icon

Ako zvládnuť umiestnenie rodiča do domova sociálnych služieb?

6. jan 2026

Ako to funguje? U nas sa akutne zhorsila situacia koli nadoru na mozgu- zadahuje centrum zraku, pohybu a reci.
Absolutne nemam predstavi cobto obnasa.
Co treba vsetko vybavit?
Ake su adi ceny?
Mate niekto umiestneneho rodica takto v DSS?
Trha mi to stdce ale neschvalili mi opatrovatelsky tak musi vymysliet tuto alternativu ☹
Uvitsm akekolvek prinosne a dostojne info k teme,

anonym_21152b
6. jan 2026

DSS? Nemala by skor riesit nejaky hospic?

anonym_8b09f1
6. jan 2026

Nie priamo ja,alw jeho manzelka vybavovala. Papierov kopec, diagnozy hadam vsetky ( alz,demencia,parkinson), mozgova porazka asi 6ta, po poslednej ostal nevladny, z nemocnice ho chceli ako balik poslat domov...rob co chces. Popravde poviem ze sim obvolala pol mesta a po znamosti skocil v poradovniku, do tyzdna ho vzali. Inak bezna cakacka 2roky podla cisla kedy ho zapisala a kolko mal v case prijatia.

biba_18
6. jan 2026

na obecnom alebo mestskom úrade ti dajú tlačivá pre lekára. lekár vypíše a z úradu ti dajú príspevok na odkázalosť. medzitým môžeš obvolať alebo obehať dss a podávať žiadosti, kam ho zoberú. ceny rôzne, obecné, meststké, krajské tak cca okolo 500, súkromné 800+, ale je to rôzne

biba_18
6. jan 2026

do dss ho môžu zobrať aj keď odkázanosť ešte iba vybavuješ - doloží sa s5-ne…

krasneleto
6. jan 2026

Ahoj, v prvom rade musis mat posudok o stupni odkazanosti... to je zaklad, bez ohladu na to, ci bude mat terennu opatrovatelku na 8 h, alebo pojde do statnej DSS alebo sukromnej. potom musis podat ziadost tam, kde je zriadovatel, u nas je to mesto... neviem ako u vas... ale na upsvare by ti mali vediet poradit postup... potom si podas ziadost, skusenost tu u nas, je ze ak to takto clovek vybavuje na poslednu chvilu, niektori klienti sa umiestnenia ani nedoziju... idealne je byt v poradovniku uz pri nizsom stupni...
ale zakladom je potvrdeny stupen odkazanosti, aby ti dane zariadenie vedelo vypocitat doplatok k tomu, co dostane ako prispevok od statu... kolko budes doplacat zalezi od- dochodku daneho cloveka, stupna odkazanosti a vysky prispevku a celkovej sumy, ktoru za klienta dane DSS pozaduje....
pri umierajucom klientovi by som zvazila hospic... pripadne terennu opatrovatelku, pokial byva s vami a vies byt k dispo po praci ... drzim palce

anonym_6557b3
6. jan 2026

@anonym_autor vybav su idkázanosť na mestskom alebo obecnom úrade. Mamu by som dala jedine do súkromného zariadenia, ceny sú šialené, neviem, či to je niekde pod 1200 eur mesačne, skôr nie, ale pri tej odkázanosti niečo uhrádzal štát, neviem, či je to tak aj teraz. Čakačky sú ale pomerne dlhé. Držím palce

anonym_9bf52e
6. jan 2026

Vybavovali sme vlani v novembri bezdetnú pre tetu. keď sme predtým vybavovali bolo treba ísť na obecný úrad, už netreba, to povedali na obci. Ona mala na jar priznané opatrovateľské ale jej stav sa veľmi zhoršil. Posudok čo mala platil 6 mesiacov. Bolo treba podať žiadosť na upsvar., s lekárskou správou.
Pochodili sme DSS v okolí 15 km potom 30km.
Ceny rôzne, podľa toho o aký druh DSS ide. Súkromné by ju vyšlo cez 1k/mes. Iné majú lacnejšie ale dlhé čakačky. Nakoniec bola umiestnená v inom okrese, ale tam zas podmieňovali fin. darom, ponúkli aj možnosť splátok.
Pred týždňom teta zomrela,keď sme šli po jej veci, nám povedali že nejaké peniaze budú vracať.
Vo vašom prípade treba skôr hospic

blancheporte
6. jan 2026
@biba_18

na obecnom alebo mestskom úrade ti dajú tlačivá pre lekára. lekár vypíše a z úradu ti dajú príspevok na odkázalosť. medzitým môžeš obvolať alebo obehať dss a podávať žiadosti, kam ho zoberú. ceny rôzne, obecné, meststké, krajské tak cca okolo 500, súkromné 800+, ale je to rôzne

@biba_18 prosím ťa pekne,peniaze- odkázalost sa kde vybavuje? Kamoškina svokra počula v televízii,že ak je niekto v DSS,že štát nejaké peniaze dopláca. To je tá odkázalost,či je to niečo iné? A kde sa to vybavuje prosím ťa..... ďakujem

billy_jean
6. jan 2026

Daj si žiadosť o posúdenie odkázanosti aj na VÚC aj na mesto. Niektoré DSS sú pod mestom a niektoré pod VUC. Následne vás zapíšu do poradovníka. Ale ja by som tu riešila urgent hospic, oddelenie dlhodobo chorých, ošetrovateľské centrum apd.

biba_18
6. jan 2026

@blancheporte áno, to je to a vybavuje sa to ako som písala. dá sa žiadosť na úrad o posúdenie, podloží sa to lekárskymi správami, úrad posúdi žiadosť a poskytne príspevok na odkázanosť. to je vlastne doklad o tom, že mesto alebo obec prispeje žiadateľovi príspevok do dss - teda to už potom na základe toho papiera vybavuje dss priamo s obcou (alebo s mestom alebo krajom) - my sme z ke, ja som to vybavovala na magistráte. platilo mi to aj na krajské dss

blancheporte
6. jan 2026
@biba_18

@blancheporte áno, to je to a vybavuje sa to ako som písala. dá sa žiadosť na úrad o posúdenie, podloží sa to lekárskymi správami, úrad posúdi žiadosť a poskytne príspevok na odkázanosť. to je vlastne doklad o tom, že mesto alebo obec prispeje žiadateľovi príspevok do dss - teda to už potom na základe toho papiera vybavuje dss priamo s obcou (alebo s mestom alebo krajom) - my sme z ke, ja som to vybavovala na magistráte. platilo mi to aj na krajské dss

@biba_18 ďakujem pekne. Poviem kamoske nech ide jej svokra na mestský úrad.

alickapusinka
6. jan 2026

presne najprv musi byť papier o stupni odkazanosti a žiadosť niekde su veľke čakacie doby. A do sukromneho si príprav aj 800 eur a viac.

anonym_63cbae
6. jan 2026

Kamoška čakala mesiac na umiestnenie otca. Ten mesiac mali zaplatenú nonstop opatrovateľku. Za DSS doplacali cez 1200 eur mesačne (pobyt bez prispevku VUC cez 1900 eur mesacne).

anonym_64f45a
6. jan 2026

No najprv kopa vybavovaciek a potom dlhe predlhe aj niekolkorocne cakanie. Ak ho nechces dat do nejakeho uplne otrasneho, kde budes cakat v lepsom pripade len par mesiacov. Cele zle.. Nam sa len po znamosti nakoniec po vyse polroku podarilo (aj to 70km od jej TP a nasho bydliska), inak som obvovala cely kraj a beznadejna situacia. Ale teraz potrebujeme presun do specializovaneho zariadenia a cakacka taka, ze este z roku 2023 su v nej neprijati klienti..