icon

Skúsenosti so samoodplienkovaním v 2,5 roku dieťaťa

kvetinka2017
9. dec 2019

Dievčatá, máte skúsenosť so samoodplienkovanim? Vraj prebieha okolo 2,5 roka kedy je dieťa fyzicky a psychicky pripravené a ide to "samo od seba" bez stresu.
Ako to prebehlo u vás?
Ďakujem za skúsenosti

evkao
9. dec 2019

Presne tak nejak 🙂 skusala som s drobcom cca od 2 rokov, davat ho sediet na nocnik, citat mu tam rozpravky, dat hracky ... nie, vzdy sa vycikal az ked nebol na nocniku, podobne aj s kakanim, skusali sme aj WC s redukciou, citala som mu tam rozpravky aj dve hodiny, davala mu pit....ani kvapka a akonahle zliezol, hned bezal na koberec a uz bola mlacka.... mala som z toho len zbytocne nervy a stres, a nechcela som mu este privodit nejaky blok, tak sme s tym prestali (naposledy sme to skusali, ked mal asi 2 roky, 4 mesiace)....cca dva tyzdne nato bezal k serbliku, a uz si sam stahoval nohavice, samozrejme, ze mu na zaciatku velakrat "uslo", ale cca v dva a pol roku uz uplne sam cikal aj kakal do serblika, cca mesiac potom uz bol odplienkovany aj na spanok 🙂

bodkolienka81
9. dec 2019

@kvetinka2017 u nas pred 3timi narodeninami. Mali sme detsku redukciu na wc, stupienok, ukazali sme mu ako to funguje a ked bol pripraveny, pytal sa sam. Doma ziadna nehoda, vedel zadrzat a pytat sa, ked bolo treba

daisylucky
9. dec 2019

Maji starsi dvaja sa samoodplienkovali okolo troch rokov. S najmladsim tiez takto skusim prvykrat, ked bude mat dbva a pol roka. Prebieha to tak, ze nedas plienku a par dni skusas, ci sa vie pytat na serblik a ak sa vie, tak uz plienku nedas. Nevadi ak sa dva-trikrat krat pocika, pretoze sam si musi skusit pocit, ci to dokaze. Ale ak sa bude viac dni niekolkokrat denne pocikavat, dala by som naspat plienku a skusila by som znovu o mesiac alebo dva mesiace. Aspon ja som to takto robila. A na dieta sa nikdy nema kricat ani naznacit hnev za to, ze sa pocika.

3petka
9. dec 2019

Denne odplienkovanie som začala ja. Nedala som plienky a naučil sa síce mu to dlhšie trvalo ale ok. A teraz napr som ostala prekvapená lebo na noc mával plienku. A pred dvoma dňami mi zahlásil že on už plienku nechce že už je krásny... 4 dni a zatiaľ len jedna nehoda že sme nestihli dobehnúť inak uplna rozprávka. 3,5 roka

zuzka1.
9. dec 2019

u nas mal 2,5a bez plienky za tyzden, aj na spanie aj na den, takmer uplne samo a bez nehody

fiafia
9. dec 2019

@kvetinka2017 najlepšie sa darí, keď chce samo dieťatko. Nám sa nedarilo na noc kým sama nepovedala,že nechce plienku na spinkanie a bolo 😁 žiadne budenie na serbel v noci ani nič podobné

elizita
9. dec 2019

Ja by som sa nedrzala vobec tychto vyskumov, kazde dieta je ine, ttreba si to u dietata vypozorovat kedy je toho schopne. Podla vyskumov sa vraj deti same odstavia od dojcenia najskor tak okolo 2,5 roka alebo 2, uz neviem. Moja sa sama odstavila ako 14 mesacna. Ked mala 1r7m, tak uz bola bez plienky, odplienkovanie prislo neplanovane, dokonca v zime, za 2 tyzdne bola odplienkovana. Ked mala 2r1m uz sme dali plienku pre aj na spanok.

kvetinka2017
autor
9. dec 2019

@elizita no ja viem že odplienkovanie sa dá vyriešiť aj takto. Ale zaujímam sa o to, keď to vyšlo kompletne z iniciatívy dieťaťa 🙂
Ale asi ste nekojili "na požiadanie" či? Respektive mala cumlík alebo fľašu popritom? Pokiaľ aspoň viem tak to samoodstavenie prebieha po treťom roku ak do toho rodič nezasahoval. Moja sa odstavila v2r3m ale obmedzovala som jej kojenie asi od 1,5r.

siska53
9. dec 2019

@kvetinka2017 u nás presne tak..po 2,5r.. to bolo do par dní. A zo dna na den pokroky. Predtym.to nelso, nech som.robila čokoľvek. A to mladsia sama dala.prec plienku v 2r., Ale nebola.schopna to zvladnut, prosto nie..az smerom k 3.roku.
Ale nebolo to Z iniciativy dietata, len uz prosto bolo pripravene..
Lebo darmo mi mladsia odhodila plienku, ked som.niekolko mesiacov utierala.mlacky a bez pokrokov..

Jedine syn na noc si sam.zrusil plienku zo dna na den..a to este v ten den rano bola plna, ze az.

natycaga
9. dec 2019

@evkao tak ja uz som zúfalá. Mojho som zacala davat na nocnik, kratko po prvom roku. Zatiaľ tak rekreacne. Teraz ma 2 roky 4 mesiace a stále ma plienku. On v pohode ide na nocnik ci zachod, niekedy sa aj vycika, ale NIKDY sa nevypyta sam. Dokonca aj ked sa zobudi po noci ci po obednajsom spanku, ma suchu plienku, dam ho na nocnik a pekne vycika. Ked mu obleciem slipky, takisto sa do nich v pohode vycika a vykaka a hra sa ďalej. Proste sa nepyta sam. Ja uz na to nemám nervy. A kolko som sa naumyvala po byte, lebo sa vycika aj vykaka hockde. Ja už neviem co robit

daisylucky
9. dec 2019

@natycaga no napr. by si mohla pockat ako ja, kym bude mat dva a pol roka alebo tri a mala by si to zo dna na den 🙂 ked to nejde, jednoducho na to nie je pripraveny a zbytocne vyrabas stresy jemu aj sebe.

lucyluv
9. dec 2019

No tak dufam, ze to pride :D moja ma 2,5r za mesiac a zatial nic nezabralo :D

natycaga
9. dec 2019

@daisylucky ake stresy... Ved kazdy mi vravi, ze ho mam učiť, davat ma zachod, dat slipky.. Este dostavam vycitky, ze som to mala skor abla... Ved netlacim na neho.. Primerane sa snazim... Ale uz fakt neviem co robit. Som z toho frustrovana

weronca22
9. dec 2019

Dcerka sa odplienkovala uplne sama. Jedine co som spravila tak som jej dala k zachodu nocnik, vysvetlila, a cakala. Ked mala 22 mes tak si raz dala dole plienku, vycikala sa a odmietla si dat plienku. Odvtedy plienku nemala a zacala chodit normalne na nocnik. Proste na to dozrela 😊

lucyluv
9. dec 2019

@natycaga moju som davala na nocnik od pol roka a ma 2r a 5m a furt nic :D

deedol
9. dec 2019

baby, pripnem sa, ak mozem. ked pisete, ze deti sa odplienkovali sami od seba, ani ste ich nikdy neposadzali na nocnik? ja som mojmu (19m) "pripravila prostredie", cize ma nocnik, redukciu, schodiky, vie si tam sadnut, vie, ze my chodime na zachod, ale inak ho nenutim (napriek obcasnym reciam starsich clenov rodiny, ze by uz nemal mat plienky). fakt sa to u vas stalo tak, ze dieta samo od seba zacalo chodit na nocnik/zachod? bez nejakych "treningov"? 🙂 a inak neskusali ste take tie treningove nohavicky? dakujem za odpovede.

uhnakova
9. dec 2019

nasej dcerke som proste jedneho letneho dna nedala plienku a povedala som jej, ze je velka a bude uz chodit na nocnik. Mala vtedy rok a 11 mesiacov. Pocikala sa prvy den dvakrat, druhy den raz a potom uz viac nepustila. Samozrejme bolo treba ju davat na cikat cca kazde dve hodiny, hlavne ak viac naraz vypila, tak do polhodinky sla cikat, to som musela ustrazit.

uhnakova
9. dec 2019

@deedol male dieta to neurobi samo tymto stylom, ako pises, pretoze mensie deti potrebu cikat ignoruju do poslednej sekundy a potom uz nestihaju. Takze je na rodicovi, aby ustriehol, ze v pravidelnych intervaloch chodi dieta cikat a posielal ho na nocnik/wc. Este aj v skolkach posielaju deti cikat pravidelne, hlavne v zaciatkoch skolky je to dolezite, lebo deticky maju vela novych vnemov, cikanie odignoruju a pustia.

elizita
9. dec 2019

Na požiadanie a nemala nikdy fľašu a dudel na spanie az keď sa odstavila. Ja som jej mlieko neodopierala,ešte sa mi aj mierne tvorilo až do ďalšieho roka.jednoducho stratila zaujem.. laktacna mi neverila a stále sa silou mocou snažila nájsť dôvod lebo veď vyskumy,neuspesne

daisylucky
9. dec 2019

@natycaga najlepsie pockat a na ostatnych sa kludne vykasli

daisylucky
9. dec 2019

@uhnakova ano je to tak, lenze kym rodic musi striehnut na nejake pravidelne intervaly, nejde o odplienkovane dieta, ale o odchytavanie mocu, co je podla mna jednoduchsie nechat plienku, kym na intervaly nebude treba striehnut. Samozrejme iny pripad je skolka, tam aj vzhladom na vela vnemov aj z dovodu, ze sa deti hambia pytat, tam absolutne suhlasim, ze ich treba posielat na wc v pravidelnych intervaloch.

uhnakova
9. dec 2019

@daisylucky je tam rozdiel voci plienke v tom, ze si dieta zvykne udrzat vacsie mnozstvo mocu a nie pustat kazdych par minut. Zaroven je tam psychologicky efekt "som velky, nemam plienku, plienky su pre babatka" - stupne dietatu ego. A samozrejme nohavicky su omnoho hygienickejsie.

deti95060810
9. dec 2019

aj cigánčence sa samé odplienkujú ....ale v 5 rokoch.

bodkolienka81
9. dec 2019

@deedol nocnik mu kupili babky, mal ho na hranie.. Ale vedel si nan sadnut, aj sa vycikat, to sa naucil v jaslickach. Ja som chcela, aby sa sam pytal na wc, ziadne nahananie, sledovanie.. Takze na to som cakala.. Ale bolo teplo, dovolenka, behal po vonku bez plienky a ocikaval stromceky, do mora...

vroni
9. dec 2019

Ja som odmietla materský samotrenig odchytu moču. Neposadzala som deti na nočník ani nijako inak netrenovala. Dcéra si začala po dvoch rokoch vymieňať plienku sama 🙄 (na nočník nebola ochotná sadnúť), mala dva a trištvrte roka, keď povedala, že je veľká a plienky už nepotrebuje. A bolo. Doslova z minúty na minútu, nikdy viac plienku nevzala, ani na noc nie. Syn podobne, akurát o pár mesiacov neskôr a dlhšie používal plienku na kakanie (bral a zakladal si ju tiež sám). Zabrala až návšteva "frajerky", keď sa s plienku hanbil a tak išiel na wcko. A bolo. Mal tri a pol roka.

daisylucky
9. dec 2019

@uhnakova no neviem, ci to je takto. Dieta, ktore uz udrzi moc ani do plienky necika kazdych par minut, ma ju skoro cely cas suchu. Rovnaky psychologicky efekt a este vacsi je ked sa dvaapolrocne alebo trojrocne dieta sa rozhodne skusit byt bez plienky a hned sa mu to podari uplne bez nehod. Pretoze ked sa furt pocikava (lebo na to este nie je zrele), moc mu to na sebavedomi neprida. A uz vobec nie, ked matka do neho od roka huka alebo sa znechutene tvari alebo akokolvek naznaci nespokojnost, ze sa znovu pocikalo, pritom dieta za to nemoze a ani to nevie ovplyvnit. Len matka ma potrebu frajerit na ihrisku, ze jej dieta je od roka odplienkovane. V tomto pripade moze byt psychologicky efekt uplne opacny, dieta zakazdym zistuje ako mu daco nejde. A co sa tyka hygieny, ked sa ma dieta patkrat denne prezliekat, sprchovat a neviem co, lebo sa cele pocikalo, tiez mu to asi na zdravi pokozky neprida. Ale to je len moj nazor, podlozeny skusenostami s mojimi starsimi synmi. Akceptujem, ze existuju aj ine nazory...

deedol
9. dec 2019

@daisylucky cize ty si to nechala uplne na nich? nemyslim v zlom, mne sa ten pristup paci, lebo si neviem predstavit, ze by som sa ho kazdych 5min pytala, ci nechce cikat (videla som na ihrisku a po 20min som uz aj ja bola otravena, nieto este to dieta). plus sa dobrovolne priznavam, ze sa mi do toho fakt ze nechce.

uhnakova
9. dec 2019

@daisylucky so starsim synom som robila prisposobenu bezplienkovu metodu, od uplne malinka sa naucil kakat, ked som ho rozbalila a podrzala nad nocnikom, cca od 9 a pol mesiaca uz kakal pravidelne kazde rano do nocnika, od roka chodil v slipoch. Nerobila som to kvoli obdivu inych mamiciek, ale kvoli tomu, ze mi pripadalo prirodzene takto dietatu dopomoct k hygiene, hlavne v lete v horucavach, ked som vlastne nemala nic ine na starosti, len jeho. A ano, mali sme nehody, ale boli to obvykle cvrknutia, lebo u takto maleho dietata je pozornost velmi rozptylena a ked to nan pride, ide o sekundy, ale urcite to vie dat najavo, syn potrebu cikania najprv ukazoval, neskor hovoril cccc. Dcerka sa narodila, ked mal syn dva roky a svoju pozornost som uz musela delit medzi dve deticky, tym padom u nej som zvladala len niektore prvky bezplienkovej metody plus rovnako ako u syna som pouzivala aj latkove plienky. Nasledne nez mala necele dva roky stacilo zobrat plienku, vysvetlit jej, co sa od nej chce a ako som uz pisala prve dva dni mala dokopy tri nehody, potom uz to bolo v poriadku. Islo to lahko, lebo niektore veci mala naucene odpredtym, napriklad navyk, ze kaka sa mimo plienky, ze je pohodlne chodit bez plienky, ze v mokrej plienke je to neprijemne.

uhnakova
9. dec 2019

Este dodam, ze rozumiem a aj si viem predstavit situaciu, ze u niektorych deti nemusi byt odplienkovanie jednoduchou zalezitostou. Deti su rozne, mamy su rozne, skratka nemozu byt vsetci ako stroje. Je mozne, ze dieta vyciti mamin stres zo situacie a nacisto sa blokne. Ja som si uzila so synom pri stravovani, od roka do troch rokov prezil na pecive a pizza stangliach 🙂. A ktovie kde sa stala chyba, skratka jest nechcel a nedalo sa s tym nic robit. Ale preslo to, postupne pribudali dalsie jedla, ja som to prestala riesit a stresovat sa a zrazu je z neho skvely jedak 🙂. Tym chcem povedat, ze vsetko je len do casu a kazde dieta nakoniec plienku odlozi, takze netreba sa nervovat, kazda mamicka nech robi, ako je jej prirodzene a to bude pre jej dieta to najlepsie.