmi tazke. Mna kazdy rozculoval tym, ze mi vravel, ze "neboj, bude lepsie, staci pockat". Ale ono to tak naozaj je.
Drzim palce.
@eljamo ja som to mala tiež takto s deťmi..A kým tu malinku ústava,tak staršia sa nezahrá sama? Mne sa budil ráno malý skoro,potom som ho okolo 9 dávala spat,kým som ho kojila pričom sa uspel mala sa hrala,alebo pozerala na nás. Potom na obed zas keď išiel hajat,tak vo veľkej posteli sme ležali on sa kojil a mala pri nás zaspala..poobede v kočíku spal a večer zasa spolu som ich uspavala..neboj pôjde to🙂 ja som tiež veľa krát na malú kričala,potom mi to bolo ľúto,tiež mám muža ktorý je často mimo.
Mam vekovy rozdiel presneako ty🙂 Starsi syn este spava poobede, dcera ma 3 spanky do dna. Vstavame okolo 7-7:30, dvera zaspi do 10h vonku v kociku. Bohuzial ju musim budit o 11h, aby som ju mohla naraz uspat so synom okolo 13:30-14. Mam to stastie, ze zaspi pri kojeni🙂 Takze sa mala koji a so synom sa drzime za ruku. Od malicka nespi poobede sam, potrebuje pri sebe niekoho mat. Poobede si s nimi pospim, lebk noci su narocne. Vstavame okolo 15:15. Dcera potom este vonku zaspi na 20-30min medzi 18-19h. Tiez ju vacsinou treba budit. Je mi to luto, ale inak ten rezim neviem udrzat.
Stacili by dcere aj dva spanky denne, v podstate jej takto umelo udrzujem 3, aby sa ti krylo so synovym spankom. Ked prejdeme na dva, tak syna budem musiet naucit spinkat sameho alebo bude potichu pozerat rozpravku.
Vyhodou este je, ze dcera zaspi aj v nosici a potom ju mozě prelozit doma do kocika.
Je to narocne, ale musim to takto striktne dodrziavat. Uz sa tesim, az obaja budu mat len jeden spanok🙂
Prepacte za chyby, pisem z mobilu a ani po rokoch netrafim velakrat spravne pismenko😂
@mimolimit Presne toto som mala na mysli, jednoducho clovek musi prisposobit obe deti.
Neda sa vyhoviet spankovym rezimom oboch, ak si ich stanovuju same deti. Mozno aj mna mali za krkavciu mater, ale ja decka odkedy to ide, odvtedy ich prisposobujem jednak jednu druhej a jednak mne. Ja som tiez len clovek. Moje baby su bez ohladu na rocne obdobie, casovy posun a cojaviemco este do 20:00 v posteli spiace. (Az na vynimky, obcas cez vikend, obcas na Silvestra...). Dodrziavam to aj ked ideme napr.vecer v aute. Sama vidim, ako im to prospieva, ze su jednoducho oddychnute a vyspate na jednej strane. Na druhej strane ony aj ja viem, kedy je "padla" a kedy mam cas aj pre seba. Sak by som sa scvokla, keby mali byt hore do desiatej, ako to obcas vidim vo svojom okoli. 🙂
@eljamo tak, ako píše bosoriak - TY si tou, ktorá určuje pravidlá. Nie deti, takže neexistuje, že ti päťročné dieťa odmieta ísť spať. O tomto sa skrátka s malými deťmi nediskutuje, tu musíš byť nekompromisná. A prečo vlastne nie si? Že by si princezná trochu poplakala? Od jedu, že si nepresadila svoje? No prežila by to, čím skôr sa naučí, že treba rešpektovať pravidlá, tým lepšie. A uspávať deti vo veku 5 a 2,5roka naozaj netreba, sama vidíš, že to je zabitý čas. Režim musíte mať pevnejší, od rána. Musíš trvať na tom, čo povieš, ale zároveň im dávať najavo, že ich miluješ. A práve preto neustúpiš. Tvoje deti ťa potrebujú oddýchnutú a v pohode, nie nervóznu. Začni večernými rituálmi - večera, osprchovať, obidve do postele, prečítaš im rozprávku, pomojkáte sa a spať. Bude to spočiatku boj, ale zvyknú si, ak budeš dôsledná a neustúpiš, ani keď bude u vás návšteva. Veľmi by ti pomohlo, keby ste deti ukladali s partnerom a boli obaja nekompromisní. Keď budú zaspávať v približne rovnakú hodinu, budú aj vstávať približne rovnako. Potom sa ti nemôže stať, že sa nedostanete von. Dostanete - dva krát denne a žiadny kočík nepotrebujete, deti treba vonku aktívnym pohybom unaviť, potom zaspia jedna-dve. Aj ich hry dnu budú kľudnejšie, ak sa vyšantia vonku a ďalším bonusom bude, že kým s nimi budeš vonku, nemôžu rozhadzovať dnu, takže budeš mať menej práce a tebe pobyt vonku tiež prospeje. A ešte niečo -pri dvoch malých deťoch sa nesnaž mať všetko tip-top a nemaj depky, že niečo nezvládaš. Máš právo aj niečo nezvládnuť, nie si stroj, si človek. Drž sa!
@bosoriak absolútny súhlas, pevný režim vniesol do nášho života kľud a poriadok, systém a more voľného času pre mňa, priestoru, kedy som sa mohla venovať dieťaťu. Nestála som so stopkami, ale ani sme nechodili domov z grilovačky o jedenástej večer, keď sme mali zautomatizované, že o 20,00 sme v posteli. Prečo by som si kazila to, čo som si vybudovala, deti vyrastú veľmi rýchlo, teraz môžem loziť kade tade, ale s malými deťmi je pevný režim super, v škôlke ho majú tiež a funguje to vynikajúco.
@kaja73 sorry, ospravedlňujem sa, prehliadla som to, práve som jej chcela napísať, aby ich obe dala do škôlky 😀 😀 😀 😀 no tú päťmesačnú by jej asi nevzali. To mení celú situáciu. Ale treba trvať na svojom pri tej staršej, dva a pol ročné deti sú v škôlke a tiež s nimi nikto nediskutuje, či chcú alebo nechcú ísť spať. Zase jej ale treba dať najavo, že je staršia, že má určité výsady, zdôrazňovať, že môže robiť niečo, čo ešte bábätko nedokáže. Dve deti, ak jedno je uplakané mimino ( s tým sa až tak veľa urobiť nedá) a druhé si plačom vynucuje to, čo chce, lebo je práve v období vzdoru, je dosť. Treba zrejme aktívnejšie zapojiť otca detí, ak sa dá, ak nechodí na týždňovky a pevný režim zaviesť u staršej, malá sa časom prispôsobí.
Dakujem babule presne si niekedy vecer poviem ze PREZILA SOM 😀😀😀 ta mladsia nieje az tak uplakana ibaze uz hodinu po zobudeni by spala v nutri spi tak pol hodku ked zazrak tak hodinu cez leto to bolo lepsiemensia spala kedy chcela tak som mohla pokracovat v razime prvej ale mladsia zacina vyzadovat pozornost tak jeto huste. To jeto ze ona ked ju dam spat o 8 tak sa mi vnoci zobudi a je hore aj 3hodiny ci spi poobede ci nie. A vacsinou zaspi aj tak az o pol desiate v lepsom pripade. Bolo to premna prijemne lahnut si snou mali sme pol hodinku pre seba kym zaspala ale hodina hodina a pol je dost. Tiez som myslela ze ju nedam pobede spat ulavilo by sa ni lenze o 4-5 zaspi sama odseba na gauci. Vonku by som ju unavila ale ani zapana nebude behat na prechadzke na ihrisku sama tiez nebude a mnadsiu musim stale vozit ked zastavime uz je hore. Musom nieco vymysliet starsia je od mala taka zesama sa sa hrat nebude ziadna hrkalka nic vsetko som musel robit snou a doteraz to tak je. Este aj ked rano robim.ranajky pustim rozpravky nebude sa sama nane divat . Do.skolky by som ju skusila dat keby mi ju zobrali byvam na dedine a maju plno beru najskor deti do predskolskej a deti ktorych mami niesu na materskej 🙂:'(
@eljamo jezismaria, precitala som si tvoj uvodny prispevok a spomenula som si na to, co som tiez prezivala 4 roky dozadu, ked sa mi narodila druha dcera a starsia mala prave 2 roky. Mladsia ako babetko neznasala spanie v iducom kociku, spala len v postielke, takze prechadzky vonku na ihrisko s oboma detmi nemozne.. Cely den som niektore dieta uspavala, mali spanky presne na striedacku, stale niektore dieta spalo a ani nerozpisujem, co to obnasalo, kazde jedno uspat.. ked som bola s nimi sama, za cely den sme sa nedostali ani von. Ked som im po roku zosynchronizovala spanky, konecne sme zacali zit normalne.
Teraz si uzivam vyhody maleho rozdielu medzi detmi, nastupil synergicky efekt, dcery vsetko robia spolu, papaju, umyvaju sa, v hre si vystacia same cele hodiny, je to parada.
Drzim vam palce dievcata, aby ste tych prvych par mesiacov zabojovali a vydrzali a potom bude fajn🙂
@eljamo U nás to išlo akosi samo krmenie, kúpkanie a spinkanie a hranie nemáme ani nejak konkrétny režim len to mám tak usporiadané aby to vyhovovalo mne, mužovi a aj detom samozrejeme muž mi pomáha pracujeme obaja ale zvládam to aj sama keď je muž v práci.

Pardon za chyby pisem cez mobil pocas krmenia