Ako zvládajú seniorky život po 75-ke?
Ako vládzu vaše babičky, mamičky po 75-ke? Naša babka starne neskutočne rýchlo, je už dosť nemotorná, navyše sa u nás začína prejavovať agresivita, ako je to u vás?
Svokra ma 75+, uplne v pohode. Svokor bol uz ko v tom veku. Moja mama oslavila pred rokom 70 a veru za ten rok velmi zostarla, netusim cim to je. Hadava, protivna bola vzdy, to neriesim. Znama v okoli 81 a super vitalna aj myslenim. Kazdy sme iny, tazko pausalizovat.
Zdravotne problemy cloveku velmi pridaju. A samozrejme aj pristup k zivotu. Kto chce si ho uziva a kto nechce preziva a lamentuje.
Moja babka ako 89 ročná ešte rýľovala záhradu,šila,vyšívala,varila,upratovala.Veľa čítala .Absolútne sebestačná,chodiaca.ˇZiadna demencia.
@anonym_9a5bf2 len pre zaujimavost, je slovenka?
@tykat nie, nie je.
@anonym_autor fiha.. ako tak čítam tak dôchodcovia sa vobec nemajú zle.. práve naopak.. hlavne ze sa stále sťažujú.. a tu citam same výlety, dovolenky, rozum sa mi zastavuje.. tak potom majú krásne dôchodky, a vobec to nie je tak ako je to prezentované ze nemajú z čoho žiť...
@anonym_9a5bf2 len pre zaujimavost, je slovenka?
@tykat chápem, že veľká časť žien na dôchodku, alebo v horšom prípade po vyletení detí z hniezda majú jediný koníček a to vrtieť sa v domácnosti, aby mali všade dokonalú čistotu, poriadok, navarené, napečené. Ale to neznamená, že tak žijú všetky, ja som písala o Slovenke. Je to o nastavení človeka, o jeho životnom štýle. Mať dve trasy z domu do práce a do obchodu, nevyteperiť sa z domu na žiadnu výstavu, do kina, na koncert, do divadla, na výlet, len sedieť pred TV a čakať na smrť sa musí zákonite odraziť aj na psychike
@anonym_autor fiha.. ako tak čítam tak dôchodcovia sa vobec nemajú zle.. práve naopak.. hlavne ze sa stále sťažujú.. a tu citam same výlety, dovolenky, rozum sa mi zastavuje.. tak potom majú krásne dôchodky, a vobec to nie je tak ako je to prezentované ze nemajú z čoho žiť...
@aprilowka Uvedom si, že ak celý život pracovali, tak si vari dokázali i dačo ušetriť, aby na staré kolená mali na lieky, no i na dáku tú kultúru čii výlet.
@anonym_autor no moja teta jedna 72, vcera sme boli na lyze,,dnes,ideme na korcule. Druha 75, kazdy den bike,,ak pocasie dovoluje. Cely.zivot obe pracovali v zahrade, udrzovali,sa sportom. Nastastie nemaju nejake zavazne ochorenia,,ktore by ich obmedzovali. Aj,ked jasne, ze uz kadeco poboloeva. Je to asi o,celozivotnom udrzovani kondicie.
Viem, ze mi mozno nebudes veriť, ale mam 90r starkeho. Nikdy by aom nepovedala, ze ma 90.
Nakupuje, ci uz online alebo v obchodoch, ma instagram, tiktok, posielame si recepty🤣
Vari, pečie chlieb, je sebestačny, kazdy den oholeny , v košele, navonany.
Je mierne hluchý, sem tam zabudne, inak bez problémov.
@anonym_0af892 pred pár dňami bol v TN pán z Piešťan, ktorý bicykloval na zľadovatenej ulici mal 92 r musela som si to pretočiť či som dobre počula🙂najhoršie je, keď nemajú ľudia do čoho pichnúť nemajú žiadne hobby a len tak žijú zo dňa na den
Partnerova matka nie je agresívna , je ako dieťa, plus začína Alzheimer (majú to v rodine, aj jej mama mala Alzheimer)
Moja jedna babka má takmer 90rokov, síce sa ledva hýbe ako ona vraví len sa moce , na jedno oko slepá (ale to už dlho lebo mala nádor), ale hlava "čistá", agresívna nie je , druhá babka umrela v 83 ale teda on takej 80sa opakovala ako gramofonova platna ale agresívna nebola.
Takže to máš rôzne ...
Najviac záleží od zdravotného stavu, aké závažné a obmedzujúce dg. majú, ak sa naučia s tými dg. žiť, tak dokážu ešte dosť veľa, ja mám jednu tetu bude mať 70 rokov a tá je celkom prispôsobivá dobe, ešte aj podniká s mužom, šoféruje, číta veľa aj na internete, má celkom dobrý rozhľad, niekedy má aj prekvapí, čo počula alebo videla, lebo ja viac hodín strávim v práci. Jej muž má 75 a ešte stále podniká, aj keď už trochu v menšom rozsahu, on žije práci, že to ho priam lieči.
Po 70 by este aj Rim postavila, to bola vrtula v zadku, ziadne diagnozy, na chate cele leto sj v vnucatom.. po 80 uz celkom prepad, hlava ale funguje, v podstate ziadne zavazne diagnozy, ale 87 a uz to vidno. Funguje sama, navari, uprace si, cita knihy, ale uz to nie je ono. Uz nema kamaratky, len jednu, zvysok uz na druhom svete alebo demencia- tak niet o com s nimi. A tak celkovo uz ju nebavi velmi vela veci, nohy neposluchaju, chrbat boli, sluch odchadza.. agresivna ani nahodou, uplne neskodna, akurat zacina byt vztahovacna a tym, ze dobre nepocuje, tak si mysli, ze s z nej robime stale srandu😄.

moja svokra cestovala v tomto veku a robila dlhé prechádzky napriek ťažkej chorobe dožila sa 79 r. do poslednej chvíle bola aktívna, svokor nikdy nešportoval, prechádzky absolútne, občas na chatu, TV bola jeho priorita dožil sa 95 r, ani jeden nebol agresívny je pravda že netrpeli demenciou