icon

Pomoc s odplienkovaním trojročného dieťaťa

wonder13
29. júl 2022

Ahojte mamičky, prosím potrebujem poradiť... Syn bude mať v septembri 3 roky, ide do škôlky. Máme problém s kakanim do záchoda (cikanie ide bez problémov) Ani za svet nie je ochotný ísť na veľkú na záchod, vždy si na to vypýta plienku. Od januára sa snazime, skúšala som uz všetko 2x sa aj podarilo (tešili sme sa, tlieskali aj si to pamätá) a zrazu sekol s tým bez dôvodu. Sľúbili sme mu že ideme do dracika, splnili sme... Sľúbili sme takú rozprávku, hentaku rozpravku...výlet... Proste ja už neviem čo vymyslieť, uz som na neho aj asi tlačila veľmi lebo potom mi 5 dní nekakal vôbec, tak som mu o tom vždy rozprávala a dala možnosť že keď xce môže aj wecko skúsiť ale nexcel nikdy. A teraz sa už kráti čas a ja neviem za mesiac či sa nám to podarí. A vlastne už strácam trpezlivosť, lebo na všetko iné má rozum. Čo Povie učiteľka že preboha? Poraďte niečo prosím lebo už som zúfalá z toho

joesvk
29. júl 2022

Určite už nedaj plienku, ani keď bude zdržiavať.
Nedaj na sebe vedieť, že ťa to tak štve.Ale vystupuj rozhodne, že už žiadna plienka nikdy nebude.
A po jedle ho vždy na chvíľu posaď na wcko.
Keď by mal zápchu, tak daj glycerínový čípok. Ono sa to musí prelomiť, ale proste musí vedieť, že už žiadnu plienku doma nemáte.

inana11
29. júl 2022

Ja som síce ten problem s prvým nemala,ale odmalinkata on chcel na serbel,záchod a všetko tomu podobne… citala som tu veľa diskusii lebo má to zaujimalo,tie postoje k tomu a čo mi z toho vyslo,proste tu plienku dať. Možno to takto beriem kvôli tomu že už mam druhe dieta a nebavi má vydobíjat si svoje na nich,nakoľko vždy to skoncilo tak,že aj tak sme to proste museli robit podľa dietata a to hovorím aj o iných veciach. Mladší nám napríklad na serbel vôbec nechce, stavia sa,neobsedi,starší tam vysedávali a čítali sme knihy🤷‍♀️Myslim že to nasilu nedáte a keď nemá kakat,nestoji to zato. Nebude kakat v skolke,vude kakat doma🤷‍♀️😃

janulik2008
29. júl 2022

@wonder13 malá mala plienku na kakanie a chodila do škôlky. Jednoducho prišiel večer, dostala plienku (na noc mala), vykakala sa a povedala že má nakakané. Dali sme čistú a život šiel ďalej, inak keď mala asi 2 roky tak sa trápila s kakanim tak radšej sme jej dali plienku akoby sme mali dávať čípok

nikpa
29. júl 2022

@wonder13 ja mám veľmi podobnú skúsenosť a prešli sme si peklom, keď som malému nechcela dať plienku na kakanie tak začal zdržiavať, niekedy nekakal aj vyše týždňa. Aj keď som mu už potom bola ochotná plienku na kakanie dať, už mal taky blok, že to proste neislo. Začal kolotoč preháňadla, čipky, pohotovosť, klystír... Keď nebude mat plienku tak sa ti v škôlke proste nevykaka, nechá si to na doma. Keď bude vedieť, že doma tu plienku dostane, spokojne si to ,,donesie,, domov. Netráp jeho hlávku, keď na to dozreje, sadne na záchod a urobí to tam. Je hlúposť, mu nedat plienku keď je to momentálne pre neho jediná možnosť kde sa vykakať. Keby som predtým vedela čo tým spôsobim, nikdy by som nevymyslala a nenutila ho kakať mimo plienky. Po odplienkovani sa pekne pýtal cikať ako tvoj a to kakanie na wc prislo asi po pol roku.
@joesvk neviem či si to s dieťatom zažila a takýto postup ako radis sa ti overil ale nie každému to musí fungovať. V tomto prípade, čo opisuje autorka, má syn evidentne problém. A nutenin kakať na wc sa to ešte zhorší.

joesvk
29. júl 2022

Áno,autorke píšem svoju skúsenosť, tak som to urobila. Asi 2-3 týždne pri bloku som to riešila čípkom.
A celkovo si myslím že toto čakanie pri všetkom na to, kedy dieťa samo dozreje, je určitá slabosť rodičov dnešnej doby. Nedostatočné nastavovanie hraníc.
Všade sú rôzne protichodné názory detských psychológov.
Kto chce, nech dáva plienku dokedy dieťa nepovie. Ja to nepovažujem za správne. Ale rešpektujem.

zuzinka888
29. júl 2022

Este potrebuje cas. Skusajte dalej no nestresujte ho s cipkami atd. Neverim ze to dieta kt mu mamka strka do zadku cipok a bolo s tym v poho. Este nozes dietatu sposobit traumu. Ak sa ti dieta bez plienky doma nevykaka tak sa nevykaka ani v skolke. Pride domov tak sa vykaka. No podporujte a motivujte ho nadalej. Len pre zaujimavost moj syn ma 18 a nikdy nikdy nebol na velkej v skôlke ani v skole. A asi ani ja. Spravny gazda- domov donesie🤣🤣🤣🤣 .

joesvk
29. júl 2022

Čípok len v nutnom prípade zápchy. Nie na dennej báze.

tramtada31
29. júl 2022

Nám pomohlo na odplienkovanie odmeňovať, dávať piskotky ako psíkovi😊 ale všimla som si, že syn preferuje najmä na kakanie redukciu, nie serblik. Skuste vyskusat.

senta_sofia
29. júl 2022

@wonder13 on v skolke kakat nepojde, zadrzi a doma mu vytvor take podmienky, aby sa vykakal. Su deti, co maju z kakania z nejakeho dovodu blok, tlacit na neho nepomoze. On velmi dobre vie, ze sa mu chce, len on nechce.

mamamasama
29. júl 2022

@joesvk hrozná rada

tianna
29. júl 2022

Prosím ťa hlavne nepočúvaj rady ako ho máš nechať zadržiavať.. Kriste.. 🙄 si môže vytvoriť taký blok že sa nevykaka ani do plienky. Môj mal už 5 a blok si vytvoril samozrejme už z iného dôvodu a ver že to bol riadny boj. Kľudne mu plienku zatiaľ na kakanie nechaj. Mám 36 a mimo dovoleniek som na veľkej bola mimo dom snáď 10x. Vôbec nemusí v škôlke kakať. Vyakaka sa buď ráno alebo po škôlke doma.

tianna
29. júl 2022

@joesvk prosím ťa radšej to zmaz lebo môžeš zbytočne uškodiť veľa deťom keď si to najmä mladé neskúsené maminky prečítajú..

janulik2008
29. júl 2022

@joesvk nemyslím že je to slabosť rodičov dnešnej doby. Skôr je to iné ako keď my sme boli deti. U nás napr jedna mama a to pracuje v nemocnici dáva synovi kuchynský olej aby sa vykakal. Jeho čreva sú tak lenivé že inak sa nevykaká iba takto. To je lenivosť;)

tecko28
29. júl 2022

@wonder13 mam presne tento problem s dcerkou, presne vie kedy potrebuje, vypyta si plienku. A kedze to nejde, tak ju skusam nastavit presne takto, ze jej plienku doprajem vzdy navecer, v pohode sa vykaka. Len budem asi dost v strese ked bude v skolke, aby si tam plienku nepytala.

zuzana9393
29. júl 2022

Necitala som komentare, ale my sme mali presne tento isty problem. Na WC sa naucil vdaka tomu, ze si na internete sam vybral schodiky s tym podsedakom na.WC. ale aj tak to bol boj, najskor tam sedel len na sucho. Ked sa uz na to aj naucil, tam on nikde inde kakat nechcel. Len doma. Aj v skolke sa stalo. Ucitelka hovorila, ze len zacal plakat, potom povedal kde je problem, utekali na wc a nestihol. Ale ono sa to nejak utrasie, treba len vydrzat. Vysvetlovat, ze to chodi kazdy tak, nie len on.

zuzana9393
29. júl 2022

@janulik2008 to je skor ta dnesna biedna strava. Kopec sladkosti, sama chemia... Mozno to celkovo tie crievka ovplyvnuje

joesvk
29. júl 2022

@tianna Nemám strach o mladé neskúsené mamičky.Každý sa aj tak rozhoduje podľa toho, ako to cíti. Nie podľa toho, kto čo povedal na MK.
Nikdy som dieťa nenútila do kakania. Snažila som sa spraviť z toho hru a nedala som na sebe poznať, že som z toho veľmi rozhodená, keď niečo nešlo. Aby to dieťa nevycítilo.
Ale ak mám názor, že proste neustupovať dávaním plienky,tak nemám právo na tento názor?
A nikdy by som nenechala 5 dní nekakať, preto som použila aj čípok, keď sme mali raz asi mesiac problém.

A aj keď si myslím svoje /čo si určite myslia aj skúsené učiteľky v škôlke /, rešpektujem.
Tak rešpektujte aj vy.

janulik2008
29. júl 2022

@zuzana9393 tak zasa je rozdiel dieťa ucpane zo sladkostí a z toho že zadržiava si myslim 🙂

zuzana9393
29. júl 2022

@janulik2008 pises, ze je to ine ako v dobe ked sme my boli... Co myslis, ze je teraz ine pre tie deti? Niecim to musi byt inak by ta zmena nenastala. Podla mna to je stravou. Vela krat sa dieta napcha sladkoatamk, alebo proste niecim, nemoze sa vykakat, boli ho to a neskor zadrziava. Preco ine by to deti zadrziavali?

nyphadora
29. júl 2022

@wonder13 nepanikar, v skolke kakat nepojde, vydrzi domov.

zuzinka888
29. júl 2022

@zuzana9393 Často to robia koli nam dispelým a nasim reakciam ked sa pokajaju. Urcite sa ti to stalo reakcia ako- Fuj to je smrad- Ty si sa zas posral....alebo som raz na ihrisku pocula otecka ako okrikol syna- Nie ze sa poseres- Neopovaz sa pokakat... a deticky potom maju z toho zmatok. Maju pocit ze robia nieco zle ked sa pri prebalovani tvarime zhnusene a niekedy nas napina ked su posrate az za usami. Nechcu nas sklamat a maju z toho blok potom ich zapecie.....a stale dookola.

janulik2008
29. júl 2022

@zuzana9393 trz akurát čítam na IG mama nedáva sladkosti a malá má aj tak problémy s kakanim. A sladkosti nedáva na to si dávajú záležať. Ono ja si doteraz pamätám keď mama zbila sestru keď sa pocikala a to nemala ani 2 roky tuším.
Napr malá zadržiavala ale večer ako sa dala plienku to šlo. Niektorým deťom vadí keď ho.ienko čľupne do wc alebo iné. Malá netušíme prečo ale zo dňa na deň šla na záchod 😀

kallanchoe
29. júl 2022

Vieš čo...môj syn po nástupe do škôlky,plus sa mu narodil braček, prestal kakať vôbec....nešiel celý týždeň kym som mu v piatok nedala laktulozu,v sobotu sa vykakal,v sobotu som dala tiež trochu a v nedeľu sa vykakal....to je ten lepší prípad (niekedy sme museli dať aj glycerinovencipky)....kľudne nešiel aj viac dní....po nástupe do škôlky tiež chcel na kakanie ešte plienku......Naša dr. hovorila,že to má viac detí(prevažne chlapcov v jeho veku) že to súvisí s nástupom do škôlky,alebo narodením súrodenca,on to začal robiť,keď vedel že nastupuje do škôlky....rok takto prešiel....on to odmietal,že on to nemá rád,pre neho to nieje dobre on to robiť nechce.....Po roku som už hovorila doktorke,že to už takto nejde,že sme hotoví.Ona stále,že.iste to je psychického pôvodu,že to chce čas....Potom mi povedala,že máme ho donútit na silu to jest dať laktulozu a držať ho na záchode kým to z neho nevyjde,keď to zadrží(čo on vedel) dať aj čipku.....takto som to zúfalá spravila a muž ho držal kým to z neho nevysplechlo do záchoda....a bolo(samozrejme sme mu zato že sa podarí naslubovali hory soli..)od kedy prvý krát prekonal ten strach alebo ja neviem čo to mal,začal kakať lepšie,sem tam dostal sirup ale stále len troška na zmäkčenie nie na prehnane....ja som toho používala len kúsok....lebo by to tak dlho ani nešlo.....Viem asi drastické riešenie ale padiatricka mala pravdu....držte ho tam kým to z neho nevysplechne....Keď už toto nezaberie potom budeme riešiť,gastro psychológa...(psycholo vraj prv chce vidieť papier že z gastra je všetko v poriadku...a tomuto vyšetreniu som ho nechcela podrobiť)lebo keď on kakať vie,a ako mensi vedel tak tam problém nevidela.... Vieš čo som si po tom viac ako roku povedala?že my sprostí dávno sme to mali takto spraviť a nie každodenný večer revu na záchode že on nechce,nemá to rád.....
A ináč iba máloktoré dieťa kaká v škôlke naozaj skoro nikto...môj bol za tri roky raz.....čiže keď kaká aspoň doma tak je to super...

wonder13
autor
31. júl 2022

@nikpa môj syn sa nedá nútiť do ničoho. Neviem zatiaľ, či je to povahou alebo sa to bude menit ale u neho iba vysvetľovanim dosiahnem svoje. On už totiž 2x kakal úspešne do záchoda ale potom už nechcel ani za svet. Stále sa vraciam k tým 2 prípadom ale okrem toho že sme sa tešili , tlieskali atď sa nič nestalo. Pozeral do záchoda a či sa nezľakol , že čo to vyšlo ?! Ale tak už vzhľad hovienka neovplyvním preboha.
Fakt som urobila všetko z mojej strany. Snáď keď uvidí ostatné detičky na zachodiku, inšpiruje sa ...

wonder13
autor
31. júl 2022

@tramtada31 máme oboje plus pisoar na cikanie 🙃

wonder13
autor
31. júl 2022

@tianna raz som skúsila byť neoblomna a nedala mu plienku, nakoniec nekakal 5dni a ja už som pomaly bola na ceste do pôrodnice. Najprv som všetko spravila aby sa vykakal a už mi bolo jedno že kam len nech to vyjde aby som mohla ísť vklude rodiť. To bolo v januári ... Odvtedy ho nenútil iba ponúkam možnosť a vymýšľam štvorky prečo je lepší záchod

matkahelka
31. júl 2022

@wonder13 tak mu tu plienku nechaj a nech kaka doma do plienky. neboj sa, do 18-tky urcite do plienky kakat nebude. na blok zo stolice velky pozor. moja svagrina tiez tak nutila syna pred nastupom do skolky, dosiahla akurat to, ze potom pol roka maly kakal 1-2x tyzdenne vzdy len s cipkom.
ja mam 40 a vykadim sa s prepacenim len doma, alebo na dovolenke. nikdy nikde. ja proste potrebujem mat svoj klud.a moja dcera ma 14 a tiez v zivote ani v skolke, ani v skole, ani v meste, nikde na velku potrebu nebola, proste doma v klude vecer.