Obavy z pomalej reči 20-mesačného dieťaťa
Dobry den mamicky, smiem sa s Vami poradit ?
Moj syn rozprava len par slov - mama, tato, baba, babo, toto.
Vsetkemu rozumie, pokynom vysvetlovaniu atd. pozera mi na usta ked rozpravam, ale vobec sa sa nesnazi opakovat. Takto to uz je asi pol roka, od vtedy sme sa ani s jednym slovom nepohli.
Mam zacat mat obavy ? Na internete sa pise vsade nieco ine. Vraj do 2 rokov maju cas, hlavne chlapci. Ale ako matku ma to stresuje :(
Syn máličko rozpráva tiež a to ma 2.5 a boli sme u neurologicky a posielala nad na vyšetrenie sluchu. Je to prvý krok ktorý treba skontrolovať 🙂
moj syn, uz je to velmi davo (dnes ma 25) zacal rozpravat az v troch rokoch. tiez som stresovala, behala s nim po vysetreniach, no na nic sa neprislo, proste len že niektore deti zacnu s rozpravanim neskor, presne dovtedy len par slov, mama, tata, kaka, papa. zacal rozpravat cca v troch rokoch, v piatich rokoch sa sam naucil citat. Dnes ma dokoncenu vysoku skolu s cervenym diplomom v prahe, pracuje a zaraba peniaze o ktorych ja v mojej praci mozem len snivat :D
Nasa ked mala tiez 20 mesiacov tak mala svojich par slov ktore povedala. Mama, tata, auto, zvuky zvierat. Opakovat nechcela ani za svet. Jej starsi brat v tom veku rozpraval viac. V juli sme boli na dovolenke (21 mesiacov)- tam zacali prve pokusy o opakovanie slov a na konci augusta, teda 22 mesacna uz rozpravala vo vetach. Prislo to z nicoho nic a odvtedy sa jej pusa nezavrela, rozprava nonstop. Teraz ma 2r 3m a niekedy nechapem ani ake slova pouziva, kde na nich chodi 🤷♀️ takze ono sa to moze rychlo zmenit.
@anonym_autor v 2r už má vedieť spájať do 2slovných viet, ak nie, považuje sa to za omeškanie. Sú deti, ktoré sa rozrozprávajú samé a potrebovali naozaj len čas, sú také, kde treba aktívnu intervenciu. Buď sa spoľahneš na čas a uvidíš, prípadne potom budeš rýchlo doháňať zameškané, alebo si skúsiš o nejaký čas pohľadať kontakt na dobrého logopéda - čakačky sú niekde aj pol roka, príp. ani neberú nových pacientov.
Báť sa ale rozhodne nemusíš - omeškanie v reči je pomerne časté, tak nie je dôvod na nejaké strachy 🙂
Deti sa niekedy zrazu rozhovoria. U nášho to nikdy nebolo postupne ale zopár slov v roku, potom pauza a potom začali vo veľkom pribúdať slovíčka pred 2 rokom. Krátko na to začal používať aj 2 slovné jednoduché vety.
@anonym_autor keď sa pozerá na istá keď rozprávate a iba vtedy rozumie pokynom tak je potrebné vyšetrenie sluchu.
mullerova46 práveže nie len vtedy, ale pediatricka hovorila ze to je dobre lebo ma komunikačný zámer , atd. Pocuje az moc dobre :D
mullerova46 práveže nie len vtedy, ale pediatricka hovorila ze to je dobre lebo ma komunikačný zámer , atd. Pocuje az moc dobre :D
@anonym_autor aha tak som myslela že keď to spomínate že máte pochybnosti pri Tom 🙂 tak počkajte. Volala som na logopediu a dali mi temin tesne pred tretím rokom že to stačí
Zo 4 deti len jedna rozpravala uz ako 2-ročná. Teraz mam najmensiu mala v januari 2roky a teraz sa da povedat ze uz rozprava. Sklada vety. Je jej rozumiet. Syn tusim zacal rozpravat az ked mal 3 roky. Ale ze tak normalne mozno uz mal 4. Zacal ale vsetko krásne cisto zretelne.
Ano. Niektore deti potrebuju cas.

@anonym_autor keď sa pozerá na istá keď rozprávate a iba vtedy rozumie pokynom tak je potrebné vyšetrenie sluchu.