Zháňam pracovné listy a návody od logopedičky
Ahojte, na základe otázky z poradne tu na MK, máte prosím niekto poklady od logopedičky, ako s dieťaťom komunikovať, efektívne klásť otázky, ako sa pýtať v domácom prostredí, aké chyby rodičia robia a ako to robiť inak atď.? Knihu o detskej reči mám naštudovanú. Vedel by mi niekto takéto podklady od logopedičky poslať na mail? Ďakujem
@h_petra ok, mamička tam v poradni písala, že takéto papiere má od logopedičky, tak preto som položila takúto otázku 🙂
@ellieellie ono záleží koľko má dieťa rokov a či má poruchu komunikácie alebo poruchu vývoja reči...je veľa detí čo v 3 rokoch nerozprávajú a nie je tam zistená žiadna porucha len jednoducho dieťa nemá potrebu rozprávať...treba sa objednať k logopedičke ktorá dieťa diagnostikuje a podľa toho či zistí poruchu resp. tam bude len to že dieťa nemá potrebu rozprávať sa postupuje ďalej...logopedička zisťuje aj či dieťa všetko rozumie...ak zistí nejakú poruchu tak okrem nej sa chodí aj špeciálnej psychologičke....ak je tam len problém že dieťa nemá potrebu rozprávať, vysvetlí mamičke ako s dieťaťom komunikovať, treba aby mamička používala len jednoduché slová a dieťa učila najskôr aby vedelo jednoslabičné slová napr.daj, čau, hop....ale každé dieťa je iné, neexistuje jednotný postup podľa nejakých materiálov, vždy sa to prispôsobuje danému dieťaťu
@ellieellie pri otázkach sa používajú tiež len krátke vety a podľa toho čo dieťa už vie napr. nepýtať sa - chceš piť? ale chceš vodu alebo čaj/džús? ide o to aby dieťa malo potrebu odpovedať nielen ukázať prstom čo chce...môže tam byť ale porucha komunikácie a dieťa ti nemusí rozumieť čo sa ho pýtaš....rovnako ak je tam porucha vývoja reči sa môže postupovať inak...jedna kočka sem dáva príspevky o svojej rakete, pozri si ich, určite tam nájdeš veľa príkladov ako s dieťaťom pracovať...
@ellieellie https://www.modrykonik.sk/blog/itmama15/article/den-c-334-338-urocime-zaciatky-xgq9jr/
pozri si ja jej staré články
@mogaa ďakujem, tieto všeobecné rady poznám, mám ich načítané, aj podľa toho od narodenia so synom komunikujem, ako odporúčajú v Knihe o detskej reči. Blog poznám, sledujem 🙂 Syn má 2 roky a 4 mesiace, rozumie všetko 🙂 Rozpráva nonstop celý deň, pusa sa mu nezavrie, veľa čítame, hovorí "všetko", tvorí vety. Problém je, že jeho reč je nezrozumiteľná, polovicu toho, čo hovorí, ani ja ako matka nerozumiem a je to pre mňa veľmi frustrujúce. On sa snaží, rozpráva a rozpráva, opakuje mi to dokolečka keď vidí, že nechápem, no niekedy je to ako "hádaj na čo myslím", lebo len cez vypytovanie a domýšľanie zistím, čo vlastne má na mysli a vymýšľa si aj vlastné slová úplne odveci.
@ellieellie no jedine logopedička...vždy sa na niečo zameria a to bude precvičovať...napr.ak sa zameria na č,š - tak bude s dieťaťom precvičovať slová kde sú tieto hlásky so zdôraznením na dané písmeno - napr. maČka,hraČka, praČka - každá logopedička má svoje materiály - či už obrázky, knižky,hračky...naša napr.aktivity mení čiže to dieťa nemá pocit že pracuje, obmieňa mu to s hrou aby spolupracovalo....u našej to napr.funguje tak, že mamička čaká vonku a logopedička pracuje len s dieťaťom - keď skončia, ide mamička dovnútra a logo povie čo robili a čo a ako treba precvičovať doma....ale úprimne - u vás je ešte na logopéda skoro...naša má 2roky - rozpráva svojou hatlaninou, niektoré slová povie pekne ale len keď chce, väčšinu slov jej nerozumieť aj ked
už sa dá "hádať"čo asi hovorí, napr.ahoj povie aho, čau povie pekne,daj veľa krát povie len da, sú slová čo povie pekne a na druhý deň ich povie zle....pekne povie len tie základné, mama, baba,dede, bác,ham.....pusa jej ide celý deň, akurát jej nie je rozumieť...ale naša je viacjazyčná...pýtala som sa na to logopedičky, že pokiaľ všetkému rozumie a povie aspom pár slov zrozumiteľne(tých jednoduchých)tak treba len počkať...
@mogaa jj, toto zameranie sa na hlásky robím aj ja, tiež sa s ním takto snažím cvičiť, máme aj knižky na to ako stvorené, napr. Hovorníček, púšťam mu aj Rapotáčika a tiež podľa toho opakujeme, on veľa povie zrozumiteľné a pekne, že mu aj úplne cudzí ľudia rozumejú, ale veľa je aj toho, čo mu nie je vôbec rozumieť a nepodobá sa to ani trochu na to slovo. Chápem, že ešte má čas, preto zatiaľ neriešim logopedičku, keď hovorí, tvorí vety, rozumie, rozpráva, ale hľadám spôsoby, ako ho stále posúvať ďalej a pracovať na tom, preto ma zaujali aj podklady od logopedičky v spomínanom príspevku.
@ellieellie toho rapotáčika som si pustila teraz z youtube, myslím že to je skôr pre také staršie deti...našu pesničky nebavia teda iba také kolo-kolo mlynské, Oli Oli Janko, také kde sa niečo robí🙂nebavia ju ani knižky, nejaké cielené aktvity ako pexeso - to tiež nie, skôr ešte len také prekladanie kartičiek z miesta na miesto, detto kreslenie skúšame ale je to skôr počarbem či farbička kreslí a beriem druhú😉ale napr. už vie navliekať také väčšie guličky (to ju aj baví), baví ju kuchynka, riadiky ale na cielené aktivity nie je🙂ju keď niečo baví tak to bude robiť dokolečka a nasilu nebude robiť nič...ale terza sme ju daii do škôlky(od 20mesiacov-3roky) a teda tam začala byť taká samostatná že všetko chce sama - napr.jesť polievku - takže už jedáva komplet všetko len sama....nno dúfajme že to pomôže aj rozvoju reči...Ešte tam chodí krátko - v novembri tam bola 5dní, v decembri tiež len 5dní, teraz v januári je ešte doma lebo je soplavá...jej sa tam hlavne páči, má rada detičky a nebýva tam celý deň...robia tam s nimi aktivity - skôr také tvorivé že pred Vianocami vyrábali kapra, stromček....teda tie aktivity im prispôsobujú podľa veku - jedna učiteľka si zoberie 5mladších detí a robí s nimi niečo , druhá si vezme tie staršie čo už majú okolo 3rokov a s nimi zase robí niečo iné....nie je to tam len o tom že sa hrajú ale tie staršie strihajú, kreslia, tie mladšie pomáhajú napr.pri lepení šupiniek na kapra...

Toto nie je tak uplne otazka na logopedicku, ale skor na nejakeho specped, ktory sa zaobera komunikaciou a interakciou.