Už nezvládam moju 5-ročnú dcéru
Ahojte moja dcéra ma 5 rokov, je veľmi rozmaznana, niekedy som z nej na nervy. Všetko si chce vyplakat a vydupať. Na ostaostatné deti je protivna, nechce sa s nikým hrať 😥 Máme len ju druhé dieťa nemôžem mať. A čo je najhoršie nadáva aj mne aj svojmu ocovy. Ja som pri nej nebola od narodenia lebo muž ostal na materskej a ja som pracovala. Ja viem ze mnohy si myslia že sme ju zle naučili ze je rozmaznana. Bojím sa že v škôlke ju nebudú mať radi. Klame minule oklamala oca že sa stretávam doma s nejakým mužom. Rozmýšľam zesnou pôjdem k psychológovy. Nechcem ju biť lebo všetci my rádiá aby som ju trošku zbila, ale je to moje dieťa ja si ju biť v žiadnom prípade nebudem. Skúšala som sa ženou pekne o tom porozprávať, no nič jej neplatí. Prosím co mám robiť ?
Uf... Náročná situácia... Ale dieťa si k tebe dovolí len toľko, koľko mu ty sama dovolíš...
Psychológa by som odporučila možno rodičom skôr ako dieťaťu... Vám sa pokyny ako ju usmerňovať...
Dieťa odpozerava od rodičov.... Vy ste príklad...
mozno by jedna dve po zadku pomohla mozno aj tri aby pochopila ze si nemoze dovolovat. ako sa vravi ohybaj ma mamko pokym som ja janko, ked uz budem jano neohnes ma mamo. ako si ju naucila tak mas
@simuska132 nebojte sa, určite ste skvelí rodičia a chcete pre svoje dieťa to najlepšie 🙂 na začiatok jej skúste necúvnuť, keď si bude chcieť niečo vydupať. Ono to pôjde. Nevšímajte si blbé komentáre od "dokonalých" mamičiek, nikto nie je dokonalý a urážať niekoho nemá zmysel...
@dskjhfdlkdjhl ona nechodila ešte do škôlky, lebo bola tá pandemia takže ide teraz prvý krát ako predškoláčka. Takto je múdra učím sa s nou maľovať kresliť meno napísať sama vie farby a tak ďalej.. ale to správanie toho sa bojím aj ked pojde so školy
@simuska132 a mozno bude v skolke veducou svorky.....
@simuska132 zrejme mate velmi volnu, benevolentnu vychovu. Treba neustupit ked nieco zakazete, prikazete.. a taktiez treba ist prikladom. Ak nadava ona, vy nenadavajte a podobne..
@simuska132 Dieta si dovoli tolko, kolko vy ustupite. Psychologa treba dietatu ale hlavne vam rodicom, aby ste vedeli ako s nou pracovat.
A k tomu, ze ju v skolke nebudu mat radi….no, ucitelky ju daju do laty, tam bude musiet posluchat (aj ked vas doma nie) a co sa tyka spoluziaciek - od deti nemozete ziadat, ze sa budu chciet hrat so vzdorovitym a rozmaznanym dietatom….Pocuvam reci dcery a jej spoluziacky o inych zo skolky.
@simuska132 stanovit jasne pravidla a byt v tom dôsledný a nepovolit. Moja bola velmi uvrieskana a kazdy jej musel vyhoviet, boli sme na prasky. Nikdy sme ju nebili ,ja som bola bitá v detstve a dodnes nechapem ako ma mama mohla biť ked sa pozriem na svoje deti. Syn ma zachvilu 14rokov a tiez nebolo potrebne ho nikdy capnut. Dcerka sa otocila v 4rokoch, zacala sa vtedy spravat tak ako ja ku nej, nechala si vysvetlit, pochopila ma, bola velmi empaticka, dovtedy som si mohla hovoriť, a pri hysakoch koniec. Neviem mozno pomohlo to ze sme boli empaticki a laskavi tak akurat.
Kamoskin maly tiez 5rocny nadava bije papuluje robi zle vrieska, je odmala bitý ako zito oboma rodicmi, no v skolke ho chvalia aj za správanie . Druha kamoska od mala piplala dceru, maju velmi silny vztah, mala je na nu velmi naviazana ,ma 6rokov, ale ked nieco chce, nepozna tú lasku, ide si svoje vrieska robi zle velmi skaredo mame vynada a o minutu maminka maminka...ona sa zase v skolke zmenila, dovtedy sme ju na chleba mohli natriet. Ale tá kamoska si malokedy stoji za svojim a vacsinou jej mala dosiahne co chce.
U nas su jasne pravidla na urcite veci a deti ich dodrziavaju, bolo vela plaču a urazania sa kym sa to naucili ale nepovolili sme, museli vidiet ze to myslime vážne. Nikdy nas nenapadlo ist na to cez bitku. A ked vidim tu kamosku ako biju syna, a vobec ale vobec to nepomaha, a popritom robia len jedinu chybu ze si nestoja za svojim, urobil si toto a hento, nedostanes to ,nepôjdeš tam a hentam zato a podobne, ale nikdy to nedodrzia...
ahojko sama pises ze je rozmaznana tak si vytvorte pravidla napiste si ivh a nalepte hoci aj obrazkove a trvaj na dodrziavani bude ti trvst aj mesiac kym sa s nimi zzije a nauci sa vas respektovat ale musite ich dodrziavat inak zisti ze cez ne vas moze manipulovat. zrusit jej telku, tablet ,telefon co ma rada ba 24 hod aby si uvedomila ze zle spravanie sa netoleruje ale tresta... drzim palceky
@simuska132 prvom rade si treba stanoviť pravidlá a nepovoliť kým je malá ešte musíte zakrocit inak vás pošle do kade ľahšie keď bude mať viac rokov aj môj syn je jedináčik nieje to tým že je samo ja som na môjho ruku nepoložila ma 14 ale vie do kade si môže dovoliť netreba jej psychológa na čo vy musíte zakrocit nekúpiť jej všetko čo chce,nepovoliť jej všetko,neskakat ako ona píska,nech si robí nejaké povinnosti,atď a ono sa to zmení a ešte jedna vec má vek vzdoru dieťa skúša do kade môže
@simuska132 biť ju samozrejme nemusíš ide to aj bez toho. Ak si nevieš rady fakt dobra voľba je výchovný poradca, detský psycholog... Pre teba, poradiť sa.
Dieťa formuje hlavne prostredie v ktorom vyrastá. Ak je jedinacka a doteraz ani nebola v detskom kolektíve tak je viacmenej normálne ze nevie s deťmi celkom vist, že je trochu rozmaznana, sebecká a zvyknutá že všetka pozornosť patrí iba jej. Ono sa to naozaj zlepší v kolektíve kde postupne zisti ze nieje jedine slnko tohto sveta.
Vyplakavanie, vydupavanie, vyjednávanie.... Jednoducho nereaguj. Veľa rodičov sa snaží zabrániť detskému plaču stoj čo stoj, ale nič sa jej nestane keď sa vyreve dosýtosti koli nejakému rozmaru. Časom keď zistí že tým nič nedosiahne prestane s tým.
Naopak ak po niečo veľmi túži môžte sa dohodnúť ze za dobré správanie to dostane. Skúste systém "dobrých bodov" magnetiek alebo čohokoľvek, za každý deň jednu a keď ich bude povedzme 7 tak drobnosť za odmenu... Pôjdete na zmrzku, výlet...
Za drzé správanie - vulgárne slová zákaz mobilu/rozprávky na deň-dva.
Hlavne si stat za svojím, keď sa niečo povie aj to dodržať, nemenít pravidlá každú chvilu
@simuska132 si rodic, ty musis urcovat pravidla a trvat aj na ich dodrziavani, aj keby sa mlada dama poskladala do pyramidy. Bit dieta urcite nie je pripustne, ale trvat na pravidlach je nutne. A kjedno z tych pravidiel urcite musi byt, ze sa spravame slusne k rodicom aj k ostatnym ludom. A skolky sa neboj. Velmi rychlo zisti, ze nebude stredom vesmiru ucitelky a ak sa bude zle spravat k detom nik sa s nou nebude hrat. Hovorim tomu zazitkove ucenie 😀
ono ťazko dieta oducit nadavat, ked nadavky pocuje v rodine. MOj ma 4 tiež som ho trosku rozmaznala ale nevie ani jednu nadavku. U nas doma sa nenadava, a v skolke nic nepochytil. V prvom rade v treba v rodine prestat nadavat , potom byt doslednejsi vo vychove, trvat na pravidlach a bitka veru nepomaha.
@simuska132 tak toto pise kto? Lebo vrsj mama,ale skusala so zenou sa o tom porozpravat...zeby sa niekto zabaval?
@malva123 chcela som napísať skúšala som sa ňou len klávesnica sa sama prepina 😉
@lucik90 presne tak, ona to podľa mňa aj pochopila len potrebovala zbytočne komentovať
Kamoska ma takehoto rozmaznaneho syna. Parkrat sme sa po pandemii stretli a uz koniec.
Neskutocne som ja a moj syn z jej syna unaveni.
Chlapec ked sa nezmeni, tak nebude mat ziadnych kamaratov.
Jej syn, ked nieco robi, co nema a ja mu este poviem, ze to nema robit, tak ona iba stoji a cumi.
No, thank you
@simuska132 tak zbytocne nekomentujem.Ked to bol preklep ospravedlnujem sa.K teme: musis byt dorazna a dosledna.Skutocne trvat na svojom a neustupit,akonahle ustupis...uz ta posluchat nebude.Ona musi poznat ze velis ty...nebudes so mnou suhlasit,lebo ty dceru lubis..ale ina cesta nie je...aj tato tvrda cesta je o laske.Vychovala som,viem o com pisem.
@simuska132 buď ju začneš trestať a budeš prísnejšia alebo psychológ. Musíš toho velmi veľa zmeniť. Tomu ver, že ju budú všetci nenavidiet
Och joj,po 5 rokoch vychovy ste sa spamatali ze nezvladate dieta?Ked ste ju nezvladli doteraz,neverim ze to zvladnete teraz samy.Nechapem absolutne ako strasnu vychovu musia mat rodicia ked sa takto sprava v 5 rokoch??Ved to je ozaj male dieta!Urcite by som vyhladala detsku psychologicku,ale dobru,ktorej vysvetlis s cim mas starosti a pomoze Vam nastavit pristup k nej nanovo.Neviem si to ani predstavit co vsetko muselo byt zanedbavane aby sa tak male dieta takto spravalo.Bud razne zakrocite,alebo nechvem vediet co budete riesit v 10.,15.rokoch...
A zvazila by som spoznat a zacat praktikovat Nevychovu.Pocitaj si na internete.Maju aj mnozstvo seminarov zadatmo,velmi velmi uzitocnych.
@simuska132 Skus povedat konkretnejsie ako fungujete, napriklad co robite pocas dna. Alebo opis dalsie sitacie, kedy doslo k problemom. Za akych okolnosti zacne nervacit a plakat, co v tej chvili robis ty. Co predchadalo tomu ked klamala otcovi. Aku vychovu zastava otec?
Vravis ze si sa skusila o tom s nou porozpravat. To znie akoby si mala rozhovor s dospelu zenou. Na tak male dieta nejaky rozhovor velmi nezaberie. Ak, tak treba veci z toho rozhovoru neustale opakovat.
@simuska132 nema to spravanie odpozerane z nejakych programov? zruste tv, tablet, telefon...nie na cas, ale na dlhe obdobie, vela sa prechadzajte, hrajte, rozpravajte, citajte knihy. Skuste sa hrat na vymenene role. Vy dieta, ona mamicka, a pod. - a davat rozne situacie, co je dobre, co je nespravne. Znami zrusili malemu tablet a uplne si odinstalovali tv, dieta bolo v 4r zavisle. Dnes je z neho ukazkovy skolak, rozumny, mily, prechodne obdobie bolo, samozrejme, narocne.

@simuska132 Bitka nepomoze, ale treba si stanovit pravidla a tie musia byt jasne a musite ich dodrziavat. Ak vam nadava, tak treba razne vysvetlit, ze si to nesmie dovolit, nezlahcovat to. Ak si s nou neviete sami poradit, tak psycholog je dobra volba. Dobre tomu rozumiem, ze do skolky este nechodila? Ci si sa len zle vyjadrila?