Precitlivelé a plačlivé štvorročné dieťa
Ahoj maminky. Je normálne, že 4r dieťa denne plače? Moja dievča plače denne a pre všetko. Plače ked nechce niečo zjesť, plače ked si nechce umývať zuby, plače ked si ťukne nohu o niečo, plače keď na niečo nedočiahne, plače ked si umýva vlasy pretože kvapka jej prešla do ucha a plače ked okolo letí nej letí mucha - to myslím vážne. Plače jednoducho pre všetko a všeko ju bolí a všetko ju pichá. Najhoršie je, že plače aj v noci. Niečo sa jej sníva alebo sa zobudí a začne plakať a plače aj 2 hodiny pretože jej nie je dobre, pretože ju zrazu niečo bolí. Prídem si tak trochu ako v blázinci. Keď ju okríknem, tak spustí taký rev, že sa nevie zastaviť. Nahoršie je, že sa začala vyžívať v stave bezmocnosti a nespraví nič sama. Reve že chce prikryť perinou, že chce toto a tamto podať. Keď sa jej spýtam, či nemá ruky tak mi odpovie NEMÁM, NEVIEM, NEBUDEM. Ja sa skutočne snažím vychádzať jej v ústrety a byť dobrou mamou, ale buď chcem po dcére neskutočné veci v jej veku a som necitlivá, alebo ona je precitlivelá a možno rozmaznaná? Ja chápem, že každé dieťa je iné. Ale mne to príde ako extrém a byť mamou je niekedy pre mňa ako nočná mora. Má niektorá z vás doma podobné dieťa alebo skúsenosť s takým správaním s dieťatom v jej veku?
aj moja na mna toto skusala,ziaden krik chytit za rucicku a odvies do svojej izby a nech pride ked sa upokoji,FUNGUJE TO😉
a samozrejme zavriet dvere😂
tak hracky upratujeme vacsinou spolu,ale ja som toto riesila od 1 roku tak v 4 rokoch to je uz ina kava.Izba je vtedy ked ma maniere,vrtochy a dookola rozpravam placeme len ked ma nieco boli alebo som smutna
@kittykat22 moja ked zacne plakat zatvaranie do izby nikdy nezabralo, lebo zacala kricat maminku, maminku a pritulit.. 🙂 nepradim, azda z toho vyrastie. Moja ma 9 a obcas to tiez skusa na mna cez slzy..
@kittykat22 fu..neporadim, ale uz teraz sa desim takychto stavov u maleho...skuska trpezlivosti. drzim palce
@kittykat22 skusala si zrkadlenie? Napodobnit plac alebo hnev tak ako to ona urobi, vysvetlit "si smutna/nahnevana, ja ti rozumiem, ale.." pri zrkadleni ma dieta pocit porozumenia.
@kittykat22 viem ze je to narocne, ale skus nereagovat uz v principe nahnevane, znie to z opisu akoby ste spolu viedli vojnu.
- Nemas ruky?
-Nemam .
To je vyslovene negativne. Ty musis byt ta silnejsia, s vacsou trpezlivostou, ona je len dieta, ktore len hlada ako to funguje.
Rozpravaj pritom s nou ako s dospelou, skus bez vsetkych tych `NE`.. nerob, neplac, nerev, nemas... (co najviac ako to len ide...) Napr. povedz jej, ze dnes bude jest sama, ze ju uz velke dievca, ze ked vsetko zje sama, tak na konci ukazes, ako sa budes velmi tesit z toho ako vsetko sama zjedla. (ak tak urobi, tes sa pochval ju) Tipujem ze v prvych tyzdnoch reakcia bude ta, na ktoru je naucena: mrcanie, plac, nechcem, nemam, neviem... Posad si ju na kolena povedz jej, ze by sa ti viac pacilo, ak by sa spravala uz ako velka. Ze si uz velmi unavena a ze ti musi pomoct, aby ste sa viac smiali ked veceriate. Opytaj sa jej, ze co by ti navrhla. Lebo, ty si zelaz aby jedla sama. Ci o dnes nevyskusa. Ak bude sa hnevat, tak az potom ju upozorni (pokojne a s kludom ale uz prisnejsie), ze ak nebude jest sama, tak nebude jest vobec (ja by som to tak urobila, je tam uz to NE, ale toto povazujem za pravidlo, konzistne a nemenne) - mozno nebude vecerat a bude to kriku a revu, ale ak vydrzis, vyhras. Zvykne si na novy rezim a vsetci budete stastnejsi 🙂 Kolko takychto vecerov budes musiet stravit netusim, asi zalezi aj ako velmi je tvrdohlava a ako velmi je zvyknuta na reakciu placu... Tot moj rada na experiment. Dufam, ze sa to da chapat. Drzim palce ak by si to vyskusala 🙂
@emma12345 nie neskusala a ani nebudem. Nepaci sa mi ta metoda.
@kittykat22 ja rozumiem, nás trojročný ma podobne súčasne obdobie... ale ako som napísala, najprv by som sa skúsila dohodnúť, ak dohoda nefunguje nevyjednavam - nechce jest, neje... nechce sa obliecť kľudne, môže ísť von bez topánok- jeden krát sa nič nestane - za 30 sek. Sa vráti a samo dieťa zisti ze je mu zima. Ale nie v štýle rob si co chceš. U nás dosť funguje "posledny" krát. Ale keď to vyslovil je to skutočne posledný krát, čiže si dávame bacha aby sme nepovedali niečo ako: ak neprestanem kričať ideme prev z restiky ( nebudeme to hovoriť keď sme ešte pri predjedle a vieme ze neodíde, ale sa ne vyhrážať naprázdno... a ja som metódu zrkadlenie nepoznala, ako píše mamina nadomnou, ani ju nepoužívame, ale stalo sa nám ze uz ked sme boli zúfalí, sme ho natočili na telefón, a ked bol kľud sme mu to ukázali, a vysvetlili co sa nám nepáči na takom správaní- neverila by si aké je to efektívne🙂 každý aj malý posun je pokrok... začne ze si raz sama oblečie capicu druhýkrát aj topánky a postupne ani nebudeš musieť hovoriť, bude vedieť že keď prídete sa vyzlečie a da veci na poriadok🙂
@kittykat22 Myslím si, že sa ti podarilo prísť na jednu dôležitú pravdu, ktorú maminky, čo nezažili, nikdy nepochopia. Máš doma dieťa, s ktorým je spolupráca možná, len keď má nad sebou veľmi prísnu ruku. Rada na okamžité riešenie tvojej situácie neexistuje. Bude to dlhý proces a dcérka prestane, až keď si plne uvedomí, že na teba jej manipulácia nezaberá.
Jednaj s ňou ako s dospelou, hovor jej aj krutú pravdu. Napríklad na to, že nechce jesť sama, jej môžeš povedať, že aj také malé detičky ako ona už vedia jesť samé a aj oveľa menšie, že jej správanie je obyčajná lenivosť a ty ju v nej nebudeš podporovať.
@kittykat22 a bola taka od malinkata? Alebo to zacalo znenazdajky? Lebo ona kludne moze mat nejaky hlbsi problem preco je taka negativna a obratena voci autoritam. Ty musis vediet ako to mate doma,ci si len nieco nekompenzuje alebo nieco nezrkadli. Neustaly plac bez zjavnej priciny by ma teda rozhodne dost trapil a musis si uvedomit ze za tuto situaciu nemoze dieta. Takze by som rozhodne dieta netrestala a ani by som s nim nejednala ako s dospelym,dieta je dieta a dospela si ty aby si ho viedla a porozumela mu.
aj nasa mala bola urevana, upistana, za vsetko - gatky tlacia, padaju, kecup je na inej strane taniera, dostala zemiak ona chcela ryzu, hracky nie uprata... ok, neupraces si hracky kym napocitam do 3, letia do vreca a idu z domu - par x som ich "vyhodila" alebo aj vyhodila a pochopila, nechces jest? ok, nejedz, par hodin hladovky neublizi... gatky tlacia/padaju? ok, chod si do suplika a najdi si nove. veci do skolky ti rano nevyhovuju a potrebujes vymyslat nove oblecko? nie, nenachystala si si vecer, rano uz nebudes experimentovat... leti okolo teba mucha? si v prirode, mucha je tu doma, vystrasis ju krikom... 😀
@kittykat22 este v predskolskej triede v skolke ju to troska drzalo, tam mi aj jedna mamina povedala, ze ona mala to iste v tom veku doma.... a s nastupom do skoly ako keby utal a je to ine dieta. ma obcas nejaky zachvat, ale vacsinou sa potom aj sama uvedomi, ze co stvara a sama sa da dokopy... niekedy uz nevydrzim a naozaj ju parodujem, vtedy dostane zachvat smiechu a zas je dobre... skus to niekedy. teraz mam syna v tom veku a zacina s tym aj on... a este jedno ma caka o 3 roky 😀
A v škôlke je to ako? tiež stále a pre všetko plače? Rozprávala si s učiteľkou? Lebo väčšinou deti v škôlke urobía aj veci, ktoré doma ani náhodou lebo majú prirodzený rešpekt pred autoritou - učiteľkou.
Baby..ja neporadim..ale moj krpec 2,5 teraz ma tiez taketo sproste,dufam,ze len obdobie..za vsetko knuci,pisti,oprsknuty je,odvrkuje,akoby sa do koze nevedel vpratat,s ostatnymi detmi nechce vychadzat,pritom doteraz sa s nimi hral..ke to asi 2mesiace,co sa to dost vyhrocuje,ja uz tiez stracam nervy,skoro denno denne..nemyslim,ze maly ma volnu vychovu,ani zdaleka..akor sa snazim zastavat vychovu nasich rodicov..jednoducho pevna ruka..v banalitach mozme diskutovat,ale od istej hranice koniec,bez debaty..myslim,ze mantinely ma jasne zadane,niekedy mam obavu,ci aj koli tej prisnosti nema take tahy..neviem,ci je to len dalsia vlna obdobia vzdoru..kazdopadne uz ma to unavuje..a budem rada ak niekto poradi nejaku vychytavku😉drzte sa baby..asi to musime len prezit,snad to nebude trvat vecne🙏😝
pripjim sa ak mozem... mam doma cerstvu 3 rocku... a to, co opisujes zaziva pri tatinovi. obaja mame rozdielny pohlad na vychovu.... on je zbytocne prisny, direktivny, najradsej by bol, keby sa ho dcera bala, aby posluchala vsetko, co on povie- a zaroven vyjadruje neustale aky je stastny, ze ma svoju hlavu, ze nie je lahko ovplyvnitelna ako niektore deti, co nieco robia ani nevedia preco... proiste si uplne protireci... ja uznavam skor vztahovu vychovu- casto mi muz vycita, ze pri mne si vsetko dovoli.. ale nie je to tak. praveze pri nom nic nefunguje- on rozkaze, a hned je burka, lebo ona ho zrkadli, zacne ona prikazovat, zvysovat jhlas- a uz sa vadia... nakoniec aj tak nic nespravi... pri mne zas je to uplne ine... pri mne spravi vsetko- len to mozno trva dlhsie ako par sekund, ktore pozaduje tato... ale vsetko urobi, bez zbytocneho kriku, atd.... u nas najviac zabera to, ked jej poviem, ze uz pomaly stracam trpezlivost- moja trpezlivost je velka ako slivka, ci zrnko maku, atd...(podla akt. situacie).. ona si to vyhodnoti, a nechce, aby som presla do mojho stavu- ked jednoducho spravi co chcem, bez slov, bez kriku- ale nema to rada... tak sa tomu snazi vyhybat... proste vie, ze to vymyslanie akceptujem, ale nie vzdy je prijatelne- a kedzte casovy stres nepochopi- tak jej to vysvetlujem tym porovnavanim.... podla mna je to hlavne o komunikacii... u nas akonahle ona vyciti, ze sa niekto vyvysuje- ide rozkazovat- ta ma smolu.... aj jeden aj druhy :D neviem ci som pomohla... kazdopadne viem, ze ked bude starsia- budu dalsie problemy... kedze je naozaj svojska strasne silna osobnost.. ale verim, ze z nej vyrastie slusny dobry clovek 🙂
@kittykat22 ja mam presne takeho syna. nechcem urazit nikoho, kto tu prispel. ale ak nemate precitlivele dieta od narodenia, od povahy, od prirody, su vsetky rady mimo misu. ja mam druhu dceru teraz a to je UPLNE ine dieta. na nu sa da aplikovat nejaka ta "psychologia". ale starsi syn bol vzdy precitliveny a bezne rady na to nezaberaju. presne ako pises, obdobie vzdoru ma 4 roky. place, lebo si na tricko kvapol, lebo bager nema taku lyzicu ako si predstavoval, lebo lebo lebo. on je uzasny chlapec, super je s nim sranda, ked ma dobru chvilu, ale je ich malo. nas traged 🙂 on nemal obdobie vzdoru praveze nijako silne. nikdy sa mi nehadzal o zem atd. len je skratka precitliveny. nefunguju vobec prikazy, zakazy, rozumna rec, zrkadlenie, vykazanie.. nic. jeho skratka vzdy emocie prevalcuju. nie je to lahke, nepochopi niekto, kto take dieta nema. ako pisem, mame mladsiu, rocnu.. a vidim, ze styri taketo "bezne" deti ako je dcera, by boli asi tak narocne ako ten jeden syn. a to pritom ona je tvrdohlava, spi uplbe zle, nema ziadny rezim aj ked sa snazim, je mamacecok... ma daleko od idealu.
Aj i nas to bolo a aj je niekedy..maly ma 3.7r a niekedy ma take stavy..u nas plati prisna ale laskava..jasne vysvetlit a nepovolit..neoblecies sa?ok chod v pyzamku do skolky..aj by som ho tak poslala keby sa neobliekol..nezjes jedlo?napr.obed?ok..nejedz..dslsie jedlo je vecera dovtedy nic.a necham jedlo este pol hodku na stole..ak nepride odkladam..ak pride a pisti ze je studene..neohrievam..nabuduce iz vie kedy sa je..neupratas hracky al.ich nicis?nevyhadzujem..postavim vecer k dveram a poviem ze hracky sa sai do rana rozhodnu ci u nas ostanu al.pojdu prec..par x uz rano nejake pri dverach neboli..myslim si ze dieta v takom veku musi v urcitych situaciach vediet znasat dosledky..
@orieska325 my to tiez robime, ale na dieta precitlivene od natury to skratka nezabera. ono nerozmysla racionalne. jeho uplne pohltia emocie danej sekundy.
A nezufaj na kazde dieta je sposob..skus pocitat napr.Lemana ma dobre knihy o vychove..Som za to but dietatu priatelom ale hlavne rodicom a ukazat resp.naucit ho respektovat urc.hranice.viem je to tazke..ale pojde to..mozno len prisla na to ze placom vsetko dostane skus nepovolit..

Ahoj, normalne to urcite nie je a uz som sa s takym spravanim parkrat stretla. Bud dietatu rodic az moc ustupuje a to uz nevie ako by este na seba upozornilo alebo ma dieta nejaky psychologicky problem. Ak je to to prve tak treba na dieta cim skor pevnu ruku aby neskor nevyrastol z neho nesamostatny a rozmaznany egoista.