icon

Ako zvládať prácu opatrovateľky v sociálnom zariadení?

2. okt 2025

Ako sa mam pripraviť na osobu opatrovatelky v sociálnom zariadení. Prijali ma teraz len dočasne než dokončím vš diplomovanej sestry a potom ma preradia po novom roku ako sestru. Teraz skrátka ma zamestnali ako opatrovateľku. Keď si predstavím monotónnu prácu utierania zadkov a kŕmenia tak mam z toho hrôzu či nevyhorim. Utešujem sa tým že je to len na 6 mesiacov tento typ práce. Dá sa na to zvyknúť? Bojím sa že si nezvyknem

minenkaa
2. okt 2025

@anonym_autor a ako sestra budes čo robiť?

anonym_5ea54e
2. okt 2025

Osobne poznám asi tri opatrovateľky, moje známe, pracujú v DSS už roky a veľmi si pochvaľujú. Práveže neutieraju len zadky ako si napísala. Venujú sa starým ľuďom, pripravujú im program, rozprávajú sa s nimi.... starí ľudia sú ako deti a hlavne sú tam celé dní a majú radi spoločnosť. Inak tvoj písomný prejav vyznieva dosť povýšenecky...možno by si mala zvážiť tento typ "práce"...pretože to je skôr poslanie, a nie je vhodné pre každého

madeincssr
2. okt 2025

@anonym_autor pozri, vsetky taketo veci zavisia skor od toho, s akymi ludmi sa budes stretavat v praci (kolegyne/ovia, pacienti/klienti...) A vela urobi tvoja ochota, vludnost, pozitivnost (usmev), aki budu ti ludia k tebe. Ber to aj ako sancu ludsky rast, ako dalsiu skusenost, prax. 🍀

autor
2. okt 2025
@minenkaa

@anonym_autor a ako sestra budes čo robiť?

@minenkaa ako sestra už aspoň aj iné výkony

manqua
2. okt 2025

Pozri, aj zla skusenost je skusenost. Brala by som to ako prax, ktoru neskor mozno aj vyuzijes. A ver mi, nie je to az take monotonne, ako sa ti to teraz mozno javi. 🙂

minenkaa
2. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ake veď to niesu len zadky ,pokecaš s ludmi ,naučíš sa niečo nového ,ono tie výlučky nie je nič až tak hrozne a ber to ako pomoc
Ak chces byt sestra asi chces pomáhať

autor
2. okt 2025
@anonym_5ea54e

Osobne poznám asi tri opatrovateľky, moje známe, pracujú v DSS už roky a veľmi si pochvaľujú. Práveže neutieraju len zadky ako si napísala. Venujú sa starým ľuďom, pripravujú im program, rozprávajú sa s nimi.... starí ľudia sú ako deti a hlavne sú tam celé dní a majú radi spoločnosť. Inak tvoj písomný prejav vyznieva dosť povýšenecky...možno by si mala zvážiť tento typ "práce"...pretože to je skôr poslanie, a nie je vhodné pre každého

@anonym_5ea54e nie som povýšenecká,nechcela som, aby to tak vyznelo,ale napĺňa ma práca v nemocnici, na praxi som rada a milujem tú prácu a neviem sa dočkať kedy sa zamestnám na oddelení

autor
2. okt 2025
@minenkaa

@anonym_autor ake veď to niesu len zadky ,pokecaš s ludmi ,naučíš sa niečo nového ,ono tie výlučky nie je nič až tak hrozne a ber to ako pomoc
Ak chces byt sestra asi chces pomáhať

@minenkaa ďakujem ❤️

autor
2. okt 2025
@manqua

Pozri, aj zla skusenost je skusenost. Brala by som to ako prax, ktoru neskor mozno aj vyuzijes. A ver mi, nie je to az take monotonne, ako sa ti to teraz mozno javi. 🙂

@manqua ďakujem krásne

minenkaa
2. okt 2025
@anonym_autor

@minenkaa ďakujem ❤️

@anonym_autor inak vies aký sú stari ľudia pohoďaci a vtipni,už sa na nič nehrajú ,dá sa fest dobre s nimi pokec

anonym_5ea54e
2. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_5ea54e nie som povýšenecká,nechcela som, aby to tak vyznelo,ale napĺňa ma práca v nemocnici, na praxi som rada a milujem tú prácu a neviem sa dočkať kedy sa zamestnám na oddelení

@anonym_autor tak potom v poriadku, no v DSS pracujú väčšinou ako jeden team, aspoň tie moje kamošky, a veľakrát riešia všetko spolu...čo sú smenove kolegyne. Takže možno ako sestra budeš mať viac "právomocí" ako podať liek atď, no až zasa dáke veľké rozdiely nečakaj. Takáto "práca" vyžaduje psychickú pohodu, aby ste hlavne tým starým ľuďom spríjemnili čas, ktorý tam trávia. Nech sa ti darí 🍀

autor
2. okt 2025
@minenkaa

@anonym_autor inak vies aký sú stari ľudia pohoďaci a vtipni,už sa na nič nehrajú ,dá sa fest dobre s nimi pokec

@minenkaa ano ja viem,prax sme mali tiež v takom zariadení,ono prax a potom pracovať tam mi príde kus iné, trošku som sa toho zľakla vieš

autor
2. okt 2025
@anonym_5ea54e

@anonym_autor tak potom v poriadku, no v DSS pracujú väčšinou ako jeden team, aspoň tie moje kamošky, a veľakrát riešia všetko spolu...čo sú smenove kolegyne. Takže možno ako sestra budeš mať viac "právomocí" ako podať liek atď, no až zasa dáke veľké rozdiely nečakaj. Takáto "práca" vyžaduje psychickú pohodu, aby ste hlavne tým starým ľuďom spríjemnili čas, ktorý tam trávia. Nech sa ti darí 🍀

@anonym_5ea54e ďakujem ti za milé slová 🍀

minenkaa
2. okt 2025
@anonym_autor

@minenkaa ano ja viem,prax sme mali tiež v takom zariadení,ono prax a potom pracovať tam mi príde kus iné, trošku som sa toho zľakla vieš

@anonym_autor veľa ľudí ma strach z novej prace,zo zmeny prace ,to je uplne v pohode ,ono vždy tie prvé dva tri tyzdne sú ťažšie a potom si zrazu uvedomíš ,že jej ako tie dni v pohode idu
Ja som nerobila síce ošetrovateľku v domove dôchodcov ale niečo iné a veľmi rada som chodila pomáhať opatrovateľkám ,veľa sme sa aj nasmiali

anonym_d4da8b
2. okt 2025

Podľa mňa ty nie si vôbec predurčená na prácu s ľuďmi, či ako opatrovateľka, alebo zdravotná sestra.

autor
2. okt 2025
@anonym_d4da8b

Podľa mňa ty nie si vôbec predurčená na prácu s ľuďmi, či ako opatrovateľka, alebo zdravotná sestra.

@anonym_d4da8b myslíš?

vorkola
2. okt 2025

@anonym_autor A ty vies ,ako mozes pochodit ty.?aj ked si mlada, co ak nedaj Pan Boh nejaka havarka ,ty ani pohnut,a mozes byt odkazana aj na to utieranie zadkov,,Toto je od buducej sestry neinteligentny pristup.Ja ,ked som praxovala,na int.ako praktikantka dostala som za ulohu pacientovi urobit kompletnu hygienu teda vsetko,Nemohol ani do vane, a vobec mi to neprislo ponizujuce,,Ba naopak pacienta treba vsetkym moznym sposobom utesovat,,a chovat sa tak, akoby boli napr mama, otec, alebo niekto z deti. brat, sestra .Ja mam aj dobru vychovu od rodicov,,za co im dakujem.,,ja som akosi automaticky mojich rodicov sa snazila kopirovat ,Moji rodicia boli katolici a oni aj tak zili, Pre nich platilo, 1) memento more . Pamätaj na smrt ) a 2) Kazdy ma pravo na zivot,,, Nikdy som pacienta neskatulkovala, podla viery,podla zamestnania, ale ako pacienta,,aj ktory musel mat plienky Ked uz mas poslanie robit v zdravotnictve vlastne si si to vybrala ,tak tym duplom, byt ako sa da laskava, obetava a povzbudzujuca,,Napr. aka som bola nesmierne stastna,ked sa pacientom zlepsoval stav ,Vsak pri utierani zadkov sa pouzivaju rukavice..

mogaa
2. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor takto, ak ťa už teraz dali robiť opatrovateľku, počítaj s tým že aj ked už budeš sestra a vypadnú opatrovateľky, tak ťa dá robiť opatrovateľku, tak to v zariadeniach chodí.....aj ako sestra je to veľmi náročné, nakoľko v DD a DSS nemajú lekára, takže akýkoľvek problém riešiš ty ako sestra.....ty rozhoduješ pri akútnych stavoch čo s nimi, ty rozhoduješ komu treba volať RZP, ty podávaš prvú pomoc čokolvek sa klientovi stane......zodpovednosť sa zdravotný stav všetkých klientov je na tebe, nie na opatrovateľkách ale na tebe.....budeš 1 sestra na celé zariadenie, lebo v službe býva len 1 denná sestra, ak majú hlavnú sestru a astaničnú tie nie sú v teréne, v teréne budeš len ty.....ak je v zadiadení 100 ľudí tak na 100ľudí budeš sama a ty máš robiť preveäzy, berieš odbery, robíš CRP, picháľ inzulín, ošetruješ dekubity, niekde aj rozdávaš ako sestra lieky + komukoľvek príde zle alebo sa zle cíti, všetko riešiš ty....a to pri celom zariadení ciže aj 100ľuďoch...v nemocnici na oddelení máš lekára a na cca40 ľudí sú 2 sestry..... to len na porovnanie

viera012345
5. okt 2025

@anonym_autor Telesne i duševne to bude náročné, nie monotónne.Vydrzat a robiť dobre túto prácu Vám pomôže Vaše nastavenie, prístup.V nemenovanom zariadení som opatrovala ako dobrovoľník 6 mesiacov.Vedela som,ze od mojej práce závisí, či klient bude mať ako -taky komfort.Za každým klientom som si predstavovala svojho rodiča, starého rodiča... čím dotyčný niekomu aj bol.Zaroven máte odborné znalosti, ktoré Vám objasnia niektoré veci, ktoré sa budú diať...

viera012345
5. okt 2025
@minenkaa

@minenkaa ... nuž zažila som aj opak.Babka sa pohádala s inou babkou, lebo kým jedna chcela odpočívať, druhá spomínala na mladosť/v noci okoli polnoci/. Zo susednej izby sa ozval starý pán:Baby, držte huby!...Babky sa urazili.Tenke steny, žabomyšie vojny a ráno všetci starkí unavení, zdravotne zhoršení

minenkaa
5. okt 2025
@viera012345

@minenkaa ... nuž zažila som aj opak.Babka sa pohádala s inou babkou, lebo kým jedna chcela odpočívať, druhá spomínala na mladosť/v noci okoli polnoci/. Zo susednej izby sa ozval starý pán:Baby, držte huby!...Babky sa urazili.Tenke steny, žabomyšie vojny a ráno všetci starkí unavení, zdravotne zhoršení

@viera012345 však to je normálne

viera012345
5. okt 2025
@minenkaa

@viera012345 však to je normálne

@minenkaa Normálne áno, len seniorov vykresľovať ako len miluckych a pohodových je scestné, lebo aj oni majú svoje dni a niektorí s radosťou posielajú aj do....

danieli
5. okt 2025

Ze pol roka je aj v pekle dobre…to zbehne ani nevies ako a dobre bude

minenkaa
5. okt 2025
@viera012345

@minenkaa Normálne áno, len seniorov vykresľovať ako len miluckych a pohodových je scestné, lebo aj oni majú svoje dni a niektorí s radosťou posielajú aj do....

@viera012345 no mne osobne to vôbec nevadilo ,a vôbec z toho netreba robiť,niečo zle

viera012345
5. okt 2025
@minenkaa

@viera012345 no mne osobne to vôbec nevadilo ,a vôbec z toho netreba robiť,niečo zle

@minenkaa Nehodnotím, píšem fakty.Kto sa čo i len trochu vzdelával v oblasti opatrovania seniorov,ten sa nepozastavuje nad tym,ze občas vznikajú aj nepríjemné situácie,lebo aj prehlbovanie a viditeľnejšie prejavovanie char.crt/väčšinou tých negatívnych/je súčasťou starnutia+tomu dopomáhajú aj niektoré dg senior.veku.Ten,kto opatruje, nehodnotí,ci mu to prekáža, či nie, ale dbá o telesné potreby seniora a v rámci možností aj o duševné,aj keď realita v zariadeniach je taká,ze na rozhovory času niet, len na pár slov/viet pri starostlivosti o telesné potreby klienta