Správanie sa malých detí
Ahojte, zaujímalo by ma čo pokladáte za slušné a neslušné správanie u detí vo veku 1,5-4roky.
Minule boli u nás susedia z vedľajšieho paneláku aj s dvomi dcérami. S manželom sme pred príchodom prichystali pohostenie, upratali byt, my máme zatiaľ 1 dcérku, kt. má 4mesiace takže neporiadok nespraví žiadny. A možno to je problém, že ešte nie som zvyknutá spolu s manželom na "iné vnímanie neporiadku". Jej deti sa asi po 2 minútach rozleteli snáď všetkými smermi. Staršia (čo chvíľu bude mať 3,5) nám popozerala a pootvarala všetky skrinky v kuchyni, pri zatvaraní dvierok nimi trieskala, odbehla raz do spálne, potom do kúpeľne aj do detskej. Mladšia (tá má vyše 2) sa snažila vyliezť do detskej postieľky v spálni, porozhadzovala všetky dcérine hračky z boxu po celej detskej, knižky listovala so zalepenými rukami od rôzneho jedla, odhadzovala kade-tade po miestnosti. Neskôr nám obe vošli do kúpeľne a začali hádzať špinavú bielizeň do práčky, kým ja som dojčila dcéru a manžel so susedom sa bavili v kuchyni. Keďže návšteva trvala dlhšie, dcéra potrebovala uspať. Odišli sme teda do spálne, prišla za mnou aj susedkina staršia dcéra. Povedala som jej, že bábätko potrebuje spinkať ale ak bude tichučko smie byť spolu s nami v izbe. Po 5min som to oľutovala, keďže dievčatko sa nám váľalo v perinách, rozhádzalo celú posteľ, stále šuchotalo, odbehovalo z izby a zasa chodilo naspäť. Keď som prišla asi po 40min uspávania naspäť do obývačky, mladšia medzitým stihla zhodiť kvet aj s kvetináčom (takže tam bola rozhádzaná hlina), po zemi boli omrvinky z koláča (ešte aj v kúpeľni vo vani), zhodila prestieranie zo stola a behala po tom a na konferenčnom stolíku boli rozjedené kúsky koláča, syru a onedlho ešte aj vyliala sladkú vodu a kým som zbehla pre utierku, pochodila po tom a pobehala po celej obývačke... . Môj manžel je skôr taký tichý typ, takže bol ticho a väčšinu času riešili so susedom zložité záležitosti ohľadom podnikania, kúpy auta. Ja som mala na pozore hlavne moju dcéru, aby jej dievčatká náhodou pri hladkaní omylom neublížili a keďže u nás boli susedovci prvýkrát, nechcela som vyzerať ako puntičkárka a celý čas napomínať cudzie deti. So susedou sme sa pomedzi to rozprávali a dohliadali na deti. Len ma teda nepríjemne zaskočilo jej správanie, že deti okríkla asi 5x po dobu návštevy a aj to ju zväčša neposluchli a behali ďalej.. Príde Vám to ako bežné detské správanie, kt. sa jednoducho nedalá zabrániť alebo jej deti boli príliš akčné?
Nie, a nechapem kde a co robila ich mama. Ked viem, ze mam hyperaktivne deti, davam na ne pozor.
@tinka8301 Je jasne, ze deti v tomto veku narobia nejaky neporiadok, ale toto je nejaky extrem. Ale teda keby ich neupozornili ich rodicia (ktori si evidentne prisli k vam oddychnut), tak by som ja upozornila najskor dieta a potom aj rodica. Takze ja by som takuto navstevu viac nechcela a asi by som sa s nimi stretavala vylucne na ihrisku, alebo u nich doma.
Sú to deti, sú akčné, sú zvedavé a ešte majú dosť času naučiť sa slušne správať. Ale z toho, čo píšeš sa nevedia správať ich rodičia - inak by sa rozhodne deti snažili usmerniť a ak by sa to nepodarilo, návštevu ukončili. Teda áno, správanie detí je pochopiteľné, ale správanie rodičov nie.
Deti sa spravali k ich veku vcelku normalne. Problem by som videla v rodicoch, ktori mali ich spravanie korigovat.
@tinka8301 cely cas som mala pocit, ze u vas boli bez mamy. otec bol zaujaty rozhovorom s tvojim muzom a deti bez dozoru.
ale teda bola tam aj ich mama a urvite by som ju opakovane poziadala aby usmernila deti. tiez by som ju poziadala aby ta jej dieta nerusiko pri uspavani. nabuduce ich nepozyvajte, vyhovorte sa alebo povedzte, ze vas domov nie je pripraveny na taky zatah deti ako minule
Wau, no usmernovala by som deti ja, ked mama nie je kompetentna a otec neriesi, uz po prvych 10 minutach by som navrhla prechadzku vonku, mili otcovia berte deti a cau, dom si naruby obratit nenecham, aj moje deti maju vselijake napady, nikdy nevies, ale sledujem, usmernujem a riadim sa heslom, ze v cudzom dome som slusnym hostom a riadim sa pokynmi domaceho
Fiiiha no mám dosť. Ja mám deti vo veku 2.5 a 5 rokov ale na návšteve sa správajú kľudne, na hranie si vezmú čo sa im ponúkne, ako doma nerobia toto čo si opísala, a nie že ešte aby sa v cudzom byte správali ako na bojisku.
Mali ste dať deťom nejakú hračku na hranie, alebo si mali zobrať niečo sebou a byť vám v dohľade...ako ja žasnem, sánka mi padla keď som to čítala.
Aj my máme doma rozlezene hračky na všetky strany ale aby si toto dovoľovali na návšteve, tak ich rýchle.uzemnim.
Tak sú deti a deti. Moja prvá dcéra mi nikdy nezhodila ani pohár zo stola, mohla som mať na stolíku kávu, chipsy, čo len som chcela a nikdy sa toho nedotkla, a keď aj áno, povedala som ze nemôže a pochopila. Syn je v tom istom veku divý, všetko musí mať, všade vylezie, kávu vyleje, s rukami sa babre v jedle...otvára skrinky, vyťahuje šaty, v kuchyni hrnce, topánky obuva a chodí po byte...keď mu zakazem aj sa hodí o zem. Čiže s ním vy som na navstevu nešla, jedine vo vonku na ihrisko.
Lenže...ak mám malé deti, alebo ak viem, že prídu k nam malé deti, zatvorim spálňu, kúpeľňu WC...a všetko kde nemajú čo robiť. A nemám problém upozorniť ze nech mi nechytaju telku so spinavymi rukami, nech pekne jedia pri stole alebo nad tanierikom, nech mi nejde nikto do izby, keď idem dat dieťa spať...no a ja som zase taka ze keď viem, že moje deti majú režim, tak poviem návšteve že nech prídu v tu a tu hodinu na hodinku dve lebo potom idem dat spat deti.bud pochopia, alebo neprídu vôbec lebo sa urazia
s takými čertíkmi by som ani na návštevu nešla... to najskôr doma nacvičovať ako sa správame na návšteve...😉
moje deti sa takto nesprávali na návštevách nikdy...
inak deti bývajú rôzne... pred rokmi sme u nás doma robili veľkú rodinnú oslavu na ktorej sa zišlo veľa hostí... kabáty a dokonca aj kabelky si nechali v chodbe... moje malé neterky všetkým poprevracali vrecká - čo našli to si odkladali bokom - cukrík , žuvačky ..a potom sa pustili aj do kabeliek... a že čo slečny boli tak ticho..😀
@tinka8301 Na chybe nie su deti,ale rodicia. Deti sa takto spravaju,je za nimi spust,vsade su,su zvedave,nemotorne vid omrvinky,kvet,rozliata voda. Ale na to su rodicia,aby ich usmernili. Rodicia ich mali usmernovat. Nehnevala by som sa na deti,tie zato nemozu,su este malicke a ak ich to nema kto naucit,tak za to skutocne nemozu. Mavame detske navstevy,kazde jedno je taketo zvedave a neposedne,ale kazde jedno rodic usmernuje,aby to nezaslo az do takeho extremu ako opisujes. Chodila k nam aj kamoska s dcerkou,ktora sedela kludne a ani sa nepohla. Ale tu otec bije,takze ona ma tvrdu vychovu a vidno to aj na spravani. To sa mi zase nepaci,ked je dieta uplne kludne a boji sa cokolvek spravit. Nuz ale aspon sa nemusia hanbit na navstevach 🤣
Napr u mojho syna je toto bezne spravanie kdekolvek ale syn je hyperaktivny ma na to dg. A preto s nim na navstevy velmi nechodime a ak ano vzdy je jeden dospely kt dava pozor len na neho. Ale zas aj ine deti su zive skacu kricia behaju, o pol minuty zabudnu ze si ich poprosila aby boli ticho ked dietatko spinka atd. Maloktore deticky co poznam vydrzia ticho sediet alebo nezobrat si hracku ci knizku lebo maju zamastene ruky. Ustriehnut by to mali rodicia..
@dskjhfdlkdjhl no po tomto zážitku taktiež veľmi netúžim po pravidelných návštevách 😅 po odchode hostí som ostala len neveriacky pozerať, že čo sa to vlastne stalo s naším bytom.
@deti95060810 no vidíš 😄 tak sme nakoniec možno nedopadli najhoršie 😅😄
1.5 rocne sa myslim chovalo primerane.nemozes cakat ze bude vytahovat hracky v style Marie Kondo.vystpe a odide.
4 rocnu mala brzdit mama take dieta uz chodi do skolky vie ze sa je za stolom a s jedlom ani poharom sa nebeha.vie ze si ma umyt ruky ked su ulepene.izby ktore si nemienila premenit na detske ihrisko nabudice nemilosrdne zatvorit.to aj navsteva pochopi ze za zavrete dvere sa nechodi.nabuduce upozornit najprv deti ak nepomoze tak mamu.tvoj dom tvoje pravidla.ale deti su vseobecne zvedave a zive na to casom prides aj ty...tak nadych vydych a bud rada ze mas dobrych susedov
@tinka8301 je to ok, ešte nevieš ako fungujú deti v tom veku. Resp. ako tu už bolo napísané, sú deti a deti. Moje sú tiež ako divé opice 😁 môžem ich napomínať koľko chcem a krotiť ich...prvých 10 minút sú mlkve a keď vidia že ja alebo oco je uvoľnený, uvoľnia sa tiež...keby ich kamoška stále napominala, neprehodi s tebou vetu. Je to frustrujúce a aj to,že každý si myslí že akí neschopní rodičia...a čím viac detí,tým divsie sa správajú...veď veľakrát to ostane do ťažkej dospelosti...ja som raz s dievčatkom čo k nám prišlo na návštevu vysypala mamine korenicky na jednu kopu do koberca v kuchyni...kým sa mamy rozprávali v obývačke,lebo sa dlho nevideli 😁 možno budeš mať kľudne dieťa, možno divu opicu 😁 to sa všetko ukáže časom...pri tých dievčatách čo si písala je možno ešte aj detský vzdor, že čím viac ich mama napomínať,tým viac robia napriek. A ešte pozorujem u nás taký jav,že mladšie napodobňuje správanie staršieho,takže keď je jeden diva opica,tak aj druhý 😁
No ja keď som bola u kamarátky s 5 ročnou dcérou tak ťa tiež behala všade ale hneď som ju na to upozornila na čo neskôr ta kamarátka len povedala a prečo nie nech ide nech otvára atď a ja som jej hneď vysvetlila že ak jej to dovolí tam, tak to potom bude všade robiť takto čo si vôbec neželám takže aj ona už hneď spozornela, niekedy treba druhých tiež upozorniť na to čo si neželas je to predsa tvoj byt a ak oni to majú doma takto tak to budú robiť všade
U nas bolo minule 6 deti do 5 rokov a zvladli sme to bez toho,co pises. :D
Tak deti sú deti , v tom veku je ešte normálne že viacej vymýšľajú skôr vidím problém v rodičoch. Ak by sa stala dáka jedna /dve hlúposti tak neriešim stane sa ale to čo popisuješ je extrém. Evidentne majú doma veľmi benevolentné fungovanie a pravidlá lebo teda moje deti by niečo také naozaj na návšteve nespravili. Stalo sa , že naozaj omylom napr zhodili umelý stromček ale hneď to samé aj dali na miesto a upratali alebo že pri hre vysypali chrumky ale znovu, staršia upratala aj sa ospravedlnila , hento je extrém a úprimne tam zlyháva skôr výchova rodičov ako deti .
Ber to ako skusenost. Ved sa ucime, nie? Ja po takychto skusenostiach som sa naucila, ze vsetky izby, ktore nechcem aby deti vosli, zamykam. Ano, tiez mam obcas navstevu, kde jednoznacne vidim, ze si prisli ku nam rodicia oddychnut a netrpim to, som rada, ze moje deti uz podrastli a vobec sa necitim na to, aby som davala pozor aj na ine deti. Takze akonahle nejake mensie dieta mizne z dohladu, matku upozornujem, ze odchadza ti maly, alebo , kde mas maleho? Tym jej naznacim, ze si ho ma ist riesit. A ak sa s nou chem rozpravat, odchadzam s nou do inej izby za dietatom. V case spanku mojich deti som zistila, ze je dobre nemat ziadnu navstevu, ani nebyt na navsteve, lebo to rozptyluje. VSetko zavisi od deti a okolnosti. A teda vyrazne taketo navstevy obmedzujem, pokial nemam aj ja z toho nejaky benefit.

nie nepride .. su tio deti nevnimaju tolko ale ona by si ich mala vediet ustrazit .. a ked tak aspon drzat v jednej izbe ... ja mam len jednu dceru ale nedovolila by som jej behat po suplikoch ci budut ine deti ... ak viem ze mate mimino dam kavu a utekam ... nabuduce daj stretko len na ihrisku a mas klud