icon

Opatrovateľský príspevok pri umiestnení v hospici

kikusikkk
21. okt 2025

Dobrý deň, ma niekto skúsenosť s umiestnením človeka na ktorého je poberaný opatrovateľský príspevok do hospicu? Nakoľko kapacity sú obmedzené, miesto sa môže uvoľniť aj v strede mesiaca, dostane opatrovateľ za pol mesiaca ešte OP? Pre rýpalov, ktorí závidia aj to, že sa niekto stará o umierajúceho pacienta, opatrovaný je v terminálnom šťadiu, ležiaci, na morfíne, vyžaduje 24hodinovú LEKÁRSKU A PROFESIONÁLNU STAROSTLIVOSŤ. Opatrovateľ( vnučka) sa sa strieda s dcérou opatrovanej, kým je v práci , takto to bolo pri sociálnom posudku oznámené aj UPSVAR, ktorý s tým nemal problém, nakoľko nárok na OP vzniká, ak opatrovaný vyžaduje aspoň 8 HODÍN starostlivosť. To nahrádza vnučke momentálne plat, keďže o opatrovaného jednoducho postarané byť musí a ostatné ide bokom. Zdravotný stav sa ale rapídne zhoršil takže možnosťou je aj hospic. Príde ale opatrovatel o celý OP, aj keby do hoapicu nastúpi v polke či ku koncu mesiaca? Ďakujem

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
mandinka
21. okt 2025

v tomto prípade bude vyrátaná tzv. pomerná suma za dni opatrovania. dňom umiestnenia do zariadenia nárok zaniká

kikusikkk
autor
21. okt 2025
@mandinka

v tomto prípade bude vyrátaná tzv. pomerná suma za dni opatrovania. dňom umiestnenia do zariadenia nárok zaniká

@mandinka dakujem krasne, mate prosim vlastnu skusenost?

mandinka
21. okt 2025
@kikusikkk

@mandinka dakujem krasne, mate prosim vlastnu skusenost?

@kikusikkk ak chcete, napíšte mi súkromne

anonym_54db38
21. okt 2025

Áno, mám, otec išiel do DSS a opatrovanému sa pomerne vyrátala suma za dni, ktoré opatroval. Odo dňa umiestnenia v DSS už nárok nevznikol.

anonym_fa4779
21. okt 2025

mal by ti prist este cely za ten mesiac. Mala som to podobne.

majka2959
21. okt 2025

@kikusikkk Ja som doopatrovala v roku 2022 a vtedy mi pani na ÚPSVAR povedala, že umiestnenie do 30 dní nemá vplyv na vyplácanie opatrovateľského a ani sa to nemusí hlásiť.

alickapusinka
22. okt 2025

OP som mala aj aj dcéra mi zomrela 6 januára a ešte vo februárí som dostala. OP. To ešte za ten mesiac dostaneš celý.Myslím že sa nekrati predým nie teraz neviem.Kedže boal nejaka zmena.