icon

Ako pomôcť osamelej maminke získať nový zmysel života?

matej1997
28. okt 2025

Ahojte milé mamičky,

moja maminka má 60 rokov a je to ten najláskavejší a najobetavejší človek, akého poznám. Vždy tu bola pre nás – s otvoreným srdcom, s úsmevom a s plechom čerstvo napečených koláčov. Miluje varenie, pečenie a rozhovory pri kávičke.

Žiaľ, ja aj moji súrodenci žijeme už dlhšie v zahraničí a maminka tu na Slovensku ostala sama. Hoci je plná energie, lásky a chuti pomáhať, často sa cíti osamelo a akoby bez zmyslu.

Preto sa chcem spýtať – nenašla by sa medzi Vami niektorá, ktorá by uvítala pomoc mojej maminky vo svojej domácnosti? Rada by Vám pomohla s deťmi, psíkom, varením, pečením… a zároveň by znovu našla pocit, že je potrebná a užitočná.

Má veľké srdce a veľmi rada by znovu cítila, že niekam patrí.

Veľmi pekne Vám ďakujem.

S pozdravom,
Matej

anonym_f38cec
28. okt 2025

60 ročná aktívna zena s autom si nájde prácu ci znamych aj sama, ibazeby nie.

marsmykkok
28. okt 2025
@amdornik

no baby, nič v zlom. len buďte opatrné, lebo si "maminku" pripustíte do domovov a nemôžete ani len tušiť..... ja by som na niečo také nenaletela...

@amdornik a rovnako opačne? Autor sa nebojí že jeho mamina je predsa už staršia žena a príliš dobrosrdečná a že nejaká žena by ju mohla využívať a neskôr aj škaredo jej dôveru zneužiť a napríklad by mama mohla prísť o bývanie... Dnes robia škaredé veci a podvádzajú sa ľudia aj v rámci rodiny, nie cudzí... Fakt divná téma a zmýšľanie autora...

matej1997
autor
28. okt 2025
@marsmykkok

@amdornik a rovnako opačne? Autor sa nebojí že jeho mamina je predsa už staršia žena a príliš dobrosrdečná a že nejaká žena by ju mohla využívať a neskôr aj škaredo jej dôveru zneužiť a napríklad by mama mohla prísť o bývanie... Dnes robia škaredé veci a podvádzajú sa ľudia aj v rámci rodiny, nie cudzí... Fakt divná téma a zmýšľanie autora...

@marsmykkok ďakujem za podporu. Ja to skutočne myslim len dobrom, nečakal som že sa to takto zrvhne proti mojmu napadu. Ok, asi som to nesformuloval uplne najidealnejsie ale robim takuto vec vo fore a na tejto stranke prvy krat..

haley7897
28. okt 2025
@matej1997

@marsmykkok ďakujem za podporu. Ja to skutočne myslim len dobrom, nečakal som že sa to takto zrvhne proti mojmu napadu. Ok, asi som to nesformuloval uplne najidealnejsie ale robim takuto vec vo fore a na tejto stranke prvy krat..

@matej1997 neobávaš sa koho môžeš takto vpustiť mame do zivota?

matej1997
autor
28. okt 2025
@haley7897

@matej1997 neobávaš sa koho môžeš takto vpustiť mame do zivota?

@haley7897 som si istý že musí najprv dôjsť ku vzájomnému súhlasu z oboch strán, ak sa bude mojej mame pozdávať rodina a aj naopak určite to za vyskúšanie stojí podľa mňa.

marsmykkok
28. okt 2025
@matej1997

@matej1997 prečo mame nenavrhneš nech pomáha napríklad zvieraciemu útulku alebo útulku pre bezdomovcov a podobne? Prípadne ak si chce privyrobiť kľudne nech ponúka upratovanie bytov alebo nech pečie koláče, pagáče a predáva ich... Fakt si taký naivný že podporuješ mamu v tom aby si do život pustila cudzieho človeka o ktorom nevieš nič? Navyše si v zahraničí, nevieš kedy napríklad u nej môže začať demencia a na dialku si to nevšimneš alebo z krátkej návštevy raz za čas a tá druhá strana to zneužije. Fakt neviem či si taký naivný alebo si ty ten čo má nejaký zlý úmysel...

amdornik
28. okt 2025
@marsmykkok

@marsmykkok menšia pravdepodobnosť, keďže "autor" ju sám ponúka na pomoc, lebo "maminka" sa nudí, hoci je čiperná... ja to skôr vidím tak, že ide o podvodnícku skupinu, ktorá môže využiť dôverčivosť ľudí, ktorí vážne by takúto formu pomoci uvítali, a v takom prípade by mohlo dôjsť k odcudzeniu nejakého toho majetku... len tak, popri upratovaní a varení napríklad... opýtaj sa sama seba, ale objektívne: ktorá situácia je pravdepodobnejšia v tomto kontexte (vyplývajúceho z úvodného príspevku)?

anonym_38b4a2
28. okt 2025

Ten text je robeny cez AI. Vidiet podla dlhych pomlciek.

anonym_5d9501
28. okt 2025
@amdornik

@marsmykkok menšia pravdepodobnosť, keďže "autor" ju sám ponúka na pomoc, lebo "maminka" sa nudí, hoci je čiperná... ja to skôr vidím tak, že ide o podvodnícku skupinu, ktorá môže využiť dôverčivosť ľudí, ktorí vážne by takúto formu pomoci uvítali, a v takom prípade by mohlo dôjsť k odcudzeniu nejakého toho majetku... len tak, popri upratovaní a varení napríklad... opýtaj sa sama seba, ale objektívne: ktorá situácia je pravdepodobnejšia v tomto kontexte (vyplývajúceho z úvodného príspevku)?

@amdornik uz aj mne to tak pride, ja som mu navrhla priatelku v jej veku a a nereagoval. Tiez si myslim,ze to bude podvod, resp
Maminke ide len o zárobok

anonym_5d9501
28. okt 2025
@anonym_38b4a2

@anonym_38b4a2 presne 👍👍

anonym_e83032
28. okt 2025
@anonym_38b4a2

@anonym_38b4a2 Aj ta stylizacia..

amdornik
28. okt 2025
@anonym_38b4a2

@anonym_38b4a2 no počkaj, skúsim 😀 bola pre nás - s otvoreným.....

amdornik
28. okt 2025
@anonym_38b4a2

@anonym_38b4a2 super, som o niečo múdrejšia 😀
otázka znie, na čo toto niekto, pre kristove rany, robí?

matej1997
autor
28. okt 2025

ludia :D, surodenci zijeme v zahranici, moja mama je na svk a nechce ist za nami do zahranicia, cely zivot kym sme to zili na SVK sa o nas prikladne starala a chyba jej to, kedze ani vnucata este od nas nema... velmi dobre pecie a vari a je rada v pohybe a hej rada si aj popri praci kym nepojde do dochodku ale kludne aj pocas neho privyrobii.. preco nesklbit uzitocne s prijemnym a nemohla by nejakej mladej rodine pomoc napecenim ci pomocou v rodine.. nechapem co je na tomto tak velmi zvlastne.. hej text som naknic preformuloval s pomocou chatu,aby to lepsie preformuloval ako ja, myslel som ze to pomoze pre prozumenie, ale opak je pravdou.. Len sa normalne zaujimam ci by mal niekto zaujem v okoli BA o pomoc v domacnosti od nasej mamy a nasa mama si tym aj privyroby a bude opat robi to co ju cely zivot naplnalo
.. no big deal lol

tomika
28. okt 2025
@amdornik

no baby, nič v zlom. len buďte opatrné, lebo si "maminku" pripustíte do domovov a nemôžete ani len tušiť..... ja by som na niečo také nenaletela...

@amdornik aj mne sa to zdá ze je to podvod.

matej1997
autor
28. okt 2025
@tomika

@amdornik aj mne sa to zdá ze je to podvod.

@tomika lol ja uz neviem ako Vam to mam vysvetlit ze nie je. Vzdavam to uz.. :D

anonym_c5ebca
28. okt 2025
@anonym_e83032

@matej1997 Jezisi zacinam mat alergiu na slovo "maminka" 😅

@anonym_e83032 Presne...take infantilne. A Boze moj ta zena ma 60 a nevie, co so zivotom okrem vyvarania a vypekania? Takto dopadnut nechcem...

janage
28. okt 2025

Zadarmo by ju brali všetci, za peniaze nik.😉
K veci. Nech si dá inzerát ohľadom opatrovania či doprovod z ŠKD, na krúžky, pomoc s prípravou do školy.
Nech to ponúkne cez známych v okolí, v komunite, kde sa pohybuje, cudzí, bez odporúčaní ju nevezme.
Potom môže ponúknuť pomoc ako dobrovoľník, nech skúsi osloviť úsmev ako dar., dať ponuku na FB do skupiny vrámci sídliska....nech začne hoci zadarmo, získa referencie a potom môže hodiť ponuku na niečo ako Hlidacky.sk

marca12
28. okt 2025
@anonym_c5ebca

@anonym_e83032 Presne...take infantilne. A Boze moj ta zena ma 60 a nevie, co so zivotom okrem vyvarania a vypekania? Takto dopadnut nechcem...

@anonym_c5ebca Vyvarala by a vypekala za peniaze 😆 takze nie nezistne rozdavanie lasky,ale pani si chce privyrobit. A ktovie,aka banda stoji za tymto prispevkom. Dnes uz clovek nemoze hocikomu verit. A pustit si cudziu zenu do domacnosti je riskantne.

matej1997
autor
28. okt 2025
@janage

K veci. Nech si dá inzerát ohľadom opatrovania či doprovod z ŠKD, na krúžky, pomoc s prípravou do školy.
Nech to ponúkne cez známych v okolí, v komunite, kde sa pohybuje, cudzí, bez odporúčaní ju nevezme.
Potom môže ponúknuť pomoc ako dobrovoľník, nech skúsi osloviť úsmev ako dar., dať ponuku na FB do skupiny vrámci sídliska....nech začne hoci zadarmo, získa referencie a potom môže hodiť ponuku na niečo ako Hlidacky.sk

@janage dakujem za konstruktivny feedback

janage
28. okt 2025
@marca12

@anonym_c5ebca Vyvarala by a vypekala za peniaze 😆 takze nie nezistne rozdavanie lasky,ale pani si chce privyrobit. A ktovie,aka banda stoji za tymto prispevkom. Dnes uz clovek nemoze hocikomu verit. A pustit si cudziu zenu do domacnosti je riskantne.

@marca12 ja som tak nasla ditku super pani na konverzáciu z angličtiny. Ona dala ponuku na FB do sidliskovej skupiny, ja som zistila ze v priateľoch ma moju veľmi dobrú známu, je to jej suseda, dobre sa poznajú. Pani mala aj odborné referencie super. Bez tej FB skupiny, by sme sa nikdy nestretli.

sense
29. okt 2025
@janage

@janage to nemá nič spoločné že zadarmo vsetcia, za peniaze nik keďže autorov prvý príspevok je o inom ako zárobku. Žijem v zahraničí a poznám pani čo je "adoptívnou babkou" presne na báze toho čo autor najprv spomínal . Čiže v podstate taký "barter". Rodina získala babku, babka vnúčatá. Vzájomná pomoc nič viac

anonym_988e4f
29. okt 2025
@sense

@janage to nemá nič spoločné že zadarmo vsetcia, za peniaze nik keďže autorov prvý príspevok je o inom ako zárobku. Žijem v zahraničí a poznám pani čo je "adoptívnou babkou" presne na báze toho čo autor najprv spomínal . Čiže v podstate taký "barter". Rodina získala babku, babka vnúčatá. Vzájomná pomoc nič viac

@sense autor ju ponuka aj pre viac rodin, tak nadpis mal byt "babka na prenajom"

sense
29. okt 2025
@anonym_988e4f

@sense autor ju ponuka aj pre viac rodin, tak nadpis mal byt "babka na prenajom"

@anonym_988e4f asi tak hneď by bolo jasné že sa jedná o zárobkovú činnosť
A nebolo by to bráne ako dobrú volu syna o matku aby nebola sama keď sú v zahraničí

janage
29. okt 2025
@sense

@sense moja poznámka smerovala k tomu, že keď bola pomoc ponúkaná zadarmo nik neriešil, že cudziu osobu si ma "vpustiť do domu".
Chápem, čo píšeš že ponuka pomoci v prvom príspevku mala úplne iný charakter ako neskôr.
Ale zaujímavé bolo, že vtedy sa cudzieho nik nebál. Respektíve tuším jedna napísala, že za ňu nie.

sense
29. okt 2025
@janage

@sense moja poznámka smerovala k tomu, že keď bola pomoc ponúkaná zadarmo nik neriešil, že cudziu osobu si ma "vpustiť do domu".
Chápem, čo píšeš že ponuka pomoci v prvom príspevku mala úplne iný charakter ako neskôr.
Ale zaujímavé bolo, že vtedy sa cudzieho nik nebál. Respektíve tuším jedna napísala, že za ňu nie.

@janage vieš čo napr ja som robila babysitterku aj som upratovala domácnosti kedysi dávno, rovnako som mala aj ja babysitterku a aj niekoho na upratovanie. Takže v tomto osobne ja problém nevidím , keďže tá dôvera sa dá vybudovať a myslím že nikto nenechá cudzieho len tak prvý raz bez nejakej ostražitosti

janage
29. okt 2025
@sense

@janage vieš čo napr ja som robila babysitterku aj som upratovala domácnosti kedysi dávno, rovnako som mala aj ja babysitterku a aj niekoho na upratovanie. Takže v tomto osobne ja problém nevidím , keďže tá dôvera sa dá vybudovať a myslím že nikto nenechá cudzieho len tak prvý raz bez nejakej ostražitosti

Písala vyslovene na reakcie dovtedy tu pod témou😉

anonym_5d9501
29. okt 2025
@janage

@janage mas pravdu, ale autor to mal hned napisat stylom,ze jeho mama ponuka upratovanie,varenie,pecenie za financnu odmenu,aby niekomu pomohla a privyrobila si. Ale on ju opisal ako dobru vilu z rozprávky, ktora sa nezistne priblizuje s tanierom napecenych kolacov a tak to cele posobi dost nedoveryhodne.

matej1997
autor
29. okt 2025
@anonym_5d9501

@janage mas pravdu, ale autor to mal hned napisat stylom,ze jeho mama ponuka upratovanie,varenie,pecenie za financnu odmenu,aby niekomu pomohla a privyrobila si. Ale on ju opisal ako dobru vilu z rozprávky, ktora sa nezistne priblizuje s tanierom napecenych kolacov a tak to cele posobi dost nedoveryhodne.

@anonym_5d9501 mal no.. :D ale ju to vazne naplna a dava jej to zmysel zivota.. ospravedlnujem sa za zmatky este raz..

anonym_8a3cd4
29. okt 2025

Aky pekny preklep: ...mam vlastne auto....😀