icon

Neznesiteľné dieťa

11. dec 2021

Baby má prosím niekto skúsenosť? Mám druhé dieťa , syna, ja neviem ako sa vyjadriť ale je neznesiteľný , nič sa mu nepáči ,nič mu nevyhovuje...je sneh ,zle je ,more?zle je...mrnci pri prechádzke ,niekam s ním ísť to je strata nervov , sme doma tak len ničí nevie sa hrať sám , stále kričí , nerozpráva ešte.bude mať 3roky , nespava poriadne ..mám pocit že ja nič zo života nemám pri ňom,nemá mi kto pomôcť , muž v práci stále ..

Strana
z3
luna379
11. dec 2021

Autizmus? ADHD?

lucia147852
11. dec 2021

U psychologa si bola? Môže to byt nejaká porucha autistického spektra

autor
11. dec 2021

@luna379 ešte je vraj malý...na takéto dg ale autizmus asi nie , nemá problém s očným kontaktom vobec

autor
11. dec 2021

@lucia147852 nebola vraj je malý na to

lucia147852
11. dec 2021

Niektoré znaky sú viditeľne už v tomto veku. To že má očný kontakt, neznamená že je úplne ok. Porúch autistického spektra je veľa. Za návštevu psychologa nič nedáš, keď už nič iné, môže ti aspoň poradiť ako s ním pracovať a zvládať jeho prejavy

h2so4
11. dec 2021

Mám také dieťa doma. Už má 6, až tento rok mu diagnostikovali ADHD a hraničný Asperger. Stále ho nič nebaví, nevie sa sám zahrať, stále pre niečo kričí, poriadne nerozpráva, žiadne návštevy u kamarátok, veľmi rýchlo ho všetko prestane baviť, keď niekam prídeme tak po 10 minutách už chce ísť domov, akurát sa trocha zlepšil spánok - nebudí sa už každú noc s krikom. Už som si zvykla, že všetko musím prispôsobiť malému.

thereisabear
11. dec 2021

Vôbec nie je malý, zmeňte psychologičku. Keď to aj nebude autizmus, poradí vám, ako naňho.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
elisadavinci
11. dec 2021

oslov centrum včasnej intervencie najbližšie k tvojmu bydlisku. oni poradia, pomôžu ako reagovať, postupovať. negativizmus hoď za hlavu, nepomôže ti. v prvom rade musíš zmeniť postoj ty, nikto to za teba neurobí a tvoje dieťa sa tiež mávnutím prútika nezmení. je tam minimálne oneskorený vývin reči, možno narušený, či dokonca poruchy autistického spektra (to, že ma ok očný kontakt ešte nič neznamená). hľadaj pre neho pomoc - raná intervencia je dôležitá, nečakaj.

pribinak
11. dec 2021

Nemusí mat vôbec žiadnu diagnozu, proste nespla predstavy rodičov, je náročný, veľa vyžaduje, ….proste veľmi únavne pre rodičov
Nechápem prečo každému dieťaťu ktoré nie je podľa šablóny tu hneď odborníčky buchnú autizmus

kittykat22
11. dec 2021

nas syn bol taketo dieta. Sialene. Som okolo neho skakala ako opica na spagate 🙄 Inak preto mame jedinacika. Zacal rozpravat v 3.5 rokoch, prestal mrncat, prestal revat a neuveris, je na ZS a je to najlepsie, najposlusnejsie a najtichsie dieta. Ked niekomu poviem, ze vrieskal na lesy a reval tak si ludia co nas predtym nepoznali v duchu myslia, ze si urcite vymyslam, aby som bola zaujimava. Psychologicka povedala, ze to je povahova crta - precitlivelost. Ale bol s nim problem so vsetkym. Myslela som, ze ma klepne z neho. Fakt.

sorciera24
11. dec 2021

ale zas strasenie, nas mladsi bol taky, do roka nespal nic, len plakal 20h z 24.....nevydrzal sediet, stale mrncal, srdil sa, bol vkuse v pohybe, potom obdobie vzdoru, hadzania sa o zem.....nespal takmer vobec do 3,5r. ......a ako predskolak...utalo a odvtedy je to najlepsi chlapcek na svete.....uz je prvak a nic z tu spominanych poruch....proste len narocne dieta (ano, viem, nechape ten, kto take nema......a nikdy nepochopi)....ale chcelo to len cas....a teda prajem fakt vela trpezlivosti.....(ale som rada, ze to je za namai, a verim, ze svoje sme si odskakli a nech si ini uziju v puberte:D)

hopeja
11. dec 2021

Vôbec nie je skoro na diagnostiku, my sme boli keď mal malý 2,5 roka, práveže keby náhodou bolo niečo, treba co najskor začať pracovať....a chápem tvoje zúfalstvo, nas síce ma diagnózu tak vieme prečo je taky ako je ale býva to s nim niekedy strasne ťažké

ladyblcha
11. dec 2021

My sme tiez boli s 3rocnou v cpppap. Vobec nebol problem s vekom a dodnes som rada, ze sme boli.

alienkami
11. dec 2021

Ja som sa tiež utešovala, že len náročnejšie dieťa, veď z toho vyrastie... no nevyrástla. Teraz je druháčka a v škole masaker, hlavne v družine. Ona všetko vie, všetko si hneď pamätá, ale nespolupracuje, neposlúcha autoritu, vystrája... Potrebuje asistenta, ale kvôli korone sa ho nepodarilo vybaviť. Má ADHD a Aspergera (ten ešte nie je uzavretý, ale podľa vyjadrení psychiatričky je to nanajvýš pravdepodobné - len samozrejme nemôže uzavrieť diagnózu po 1-2 sedeniach)
Radšej zbytočná diagnostika, ako to odkladať. Čím je dieťa staršie, tým je to potom náročnejšie.

vanda323
11. dec 2021

@pribinak Presne ako píšeš. Trošku dieťa nespĺňa predstavu rodičov a už sa hľadá Diagnóza

alienkami
11. dec 2021

@vanda323 jasné, stačí narezať na riť a všetko vybavené. Dnešné matere si nevedia rady s vlastnými deťmi, tak hľadajú výhovorky. Len by sa to po psychiatroch, psychológoch a iných fajnových odborníkoch flákalo. Asi sa doma nudia. 😂

alienkami
11. dec 2021

Autorka, porozumenie má? Moja tiež začala rozprávať až tesne pred 3. narodeninami. Dovtedy nepovedala ani slovo. Zrazu zo dňa na deň začala rozprávať celé vety. Už poznala všetky písmená aj čísla. Čoskoro sa naučila čítať slová, a potom aj plynule celé vety. V 4 a pol roku v škôlke čítala kamarátom rozprávky z knižky.

pribinak
11. dec 2021

@alienkami čakala som kedy kto napíše o bití, a intuícia má nesklamala, je to tu
Netreba bit, ani nič, treba len svätú trpezlivosť a keď je dieťa v klude, tak vysvetlit situáciu.
Deti sú inteligentne, často majú toho v hlave viac ako rodičia

ailiba
11. dec 2021

Žeby obdobie vzdoru?

vanda323
11. dec 2021

@alienkami Dnešné deti sú rozmaznané . Vidím to na svojich. Bola som na ne samé ťuťu muťu. Ale zmenila som prístup a chápu to. Máme nastavený mantinel a riadime sa podľa pravidiel hoci moja rodina ma obviňuje z týrania moja mamka doslova povedala že také detstvo by nechcela prísne . Ale nám to doma funguje.

autor
11. dec 2021

@ailiba od narodenia?

alienkami
11. dec 2021

@vanda323 aj ja som si dlhé roky myslela, že detiská sú jednoducho rozmaznané a nevychované. Ale moja staršia mi ukázala, že nie vždy je to o rozmaznávaní. S mladšou taký problém nie je. Správa sa úplne inak. Primerane veku. Zatiaľ čo staršia je v niektorých oblastiach vysoko nadpriemer (úroveň 14-15 rokov) a v niektorých veciach strašne zaostáva.

ailiba
11. dec 2021

Je taky od narodenia? Ach jaj, tak to máš ťažké... Môj syn je tiež dosť náročný, od narodenia a niekedy je to s ním fakt ťažké, všetko neguje, takže ti rozumiem. A priznám sa, že mu dám aj na zadok... Mamičky co píšu, že stačí vysvetliť majú asi kľudne deti. Keď môj chytí nerva niekde vonku a uteká mi preč, tak neviem, ako mu mam v kľude vysvetľovať. Niekedy je to fakt na nervy, tiež som len človek. Niekedy sa mi podarí ho niečím zaujať, vysvetliť mu, ale niekedy by som sa mohla aj na hlavu postaviť a nepomôže to. Tak dostane aj na zadok. Musí predsa aj poslúchať, nemôžem ho stále prosiť a prehovárať.
Úplne s tebou súcítim. Verím, že vekom sa to bude zlepšovať, najmä keď bude vedieť viac rozprávať. Podľa mňa to napätie je aj z toho. Držím palce

alienkami
11. dec 2021

@pribinak Presne tak som si predstavovala výchovu. Ja to budem robiť takto! A čo som zistila? Ani svätá trpezlivosť niekedy nestačí.
Ako vraví "klasik": "Milujem svoje deti, život by som za ne dal... Ale niekedy mám chuť ich roztrhnúť! "

heni79
11. dec 2021

@alienkami Len tak na okraj, dieťa v škole nemá asistenta. Je to asistent učiteľa, nie dieťaťa. Rozdiel? Asistent "dieťaťa" (moje dieťa má asistenta) - to si mnohí rodičia vysvetľujú zle. Napr. dieťa nemá všetky poznámky - môže za to asistent. Dieťa nevie, čo je na DÚ - môže za to asistent a pod.. Asistent učiteľa spolupracuje s dieťaťom na hodine podľa inštrukcií učiteľa.

kittykat22
11. dec 2021

nas bol taky tiez od narodenia. Nebolo to obdobim. Neverila som tomu, ze je ok. Vsetci na nas pozerali ako na martanov. ALe lekarka sa pytala, ci nas vnima, ci nam rozumie, ci ked po nom nieco chceme spravi a ci nam prejavuje city. Tym sa vylucil tvrdy zaklad autizmu a aspargera.

autor
11. dec 2021

@kittykat22 on má porozumenie, aj vníma, aj opakuje , a keď veľmi chce aj spolupracuje...ale musí chcieť ,city prejavuje , pusinkuje nás , stále by sa mojkal..s týmto problém nie je

alienkami
11. dec 2021

@heni79 Ja viem ako to funguje. Nechcem pre ňu slúžku ani poskoka. Jednoducho je k nej potrebný asistent.

alienkami
11. dec 2021

A tie nežnosti sú naozaj nežné alebo afektované? U nás to druhé. Všetky emócie na 120% Keď ma objíma, ide ma rozpučiť, keď ma bozkáva robí to tak až nepríjemne - tlačí sa, poskakuje, ide z kože vyskočiť.

Strana
z3